Sateh van varkenshaas of kipfilet
Dit recept heb ik uit ons regionale dagblad, iedere zaterdag staat er een recept in. Dit is weer een toppertje. Kipfilet in de aanbieding; marinade maken, kipfilet in blokjes, alles in een diepvrieszak in de vriezer tot gebruik. Makkelijk!
Ingrediënten 4 personen
- 800 gram varkenshaas of kipfilet, , - 1 teen knoflook, , - 1 duimkootje verse gember, , - 1 dl. ketjap manis, , - 1 dl. (archaide- of mais-) olie, , - 2 eetl. bruine suiker, , - sap van een halve citroen, , - 1 theelepel peper, , - 2 theelepels zout, , - 12 satehprikkers, , voor de saus, , - 1 ui, , - 1 eetlepel olie, , - 2 theelepels sambal, , - 4 flinke eetlepels pindakaas, , - ca. 1 dl. water (of kokosmelk), , ,Voorbereiding
Snijd de varkenshaas (of kipfilet) in blokken van 2 cm. Leg de satehprikkers in koud water
Bereidingswijze
- Schil de gemberwordtel en rasp hem, pers de teen knoflook en meng deze beiden. Houd eenderde van dit mengsel apart voor de saus. - Vermeng de rest met ketjap, olie, suiker, citroensap, peper en zout en 2 eetl. water tot een marinade. - Leg de vleesblokken erin en laat minstens 1 uur trekken. - Rijg de blokjes aan de satehprikkers, laat goed uitlekken. Zeef de marinade en bewaar het vocht. - Gril de sateh's op de bbq in ca. 10 minuten gaar saus - Snipper de ui en fruit deze in de olie, voeg hierbij het gember/knoflook mengsel en de sambal. - Voeg als laatste het marinadevocht erbij en de pindakaas - Verwarm en voeg al roerende ca. 1 dl. water(of kokosmelk; vind ik erg lekker) toe, tot een mooie gladde saus. Niet laten koken anders schift hij.