Cassavestoofpotje met zalm en Ras-el-Hanout
Een moeilijke dit keer! Een recept dat ontstaan is toen ik opeens in paniek ontdekte niks fatsoenlijks in de koelkast te hebben. Nu kopen we er speciaal voor in, omdat mijn tafelgenoten helemaal in de wolken waren van deze frappante, maar zeer geslaagde combinatie: Cassavestoofpotje met geroosterde zalm en Ras el Hanout
Ingrediënten 4 personen
Benodigdheden voor 4 personen:, 1 kg zalmfilet of zalmpoulet, in grote blokken van 3x3x3cm gesneden (ik bestel het on-line bij meerdanvlees), 2-4 eetlepels rijstolie, Zout+peper of viskruiden (bevatten meestal natriumglutamaat (veTsin) dat een iets vollere smaak geeft)., 1 teentje knoflook, , Voor de stoofpot:, 700g cassave, 2 kleine of 1 grote ui, gesnipperd, 1 rode paprika, gesnipperd, 2-4 eetlepels rijstolie , 1/2 koffielepel Ras el Hanout kruidenmengsel (uw Marrokaanse winkel in de buurt heeft het) , 100g dun gesneden selderijstronk , 1 eetlepel blanke rozijnen , 3 gedroogde dadels , 1 klein stronkje verse gember, gepeld en gesnipperd, 1 koffielepel ongebroken korianderzaad , 1 kleine lombok, 2 teentjes knoflook, gesnipperd,Voorbereiding
Haal de zalm uit de koelkast en wrijf hem in met zout, peper en rijstolie. Laat rusten. Snij/snipper alle groenten en kruiden die in de stoofpot gaan. Schil de cassave en snij hem snel in stukken zoals je met een kookaardappel zou doen. Wacht niet te lang tussen de taferelen want de cassave wordt erg snel bruin, net als een appel.
Bereidingswijze
Kook de cassave in zout water tot hij gaar is (voelt kruimig aan als een gekookte aardappel). Niet te kort koken! Cassave bevat veel blauwzuur en is niet lekker als ie niet gaar is! Te lang koken is ook niet goed, dan valt de cassave uit elkaar. Ongeveer 15 minuten zal het duren. Daarna afgieten en laten rusten. Ondertussen kunnen we de andere groentetjes stoven: Doe olie in een braadpan, wok of caquelon. Goed verhitten. Voeg een ongesneden lombokje, gesnipperde ui, gember en knoflook toe en fruit ze tot ze er glazig uitzien (niet laten verbranden). Voeg selderij en paprika toe. Ook even glazig laten worden. Temper de warmtebron, haal de lombok uit de pan en voeg de dadels, rozijnen en ras-el-hanout toe. Voeg een half glas (100ml) water toe, breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot alles gaar is. Eventueel af en toe water toevoegen als het te droog wordt en dreigt aan te branden. Zet een wok of koekenpan op het vuur en laat deze gloeind heet worden. Doe de resterende rijstolie erin en bak er de zalm zo snel mogelijk gaar en licht krokant aan de randen in. Breng op smaak met een teentje knoflook uit de pers en een klein scheutje zoete chilisaus. Voeg ondertussen de cassave bij de gestoofde groenten en spatel voorzichitg een paar keer om op en laag vuur.