Latkes
Latkes zijn aardappelkoekjes, een bekend gerecht uit de joodse keuken. Voor oud en nieuw. Vegetarisch.
6 middelgrote aardappelen geschild, 1 ui, 2 eieren losgeklopt, 60 g bloem, 1 tl zout, mespunt witte peper, plantaardige olie om in te bakken, appelmoes of zure room om te serveren.
Rasp in een keukenmachine die uitgerust is met een rasp de aardappelen en ui. Laat ze in een zeef uitlekken en pers er zoveel mogelijk vocht uit. Doe het geraspte mengsel in een kom en klop er de overige ingredienten (behalve de olie, appelmoes en zure room) door (werk zo snel mogelijk, anders wordt de aardappel bruin). Verhit in een zware koekenpan op middelhoog vuur een laagje olie (circa 2,5 cm) of net zoveel dat de koekjes bedekt zullen zijn. Laat een eetlepel beslag in de hete olie glijden en bak de onderkant in 2 minuten bruin. Draai de latke om en bak de andere kant in 1-2 minuten bruin. Leg de latkes op een schaal en hou ze in de oven warm (150 graden Celsius). Ga door tot alle beslag op is en gebruik indien nodig extra olie. Serveer de koekjes direct met appelmoes of zure room
- Internationaal
- 30-60 min.
- Geplaatst op25-02-2000Internationaal30-60 min.
latkes
4-6 grote aardappelen, 2 eieren, 1 kleine ui, 1-2 el bloem, zout, peper, zonnebloemolie,
- Joods Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op13-03-2002Joods Bijgerecht30-60 min.
Latkes
Latkes worden als compleet ontbijt, maar ook als bijgerecht bij vleesgerechten gegeten.
400 gr. pompoen, 200 gr. bloem, 2 eieren, zout naar smaak, 50 gr. boter,
- Russisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op07-08-2001Russisch20-30 min.
Latkes
Een soort aardappelpannekoeken
6 aardappelen; 2 uien, 2 eieren, 3 tot 4 el bloem, slaolie of "pam", 1 tlzout en 1/4tl witte peper(of naar smaak), evt verse kruiden als variatie, b.v. peterselie of bieslook of knoflook uitgeperst
- Internationaal
- 20-30 min.
- Geplaatst op11-01-1999Internationaal20-30 min.
Latkes
3a4 grote aardappelen, 1 ui, 1 teentje knoflook zout, peper,1 ei, 2 eetlepels bloem olijfolie.
- Multi-cultureel Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op02-11-1999Multi-cultureel Bijgerecht30-60 min.
Latkes
Joodse aardappelkoekjes
4 grote geraspte aardappels;1 geraspte ui;2 geklopte eieren;3 eetlepels bloem;1 theelepel bakpoeder;1 theelepel zout (naar smaak);1/2 theelepel vers gemalen zwarte peper
- Joods
- 20-30 min.
- Geplaatst op24-01-2005Joods20-30 min.
Latkes (aardappelkoekjes)
Recept voor Chanoeka Met Chanoeka eet men gerechten gebakken in olie. Zo wordt op een symbolische manier verwezen naar het Chanoeka-wonder; het kruikje olie dat niet een dag maar acht dagen bleef branden.
6 grote geschilde aardappelen, 1 ui, 3 eieren, 0.5 kop meel, zout en peper, olie,
- Joods Bijgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op27-10-2000Joods Bijgerecht10-20 min.
Joodse Latkes
Pak uit met dit culinaire hoogstandje op basis van aardappel, ajuin en bloem dat bovendien even lekker smaakt als het er uit ziet.
8 middelgrote, vastkokende aardappelen, 1 ei, 1 grote ui, 2 el olijfolie, zout, 3 tl bloem, vers gemalen zwarte peper,
- Joods Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op26-06-2006Joods Bijgerecht20-30 min.
LATKES (aardappelkoekjes)
Recept voor Chanoeka Met Chanoeka eet men gerechten gebakken in olie. Zo wordt op een symbolische manier verwezen naar het Chanoeka-wonder; het kruikje olie dat niet een dag maar acht dagen bleef branden.
- 6 grote geschilde aardappelen, - 1 ui, - 3 eieren, - 1/2 kop meel, - zout, - peper, - olie,
- Joods Tussengerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op22-10-2005Joods Tussengerecht20-30 min.
Latkes (aardappelpannenkoekjes)
4 grote geraspte aardappels, 1 geraspte ui, 2 geklopte eieren, 3 eetl. meel, 1 theel. bakpoeder, 1 theel. zout (naar smaak), 1/2 theel. vers gemalen zwarte peper
- Joods Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op27-02-2004Joods Bijgerecht20-30 min.
Joodse Latkes
Pak uit met dit culinaire hoogstandje op basis van aardappel, ajuin en bloem dat bovendien even lekker smaakt als het er uit ziet.
*8 middelgrote, vastkokende aardappelen *1 ei *1 grote ui *2 eetlepels olijfolie *Zout *3 theelepels bloem *Zwarte peper,
- Nederlands Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op22-06-2006Nederlands Bijgerecht20-30 min.
Latkes van boterraap met cheddar en dragon
Ook de niet vegetariers zullen er van smullen !
4 grote boterrapen, 1 ui, 4 takjes dragon, 1 teentje look, 1 ei, 100 gr tarwebloem, 8 plakjes cheddar kaas, 3 kropjes sucrinesalade, 1 botje jonge waterkers, 1 rode ui, 40 gr cashewnoten, 1 dl volle yoghurt, 2 el olijfolie, 1 kl honing, 1 el pittige mosterd, zeezout, peper van de molen
- Vegetarisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op16-05-2020Vegetarisch Hoofdgerecht20-30 min.
Ovenschotel van kip met latkes en gehakte lever
Voor de kipschotel:, - 1 kip in stuken of 8 drumsticks; - Schil van 1 sinaasappel;, - 4 uien, in ringen gesneden;, - 3 takjes verse tijm, gerist;, - sap van 1 citroen;, - 3 dl vers geperst sinaasappelsap;, - 1 el honing;, - 2 dl droge witte wijn., , Voor de gehakte lever:, - 250 gr. kippenlevers;, - 1 hard gekookt ei;, - 1 gehakte ui olijfolie;, - gehakte bieslook., , Voor de latkes:, - Drie flinke aardappelen;, - 1 middelgrote ui;, - 30 gr. matzemeel (mag ook gewone bloem zijn);, - 1 ei.
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op08-05-2001Hoofdgerecht30-60 min.
Amuse met gerookte zalm
Lekker tussengerechtje als onderdeel van een meergangendiner. Is snel te bereiden.
2 aardappels (vastkokers), beker creme fraiche, dille, kaviaar, gerookte zalm in plakken, 1 ei, peper en zout, olijfolie, wat bloem
- Tussengerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op27-05-2002Tussengerecht10-20 min.
aardappel-uienkoekjes
Recept uit de libelle,, en wordt ook wel latkes genoemd, en is een famile recept van de fam waxman
6 grote aardapp (bintjes) ongeschild, 1 middel grote ui, 2 eieren,losgeklopt, 3 eetl bloem, 1/2 theel gedroogde gist, zout en peper, maisolie
- Internationaal Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op30-09-2005Internationaal Hoofdgerecht0-10 min.