Moksi Alesi
Rijst schotel met balletjes gehakt (surinaams) rijst schotel met balletjes gehakt
2 uien. 2 rode spaanse pepers. 400 gr. half om half gehakt. 1 ei. 0,5 th.gemberpoeder. 0,5 eetl. ketjap asin. teenje knoflook 2 takjes seld. 600 gr.wint.peen/pompoen. 75 gr. boter. 1 kippebouillon tabl. 1 th. trassie oedang(conimex). 300 gr. lang korrel rijst. zwarte peperkorels. 1 pakje roze garnalen (125 gr)
De ui in stukjes en de pepers fijn snijden. het gehakt,de ei, de gemberpoeder, de ketjap,1/4 deel van de ui en de helft van de pepers in een kom doen. de knoflook erboven uitpersen. de selderij erboven fijn knippen. goed mengen. kleine balletjes maken (grote walnoot).de wortel in blokjes snijden. in een braadpan 50 gr. boter verhitten. de rest van de ui en pepers +/-2 min. fruiten. het bouillon tablet en de trassie verkruimelen en 6 dl. water toevoegen. de rijst en zwarte peper toevoegen. de wortel erboven op leggen. het geheel afgedekt +/- 15 min. zachtjes koken. de wortel door de rijst scheppen en het geheel nog +/-8 min. koken. in een koekepan de rest van de boter verhitten en de gehakt balletjes bakken (+/- 5 min.) de gehakt en de garnalen door de rijst scheppen en +/- 2 min. mee verwarmen.
- Surinaams Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op22-04-1999Surinaams Hoofdgerecht20-30 min.
Moksi Alesi
Surinaams eenpansgerecht
300 gram surinaamse rijst, 150 gram pekelvlees in dikke plakken, 4 kleine uitjes en een teen knoflook, 2 eetlepels bakboter, 2 eetlepels olie, 600 gram paksoi, 1 bouillonblokje, klein bikje tomatenpurree, stukje santen en 1 vleestomaat.
- Surinaams Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op10-10-1999Surinaams Hoofdgerecht20-30 min.
Moksi Alesi
Surinaamse rijst schotel met balletjes gehakt
2 uien;, 2 Rode Spaanse pepers;, 300 gr half om half gehakt;, 1 ei;, 0,5 theelepel gemberpoeder;, 0,5 eetlepel ketjap asin;, teentje knoflook;, 2 takjes selderij;, 600 gr winterpeen of pompoen;, 75 gr boter;, 1 kippenbouillon tablet;, 1 theelepel trassie oedang (Conimex);, 300 gr lang korrel rijst; peper (zwarte), 1 pakje roze garnalen (125 gr)
- Surinaams Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op05-05-2005Surinaams Hoofdgerecht20-30 min.
moksi alesi
Rijst met balletjes gehakt uit Suriname
2 uien,2 rode spaanse pepers,300 gr.gehakt,1 ei,0.5 theel. gemberpoeder,0.5 eetl.ketjap asin,teentje knoflook,2 takjes selderij,600 gr. winterpeen,75 gr. boter,1 kippebouillonblokje,1 theel.trassie oedang,300 gr. langkorrelrijst,zwarte peper., (je kunt de winterpeen evt. vervangen door pompoen, en evt. op het laatst nog 125 gr. roze garnalen door de rijst scheppen,kwestie van smaak)
- Surinaams Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op11-07-2000Surinaams Hoofdgerecht30-60 min.
Moksi Alesi
Rijstgerecht
75gr Ontbijtspek, 1/2 ui, 1 tomaat, 250 gr spitskool of wittekool, 15 gr margarine, 200 gr droogkokende rijst, 4 dl water, 2 bouillonblokjes, 1 verse Surinaamse of Spaanse peper, eventueel voor de liefhebber: 50 gr garnalen
- Surinaams Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op16-08-2005Surinaams Hoofdgerecht30-60 min.
Moksi Alesi
Surinaams eenpansgerecht met vlees
500 gr rijst, 200 gr zoutvlees, 100 gr margarine of 6 lepels kokosolie, 0,75 ltr water, 1 ui, 1 madam janet, zout
- Surinaams Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op14-01-2000Surinaams Hoofdgerecht30-60 min.
moksi alesi
Recept uit Suriname
Rijst (geen lasi rijst), santen (zo 10cm) koenjit, citroenblaadjes 1 ui, 6 kleine magiblokjes,`1 halve verse peper knoflook,bruine bonen, 1 stuk zoutvlees,1 stuk gedroogde kattenvis(markt),1 stuk rundvlees evt knakworst van een turkse slager.
- Surinaams Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-08-2005Surinaams Hoofdgerecht30-60 min.
Moksi Alesi
250 g gedroogde vis, 500 g rijst, 1-2 uien, knoflook, sesamolie, 2 vleestomaten, kippenbouillontabletten, aromat, 1 blik kokosmelk, 10 okers (okra, toko of Surinaamse winkel), 1 Madame Jeanette-pepertje (toko), 1 overrijpe bakbanaan,
- Internationaal Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op10-01-2001Internationaal Hoofdgerecht> 120 min.
