1. Home
  2. Recepten
  3. Nostalgie

Nostalgie recepten (30)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

nostalgie

Volkoren broodje belegd met gemarineerde rode bietjes,bloedworst,appeltjes en krokant spek.

INGREDIENTEN

3 volkoren broodjes,9 plakjes bakbloedworst,1 goudrennet,3 plakjes ontbijtspek,potje rode bietjes,balsemico azijn.

Voorbereiding

Bloedworst in niet te dikke plakken snijden.appel schillen en in plakken van gelijke dikte snijden.ontbijtspek in droge pan krokant bakken,rode bieten marineren in azijn.

Bereidingswijze

Bloedworst kruiden met peper en in de boter krokant bakken,appel in de pan erbij doen en laten kleuren. broodjes beleggen met rode bietjes en hier trapsgewijs de bloedworst en appel op dresseren. afgarneren met plakje krokant spek.

  • Goedkoop en snel
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op18-01-2002
  • Goedkoop en snel
  •  0-10 min.

Nostalgie

Alcoholvrij voor ca. 18 glazen, 32 Kcal / 134 Kj per glas

INGREDIENTEN

6 zakjes lindebloesemthee, 1,5 liter water, schil van 1 citroen, 0,75 liter rood druivensap, sap van 1 citroen, sap van 1 sinaasappel,

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-11-1999
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Culinaire nostalgie

Macaronie op Indonesiese wijze van 60 jaar geleden

INGREDIENTEN

, , 2,5 kop macaronie, , 2 dikke plakken ham, , 1 zakje oude geraspte kaas, , 2 eieren, , 500 dl melk, , peper en zout, , nootmuskaat, , paneermeel en vlokjes boter,

  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-03-2005
  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Draadjesvlees zoals vroeger - smelt op je tong

Wie draadjesvlees niet kent mist wat! Heerlijk langzaam gegaard rundvlees, je moet er een beetje tijd voor uittrekken, maar het resultaat is verschrikkelijk lekker mals vlees. Echt goed suddervlees werd vroeger veel meer gegeten. Zet je haast eens opzij of neem wat tijd voor op je vrije dag voor deze nostalgie!

INGREDIENTEN

600 gram magere runderlappen, 60 gram boter, Zout, peper, 2 uien, 2-3 tenen knoflook, 2 tomaten, 3 kruidnagels, snufje foelie, 2 laurierblaadjes, 1 1/2 dl runderbouillon (evt van blokje), 1 1/2 dl rode wijn (meer indien nodig), 1 sneetjes ontbijtkoek, (eventueel wat zout indien nog nodig)

  • Nederlands Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-10-2012
  • Nederlands Bijgerecht
  •  > 120 min.

Pladijs op een vleugje nostalgie

INGREDIENTEN

2 pladijzen van ca. 250 gr elk, , 2 aardappelen, , 5 blaadjes zuring, , 100 gr gerookt spek, , 1 dl room, , 1 prei, , arachideolie, , 2 stronkjes witloof, , 1 dl bruine kalfsfond, , 1 flesje De Koninck, , 5 kerstomaten, , 10 tuinbonen of 10 asperges, , 10 gr sesamzaadjes, , 1 bosje peterselie, , cassonadesuiker, , peper, zout, , boter

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op30-07-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Pladijs op een vleugje Nostalgie

INGREDIENTEN

2 pladijzen van ongeveer 250 g elk, 2 aardappelen, 5 blaadjes zuring, 100 g gerookt spek, 1 dl room, 1 prei, 2 witloven, 1 ddl bruine kalfsfond, 1 flesje De Koninck, 5 kerstomaten, 6 tuinboontjes of asperges, 10 g sesamzaadjes, 1 bosje peterselie, cassonade-suiker, peper, zout, boter

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-08-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Bubblegumsorbet

Eén bonk nostalgie: roomijs met de smaak van Bubblegum. Door de kauwgum in de melk te laten infuseren, haal je de smaak uit het snoepgoed. De gom zeef je er gewoon uit. Heerlijk met een frisse tegenhanger als yoghurt en vers fruit. De sorbet is geïnspireerd op een receptuur van Alain Ducasse.

