- Eigen recept
Varkensgebraad met kweeperen
Een tradiitioneel Grieks recept. Kan ook met lamsvlees bereid worden
1,5 kilo varkensvlees 1,5 kilo kweeperen 2 uien 1 glas droge witte wijn 3 glazen water 2 tomaten ontveld en geraspt (met het sap) 2 dessert lepeltjes suiker wat gedroogde pruimen en abrikozen 1 a 2 kruidnageltjes rode en zwarte peper allspice (pimentbes) zout olijfolie
Vlees in stukken snijden, ui grof snipperen
Ui glazig fruiten in olijfolie, vlees toevoegen en aanbruinen, afblussen met wijn. Peper, zout, kruidnagel, allspice toevoegen. Aan de kook brengen en 3 glazen water toevoegen, 1 uur zachtjes laten sudderen. Intussen de goed gewassen kweeperen van klokhuis ontdoen (niet schillen) en in partjes snijden. In olie met de schil naar de onderkant bakken en apart houden. Als het vlees gaar is (na 1 uur) voegen we de kweeperen toe en scheppen alles door elkaar, voegen de geraspte tomaten toe met het sap en de suiker. 1 kwartier laten sudderen tot de saus is ingedikt en voeg de gedroogde pruimen en abrikozen toe, nog even door laten sudderen tot de pruimen en abrikozen zacht zijn, niet meer roeren zodat het fruit heel blijft.
- Grieks Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op22-09-2008Grieks Hoofdgerecht60-120 min.
Ingemaakte kweeperen
Dit is een kweepeer Gluko koutaliou me kudoni
4 potten 0,5 l ====, 1,5 kilo stevige zoete kweeperen == 500 gr suiker == 375 ml water == sap van 1 citroen,gezeefd == rasp van 1 citroen == 1 kaneelstokje == 100 gr geblancheerde amandelen ontveld,grof gekakt == ..., ,
- Grieks Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op02-02-2005Grieks Nagerecht30-60 min.
Lamsschotel Met Kweeperen
1, 5 kg lamsvlees van de schouder, 3 uien, 3 teentjes knoflook, zout, 40 g boter, 3 doosjes, saffraanpoeder, 1 theelepel kaneelpoeder, 3 wortelen, 3 courgetten, een stuk verse gember, 2 kweeperen, 50 g rozijntjes, cayennepeper, verse koriander,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op16-01-2000Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Gebakken kweeperen
Een fantastische combinatie met gebraden of gegrilleerd wild of gevogelte
4 kweeperen, sap van 1 citroen, 1 liter water, 600 g suiker, 2 dl citroensap, 2 kaneelstokjes, 2 kruidnageltjes
- Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op13-01-2002Bijgerecht30-60 min.
Kweeperen brood
Wereldberoemd kweeperen brood uit Spanje, "Carne de membrillo", dat ook in Portugal in elk huishouden bij feesten , op tafel komt !
-1,5 kg kweeperen, -ruim 1/4 l water, -500 g suiker, -1/2 liter = 500 g honing, -olie om in te vetten, -grove kristalsuiker
- Spaans
- 60-120 min.
- Geplaatst op17-11-2003Spaans60-120 min.
Gepocheerde kweeperen met rozenwatersiroop
200 g kristalsuiker, 3 dl water, 2 flinke kweeperen, 2-3 el rozenwater
- Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op30-12-2011Bijgerecht30-60 min.
Tajine Met Lamsvlees En Kweeperen
Een Marokaans gerecht iewat anders
1 ontbeende lamsschouder ; 2 kweeperen ; 4 kaneelstokjes ; 2 grote wortelen; 50 gr amandelschilfers ; 4 dl vleesbouillon ; peper en zout ; 2 eetlepels olijfolie, ; teentje knoflook; 1 grote ajuin; wat provencaalse kruiden
- Marokkaans Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op28-02-2001Marokkaans Hoofdgerecht> 120 min.