Moksi Alesi
Voor 4 personen van "moesje2"
3 kopjes grof gebroken rijst., 4 kopjes water., Kipfilet 1 stuk, zoutvlees, 1 kleine witte kool., Knoflook 2 teentjes, 1 ui en 1 tomaat., Maggiblokje, Margarine of olie
- Surinaams Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op06-03-2003Surinaams Hoofdgerecht0-10 min.
Moksi Alesi uit Suriname
Gemengde Surinaamse rijstschotel met gehaktballetjes. Moksi Alesi is van oudsher slavenvoedsel en betekent letterlijk "gemengde rijst". Het gerecht ontstond toen slaven al hun kliekjes bij elkaar gooiden en daar rijst doorheen deden. Zo werden alle restjes vlees, vis en groenten gebruikt en dat is lekker goedkoop. Of je nu rijk of arm bent, moslim of boeddhist, iedereen maakt het nu op zijn eigen manier. Het gerecht is zeer geschikt voor kinderen. Recept is ook te vinden in het receptenschrift van het boek Wereldeters. No spam (= maak je niet druk) WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl
400 gram gehakt (half-om-half), 1 pakje roze garnalen (125 gram), 2 takjes selderij, fijn gesneden, 600 gram winterpeen of pompoen, 1 rode Spaanse peper, 2 uien, gesnipperd, 1 teen knoflook, geperst, 100 gram paneermeel, ½ theelepel gemberpoeder, ½ eetlepel ketjap manis, 75 gram boter, 1 tablet kippenbouillon, 1 theelepel trassie oedang, 300 gram rijst, 1 ei, 6 dl water, zout en peper
- Kinderkeuken
- 20-30 min.
- Geplaatst op07-11-2011Kinderkeuken20-30 min.
vegi moksi alesi
Moksi Alesi op een andere manier
1 pak moksi alesi, 1 pakje conimex boemboe voor ajam pinda sate, 1 zakje salademix (xenos), 1 zak oosterse groente mix, ketchup, sojasaus, hot curry, citroensap, kerriepoeder, kerrie djawa, kurkuma, koriander, komijnpoeder, karwijzaad, kruidnagelpoeder, citroengras, chilipoeder, nootmuskaat, paprikapoeder,
- Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op12-04-2008Hoofdgerecht10-20 min.
Bakkeljauw, moksi alesi
Surinaamse complete maaltijd
350 gr. bakkeljauw, 1 ui, gesnipperd, 2 tomaten, in stukjes gesneden, 1 verse peper, als je niet van heel scherp houdt rol dan de peper even tussen je handen, snijd het steeltje eraf en schud de zaadjes eruit., 3 eetl. olie, eventueel 1 a 2 bouillon blokjes, 500 g. rijst.
- Surinaams Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op24-04-2001Surinaams Hoofdgerecht30-60 min.
Moksi alesi met gele pesi
Weer een andere variant op de inmiddels welbekende `moksi alesi`.
500 g Kotomisi rijst, 125 g gele spliterwten (pesi), 1 ui, 125 g Masterbeef, 2 kleine tomaten, 100 g ham (ontzouten), 50 g Exotimex gedroogde garnalen (sara sara), 1 groene verse peper, zwarte peper, 150 g margarine, 1/2 dl olie, 2 à 3 bouillonblokjes (maggi), 0,75 lt water
- Surinaams Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op02-08-2011Surinaams Hoofdgerecht60-120 min.
- Eigen recept
Moksi alesi "restjes"
`Moksi alesi` betekent al een soort allegaartje. Dit is een recept met wat ik op dat moment nog in de koelkast had. Uiteraard kunt u hier zelf óók op variëren.
Boter en olie, 500 g Surinaamse rijst, 1 rode en 1 gele paprika, in stukjes, 1 prei, in ringen, 2 tomaten, in stukjes, 1 stuk winterwortel, gesnipperd, 1 flinke ui, gesnipperd, 1 Mme Jeannette, 1 pakje zoutvlees, gedroogde garnaaltjes, 3 maggi-blokjes, aji-no-moto (smaakversterker), water
- Surinaams Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op09-11-2011Surinaams Hoofdgerecht30-60 min.
Moksi alesi met zoutvlees en garnalen
225 g masterbeef (Surinaams zoutvlees) of, vis- of kipfilet, , , 2 uien, gesnipperd, , , 2 eetlepels olie, , , 2 teentjes knoflook, gesnipperd, , , 1 rode peper, fijngesneden, , , 3 cm verse gemberwortel, fijngehakt, , , 1 theelepel gemalen kurkuma (koenjit), , , 1 paksoi, in dunne repen, , , 1 blikje tomatenpuree (70 g), , , 200 g basmatirijst, , , 500 ml visbouillon (van tablet), , , 1 blikje kidneybonen (200 g), uitgelekt, , , 250 g tijgergarnalen (diepvries, zak a 500 g), , ,
- Surinaams Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op22-06-2005Surinaams Hoofdgerecht30-60 min.