INGREDIENTEN

De sorbet: leg bak van de ijmachine voor het maken van het bubbelgum ijs, 2 uur van te voren in de diepvries, , Ingrediënten:, 120 g bubblegum, 1 l melk, 1 dl slagroom ongezoet, 190 g kristalsuiker, 60 g glucose, 200 g gepasteuriseerde eidooier, 9 g stabilisator, 60 g ongezouten roomboter., ,

  • Internationaal Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-11-2010
  • Internationaal Nagerecht
  •  > 120 min.

Een exclusief gevuld eitje wat in de jaren 70 in was, even a

Geen feestje waarbij geen schaal gevulde eieren rondging! Dee dooiers werden fijngeprakt met boter of Monchou en dan gemengd met kerriepoeder, mosterd, fijngehakte kruiden, ham of vis uit blik Pure nostalgie, dit hapje.

INGREDIENTEN

12 scharreleieren, 3-4 el mayonaise, Ca. 30 gram roomboter., Romige blauwschimmelkaas, Ansjovis, Kappertjes,

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-11-2010
  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Ambachtelijke poffertjes

Ambachtelijk recept waar de nostalgie `van af druipt`. Gevonden op de website van "Het Oudhollandse hoekje" maar zo de moeite waard, dat het zéker hier genoemd moet worden!

INGREDIENTEN

Ingrediënten poffertjes:, 125 gram tarwebloem, 125 gram boekweitmeel, 3 dl lauwe melk, 1 ei, 10 gram gist, 2 eetlepels vloeibare stroop, mespunt zout, 2 eetlepels cognac (optioneel), 75 gram boter, poedersuiker, , ,

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-04-2009
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Scampi en wilde duif met taartje van tomaat en mozzarella

Een misschien gewaagde maar erg lekkere combinatie van scampi en wilde duif. Een klein voorgerechtje dat de aanzet van het wildseizoen combineert met de nostalgie van de voorbije zuiderse zomer. Hier weergegeven als voorgerechtje, maar waneer opgediend met een taartje van Gratin Dauphinois (zie webgroep aardappeleters 050405) een heerlijk hoofdgerechtje.

INGREDIENTEN

2 wilde duifjes;, 8 rauwe scampi;, klontje boter;, 2 eetlepels olijfolie;, peper en zout naar smaak. Voor het taartje:, 4 tomaten zonder vel en pitten in blokjes gesneden;, 8 blaadjes basilicum (fijngehakt);, 1 koffielepel cayennepeper;, 200 g mozzarella;, peper en zout naar smaak.

  • Belgisch Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-10-2005
  • Belgisch Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Sukadelapjes met peperkoek en boerenjongens

Sommige mensen noemen het ouderwets, ik noem het nostalgie. De heerlijke geur van het draadjesvlees hangt door het hele huis. Gewoon door de pot boerenjongens die ik nog had staan kwam ik op het idee. Zeker een goed idee als je van variatie houd En omdat het zo lekker was zet ik het hier neer om te bewaren. TIP: Je kunt de boerenjongens ook goed vervangen door rozijnen.

INGREDIENTEN

- 4 sukadelapjes, - vloeibare bakboter (met olijfolie), - peper en zout, - 2 flinke sjalotten (of 4 kleine), - 2 kruidnagels, - 1 laurierblad, - ½ tl piment, - 150 ml bouillon ( ½ bouillonblok), - 150 ml rode wijn, - 2 el rode wijnazijn, - 2 plakken peperkoek, - 2 borrelglaasje boerenjongens met brandewijn

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op01-02-2016
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Jan in de Zak

Dit recept is, nu ik het aan het lezen ben, zeer oud, als wij bij onze grootmoeder, van vaders kant, op visite waren, was er steevast, Jan in de zak. Wat me nog bijgebleven is, dat ik het erg lekker vond. Maar dat zal wel nostalgie zijn.

