- Eigen recept
Zelf havermelk maken, eenvoudig, gezond en goedkoop
Zelfgemaakte havermelk, lekker, gezond, goedkoop en geschikt voor veganisten. Zonder de honing uiteraard. Ik weet niet hoe dat met zoetstoffen zit maar dat weten de veganisten hier vast zelf wel. Havermelk is natuurlijk bij iedere natuurvoedingswinkel te koop en soms ook bij (grotere) supermarkten. Bepaald goedkoop is het niet, zeker in vergelijking met gewone halfvolle melk. Het is erg eenvoudig zelf te maken. Het grote voordeel: Je weet precies wat er in zit en je kunt het precies zo zoet maken als je zelf wilt (of juist niet).
1 deel havermoutvlokken, rauw. 4 delen Spa blauw (of ander merk mineraalwater zonder koolzuur), koud. Klein beetje zout (half theelepeltje op 1 liter). Suiker, honing (niet voor veganisten) of zoetstof naar smaak.
Meng de havermout met het water en zout in de blender en draai net zolang totdat de havermout helemaal fijn gemalen is. Doe over in een afsluitbare kan en zet minimaal 24 uur in de koelkast.
Voor gebruik de havermelk zeven in een zeef met een koffiefilter en naar smaak suiker, honing of zoetstof toevoegen.
- Nederlands
- > 120 min.
- Geplaatst op22-05-2011Nederlands> 120 min.
- Eigen recept
Banaansmoothie
Snell, lekker en simpel ontbijt
- 3 bananen, - 3 dl havermelk, - 3 el havermout, - 1 tl kaneel,
- Vegetarisch
- 0-10 min.
- Geplaatst op07-06-2015Vegetarisch0-10 min.
griesmeelpudding met chocolade saus
Heel machtig maar zeer lekkere toet
- 4 dl havermelk, - 60 gram griesmeel, - handje verschillende noten, - 1 kleine appel, - soya dessert chocolade
- Biologisch Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op22-01-2004Biologisch Nagerecht0-10 min.
***HARTIGE PANNENKOEK - BASISRECEPT***
Pannenkoeken.... Met deze variatie vol verse ingredienten verras je kleine en grote kinderen!
=90 gram Speltmeel, =40 gram zelfrijzend Amandelbakmeel., =2 Eieren. = 250 ml Havermelk, =40 gram Ricotta = 20 gram Roomboter.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op19-04-2019Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
stamppot van winterpostelein
Door de mosterd is dit een pittig stamppotje geworden.
- 8 niet al te grote aardappelen, - 250 gram winterpostelein, - 1 ui, - 1 teentje knoflook, - 1 eetlepel mosterd, - stukje harde schapenkaas, - 100 gram pompoenpitten, - beetje groentenbouillonpoeder zonder gist, - scheutje havermelk
- Biologisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op22-01-2004Biologisch Hoofdgerecht30-60 min.
- Eigen recept
Cantaloupe Smoothie
Een heerlijke manier om de dag te beginnen!
- 1/2 Cantaloupe-meloen, - 2 Bananen, - 1 tl honing, - 1/2 tl vanillepoeder, - 2/3 el havermout, - havermelk / melk / sojamelk,
- Vegetarisch
- 0-10 min.
- Geplaatst op11-02-2015Vegetarisch0-10 min.
haver amandelen flensje
Nagerecht zonder zuivel en suiker
- 1 kopje havermout, - 1 kopje havermelk, - 3 kopjes water, - 2 handjes amandelen, - olie om in te bakken, - wat cacaou poeder om mee te garneren
- Biologisch Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op05-01-2004Biologisch Nagerecht10-20 min.
Pannenkoeken ala Montignac
Pannenkoeken/flensjes voor fase 1 maar ook heerlijk voor fase 2
* 250 gram volkoren meel(kan een mix zijn van tarwe-spelt-kamut-,boekweit-,rijst-,haver-,maar ook enkel tarwe meel zijn), * 75 tot 100 gram kikkererwtenmeel te kkop bij chinese toko,maar ook soms in natuurwinkels, * snufje zout, * 300 tot 500 ml vocht; water of magere mekl of havermelk of sojamelk.
- Montignac Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op01-05-2002Montignac Hoofdgerecht20-30 min.
Bosbessenpannenkoeken gezoet met stevia
Ik zoek recepten zonder suiker. dit komt uit een boek over het GI dieet en heb ik iets aangepast. Met stevia kan ik dan toch zo nu en dan wat zoets eten.
