Gehaktballetjes in honingmosterdroomsaus met champignons en dille
De gehaktballetjes in de honing-mosterd-roomsaus met champignons en dille ontstonden tijdens het koken. Het was smullen.
Ingrediënten 4 personen
Voor de gehaktballetjes:, 400 gram (gemengd) gehakt, 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 klein sjalotje, gepeld en gesnipperd, 1 losgeklopt ei, 2 eetlepels paneermeel, peper, zout, 1 eetlepel fijngehakte verse dille of 1/2 eetlepel gedroogde dille, 2 theelepels pittige mosterd, Saus:, 150 gram champignons, schoongemaakt in plakjes gesneden, 1 sjalotje (gepeld en gesnipperd), 10 gram roomboter, 1/8 liter droge witte wijn, 200 ml slagroom of kookroom, 2 eetlepels pittige mosterd, 1 eetlepel vloeibare honing, 2 eetlepels gehakte verse dille of 1 eetlepel gedroogde dille, 1/2 vleesbouillontablet verkruimeld,Bereidingswijze
Meng het gehakt met de sjalotsnippers, het losgeklopte ei, paneermeel, peper, zout, dille en mosterd. Vorm hiervan een aantal kleine gehaktballetjes.Verhit de olie in de Hapjespan en bak de gehaktballetjes hierin aan alle kanten bruin en gaar,Neem de gehaktballetjes uit de pan en leg ze apart bijvoorbeeld op een groot bord.Smelt in het overgebleven vet de roomboter.Bak hierin de sjalotsnippers en de plakjes champignons lichtbruin.Blus af met de witte wijn. Laat de wijn zo goed als inkoken (er mag nog plm. 1 eetlepel overblijven).Voeg dan de slagroom of kookroom eraan toe en breng alles aan de kook.Laat heel even doorkoken tot de saus wat dikker wordt.Roer de verkruimelde bouillontablet door de saus en roer tot deze is opgelost.Voeg nu de mosterd en de honing toe aan de saus.Voeg de gehaktballetjes en de dille toe aan de saus.Warm alles goed door. Maar de saus mag nu niet meer koken dan vermindert de smaak.