Tajine Met Lamsvlees En Kweeperen
1 ontbeende lamsschouder ; 2 kweeperen ; 4 kaneelstokjes ; 2 grote wortelen; 50 gr amandelschilfers ; 4 dl vleesbouillon ; peper en zout ; 2 eetlepels olijfolie, ; teentje knoflook; 1 grote ajuin; wat provencaalse kruiden
- Marokkaans Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op24-02-2002Marokkaans Hoofdgerecht0-10 min.
- Eigen recept
Varkensvlees met kastanjes en kweeperen
Grieks gerecht
1,5 kilo varkensvlees, boter, 1 kilo kweeperen, 1 kilo kastanjes, 1 ui, 3 tomaten, 1 lepeltje tomaten puree, 1 glas water, 1 lepeltje suiker, 1 kaneelstokje, zout - peper
- Grieks Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op22-09-2008Grieks Hoofdgerecht60-120 min.
Tahine Van Lamsvlees Met Kweeperen
HET IS EEN HEERLIJK MAROKKAANS GERECHT
1 KG LAMSSCHOUDER IN STUKKEN VAN CA. 2 CM GESNEDEN, 2 GROTE UIEN (GESNIPPERD), GEMALEN PEPER, 1/2 THEELEPEL MILDE PAPRIKAPOEDER, 1 BOSJE VERSE KORIANDER (FIJNGEHAKT), 1/4 THEELEPEL SAFFRAAN, 1/2 THEELEPEL GEMBER, 500 GR KWEEPEREN (GESCHILD, GEHALVEERD EN VAN HET KLOKKENHUIS ONTDAAN), 60 GR BOTER, 200 GR ONTPITTE PRUIMEN (GEWEEKT).
- Arabisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op10-03-1999Arabisch Hoofdgerecht60-120 min.
Kweeperen op Cognac
Heerlijk bij diverse rundvleesgerechten als compote, maar ook als nagerecht met slagroom of ijs
-2 kg kweeperen, -sap 1 citroen, -5 el wijnazijn, -5 el water, -1 kaneelstokje, -500 g suiker, -500 g honing, -1/4 liter Cognac
- Frans Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op17-11-2003Frans Nagerecht20-30 min.
Ingelegde kwepers (kweeperen)
- Afrikaans
- 30-60 min.
- Geplaatst op30-11-2012Afrikaans30-60 min.
Rundvlees met kweeperen (moschari me kidonia).
Gerecht voor de erg koude dagen.
1kg rundvlees., 1 kg kweeperen., 100 gr margarine., 2 uien., 3 teentjes knoflook., 1 winterpeen., 200 ml witte wijn of vleesbouillon naar voorkeur., 1 sl tomaten pasta., 2 sl selderij bladen., Peper en zout naar smaak.
- Grieks Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op01-01-2011Grieks Hoofdgerecht60-120 min.
Oventajine met lamsvlees, kweeperen, vijgen en honing
Heerlijk geurend recept en toch makkelijk klaar te maken
1,5 kg lamsvlees met been, 2 eetlepels ghee of roomboter, 2 rode uien, in partjes, 10 gedroogde pruimen, 6 gedroogde vijgen ( wellen in water), 2 kweeperen ( in vieren gedeeld met schil, klokhuis verwijderen), een scheutje oranjebloesemwater, 2 eetlepels honing, een bosje verse bladpeterselie, , Voor de marinade:, 4 tenen knoflook gehakt, 40 gram verse gember geschild en gehakt, 1 rode chilipeper of een theelepel harissa, 1 theelepel zeezout, de helft van de bladperselie, 2-3 tl gemalen koriander (ketoembar), 2-3 tl komijn 3 eetlepels olijfolie 2 eetlepels honing, 1 uitgeperste citroen
- Marokkaans Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op21-02-2010Marokkaans Hoofdgerecht> 120 min.
Tartaar van rauwe en gerookte zalm met kweeperen
Deze feestelijke tartaar serveren we met een zoete dressing op basis van Kriek bier
-400 gr zalmfilet, -8 sneden gerookte zalm, -1 kweepeer, -1/2 citroen, -grof zeezout, -1 dl Kriek Lindemans, -2 dl olijfolie extra "vierge", -20 gr griessuiker, -1 fijn gesnipperde sjalot, -2 bakjes shizo, ,
- Belgisch Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op18-12-2006Belgisch Voorgerecht20-30 min.
