Niertjes
Dit recept is van m'n vriendin Gertie. Dit recept is bij haar thuis een feestgerecht bij verjaardagen e.d. Gewoon een traditie.
2 niertjes 4 uien 2 laurierbladen peper 25 gr. boter 1 kopje bouillon (van maggiblokje)
De niertjes een nacht in zout water leggen. (1/2 kopje zout) De volgende morgen, goed afspoelen en drogen Niertjes klein snijden, de uien in 4 stukken snijden.
De Niertjes, uien en laurierbladen bakken in de boter, op hoge temperatuur voor zo'n 10 minuten. Deksel op de pan en dan ongeveer 35 minuten laten sudderen, op een laag pitje, doe halverwege 1 kopje bouillon erbij. Nog 5 minuten laten sudderen.En als laatste wat peper erbij doen.
- Regionaal Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op28-06-1999Regionaal Bijgerecht30-60 min.
Gestoofde niertjes
De niertjes in water en zout een nacht laten trekken, dan doe je ze in een pan met 2lepels boter wat zout peper en een pond uien gesneden.dit laat je zachtjes stoven en als de niertjes en uien gaar zijn ,dan doe je het aanmaken met een tempeltje maizena met azijn . eet smakelijk
3 niertjes 1pond uien 2lepels boter, zout en peper maizena en azijn
- Nederlands
- 60-120 min.
- Geplaatst op12-12-2002Nederlands60-120 min.
Gebakken Niertjes
150 gram varkens niertjes per persoon, peper, zout, kerrie, roomboter of bakboter/margarine, boterhammen
- Nederlands
- 10-20 min.
- Geplaatst op11-03-2001Nederlands10-20 min.
- Eigen recept
GESTOOFDE NIERTJES
Enige soort niertjes kan gebruik worden.
VOOR NIERTJES:, 300 g niertjes, 400 ml water, 4 e azijn, 3 e olie, 2 uien in halve ringen, 3 e ketjap, 1/4 blok santen, 2 e citroensap, 2 e peterselie, fijn (voor garnering), , VOOR KRUIDEN EN SPECERIJEN:, 2 teentjes knoflook. fijn, 2 rode pepers, fijn, 2 cm verse gember, fijn, 3 kruidnagelen, 1 t bruine suiker
- Aziatisch Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op06-02-2009Aziatisch Bijgerecht30-60 min.
Gerecht met niertjes
De voorbewerking en de noodzakelijke handelingen voor het bereiden van een gerecht met niertjes.
Runder- of kalfsnieren zijn veelvuldig gelobd en langwerpig, terwijl de nieren van het lam en het varken niet gelobd en boonvormig zijn. Veel mensen hebben bezwaar tegen runder- en varkensnieren vanwege hun sterke geur. Als ze echter goed schoongemaakt en geweekt worden, verdwijnt die onaangename geur. Als de nier uitstekend bereid is, ben je een goede kok. Onthoud, dat niertjes geroosterd of gesauteerd moeten worden als je ze zacht wilt houden. Een te lange bereidingstijd maakt ze taai en dan is het nodig ze lang en zachtjes te koken om ze weer zacht te krijgen.
- 0-10 min.
- Geplaatst op10-04-20030-10 min.
Hoemoetdat? Niertjes
De voorbewerking en de noodzakelijke handelingen voor het bereiden van een gerecht met niertjes
Runder- of kalfsnieren zijn veelvuldig gelobd en langwerpig, terwijl de nieren van het lam en het varken niet gelobd en boonvormig zijn. Veel mensen hebben bezwaar tegen runder- en varkensnieren vanwege hun sterke geur. Als ze echter goed schoongemaakt en geweekt worden, verdwijnt die onaangename geur. Als de nier uitstekend bereid is, ben je een goede kok. Onthoud, dat niertjes geroosterd of gesauteerd moeten worden als je ze zacht wilt houden. Een te lange bereidingstijd maakt ze taai en dan is het nodig ze lang en zachtjes te koken om ze weer zacht te krijgen.
- 0-10 min.
- Geplaatst op07-02-20000-10 min.
Niertjes Met Friet
Voor de liefhebbers
1 kg varkensniertje, 1 pond uien, friet, peper en zout, bindmiddel
- Regionaal Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op09-09-2000Regionaal Hoofdgerecht30-60 min.
