Lavas als groenten
Onze maggiplant is ontstaan uit Levisticum persicum. Het kruid was in de oudheid inheems in Perzie. De Grieken namen het mee naar Europa. Zij roemden met name de krachtige waterafdrijvende werking van het kruid. De geslachtsnaam is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse 'ligusticum', naar Liguria, een streek in Italie waar het gewas ooit commercieel geteeld werd. Vanwege de aromatische en antiseptische eigenschappen van lavas werd het blad in de Middeleeuwen in de schoenen gelegd van reizigers. Lavas is als het ware de voorloper van onze moderne 'geurvreters'.
Neem van lavas dezelfde hoeveelheid als die je voor spinazie neemt.Verder: boter, bloem, melk, zout, peper en gemalen nootmuskaat.
Je kunt lavas klaarmaken als spinazie. Gebruik jonge scheuten en bladeren. Trek het blad van de stelen, was het en snijd de stengels in stukjes.
Breng een pan water aan de kook. Doe er de lavas bij, breng het geheel weer aan de kook, doe een deksel op de pan en laat 5-7 minuten doorkoken tot de lavas zacht is. Giet het water af.Maak een sausje van boter, bloem, melk, zout, peper en gemalen nootmuskaat. Doe dat over de lavas heen.
- Bijgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op18-07-2000Bijgerecht10-20 min.
Aardappelpuree met lavas
1 kg aardappelen, 4 dl melk, 40 gr boter of margarine, peper, veel lavas, 100 gr ham en evt zout naar smaak
- Goedkoop en snel Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op11-06-2010Goedkoop en snel Bijgerecht20-30 min.
Linzen met Lavas
Van "moesje2"
2 gehakte sjalotten, een beetje boter, 360 g groene linzen, 1 handvol gehakte lavas, 1 takje thijm, 1 stuk sinaasappelschil, lichte bouillon of water,
- 0-10 min.
- Geplaatst op13-05-20020-10 min.
macaroni met lavas
Voorlichtingsbureau voor de voeding
100 gram macaroni; 2 paprika's; 10 olijven; 1 ui; 4 eetlepels kleingesnedenlavas; peper en (zout); mosterd; olie; azijn.
- 20-30 min.
- Geplaatst op31-05-200220-30 min.
Fricandeau Met Verse Lavas
Fricandeau uit de oven met verse kruiden
750 gr. varkensfricandeau aan een stuk, 2 eetlepels olijfolie, 1 bosje verse lavas (maggikruid), 2 eetlepels gedroogde provincaalse kruiden, verse zwarte peper gemalen, zout, 75 gr. margarine, 1/2 glas wijn
- 60-120 min.
- Geplaatst op13-06-200060-120 min.
FOREL met LAVAS en YOGHURTSAUS
Snel klaar in de magnetron. En lekker...
15 ml boter, 60 gr.geschaafde amandelen, 1 theel. selderijzaad, 2eetl. gehakte verse lavas, 4 middelgrote schoongemaakte forellen, zout en versgemalen zwarte peper, 1 eetl. maizena, 140 ml yoghurt.
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op03-07-2000Hoofdgerecht20-30 min.
Hartige yoghurtdrank met lavas
Yoghurt, Anders
- Geplaatst op31-01-2002
Hartige yoghurtdrank met lavas
Yoghurt, Anders
- Geplaatst op31-01-2002
Turks brood (lavas)
Flinterdun brood uit de Turkse keuken, dat bol staat met warme lucht als het uit de oven komt. Lekker met zout erop en maanzaad of sesam.
1 kopje bloem evt. met beetje volkoren erdoor, 1/4 kopje lauw water, 1/4 kopje melk, zout, suiker, gist, maanzaad of sesam (of allebei), 1 ei
- Turks
- 30-60 min.
- Geplaatst op15-02-2014Turks30-60 min.