Kydonia sto fourno : Gebraden kweeperen in de oven
Een specialiteit van het eiland Lesbos.
3 kg kweeperen - 1,2 kg suiker S2 - 6 dl rode Griekse wijn (of Cote de Rhone) - 1 dl cognac - 1 pijpje kaneel - 3 a 4 kruidnagels
- Grieks
- 0-10 min.
- Geplaatst op02-08-2001Grieks0-10 min.
Kweeperen-appeljam
Soms tref je op een erf nog een kweepeer aan. Ooit is het boompje er aangeplant vanwege zijn harde, gele en aromatische vruchten. Daarvan kunnen allerlei lekkernijen gemaakt worden waaronder deze kweeperen jam met appels
1 kg kweeperen, 1/2 kg apples, 1 scheutje citroensap, minimaal 1 kg suiker
- 30-60 min.
- Geplaatst op03-11-200230-60 min.
Membrillo
Een zoete verrassing bij een stukje kaas, traditioneel op het Iberisch schiereiland. In een luchtdichte doos zeker een jaar houdbaar buiten de koelkast
2 kilo kweeperen, 1/2 tot 1 kilo suiker
- Portugees
- > 120 min.
- Geplaatst op30-10-2011Portugees> 120 min.
- Eigen recept
kweepeer naturel
Kweepeer gekookt, net als stoofperen.
1 kilo kweeperen,
- Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-03-2012Bijgerecht30-60 min.
- Eigen recept
Kweeperenkaas
Een heel apart bijgerechtje
2 kg kweeperen; suiker zoveel als kweeperen wegen zonder klokhuis en schil; sap van 1 citroen
- Nederlands Bijgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op20-09-2008Nederlands Bijgerecht> 120 min.
- Eigen recept
kweeperengelei
Fijne gelei van kweeperen
Kweeperen of kwee-appels, paar kruidnagels en kaneelstokjes
- Europees
- > 120 min.
- Geplaatst op12-08-2001Europees> 120 min.
- Eigen recept
kweeperengelei
Fijne gelei van kweeperen
Kweeperen of kwee-appels, een paar kruidnagels en kaneelstokjes.
- Europees
- > 120 min.
- Geplaatst op12-08-2001Europees> 120 min.
Portugese kweeperenconfituur
"Doce de marmelo"
2 kg kweeperen - 2 kg suiker - vanille-extract - 10 blaadjes verse munt
- Portugees Bijgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op06-09-2000Portugees Bijgerecht> 120 min.
Kweeenmoes
Kweeenmoes met advocaat uit de Romertopf.
1 kg kweeperen., 1/4 l water., 600 gr suiker., sap van 1 citroen., 1/8 l advocaat., 1/8 l slagroom.
- Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op18-08-1999Nagerecht60-120 min.
- Eigen recept
kweeperenchutney
Pittige zoetzure chutney van kweeperen, lekker voor bij vlees en kaasgerechten en voor op brood.
2 kg kweeperen met schil, schoongeschrobt en ontdaan van steel en kroon., 6 geconfijte gemberbolletjes, 150 gram rozijnen, 1000 gram rietsuiker, 2 theelepels kardemom, 1/2 theelepel chilipoeder, 1 limoen uitgeperst, 2 kaneelstokjes, 4 kruidnagelen, 200 ml gembersiroop, 100 ml bloemenhoning, , ,
- Multi-cultureel Bijgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op25-10-2010Multi-cultureel Bijgerecht> 120 min.
Kweeperenconfiture met kaneel
Kweeperen lijken op peren maar hebben een beetje fluweelachtige schil. Ze kunnen niet zo uit de hand gegeten worden, maar moeten altijd verwerkt worden. In de winkel heb ik ze nog nooit gezien, maar ze groeien in de tuin van vrienden bij hun huis in Frankrijk. Ik heb daar deze heerlijke confiture gemaakt, die heel lekker is bij geitenkaas of bij vleesgerechten, maar ook op een broodje.