Niertjes met sherrysaus
Pittige snelle bereiding
-800 g varkensnieren, -1 ui (fijngehakt), -2 tenen look (uitgeperst), -zout en verse zwarte gemalen peper, -40 g boter, -1 laurierblaadje, -1 kruidnagel, -1/4 l warme vleesbouillon, -1/8 l droge sherry
- Frans Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op06-01-2003Frans Hoofdgerecht10-20 min.
Omelet met niertjes
8 eieren - 150 gram champignons - 2 eetlepels ketjap - 2 varkensniertjes - 50 gram boter - 1 ui - zout, peper
- Nederlands
- 10-20 min.
- Geplaatst op01-02-2000Nederlands10-20 min.
Omelet Met Niertjes
8 eieren - 150 gram champignons - 2 eetlepels ketjap - 2 varkensniertjes - 50 gram boter - 1 ui - zout, peper
- Internationaal
- 0-10 min.
- Geplaatst op14-02-2002Internationaal0-10 min.
indische niertjes
2 niertjes, water, 3-4 eetl. azijn, 3 eetl. olie, 10 sjalotjes of twee grote uien gesnipperd, 3 eetl. kecap zoet, heet water, zout naar smaak, 4 eetl. santen, 2 theel. citroensap, 30gr. chinese vermicelli, 2 takjes peterselie, 2 teentjes knoflook, 2 theel. zwarte peper korrels, 2 groene pepers, stukje gember of 1/2 theel. gemberpoeder, 3 kruidnagels, 1 theel. bruine suiker,
- Indonesisch Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op06-12-2001Indonesisch Bijgerecht30-60 min.
Niertjes met cantharellen
600 gram varkensniertjes *, witte peper *, 250 gram cantharellen *, 1 ui *, 40 gram boter *, peterselie *, zout *, 1/8 liter zure room.
- Nederlands Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op20-03-2003Nederlands Bijgerecht20-30 min.
Niertjes met cantharellen
600 gram varkensniertjes -, witte peper -, 250 gram cantharellen -, 1 ui -, 1 40 gram boter -, peterselie -, zout -, 1/8 liter zure room, ,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op12-09-2003Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Niertjes met rijst
Een bijzondere lekkere manier om niertjes te serveren
-1 kalfsnier, -25 g boter, -100 g doorregen gerookt spek (in kleine blokjes), -1 grote ui (gesnipperd), -20 g bloem, -2 dl bouillon (tabletje), -1 blikje tomatenpuree, -zout, peper,worcestersaus, -peterselie
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op19-05-2003Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
niertjes met mosterdsaus
Per persoon bevat 220 kalorieen per portie
4 eetl zonnebloemolie,650-700 g lamsniertjes,2 sjalotten,3 dl witte wijn,3 eetl dijon mosterd,zout peper,citroensap,2 eetl gehakte verse peterselie;
- Slanke keuken Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op06-01-2003Slanke keuken Hoofdgerecht20-30 min.
Niertjes in portsaus
500 gram niertjes, 50 gram boter, 1 dl water of bouillon, 1 ui, bloem, peper en zoput, laurier, tijm, een scheut port.
- Engels Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op02-12-2001Engels Bijgerecht30-60 min.
LAMS NIERTJES OP TOAST
12 lams niertjes, elk niertje gehalveerd, en van witte gedeelte in binnenkant ontdaan, 1 vol e boter, 1 glas rode wijn, 100 g champignons, in plakjes gesneden, zout, peper, 8 sneden toast, peterselie voor garnering
- Multi-cultureel
- 10-20 min.
- Geplaatst op26-10-2009Multi-cultureel10-20 min.
Niertjes op Antwerpse wijze
Kalfsniertjes met groentjes en een saus van bruin bierÂ
2 kalfsniertjes (ong 0.5 kg), in stukjes gesneden, 1 preiwit, versnipperd, 3 wortelen, in schijfjes, 1 ajuin, fijngesnipperd, 250 gr champignons, gehalveerd, 1 sneetje brood, 1/2 l bruin abdijbier, 1 el mosterd, 1/2 el maïszetmeel, 1,5 dl water, 1 takje tijm, 1 laurierblad, 50 gr boter, peper en zout
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op25-08-2020Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
niertjes op toost
Als lunch of avondhapje...een genoegen op zichzelf !
-4 varkensnieren, -4 tomaten, -400 g champignons, -20 g boter, -4 dunne plakjes doorregen spek, -2 uien (in zeer dunne ringen gesneden), -20 g boter, -zout en zwarte peper uit de molen, -4 sneetjes witbrood, OM TE GARNEREN:, -4 blaadjes sla en bieslook
- Belgisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op02-02-2004Belgisch30-60 min.