Gemengde bonen met veel specerijen en lavas van Ottolenghi
Ondanks de vele specerijen smaakt het heerlijk zacht en zoet, met een vleugje komijn en koriander. Wij aten er rijst en en klein braadworstje bij, maar natuurlijk kan het ook als onderdeel van een vegetarische maaltijd.Â
3 eetl. olijfolie;, 1 middelgrote ui, fijngehakt;, 2 tenen knoflook, fijngehakt;, 2 theel. tomatenpuree;, 1/2 theel. van elk: gemalen komijnzaad, gemalen korianderzaad en geelwortelpoeder;, 1 theel. van elk: gemberpoeder en gemalen kardemom, een snuf kruidnagelpoeder;, 1 blik van 400 g tomatenblokjes (met sap);, 1 theel. fijne kristalsuiker;, 150 g sugarsnaps, schuindoormidden gesneden;, 200 g pronkbonen, schuin in stukjes gesneden;, 250 g gedopte tuinbonen (vers of diepvries)
- Europees Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op14-08-2016Europees Hoofdgerecht20-30 min.
Hongaarse Goulashsoep
Dit is een echt lekker hongaars soepje goulash
50 gr boter, 50 gr ontbijtspek in blokjes, 2 teentjes knoflook, 500 gr runderpoelet, 2 uien, 1 rode en 1 groene paprika, 1 prei, 1 grote aardappel, 2 tomaten, peper, 1 volle eetlepel paprikapoeder, 1 blok goulashkruiden, 1 1/2 liter water, 2 bouillontabletten, lavas, kummel, 1 eetlepel maizena, cayennepeper of chilipoeder
- Hongaars
- 30-60 min.
- Geplaatst op03-03-2004Hongaars30-60 min.
- Eigen recept
Goulashsoep
Deze goedgevulde maaltijdsoep is beslist niet zwaar en heerlijk pittig.
500 gram riblappen 2 flinke uien 50 gram spekblokjes 1 el olijfolie (oorspronkelijk reuzel) 1 rode, een gele en een groene paprika 3 tenen knoflook 1 middelgrote winterwortel 1 prei 2 aardappels 2 flinke tomaten wat verse lavas en selderij 3 rundvleesbouillonblokjes 1 tl kummel 1 el scherpe paprikapoeder 2 liter water 2 el Hongaarse Noedels of kleine pasta zout en peper uit de molen
- Hongaars
- > 120 min.
- Geplaatst op02-06-2004Hongaars> 120 min.
Kippensoep
Deze kippensoep maakt mijn mams al jaren. Indien je verkouden bent monter je ervan op - maar je hoeft niet verkouden te zijn om ervan te genieten. Deze soep - met zuiderse flair - is echt geweldig lekker!
1 flinke soepkip, 4 flinke prei (wit en groen!), 4 wortels, 3 pepertjes, 250 g knolselder, 50 g lavas (maggikruid), 2 blaadjes laurier, 1 tak tijm, 250 g vermicelli, zout naar smaak
- Belgisch
- 60-120 min.
- Geplaatst op07-05-2005Belgisch60-120 min.
Ee heerlijk GEHAKTBROOD als borrelhap met Knoflooksaus.
Heerlijke borrelhap waarvan je een groot gedeelte makkelijk kan invriezen. Dus ALTIJD een borrelhapje in huis
500 gram rundergehakt 100 gram paneermeel 4 eieren 200 gram geraspte oude kaas 1 ui gesnipperd 2 el sojasaus 4 el. fijngehakte lavas zout en peper 2 el Creme Fraiche 1 el Mayonaise beetje peterselie 2 teentjes knoflook.
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op24-01-2004Frans30-60 min.
Hollandse kippensoep met kipfilet voor de slanke lijn
Een heerlijke snelle Hollandse kippensoep. Heel goed voor de slanke lijn (plm 186 kcal) en supergezond door de verse groenten die in de soep zitten. Een recept uit Libelle.
2 liter kippenbouillon van tabletten - 2 grote kipfilets - 3-4 worteltjes - 3-4 stengels bleekselderij - 2 preien - 1 venkelknol - 150 gram dunne vermicelli - zout, peper - 6 el fijngesneden groene kruiden zoals peterselie, lavas (maggiplant), selderij
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op01-04-2005Nederlands30-60 min.
