Limburgs zuurvlees (zoervleisch*
Dit recept, dat heel populair in Limburg is, komt oorspronkelijk uit het Rijnland en Hamburg in Duitsland. Een typisch streekgerecht dus. In Duitsland eet men er graag gekookte aardappels en appelmoes bij.
Ingrediënten 4 personen
500 gram runderpoulet, 2 flinke uien, 1 kopje kruidenazijn, 2 kopjes water, 2 flinke volle eetlepels appel-perenstroop, 2 plakken ontbijtkoek, 3 tl. kruidnagelpoeder, 3 kruidnagels, 5 geplette jeneverbessen, 1 laurierblad, 1 tl. bruine basterdsuikerBereidingswijze
Spoel het vlees goed af onder de kraan en droog het vervolgens in een schone theedoek. Bestrooi het vlees met zout en zwarte peper uit de molen. Bak het vlees nu aan in de hete boter of combinatie van boter en olie. Snij intussen de uien in ringen. Neem het vlees als het lekker aangebruind is met een schuimspaan uit de pan. Bak de uiringen goudgeel in de overgebleven bakboter of olie, dus niet alleen fruiten, maar echt goudgeel bakken. Verkruimel de plakken ontbijtkoek in de pan en roer dit goed door. Voeg nu azijn, water en alle overige ingredienten toe en roer goed door. Doe het vlees terug in de pan en laat alles minimaal 2 uur stoven, liefst nog wat langer, in elk geval zolang dat je een mooie donkere ingedikte saus hebt. Proef even, en voeg naar smaak zout en/of suiker toe.