Niertjes met spek en selder
4 varkensnieren, 200 g spek, 3 stengels witte selder, 2 dl vleesbouillon, boter, zout, peper.,
- Internationaal Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op15-10-2001Internationaal Hoofdgerecht20-30 min.
Ragout van niertjes met Petrus Triple
2 kalfsnieren of 6 varkensniertjes, 4 sneden spek, 1 eetlepel mosterd, 1 ui, 1 flesje Petrus Triple, 1 wit van prei, 1 eetlepel bloem, 2 dl bruine fond, 2 eetlepels gehakte peterselie, solo,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op28-01-2002Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Niertjes op toast
Hartig lunch gerecht
-4 varkensnieren, -4 tomaten, -400 g mooie witte champignons, -20 g boter, -4 dunne plakjes doorregen spek, -2 uien (in zeer dunne ringen gesneden), -20 g boter, -zout en zwarte peper uit de molen, -4 sneetjes witbrood, GARNERING:, -4 blaadjes sla, -bieslook
- Belgisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op18-11-2003Belgisch20-30 min.
Ragout van niertjes met Petrus Triple
2 kalfsnieren of 6 varkensniertjes, 4 sneden spek, 1 eetlepel mosterd, 1 ui, 1 flesje Petrus Triple, 1 wit van prei, 1 eetlepel bloem, 2 dl bruine fond, 2 eetlepels gehakte peterselie, solo = boter
- Belgisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op10-09-2002Belgisch20-30 min.
Gesmoord varkensvlees met niertjes (China)
1 kleine ui, - 1 wortel, - 1/2 bosje lente, -uitjes, - 1 stukje knolselderij naar smaak, - 1/2 rode paprika, - 2 EL sesamolie, - 100 g gebruiksklare varkensniertjes in reepjes, - 200 g mager varkensvlees in reepjes, - 1/8 L vleesbouillon of vleesfond, - ca. 60 ml sojasaus, - ca. 80 ml witte wijn, - 1 EL pruimenwijn, -1 EL azijn, - 1/2 TL vijfkruidenpoeder, - 1/2 TL bruine suiker, - wat zout en versgemalen peper, - wat maiszetmeel om te binden
- Belgisch Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op05-01-2003Belgisch Hoofdgerecht0-10 min.
Gesmoord varkensvlees met niertjes
(China)Bereidingstijd: ca. 40 min. - ca. 610 kcal per portie - Serveren met groene lintmacaroni
1 kleine ui - 1 wortel - 1/2 bosje lente-uitjes - 1 stukje knolselderij naar smaak - 1/2 rode paprika - 2 EL sesamolie - 100 g gebruiksklare varkensniertjes in reepjes - 200 g mager varkensvlees in reepjes - 1/8 L vleesbouillon of vleesfond - ca. 60 ml sojasaus - ca. 80 ml witte wijn - 1 EL pruimenwijn -1 EL azijn - 1/2 TL vijfkruidenpoeder - 1/2 TL bruine suiker - wat zout en versgemalen peper - wat maiszetmeel om te binden
- Chinees Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op04-12-2002Chinees Hoofdgerecht30-60 min.
Snelle Duivelse niertjes
Deze schotel is snel te maken en uitstekend geschikt voor een informeel etentje. Dien het op met een ring van doorgekookte rijst en geef er sperzieboontjes met spek bij.
1 middelgrote ui, klein gesneden 100 gram doorregen spek, klein gesneden olie of boter om in te bakken 8 lamsniertjes, klein gesneden 250 gram tomaten in blik zout oregano 1/2tl cayennepeper 1 tl Worcestersaus scheutje Tabasco 4 el halfdroge sherry verse fijngehakte peterselie voor de garnering.
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op26-08-2003Hoofdgerecht20-30 min.
Varkens niertjes met mosterd-champignonsaus
In Frankrijk zie je ze in Bistrots gelukkig nog wel eens op de kaart staan: niertjes. Ja, je hoort het goed, ik zeg ‘gelukkig'. Niertjes hebben een geprononceerde smaak, die je ook hebt wanneer je wild eet bijvoorbeeld. Natuurlijk, daar moet je van houden, maar zo is het met alles. Ze hebben nóg iets: ze zijn zo lekker om in te bijten. Ze veren in het begin even mee en dan …. snap!, bijt je er lekker door heen. Een beetje zoals bij inktvisringen. Roep nu niet meteen van bah, orgaanvlees lust ik niet! Dat is psychisch. Je wil niet weten wat er in sommige kroketten, frikandellen en ander industrieel vlees zit. Dit is tenminste delicatessen-vlees, mits je het natuurlijk bij een goede slager koopt.Enig nadeel: ja, het vergt wat voorbereiding. Ze moeten weken en schoongemaakt worden. Ook het sausje vraagt wat aandacht. Maar het resultaat is heerlijk.