Oogstrelende tomaten in hun blootje
Een goed idee gedroogde tomaatjes op je sla snipperen,je kan ze kopen maar lekkerder zelf klaarmaken zonder zout
Tomaten, olijfolie, lavas, tijm, rozemarijn
- Belgisch Bijgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op08-03-2005Belgisch Bijgerecht10-20 min.
Kruidige aardpeer
Vergeten groente
, , 500 gr aardpeer, , 1 teentje knoflook, , 1 ui, , 2 lp zonnebloemolie, , 3 lp tomatenpuree, , 2 dl water, , 2 theelp oregano, , 2 theelp lavas, , 1 lp tamari, , fijngehakte peterselie,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op11-08-2005Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
- Eigen recept
Groentesoep, heerlijk xxl gevuld en met veel rundvlees
Echt een overheerlijke xxl pan zeer goed gevulde groentesoep met 2 soorten rundvlees, bouillon en verse kruiden. Eigenlijk een maaltijdsoep voor het hele gezin en ook erg lekker als de dagen weer kouder worden. Zo maak ik hem het liefst. Geen zakken of blikken, deze eens proberen, je weet niet wat je proeft en is nog leuk om te maken ook, maar dan heb je ook wat.
1 runderschenkeltje, 250 gr verse runderpoulet, 250 gr mager rundergehakt, 2 dikke prei stengels, 2 mooie winterpenen, 3 bosuitjes, Half bakje champignons of kastanje champignons, Blikje tomatenpuree, Bosje verse peterselie 15 gr, 2 bosjes verse selderij – 30 gr, 2 laurierblaadjes, Vermicelli, 2 liter water, Zeezout, Eventueel beetje zwarte peper, 3 tabletten tuinkruidenbouillon, 2 liter water, Extra evt. beetje maggi of lavas
- Internationaal
- > 120 min.
- Geplaatst op08-08-2012Internationaal> 120 min.
Aardappelomelet Uit Spanje
Deze omelet wordt door de Spaanse kinderen koud mee naar school genomen, zoals jij een boterham meeneemt. De omelet is ook heel lekker wanneer hij nog warm is. Genoeg voor 2 grote of 3 kleine eters.
Je hebt nodig, ca. 600 gr aardappels, 1 grote ui, 1 teentje knoflook, 6 eieren, zout, peper, 4 takjes maggikruid (lavas) of selderie, 1 dl olijfolie,
- Kinderkeuken
- 30-60 min.
- Geplaatst op21-06-2000Kinderkeuken30-60 min.
Champignonragout met tuinkruiden
Een lekker voorgerechtje, dat bij (vrijwel) iedereen in de smaak valt!
2 el olijfolie; 1 sjalotje (gesnipperd); 1 teentje knoflook (gesnipperd); 1 dunne steel prei (ringetjes); 250 gr kastanjechampignons (gehalveerd, als ze groot zijn in 3'en); 2 el peterselie (fijngesneden); 2 el bladselderij (fijngesneden); 2 el bieslook (fijngesneden); 2 el maggiplant (fijngesneden); 25 gr boter; 25 gr bloem; 3 dl melk; 1/2 kippenbouillontablet; 1 el citroensap; zout en peper; 4 harde witte bolletjes (van kapje ontdaan en uitgehold, voorverwarmd op 180 gr C).
- Frans Voorgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op18-01-2007Frans Voorgerecht10-20 min.
Kabeljauw met kruidenkorst
• 1 zijde kabeljauw, voor 4 porties, • 600 g kabeljauwafsnijdsel (graten, buikzijde, staart – vraag je visboer), • bladpeterselie, naar smaak, • kervel, naar smaak, • 2 blaadjes salie, • 50 g Japans broodkruim (panko), • 75 g prei, de witte delen, in ringen, • 40 g witte ui, • ½ citroen, • 1 laurierblaadje, • 100 ml droge witte wijn, • 50 ml olijfolie, • 10 witte peperkorrels, • 4 jeneverbessen, • 1 stuk foelie, • 10 g verse lavas, • 600 g tagliatelle
- Europees
- 20-30 min.