INGREDIENTEN

250 gram bloem, 1 kleine theelepel zout, 1 ei, 10 gram gist, 2 dl lauwe melk, 100 - 150 gram krenten, rozijnen, sucade en appel.

  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-04-2001
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Vlaflip 2011 (antioxifruit, biozoet en multiculti yoghurt

Vlaflip is Hollandse nostalgie. Het favoriete kindertoetje van mierzoete rode siroop, zoete gele vla en zure witte yoghurt is groot geworden! Dankzij zoet vers fruit, romige zure yoghurt en knapperige noten, decoratief geserveerd in een lang glas met een lange dessertlepel is dit toetje / ontbijt al snel een favoriet voor alle momenten.

INGREDIENTEN

Zoet fruit van het seizoen (aardbeien, banaan, frambozen...), yoghurt (Turkse yoghurt 10% vet), noten, evt. diksap (siroop van puur fruit zonder toegevoegde suikers), evt. kaneel, gember, verse munt, kardemom

  • Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op01-06-2011
  • Nagerecht
  •  0-10 min.

Wentelteefjes

Nostalgie

INGREDIENTEN

8 witte boterhammen (bij voorkeur niet al te vers brood gebruiken), 4 eieren, 200 ml melk, 50 gr suiker, 1 zakje vanillesuiker, 4 el roomboter, broodkruim voor het wentelen, kaneelsuiker om mee te bestrooien.

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-09-2003
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Hangop

INGREDIENTEN

3 liter karnemelk, beschuit.

  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-04-2001
  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Soepvlees van papa

[IMG]http://i10.photobucket.com/albums/a145/suzmo/Voeding/Soepvleesmetprei.gif[/IMG] dit is pure nostalgie uit mijn kindertijd...

INGREDIENTEN

500g soepvlees zonder been, 1 grote ui-- boter--beetje bloem--pikante mosterd

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-01-2006
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Oudhollandse koolrolletjes voor in de winter

Lekkere koolrolletjes met een vleugje nostalgie

INGREDIENTEN

2 hele grote savooiekolen, 1 kilo rundergehakt, ui, knoflook, paprika, paneermeel, 1 eitje, kruiden om het gehakt lekker om smaak te brengen

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op04-10-2008
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Kip Curry op grootmoeders wijze

Nostalgie, maar nog steeds een topper van formaat !

INGREDIENTEN

-1 panklare kip, in stukken, -2 selderstengels, - 0,5 appel, -1 kleine ui (in brunoise), -1 vleestomaat (in brunoise), -sap van 0,5 citroen, -1 koffielepel kerriepoeder, -1 el vers gesnipperde dragon, -scheutje water, -scheutje room, -olijfolie, -zwarte peper uit de molen en zout, ,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-04-2006
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Vlaamse erwtjes

Een recept boordevol culinaire nostalgie

INGREDIENTEN

-8 jonge wortelen, , -1,5 kg verse doperwten (in peulen), , -100 g gerookt spek, , -100 g zilveruitjes (verse), , -1 kleine kropsla, , -Boter, , -Peper, zout en nootmuskaat, , -Snuifje suiker, , -1 dl kalfsbouillon, , , ,

  • Belgisch Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-11-2006
  • Belgisch Bijgerecht
  •  30-60 min.

Russisch ei met groentenmacédoine

Dit klassiek feestelijk voorgerecht komt uit de jaren 50. Pure nostalgie ! 