60 gram volkorenmeel, 100 ml melk ( water of havermelk, rijstmelk kan ook), zout, 1 ei, 125 gram bosbessen (uit diepvries dan ontdooit), 1 tot 2 theelepels stevia
- Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op23-03-2011Nagerecht0-10 min.
stamppot met een oosters tintje
Lekker stamppotje met kokos en prei
- 4 grote aardappelen, - 1 grote appel, - 2 stronken prei, - 1/2 kokosnoot (is er geen verse kokosnoot kan er geraspte kokos gebruikt worden)., - 1 ui, - beetje zout en peper, - volle theelepel kerriepoeder, - scheut (haver)melk om de puree te maken., - olie om in te bakken
- Biologisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op18-02-2004Biologisch Hoofdgerecht30-60 min.
Vegan chocoladecake met stevia
Originele variant op chocoladetaart, vegan en zonder suiker (maar toch lekker zoet door stevia).
250 gr volkoren meel (tarwe of spelt), 1 el wijnsteenbakpoeder, ¼ kop cacaopoeder, ½ tl zout, 1 tl Greensweet steviapoeder Sweet, ½ kop zachte dadels, 1,5 kop chocolade havermelk (of andere plantaardige melk), , Topping: 3 blokjes Greensweet-stevia chocolade puur in stukjes,
- Wereld
- 10-20 min.
- Geplaatst op22-02-2016Wereld10-20 min.
- Eigen recept
Smoothie - Bosbessen. banaan, vanille
Frisse smoothie van Zweedse bodem
3 eetlepels havermout , 1 eetlepel ruwe suiker , 1/2 theelepel kardemom zaden prop , 6 kopjes havermelk , 250g bosbessen , 1 banaan , 1 theelepel vanille
- Nederlands
- 0-10 min.
- Geplaatst op21-08-2014Nederlands0-10 min.
Chocoladeijs
Mijn schoonmoeder vindt het leuk om recepten te maken met alleen ingrediënten waar ik tegen kan, dus kwam ze na wat gepuzzel met dit fantastische recept voor zelfgemaakte chocoladeijs. Heel snel te maken, maar 4 ingrediënten nodig en ontzettend lekker ijs, die ik alleen nog in Lari (Italië) eerder heb geproefd.
Cacaopoeder, Amandelpasta (te krijgen bij de reformzaak, ik gebruik ongebrande ongezouten witte amandelpasta), Honing, Soyamelk (of rijstemelk, amandelmelk, havermelk, net wat je hebt liggen. Tegenwoordig allemaal te krijgen in de supermarkt bij de houdbare melk)
- 10-20 min.
- Geplaatst op03-12-201210-20 min.
gevulde pannenkoek wrap
Lunchgerecht
- 100 gram volkoren speltmeel, - 1 ei, - 3 dl havermelk, - of een eigen pannenkoekbeslag, - eetlepel geraspte komkommer, - 3 eetlepels magere kwark, - klein teentje knoflook, - beetje basilicum, - beetje bieslook, - beetje zout en peper uit de molen, - paar blaadjes sla, - klein stukje feta kaas (bij voorkeur schapenkaas)
- Vegetarisch
- 10-20 min.
- Geplaatst op22-01-2004Vegetarisch10-20 min.
- Eigen recept
Red velvet bodem glutenvrij, melkvrij, sojavrij
zin in glutenvrije Redvelvet cake? Het recept is echt heerlijk. Heb er ook een melk en sojavrije vulling bij gemaakt
250 gr plantaardige boter op kamertemperatuur bijv. wajang (let op sojalecithine), 600 gr suiker, 6 eieren, 2 eetlepels rode voedingskleurstof, 3 eetlepels cacaopoeder, 280 gram maisbloem, 95 gram maizena, 3 gram Xanthaamgom, 250 ml havermelk, 2 eetlepels azijn, 1 theelepel vanille-extract, 1/2 theelepel zout, 1 theelepel baksoda, 1/4 theelepel wijnsteenzuur, , Voor de vulling, 120 gram vegan fetakaas, 80 gram cacaoboter, 400 ml vegan slagroom (slagfix), 200 gram suiker, 8 gelatineblaadjes
- Amerikaans
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-01-2018Amerikaans30-60 min.
- Eigen recept
Glutenvrije pannenkoeken
Glutenvrije en melkvrije pannekoeken zonder zakjes en pakjes. Met tip voor lekkere melkvrije kaas pannekoeken
2 eieren, 100 gram maisbloem, 50 gram maizena, 350 ml havermelk, 1 eetlepel suiker, snufje zout, , met kaas : Merk -> follow your heart., Vegan gourmet shreds en Italian style (parmezaans) deze mengen met elkaar.
- Nederlands
- 0-10 min.
- Geplaatst op10-06-2019Nederlands0-10 min.
Chocolate bowl, always a good way to start the day.