- Geplaatst op10-11-2013Europees20-30 min.
Krabburgers met lavasmayonaise
De basis voor zo`n lekkere krabburger is een stevig mengsel van krabbenvlees met broodkruim en ei. Daarvan maken we crab cakes, die vooral in de Verenigde Staten erg populair zijn. (Lavas)mayonaise heeft een verfijnde seldersmaak en wordt de laatste tijd steeds populairder. Het loont de moeite om er eens mee aan de slag te gaan. En geheel niet ter zake: Lavas smaakt ook heerlijk bij de bereiding van een klassieke pot mosselen.
Het krabbenmengsel:, •400 g krabvlees (uitgelekt gewicht-in blik, of diepvries), • 1⁄4 bussel platte peterselie, • 1⁄2 citroen, •3 sneetjes oud wit brood (of 80g broodkruim), •1 ei, • peper, • zout, de lavasmayonaise:, • 1⁄2 bussel lavas, •4 eetlepels mayonaise, de burgers:, •8 radijzen, • 1⁄4 komkommer, •4 hamburgerbroodjes (`buns`), •1 klontje boter (of scheutje olijfolie), • enkele eetlepels bloem, • enkele blaadjes kropsla
- Amerikaans Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op23-02-2012Amerikaans Hoofdgerecht20-30 min.
- Eigen recept
Zalmforel uit de oven
- 2 zalmforellen, schoongemaakt en leeg met kop er nog aan, - Een zakje soepgroenten, - 2 tenen knoflook, - Peterselie, - Lavas (maggi-plant), - Zeezout en peper, - Olijfolie
- 20-30 min.
- Geplaatst op23-08-200820-30 min.
- Eigen recept
Zuppa di pomodoro : een heerlijke tomatensoep van zongerijpte tomaten.
Een echte zomersoep, want je maakt deze soep van lekkee rijpe tomaten. Een soep, die veel en vaak in Italiaanse families wordt gegeten. Het is echt smullen !!
500 gram lekkere rijpe tomaten (bijvoorbeeld kleine trostomaten), 2 flinke eetlepels tomatenpuree, 1 middelgrote prei, 2 middelgrote worteltjes, 1 middelgrote ui, 1 flinke teen knoflook, 2 eetlepels olijfolie, 1 afgestreken eetlepel gedroogde oregano, 1 laurierblad, 3 bouillontabletten, takje lavas (is niet echt nodig maar geeft er wel een heerlijke smaak aan), wat slagroom (ook niet echt nodig)
- Italiaans
- 20-30 min.
- Geplaatst op01-08-2013Italiaans20-30 min.
Griekse saus !Een historisch recept!
Gewoon lekker!
-1.5dl witte wijnazijn., -1.5dl witte wijn.-30mlvissaus.-60gram lichte honing.-1tl gemalen komijn.-1tl munt., -2tl bladpeterselie.-1tl lava's of selderijgroen.-1laurierblad.-versgemalen peper.
- Grieks
- 0-10 min.
- Geplaatst op12-01-2005Grieks0-10 min.
Kruidige Prei/Dragonsoep.
Aardappel-preisoep zonder zout. Kan ook gebonden worden gemaakt.
2 grote aardappelen(in kleine blokjes), 2 preien in plakjes, schenkel, 1 el. lavas, 2 tl. dragon, foelie, ui in de schil, laurierblad
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op25-04-2000Nederlands20-30 min.
Aardappelsalade
Ingredienten: 2 personen 500 gram aardappels van een hard ras, dus vastkokend. Zwarte peper. Twee eetlepels wijnazijn. 6 eetlepels olijfolie, drie eetlepels grof gesneden lavas (Maggykruit). Zeezout. Bereiding Kook de aardappelen gaar in de schil. Maak intussen een dressing in een kommetje. Begin met azijn en zout, peper naar wens. Lepels gewijs de olijfolie er door en tot slot de lavas. Giet de aardappels af en verwijder zo snel mogelijk de schil. Snijd de hete aardappels in niet te dunne plakken, leg ze in een ondiepe schaal. De plakken mogen elkaar niet teveel overlappen. Maal er zeezout uit het molentje over. Roer nu snel het kokende water door de dressing, giet het dan meteen over de aardappelplakjes. Even schudden. Laat dit intrekken.