INGREDIENTEN

1 krop sla, 2 zure haringen (in reepjes gesneden), 2 takjes peterselie (fijn gesnipperd), 45 ml slagroom, 2 augurken (zoetzuur, in kleine plakjes gesneden), 3 tomaten in plakjes gesneden, 200 g erwtjes (gaargekookt of uit blik), 4 gekookte aardappelen (in kleine blokjes gesneden), 1/4 fijngesneden ui, 200 g worteltjes (in brunoise en gaargekookt), 8 hardgekookte eieren (doormidden gesneden), 5 eetlepels mayonaise

  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-12-2017
  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Rabarber-aardbei Crumble

Dit is een combinatie van een eenvoudig recept en eigen ideeën. Een rabarbercrumble die ons doet denken aan vakanties in de bergen van Zwitserland, lang geleden. Nostalgie. Veel rabarber en aarbeien, en zoete crumble met kaneel. Heerlijk na een stevige wandeling en een goed maal om weer op krachten te komen. En natuurlijk lekker bij de koffie.

INGREDIENTEN

8-10 dikke stengels rabarber, 1 kilo aarbeien, (poeder)suiker naar smaak, 250 gr (room)boter, 200 gr (bruine)basterdsuiker, 300 gr (patent)bloem, 50 gr havervlokken, 2-3 tl. kaneel, snufje zout

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-06-2013
  •  
  •  30-60 min.

Kerriezult

Smaak nostalgie uit vervlogen dagen. Nu kunt je jou eigen zult maken.

INGREDIENTEN

, 1 kg varkenspoten, 1 kippenbout, grof gemalen zwarte peper, 1+1/2 t zout, 2 laurierbladeren, 250 g achterham in blokjes, 1 e zonnebloemolie, 2 uien, in halve ringen gesneden, 1 e kerriepoeder, 1/4 t korianderpoeder, 1 t geelwortel, 180 ml bruine azijn, 1-2 e abrikozenjam of perenchutney

  • Afrikaans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-06-2014
  • Afrikaans
  •  > 120 min.

Recepten van de Haagsche kookschool 1907 BOUILLON

Mijn omaatje heeft mij het "Haagsche kookboek" uit 1907 nagelaten. Het staat boordevol recepten van verleden tijd die ook in deze tijd lekker en eenvoudig zijn. Er zal hier en daar een kleine aanpassing nodig zijn voor deze tijd.  Ik hou de oude spelling aan, uit nostalgie en omdat ik het wel charmant vind.

INGREDIENTEN

                     Bouillon., 250 gr vleesch. - ½ L water. - 3 gr. zout., ,                      Consommé., 2 kalfspooten. - 500 gr. vleesch (liefst biefstuk.) - ½ d. L. water. - 2 gr. zout.,  

  • Frans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-08-2014
  • Frans
  •  > 120 min.

Groenkoeken op z'n Berlaars

Pure nostalgie, dit recept van Guy Van Cauteren van het gereputeerde restaurant 't Laurierblad * in Berlare. Hij tovert in zijn kookprogramma op Vitaya eenvoudige, gezonde en aantrekkelijke recepten op tafel.

INGREDIENTEN

2 eieren - 2 lepels bloem - 3 dl melk - 2 a 3 struiken molsla (paardebloem) - suiker - snuifje zout - 100 gr gesmolten boter - 8 plakken gerookt spek - 2 lepels bruine suiker

  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-08-2001
  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.

Street food: Chin Chin

Deze populaire, knapperige koekjes worden door de venters met schalen of door kraamhouders verkocht in de buurt van kruisingen, bus- en treinstations in Nigeria. Ze zijn leuk, lekker en mooi- en het is het soort eten dat Afrikanen in andere delen van de wereld tranen van nostalgie in de ogen brengt.

INGREDIENTEN

25 g boter, gekoeld en in blokjes, 125 g bloem, mespunt zout, 2 eetl fijne suiker, 2 theel karwijzaad, 1 theel fijngeraspte sinaasappelschil, 1 ei, losgeklopt, arachideolie, voor het frituren

  • Afrikaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op24-09-2001
  • Afrikaans
  •  0-10 min.