Circa 500 gram varkensniertjes, 50 gr. boter, 200 gr. champignons of gemengde paddenstoelen, 2 sjalotjes, 1 teentje knoflook, 1,25 dl. room (crème fraîche of slagroom), 0.75 dl. kalfsfond, 1 dl. witte wijn, 1 flinke eetlepel grove mosterd, peper en zout naar smaak, eventueel: wat fijngehakte peterselie
- Frans Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op25-08-2020Frans Hoofdgerecht20-30 min.
Niertjes uit het pannetje
Pittig en eenvoudig met een mosterdsausje
-800 g varkensnieren, -4 uitjes, -40 g boter, -1/4 l warm water, -2 th lepels scherpe mosterd, -zout en versgemalen witte peper, -15 g bloem, -1/8 l witte droge wijn, -sap1/2 citroen, -wat bieslook
- Belgisch Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op06-01-2003Belgisch Hoofdgerecht10-20 min.
Bladerdeegtaartjes met gebakken niertjes
4 boter-taartjes, 20 konijnenniertjes, 1 theelepel griessuiker, 20 zilveruitjes (in het zuur), 1 theelepel rode bessengelei (vers, blik of diepvries), 4 takjes rode bessen, peper en zout
- Belgisch Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op17-09-2002Belgisch Hoofdgerecht0-10 min.
Ragout van niertjes in een Paterkes-saus
Een lekkernij deze ragout van kalfsniertjes of varkensniertjes in een zalig sausje
-2 kalfsniertjes of 6 varkensniertjes, -4 sneden spek (in blokjes), -1 ui (fijn gesnipperd), -1 preiwit (in ringetjes), -1 el bloem, -1 flesje Tripel bier, -2 dl bruine fond, -1 el mosterd, -2 el gehakte peterselie, -margarine
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op21-12-2005Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Fricasse met niertjes en gebakken aardappelen
Een super lekker stoofpotje uit grootmoeders tijd in een bereiding van de sterrenchef Johan Segers van 'het fornuis' in Antwerpen - U kan de bereiding volgen op bijgevoegd filmpje . Â
750 g spiering, 400 g varkensniertjes, 2 grote ajuinen, in stukken, 6 el varkensreuzel of smout, 3 laurierblaadjes, 3 takjes verse tijm, 2 el bloem, 50 g varkensbouillon, 400 ml water, 3 sneetjes witbrood, zonder korst, 3 el mosterd, 600 g (Charlotte) aardappelen, geschild
- Belgisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op03-03-2018Belgisch Hoofdgerecht60-120 min.
Lamsbout Gevuld Met Niertjes En Champignons
1 kg lamsbout zonder been, 2 lamsnieren, 400 g champignons, 30 g boter, 1/4 koffielepel tijm, 1/4 koffielepel rozeemarijn, 1/4 koffielepel dragon, peper van de molen, zout, 6 eetlepels madeira, 6 teentjes knoflook, 3 eetlepels olijfolie, 2,5 dl warme vleesbouillon, halve koffielepel ma?sbloem, 2,5 dl melk of room
- Internationaal Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op06-02-2001Internationaal Hoofdgerecht60-120 min.
Lamsbout gevuld met niertjes en champignons
1 uitgebeende lamsbout, 2 lamsnieren, 400 g champignons, 30 g boter, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn, 1/2 eetlepel dragon (fijngehakt), peper, zout, 6 cl madeirawijn, 6 teentjes knoflook, 3 cl olijfolie (extra vierge), 2,5 dl vleesbouillon, 1/2 theelepel ma?szetmeel, 2,5 dl room
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-03-2001Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Lamsbout gevuld met niertjes en champignons
1000 g lamsbout, -2 lamsnieren, -400 g champignons, -30 g boter (bakboter), -1 takje tijm, -1 takje rozemarijn, -0.5 eetlepels dragon (fijngehakt), -peper, -zout, -6 cl maderawijn, -6 teentjes knoflook, -3 cl olijfolie (extra vierge), -2.5 dl vleesbouillon, -0.5 theelepels maiszetmeel, -2.5 dl room,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op30-10-2002Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Honingzwam met zure niertjes
Alleen de hoeden van de jonge honingzwam gebruiken en deze koken
500 g honingzwamhoeden, 3 varkensnieren (of 1 runder), 50 g boter, 1 flinke gesnipperde ui, 2 el bloem, 1/2 l water, 1/8 l rode wijn, 2 kruidnagels, 3 laurierblaadjes, 1 tl strooiaroma, zout, peper
- Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op23-10-1999Bijgerecht20-30 min.
