Jachtschotel van varkensvlees en appel
Dit is een recept uit het boek "Keuken" van Nigella Lawson. Terwijl ik dit recept maakte was het guur weer en ik kreeg echt zin om dit te maken. Ik kwam tegen sluitingstijd bij de slager, de filetlappen waren op, ik heb toen schouderkarbonades genomen, hoewel ik de smaak van "been" apprecieer heb ik de tweede keer (want dit is een "blijvertje") gemaakt met uitgebeende schouderkarbonades. Toch vonden wij de eerste optie de beste. Ik zet dit recept op Smulweb precies zoals in het boek beschreven staat. De verhoudingen van dit recept klopten precies. Ik heb een fles appelsap bij AH gekocht van puur en vers appelsap (Flevo sap). Maar uiteraard is de keuze aan een ieder die misschien dit recept een keer willen maken. Tussen haakjes vermeld ik wat ik gebruikt heb. De 1e keer heb ik dit met Bramley appels gemaakt (soort moesappel) die ik had meegenomen uit Engeland. De 2e keer met Granny Smith en de 3e keer gemaakt met Goudreinet.
Ingrediënten 6 recipe.people
3 el (45 ml) olie., 3 uien , gepeld, gehalveerd en in halvemaantjes gesneden. , 250 gram mager gerookt ontbijtspek (ik heb 300 gram gebruikt) , 50 gram bloem., ½ theelepel kaneel., ¼ gemalen kruidnagel., De zaadjes van 4 kardemompeulen, fijngestampt, of ¼ theelepel kardemompoeder. (poeder gebruikt) , Peper en zout naar smaak., 6 uitgebeende lendenkarbonades of varkens- filetlappen. 175-225 gram elk (mooie schouderkarbonades) , 4 appels Granny Smith , 7,5 dl appelsap, uit een fles.Voorbereiding
Verhit de oven tot 170° C/gasovenstand 3. Verhit de olie in een wijde pan met dikke bodem en bak de uitjes ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn. Schep ze in die tijd zo nu en dan om. Doe ze over in een kom. Snijd of knip de plakjes spek in smalle reepjes en bak ze een paar minuten in de koekenpan waarin je net de uitjes gebakken hebt. Schep de reepjes spek bij de uitjes in kom en hussel ze door elkaar. Doe de bloem, specerijen en kruiden in een diepvrieszak en doe er 3 van de filetlappen bij. Hussel goed en schud de overtollige bloem eraf. Schroei de stukken vlees in de koekenpan en leg ze op een bord. Doe hetzelfde met de andere 3 filetlappen. Schil de appels, ontdoe ze van hun klokhuis en snijd ze doormidden. Snijd elke helft in dunne partjes en lag ze als volgt met de rest van de ingrediënten in de braadslee of braadpan: eerst laagje van het ui-spekmengsel, dan 3 stukken vlees, dan een laagje appel, dan weer uitjes en spek, weer 3 stukken vlees, weer een laagje appel en ten slotte een laatste laag uitjes en spek en een laagje gesneden appel.
Bereidingswijze
Doe de gekruide bloem uit de zak in de koekenpan en roer even. Giet er het appelsap bij. Laat het mengsel aan de kook komen en giet het over de laagjes in de pan, zodat het er langzaam doorheen sijpelt. Opmerking van mij; De 1e keer deed ik dus wat er beschreven staat, het werd "klonterig" en ik moest heel goed roeren om het glad te krijgen, de 2e keer heb ik de bloem eerst in een grote kom gedaan en toen beetje voor beetje al roerend de appelsap erbij. Toen werd het een mooi glad mengsel waarna ik het aan de kook bracht. Maak, als dat nodig is, van bakpapier en/of aluminiumfolie een passend deksel en zet de ovenschaal – in verband met mogelijke lekkage op een bakplaat- in de voorwarmde oven. Leg anders gewoon het deksel op de braadpan en zet die in de oven. Na 3 uur moet het vlees mals zijn en is de appel door en door gaar en zacht.