Havermoutpap met bruine suiker en noten

Begin de dag  boordevol vitaminen

INGREDIENTEN

100 g noten- en zadenmengeling (hazelnoten, walnoten, pistachenoten, amandelen, cashewnoten, sesamzaadjes €), 170 g havermoutvlokken, 1 l melk, 100 g kandijsuiker, 1 dl honing, 40 g gezouten boter, 2 vanillestokjes,

  • Belgisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-11-2019
  • Belgisch
  •  20-30 min.

Piepkuiken met druivensaus en pommes duchesse

Een lekker feestelijk hoofdgerecht uit de jaren 50 !  Nog steeds even lekker  , pure nostalgie!

INGREDIENTEN

1 witte selder, nootmuskaat, 2 eidooiers, 30 g boter, 750 g bloemige aardappelen, 50 g bloem, 25 g mosterd, 1 kippenbouillonblokje, 200 ml witte wijn, 1 teentje knoflook, 1 takje verse dragon, 400 g ontpitte druiven in het sap (in blik), 4 piepkuikens

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op10-12-2017
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Hutsepot van vergeten groenten en rookworst

Pure nostalgie en super lekker op  koude winterdagen. Geserveerd met rookworst en witte pens.

INGREDIENTEN

1 savooikool, 300 g spruitjes, 2 rapen, 5 wortelen, 2 uien, 1 teentje look, 1 grote pastinaak, 2 peterseliewortelen, 10 vastkokende aardappelen, 2 takjes tijm, 1 blaadje laurier, 3 dikke sneden vers spek, 1 grote el mosterd, 100 g witte bonen in blik, 4 rookworsten, 2 witte pensen, 30 g + 20 g boter, peper en zout, 200 ml groentebouillon, 60 ml witte wijn, 1 appel, 1 el suiker, 1 snuifje speculooskruiden

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-11-2015
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kalfsbiefstukjes Peperoni

" Ere wie ere toekomt", staat er letterlijk in het voorwoord van het GROOTLETTER KOOKBOEK, dat als eerste in zijn soort is uitgegeven door The New York Times anno 1970. (  Is niet bedoeld als kookboek voor slechtzienden)  Elk recept staat in grote  letters steeds op één  pagina, of op hoogstens 2 naast elkaar , zodat de kok(kin) alles op flinke afstand kan lezen , hoe hij/zij verder moet en het werk niet hoeft te onderbreken . De recepten zijn speciaal voor Nederland gekozen en samengesteld en richt zich op de vrouw, die graag eens iets bijzonders wil klaar maken , maar  geen hele dag werk en honderd gulden in een maaltijd wil steken. Lijkt vrij oud en dat is dit boek ook. Ik kreeg dit boek namelijk als huwelijksgeschenk in het jaar 1972.  Ik heb er verschillende gerechten uit gemaakt en onderstaand gerecht ook. Wist nog, dat het goed in de smaak viel destijds en wilde het daarom nogmaals (s)maken.  Even weer eens een b-tje nostalgie proeven.

INGREDIENTEN

4 kalfsbiefstukjes van 100 gram, 1 kopje zoete witte wijn, 5 el olijfolie ( ik nam minder), 90 gram boter ( Ik nam minder), 1 grote ui gesnipperd, of in kwart ringen, 4 grote groene paprika's, 1 blijk tomaten, zout en peper

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-11-2019
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Pierre`s megaburger deel 2

Zie voor hoofdrecept bij Pierres megaburger en de devilsburger variant. Hier vind je tips voor andere varianten voor weer een heel andere kijk op de traditionele hamburger!

INGREDIENTEN

Afhankelijk van de variant. Zie hoofdrecept

  • Wereld Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-07-2010
  • Wereld Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
Nieuwste nostalgie recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookgroepen
Top