Niertjes in tomatensaus met basilicum
Een goedkoop recept , maar daarom niet minder lekker !
-3 varkensnieren., -1 ui, -1 doos gepelde tomaten, -250gr. gesneden champignons, -2 th lepels tomatenpuree, -knoflook (naar believen), - basilicum, -peper en zout., ,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op24-01-2007Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Gebakken niertjes met spek in een maderasaus
Heerlijk met wat krieltjes maar kan ook heel goed met rijst.
500 gram kalfsniertjes 2 uien gesnipperd 100 gram boter 1 kleingesneden wortel 100 gram spek in dobbelsteentjes bloem, kerrie, aroma 2 dl bouillon 2 el. Fijngehakte peterselie 4 el madera peper en zout azijn
- Frans Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op26-06-2003Frans Hoofdgerecht20-30 min.
Peru: Niertjes in pikante saus
* Rinones a la criolla *Zo lust iedereen wel niertjes ...
500 g kalfsnieren, wat azijn, 2 el olijfolie, 2 gepelde tomaten of 1 el tomatenpuree, 1 fijngewreven teentje knoflook, 1 in ringen gesneden rode paprika, 2 gesnipperde uien, 1/4 kop gehakte peterselie, 1/2 kop paneermeel, wat vleesbouillon, paprikapoeder
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op04-03-2001Hoofdgerecht20-30 min.
Kalfslever en -niertjes in lichte mosterdsaus
Opgediend met ciabatta-brood, voor 4 personen
200 gr kalfsnieren, dikke plak(ken), 200 gr kalfslever, dikke plak(ken), 1,5 eetl bloem, zout, peper uit de molen, 1 msp pimentpoeder, 2,5 eetl (zonnebloem) olie, 3 dl (kalfs) bouillon, evt. instant, 2 theel allesbinder, 2 eetl fijne, niet scherpe, mosterd, 1 eetl fijngehakte peterselie, 4 'waaiers' van komkommer, 1 - 2 eetl zilveruitjes, zoetzuur, uit potje,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op12-12-2002Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
- Eigen recept
Heerlijke herfst kip-champignon-groentetaart (British Pie)
Dit is een iets oudere creatie van mij die helemaal bij de herfst past. Elk jaar wordt hij een paar keer gemaakt want hij is vreselijk lekker! Dit is een heerlijke hartige taart met een volle zacht romige vulling. Ik gebruik graag wijn tijdens het koken want wijn geeft smaak af. Geen zorgen de alcohol verdampt tijdens het koken. De vulling van de "Pie" is zelf verzonnen en barst van de mooie smaken. Het idee van de Pie komt van oorsprong uit Engeland waar je ze bij elke slager of bakker kunt kopen in verschillende smaken. Kidney (niertjes), champignonvulling, kip-champignon, wild, sausage (worst) enz… deze is qua vulling erg uitgebreid. Probeer hem zelf maar, ik hoor het wel weer.
4 - 5 kipfilets, 2 flinke prei (dunne ringen), 2 wortels (julienne gesneden), 1 flinke ui (gesnipperd), 250 gr kastanje champignons (gesneden), 2 teentjes knoflook (fijn), ½ el tijm, Zeezout, Zwarte peper uit de molen, 30 gr boter, 30 ml olijfolie, 1 rol bladerdeeg of 10 plakjes, Beetje bloem, 50 ml kookroom, 250 ml melk, 250 ml witte wijn, 1 ei
- Internationaal
- 30-60 min.
- Geplaatst op03-10-2012Internationaal30-60 min.
Steak and kidney pie (hartige taart - niertjes en rundvlees)
100 g champignons, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 125 g bloem, 1 theelepel mosterdpoeder, zout, peper, 450 g biefstuk, 100 g niertjes, 3 dl runderfond, 50 ml port, worcestersaus, 50 g koude boter, 2 eieren,
- Engels Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op30-07-2002Engels Hoofdgerecht> 120 min.