1 kg kweeperen - 1 liter water - geleisuiker - snufje zout, 1/2 theelepel kruidnagelpoeder - 1 kaneelstokje - 1 eetlepel citroensap - schone jampotjes
- 30-60 min.
- Geplaatst op03-10-200430-60 min.
Turkse kweepeercompote
AYVA KOMPOSTOSUDe zaden van de kweepeer geven een prachtige roze kleur aan het gekookte fruit. Als u de zaden uit het fruit wilt halen, ze in ieder geval in het kooknat doen als u wilt dat de kweeperen rood worden.
6 kweeperen, circa 1 kilo totaalgewicht12 hele kruidnagels375 g suiker7,5 dl water of een deel granaatappelsap
- Turks Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op20-10-2000Turks Nagerecht60-120 min.
Wildstoofpotje met gebakken kweepeer
Zalig wild-stoofpotje
-800 g stoofvlees (hert, ree, everzwijn? of gemengde wildragoût), -500 g kweeperen (of appelen), -2 uien, fijngesnipperd, -3 teentjes knoflook, fijngesnipperd, -3 dl groentebouillon, -1 dl rode port, -2 eetlepels balsamicoazijn, -2 dl room, -1 l suikerwater (1 l water + 100 g suiker), -boter, -1/2 citroen, -1 eetlepel cacaopoeder, -2 eetlepels scherpe mosterd, -2 eetlepels bruine suiker, -2 eetlepels vloeibare honing, -boter, -1 theelepel gedroogde dragon, -2 takjes tijm, -2 blaadjes laurier, -2 theelepels vierkruidenpoeder, -4 kardemompeulen, -peper en zout, , , , , ,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op05-12-2006Belgisch Hoofdgerecht60-120 min.
- Eigen recept
Tarte tatin van kweepeer
De kweepeer geeft een heel eigen smaak aan de bekende tarte tatin. Weer eens wat anders dan appel!
1-2 kweeperen (500 gr of meer), 1-2 theelepel citroensap, 60 gram ongezouten roomboter, 60 gram witte basterdsuiker, wat kaneel, Appeltaartdeeg (of 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid)
- 30-60 min.
- Geplaatst op20-01-201230-60 min.
Zuid Afrikaanse Kweepeersalade
Een recept uit Vrijstaat.
2 kweeperen (ongeveer 500 g), 2 selderijstengels (gebruik ook de blaadjes), 1 el maismeel, 1 el suiker, 2 el cider- of wijnazijn
- Afrikaans
- 30-60 min.
- Geplaatst op26-08-2001Afrikaans30-60 min.
Kweeperentaart
Als handfruit zijn kweeperen niet echt lekker, daarvoor smaken ze te wrang. gekookt zijn ze echter heerlijk. kweeperen hebben een hoog pectinegehalte en zijn dus prima geschikt voor gelei of marmelade. deze taart is voor 4 a 6 personen.
5 kweeperen, citroensap, 175 g suiker, 2 plakken bladerdeeg(ronde voorgerolde), 2 el griesmeel, 25 g suiker (extra), 50 g boter in vlokjes, 1 eierdooier losgeklopt met 1 el melk.
- Belgisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op04-10-2001Belgisch30-60 min.
Schots edelhert met honing en malt whisky
Recept gecreeerd door sterrenkok Jan Buytaert van het befaamde restaurant Bellefleur * in Kapellen. Zijn passies voor Schotland, malt whisky en paddestoelen zijn in dit gerecht samengebald !
1,5 kg uitgebeende en gevliesde hertenrug - 200 gr bruine kalfsfond - 200 gr dubbele room - 2 el acacia-honing - 6 cl Lagavulin whisky - 1 tl groene peperbolletjes - 1 el cassisbessen - 2 kweeperen - 24 verse dadels - 8 verse vijgen - 350 gr kleine kastagneboleten - 250 gr boter - peper en zout - bruine rietsuiker en griessuiker
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op09-07-2000Frans30-60 min.