Chocolate bowl, always a good way to start the day
Bereidingstijd 10 min., Portie 1 bowl, Ingrediënten, 2 bevroren bananen, 2 el (rauwe) cacao poeder, 1 el amandelpasta (of gemengde notenpasta), 220 ml havermelk (of ander plantaardig melk naar wens), 2 mespuntjes vanillepoeder, ongezoet, Topping:, Handje granola, Kokosrasp, Cashewnoten, Handje verse bessen (ik heb rode bessen gebruikt), , .,
- Europees
- 0-10 min.
- Geplaatst op09-07-2017Europees0-10 min.
meergranen desembrood
Lekker volkoren broodje
- 100 gram viergranen vlokken, - 50 gram boekweitvlokken, - 50 gram rijstevlokken, - 50 gram tarwevlokken, - 100 gram volkoren tarwemeel, - 50 gram volkoren speltmeel, - 50 gram volkoren roggemeel, - 50 gram zonnebloempitten, - 150 ml zuurdesem (recept staat op mijn website), - 50 ml haverdrank
- Biologisch
- > 120 min.
- Geplaatst op08-02-2004Biologisch> 120 min.
- Eigen recept
Boekweit-volkoren spelt pannenkoeken
In Poffertjesmix zit boekweit meel, is erg lekker dus ik dacht probeer het ook eens uit en maak het zoals je poffertjs mix ook maakt maar dan iets anders. Even in de kast gekeken bij mijn mailsoorten en zelf een mix gemaakt. Melk was op dus ongezoete havermelk gebruikt Goed gelukt !
150 gram boekweitmeel, 150 gram volkoren speltmeel, 3 zakjes vanillesuiker, 3 L eieren, Scheutje milde (olijf)olie, 600 ml ongezoete havermelk, Halve theelepel zout, Scheutje schenkstroop
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op18-09-2020Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Prei-zalmgratin met bloemkoolbechamel
Een extra portie groenten verwerken in een gratin? Dat doe je zo! Tip: Je kunt de amandelmelk ook vervangen door havermelk. Kies sowieso voor de ongezoete variant.
500 g zalmfilet, 4 preiwitten, 1 bloemkool, 2 el olijfolie, 2 el amandelmelk, 50 g geraspte kaas, peper en zout, nootmuskaat
- Belgisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op19-03-2020Belgisch30-60 min.
chailatte
Geen enkel drankje zo heerlijk dan een crèmige chai latte
2 cm gember, 1 l water, 2 kaneelstokjes, 6 kardemompeulen, 1 tl zwarte peperbolletjes, 1 steranijs, 2 el losse zwarte thee of 6 builtjes, 3 el ahornsiroop, 750 ml havermelk (of andere plantaardige melk),
- Wereld
- 20-30 min.
- Geplaatst op01-04-2019Wereld20-30 min.
- Eigen recept
Pikante gefrituurde knapperige kipkluifjes glutenvrij
Baal je ook zo dat je geen KFC kan eten, omdat je niet tegen gluten kunt? Deze zijn net even anders, maar wel ook heel erg lekker en gluten- soja- melk- en eivrij!
6 kippenvleugels of 12 kipkluifjes, Scheutje azijn, pikante kruiden, 75 gram maizena, havermout, 250 ml havermoutmelk, frituurolie, bijv zonnebloemolie
- Amerikaans Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op18-12-2017Amerikaans Hoofdgerecht20-30 min.
Vegan moussaka
Deze moussaka is helemaal vegan door het gebruik van o.a. havermelk.
2 aubergines, 1 middelgrote ui, 2 tenen knoflook, 420 g linzen in blik, 100 g ongezouten plantenmargarine, 30 g tarwebloem, 500 ml Oatly haverdrank, 2 tl gedroogde oregano, 2 tl BioToday bouillonpoeder gistvrij, 400 g tomatenblokjes in blik, 500 g aardappelschijfjes
- Vegetarisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op29-11-2019Vegetarisch30-60 min.
- Eigen recept
Lasagne
Lekker lasagna eten zonder gluten en zonder melk? Het kan
Glutenvrije lasagnebladen 12, hoh gehakt 300 gram, 1 ei, 2 of 3 gesnipperde uien, 1 klein blikje tomatenpuree, 1 pak tomatensaus (500 gram), 2 of 3 tomaten, Kippenbouillon, Vegan roomkaas 300 gr van SimplyV, vegan gourmet shreds van Follow your heart, Parmezaanse kaas van Follow your heart, Maizena, Havermelk, zout, suiker, peper, 5 teentjes knoflook, peterselie, basilicum, oregano, nootmuskaat
- Italiaans Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op20-04-2020Italiaans Hoofdgerecht60-120 min.