Snelle Indische gehaktballetjes
Dit is een makkelijk gerecht omdat meeste ingredienten kant en klaar gekocht worden. Maar het resultaat is zo lekker dat de hele familie om het fornhuis heen draait en er maar weinig balletjes het halen tot aan de tafel.
Ingrediënten 8 personen
, 1 KG rundergehakt, 2 eetlepels Sambal Badjak (van de , toko), 1 zakje Ajam Pedis Kruidenpasta, , 1 half blikje santen (klein groen , blikje), 3 teentjes knoflook, 10 beschuiten, 1 ei, zout, peper, nootmuskaat, ,Voorbereiding
Rasp eerst de 10 beschuiten door de zeef om voldoende paneermeel te krijgen. Voeg zout (ik doe 3 kleine theelepeltjes), peper en nootmuskaat naar smaak toe. Hussel de kruiden door het paneermeel, doe het gehakt erbij en trek hierbij de klont uit elkaar en rol de luchtig door het paneermeel, hierdoor komt het gehakt lekker los in sliertjes en worden de kruiden door het paneermeel lekker verdeelt. Doe 2 flinke eetlepels met Sambal Badjak erbij, wees hier niet zuinig mee. Gebruik de Sambal Badjak van de Toko (geen Konimex oid). Voeg het zakje Ajam Pedis kruidenpasta toe (deze plastic zakjes zijn tegenwoordig bij iedere kruidenier te koop). Voeg half blikje Santen toe (klein groen blikje bij iedere supermarkt te koop). Je kan ook het hele blikje erbij doen als je kokos lekker vind, misschien is het ei dan overbodig want het kan te nat worden. Voeg ei toe en knijp de drie? grote teentjes knoflook uit. kneed alles goed door elkaar. Draai kleine gehaktballetjes (iets kleiner dan een golfballetje)
Bereidingswijze
Verhit een beetje boter met olijfolie in de braadpan. (niet te veel want er komt veel vet af van het vlees). Bedek de bodem met gehaktballetjes en schudt de pan even om alles goed op zijn plek te krijgen. Regelmatig de balen door elkaar husselen zodat alles egaal aanbraadt. Doe GEEN deksel op de pan en bak de balletjes donker bruin, tegen het zwarte aan, MAAR NIET VERKOLEN. Zo krijgen ze een lekker hard korstje. Even uitlekken op een stuk keukenpapier