Moksi alesi (eenvoudige)
Een eenvoudig rijstgerecht uit de Surinaamse keuken.
500 g Sur. rijst, 1 blik kokosmelk, 400 g witte kool (eerst bevroren), 2 tomaten, 1 ui, 1-2 pakjes zoutvlees, handje gedroogde garnaaltjes, 2-3 maggiblokjes, naar smaak Mme Jeanetpepers (al dan niet fijngemaakt, kan ook heel), water, zout, boter en olie
- Surinaams Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op30-06-2011Surinaams Hoofdgerecht30-60 min.
Moksi Alesi 2
Eenpans gerecht
500 gr rijst, 200 gr gedroogde garnalen, 100 gr margarine of olie, 1 0,75 l water, 1 ui, zwarte peper, 2 bouillonblokjes of zout, 1 madam janet peper
- Surinaams
- 30-60 min.
- Geplaatst op16-07-1999Surinaams30-60 min.
Rijstschotel 'Moksi alesi'
Met wortel, garnalen en gehaktballetjes. i.p.v. wortel is pompoen ook erg lekker.
2 uien, 2 rode spaanse pepers, 300 gr. half-om-half gehakt, 1 ei, 1/2 tl gemberpoeder, 1/2 el ketjap asin, 1 teentje knoflook, 2 takjes selderij, 600 gr. winterpeen of pompoen, olie, 1 kippenbouillontablet, 1 tl trassie oedang, 300 gr langekorrel rijst, (versgemalen) zwarte peper, 125 gr. roze garnalen,
- Surinaams Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op28-01-2003Surinaams Hoofdgerecht30-60 min.
Moksi Alesi Met Vis
(Surinaams hoofdgerecht voor 4 personen)
500 gram rijst, 250 gram kabeljauw (is gezoute gedroogde kabeljauw), kokosmelk van 1 kokosnoot (of blikje), 0,75 liter water, 1 eetlepel olie, 1 ui zwarte peper 1 madam janet (peper), 1 bouillonblokje of zout.
- Surinaams Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op11-03-2001Surinaams Hoofdgerecht60-120 min.
Moksi Alesi Met Zoutvlees
(Surinaams eenpansgerecht met vlees)
500 gram rijst, 200 gram zoutvlees (te koop bij de toko), 100 gram margarine of 6 lepels kokosolie, 0,75 liter water, 1 ui, 1 madam janet, zout
- Surinaams Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op11-03-2001Surinaams Hoofdgerecht60-120 min.
moksi alesi of eenpansgerecht
Hoofdbestanddeel is witte rijst, samen gekookt met:peulvruchten-groenten-vlees en/of vis.Moksi-alesi's zijn vooral smakelijk wanneer meerdere vleessoorten of vlees met gedroogde garnalen worden gecombineerd.
500gr.rijst,100gr.zoutvlees,100gr.gedroogde garnalen,100gr.margarine of 1dl.olie,plm.0,25l water,1 ui, 1 half rijpe madamjanetpeper,zwarte peper,zout naar smaak.
- Surinaams Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op12-08-2001Surinaams Hoofdgerecht60-120 min.
moksi alesi met jonge capucijners en makreel
300 gr rijst, 1potje jonge capucijners,100 gr zoutvlees (of zuurkoolspek),verse makreelfilet (van 1 grote of 2 kleine makrelen),1 ui,1 teentje knoflook, 2 tomaten,1 rode peper,2 bouillonblokjes, olie, zwarte peper, water, peterselie
- Surinaams Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op24-12-2003Surinaams Hoofdgerecht30-60 min.
Moksi Alesi Van Pompoen En Gedroogde Garnalen
500 g pompoen 50 g gedroogde garnalen 4 el boter 4 kopjes rijst 1 ui 1 Madam Jeanette 1 bouillonblokje 5 kopjes water
- Surinaams Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op24-10-2000Surinaams Hoofdgerecht30-60 min.
Suriname:Bakkeljauw Moksi Alesie
Weer een variant
350 gr. bakkeljauw, 1 ui, 2 tomaten, 1 verse peper, 6 theel. olie, eventueel 1 a 2 bouillon blokjes, 500 g. rijst.
- Surinaams Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-05-2001Surinaams Hoofdgerecht30-60 min.
Nasi-Nuli
Een mixrecept tussen nasi kuning & moksi alesi.
6 kopjes rijst., 1/2 pnd middelgrote garnalen - 1/2 pnd speklappen(zonder zwoerd)- 1/2 pnd varkensstraart- 165 ml klappermelk - 3 stukjes sereh - 1 grote ui - 3 pitten knoflook - zout - zwarte peper - boter -vetsjin.
- Indonesisch Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op11-10-2004Indonesisch Hoofdgerecht> 120 min.