Ingredienten: 2 personen 500 gram aardappels van een hard ras, dus vastkokend. Zwarte peper. Twee eetlepels wijnazijn. 6 eetlepels olijfolie, drie eetlepels grof gesneden lavas (Maggykruit). Zeezout.
- Frans
- 20-30 min.
- Geplaatst op06-07-2000Frans20-30 min.
koolvisfiletschotel met mosterdsaus
Een smakelijke slanke visschotel, snel en makkelijk.
2 stukken (diepvries)koolvisfilet, 3 aardappelen (niet al te groot), 1 kleine winterwortel, 1 ui, 1 teentje knoflook, ? bouillonblokje, ? 2,5 dl water, ? takje rozemarijn, 1 blaadje maggiplant (lavas), 5 peperkorrels (geplet), 5 jeneverbessen (geplet), 1 el grove, pittige (Groningse) mosterd, maizena
- Slanke keuken Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op12-10-2001Slanke keuken Hoofdgerecht20-30 min.
Wortel-Theesoep
Hay, neutraal gerecht, ca. 165 kcal / 690 KJ p.p.
2 eetl vruchtenthee, 200 gr worteltjes, 1 kleine ui, 1 kleine prei (100 gr), 2 takjes lavas (maggiplant), 1 eetl boter, 1 klein laurierblad, 1 kruidnagel, 2 eetl creme fraiche, zeezout,
- Slanke keuken
- 20-30 min.
- Geplaatst op27-06-2000Slanke keuken20-30 min.
Hollandse Rundvleessoep met Groenten
Een familierecept dat al minstens 4 generaties van moeder op dochter wordt doorgegeven...
1 flinke runderschenkel (of klein pond mals soepvlees van het rund aan een stuk en een mergpijpje); 3 bouillonblokjes (runder- of kruidenbouillon); (optioneel: 2 of 3 maggiblokjes); vers gemalen peper (zwart of wit of 4-seizoenen, maakt niet uit); ca. 4 liter water (ongeveer tot 5 cm onder de rand van een flinke soeppan)., Ca. 2 theelep. gedroogde tijm en ongeveer 2 theelepeltjes gedroogde rozemarijn toevoegen (vers mag natuurlijk ook!). Evt. wat peterselie of lavas (= maggiplant)., 400 Tot 500 gram niet te klein gesneden soepgroenten (bijvoorbeeld boerensoepgroenten); 250 gram champignons. Optioneel: soepballetjes., Peper en vloeibare Maggi voor op tafel., ,
- Nederlands
- > 120 min.
- Geplaatst op27-11-2003Nederlands> 120 min.
Selderijsoep met stiltonkaas en lavaskruid
Een recept van Marc Paesbrugghe van restaurant"Sir Anthony Van Dijck"
250 gram Knolselderij, 50 gram voetselder, 150 gram uien, 50 gram prei, 150 gram aardappel, 1,5 liter bouillon, 5 deciliter water, 1 laurierblaadje, 1 takje tijm, 8 blaadjes lavas, 60 gram stilton kaas, 20 gram boter, peper en zout, , Voor het garnituur:, 50 gram selderij, 50 gram knolselderij, 40 gram stilton kaas, 4 blaadjes lavas, 10 gram boter, eventueel 1/2 deciliter room, peper en zout, ,
- Belgisch
- 60-120 min.
- Geplaatst op19-11-2002Belgisch60-120 min.
- Eigen recept
Courgettesoep alla Kiske
Dit recept vandaag op mijn werk gemaakt. Uit de losse pols. We vonden het zo lekker dat ik gauw opgeschreven heb hoe ik hem gemaakt heb. Niet te versmaden !