- Eigen recept
kweeperen/kweepeer mousse
Met een emmer vol kweeperen kwam ik van een patient thuis. Ik kreeg een mierzoet recept maar had zin in iets luchtigs. Toen ontstond dit recept: zeer romig, luchtig en zoet!
8-10 kweeperen, 3 eiwitten (per 500 gram), per 500 gram sap/puree 250 g gewone suiker (naar smaak)
- Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op28-10-2011Nagerecht30-60 min.
Kweeperenjam
In jams gaat meestal een kilo suiker op een kilo fruit. Als je een zakje Marmello (geleermiddel) gebruikt, of geleisuiker speciaal, dan kun je de jam minder zoet maken. Jam gemaakt met geleisuiker is een jaar te bewaren, met geleisuiker speciaal een half jaar en met Marmello twee jaar.
1 tot 1,2 kilo kweeperen (circ 5 stuks), 1 liter water, 60 ml citroensap, 1 eetlepel citroenrasp, 1000 gram suiker
- 60-120 min.
- Geplaatst op22-02-201260-120 min.
kweepeerkaas
Het kost wel wat tijd maar het is de moeite waard het is 1 jaar houdbaar alleen zo lekker dat het niet zo lang in de kast blijft
6 kweeperen ongeveer 1,5kg, suiker, sap van 1 citroen
- Nederlands
- > 120 min.
- Geplaatst op04-01-2015Nederlands> 120 min.
Bloedworst met kweepeer
2 bloedworsten, 2 kweeperen (of 4 indien kleine), 8 eetlepels grenadine, 8 eetlepels water, 2 eetlepels broodkruim, 2 eetlepels frambozenazijn, 2 eetlepels grenadine, olijfolie, kervel,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op24-05-2005Belgisch Hoofdgerecht10-20 min.
Gestoofde Kweepeer In Rode Wijn
Codonys bullits en olla. Een recept van de 14de eeuwse kok mestre Robert, die werkte voor de koning van Napels. Uit het Catalaanse 'Libre del Koch'
3-4 kweeperen, 1 ? kop rode wijn, ? kop honing, ? kop geroosterde amandelen, 1 kaneelstokje, 3 kruidnagels, klein beetje nootmuskaat, ,
- Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op19-12-1999Nagerecht60-120 min.
Loverskiss
2 granaatappelen, 2 rijpe kweeperen, 2 perziken, 1 papaja, 2 kaki's, 4 dl. kokosvlaai (kant en klaar), 4 eetl. kokoslikeur
- Internationaal Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op09-01-2003Internationaal Nagerecht20-30 min.
Omgekeerde Kweeperentaart
Een bizondere variatie op de tarte tatin waarin gewoonlijk appels gebruikt worden
1,5 kilo kweeperen (ongeveer 6 stuks)/ 400 gram fijne tafelsuiker/ 2 eetlepels citroensap/ 2 kaneelstokjes., Voor het deeg: 175 gram bloem (of 300 gram kant-en-klaar krostdeeg/ 0,5 theel. zout/ 25 gram witte basterdsuiker/ 1 ei/ 80 gram boter.
- Nederlands Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op27-03-2001Nederlands Nagerecht0-10 min.
kweeperenkaas
Kweeperenkaas is net zo min kaas als vruchtenleer leer is, maar qua textuur is hij wel te vergelijken met een halfzachte kaas. Vanwege zijn geurige honingsmaak past hij er zelfs zeer goed bij. Kweeperenkaas is ook heerlijk bij koud vlees of foie gras. Naarmate hij langer ligt, wordt hij steviger, donkerder en krachtiger van smaak.
2 kg kweeperen, sap van 1 citroen, suiker in gewicht gelijk aan dat van de kweeperen zonder klokhuis en schil
- Frans Bijgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op27-11-2012Frans Bijgerecht> 120 min.
-
Kweeperen
van flopzi , 14 recepten, 4 volgers
-
recepefrenepten met kweeperen
van pieterwassenberg1234 , 1 recepten, 0 volgers