1 grote courgette, 1 sjalot, 2 takjes van de maggiplant (Lavas), 2 groentebouillontabletten, halve rode paprika, halve tl gemberpoeder, zwarte peper en zout. 1,5 liter water, boter, 1 el fijne vermicelli.
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op30-07-2015Nederlands20-30 min.
Mexicaanse kipschotel
1 kip van 1500 gr., 2 el. boter, zout, peper, 1 tl. chilipoeder, 1/2 tl. lavas, 1 teentje knoflook, 2 uien, 4 dl. bouillon van blokje, 1/2 dl. tomatenpuree, 1 1/2 el. bloem, 1 groene paprika, rozijnen
- Mexicaans Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op10-02-2010Mexicaans Hoofdgerecht60-120 min.
Lavasoep
LEKKER MET KRUIDEN
- 2 uien in schijven, - 25 gr boter, - 3 el fijngehakte lavas, - 25 gr bloem, - 4 aardappelen in schijven gesneden, - 1 liter kippebouillon, - 300 ml melk, - 2 el fijngehakte peper, - peper en zout
- 10-20 min.
- Geplaatst op12-04-200310-20 min.
Gehaktbrood Met Mango-Chutney
1 ui, 4 eieren, 500 gram rundergehakt, 200 gram geraspte oude Edammer kaas, 100 gram paneermeel, 2 eetlepels sojasaus, 4 eetlepels fijngehakte lavas, zout, peper, mango-chutney.
- Nederlands
- 60-120 min.
- Geplaatst op02-07-1999Nederlands60-120 min.
Aardappel-knolselderijsoep
Maaltijdsoep
2 grote aardappels, in blokjes, 500 g knolselderij, in blokjes, 1 takje tijm, 1 l kippenbouillon, 2 dl slagroom, zout, peper, nootmuskaat, 1-2 el fijngesneden lavas, 2 el fijngesneden kervel
- Italiaans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op23-01-2002Italiaans Hoofdgerecht30-60 min.
paddestoelen in wijn uit de braadzak
Geraffineerd gerecht uit de magnetron; 78 Kcal p.p. Geef ze als bijgerecht of als snack op knoflookbrood.
250 gr paddestoelen, bv oesterzwammen of champignons, 25 gr boter, in kleine blokjes, 2 eetl droge sherry, droge vermout of droge witte wijn., 1 eetl fijngehakte lavas of bladselderij, 4 eetl magere kwark, zeezout, versgemalen peper,
- Slanke keuken Bijgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op17-11-2000Slanke keuken Bijgerecht0-10 min.
Sperziebonensla
150 gram gare sperziebonen * 1 dikke plak ham * stukje ui * 1 eetlepel slaolie * 3 eetlepels azijn * peper * zout * kleingesneden lavas.
- Nederlands
- 0-10 min.
- Geplaatst op28-06-2003Nederlands0-10 min.
pompoensoep
1kg in stukken gesneden gele pompoen, 1 ui, 1 takje lavas, 2 stengels witte selder, olijfolie
- Belgisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op02-09-2002Belgisch20-30 min.
kruidenpolenta
Dit is een bewerkelijk recept, maar erg gezond, voedzaam, slank en ERG lekker! Bovendien is het geschikt voor een vegetarische maaltijd.
300 gram polenta (maismeel), 1,5 liter groentebouillon, 200 gram fetakaas, uienpoeder., peper, verse tuinkruiden naar smaak (ik heb zelf gebruikt: basilicum, lavas en zevenblad)
- Multi-cultureel Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op26-08-2004Multi-cultureel Hoofdgerecht60-120 min.
Lavassoep
Als moestuinier heb je vaak een enorme lavasplant, of maggieplant. Ik maak in het voorjaar -Â als de bladeren lekker jong en vers - zijn deze soep.
2 uien fijn gehakt, 25 gram boter, 2 eetlepels fijngehakte lavas bladeren, 25 gram bloem, 300 ml kippenbouillon, zout & peper; scheutje room
- Europees
- 20-30 min.
- Geplaatst op01-05-2017Europees20-30 min.
-
lavas
van sannewilms345 , 1 recepten, 0 volgers