Stevige herfst ovenschotel met rundergehakt, heerlijk!
Het principe lijkt op een Britse sheperd`s Pie, maar is het niet. Zo`n schotel is met ander vlees en is anders gemaakt. Deze heb ik gemaakt naar een oud idee van Gordon Ramsey en heb er, in de loop der jaren, mijn eigen draai aan gegeven. Het idee van Ramsey was om kippenbouillon te gebruiken en het vocht te binden. Heel goed want is echt een smaaksensatie. Is hij lekker, ja, vult hij, ja, is het stevig deze maaltijd, ja, dus een prima ovenschotel om de gure donkere maand `November` en de winter mee door te komen. Probeer hem zelf maar en dan hoor ik het wel. Met kook en baktijd meegenomen kan deze in een uurtje dampend op tafel staan. Eet smakelijk !
750 gr mager rundergehakt 4 ons uien (in halve ringen) 3 teentjes knoflook (fijn) 2 grote winterpenen (julienne) 2 ons fijne erwten (diepvries) 125 gr champignons (in halve plakjes) 2 el tomatenpuree ½ el tijm ½ liter kippenbouillon (sterk geconcentreerd) 2 el bloem 75 ml worchestersaus Olijfolie 1 kilo kruimige aardappels 2 eierdooiers 75 gr oude geraspte kaas of lekkerder, parmezaan Zeezout Zwarte peper
Doe een paar scheutjes olijfolie in de Braadpan. Doe het gehakt er in en rul het even totdat het gaat verkleuren. Breng op smaak met zout en peper. Doe nu de gesneden groente er bij, de champignons, de tijm, de knoflook en de tomatenpuree. Lekker zacht laten worden. Doe de kippenbouillon erbij en de bloem en laat eventjes, al roerend pruttelen totdat het hele mengsel mooi dik en stijf is. Breng verder op smaak met de worchstersaus. Kook tegelijkertijd de aardappelen in zout water. Giet ze af als ze gaar zijn, stamp ze dan fijn, doe de eierdooiers erbij en de helft van de kaas. Nu heb je dikke puree die op smaak is gebracht. Als het gehaktmengsel met de groenten ingedikt is doe het dan in een grote ovenschaal. Dek het af met de net gemaakte puree. Gebruik de rest van de kaas om het dak van de schotel mee te bestrooien. Zo krijg je een heerlijke, smakelijke, krokante korst. Zet hem in de voorverwarmde oven en laat hem in 20-25 minuten goudbruin bakken. Dit is echt vreselijk lekker, gezond en voedzaam, dus smullen maar ! Kooktip: Om er een leuke draai aan te geven laat dan eens de erwten en de wortel weg en voeg 500 gram zuurkool toe. Ook erg lekker voor de mensen onder ons die van zuurkool houden, nu heb je er twee in één recept.
- Internationaal
- 30-60 min.
- Geplaatst op01-11-2012Internationaal30-60 min.
- Eigen recept
Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei
Lekker pittige ovenschotel. Door het gebruik van de mosterd en crème fraîche krijgt de kool een lekkere romige smaak. Geen aardappelpuree bovenop, maar aardappelen gestampt met wat crème fraîche en mosterd erdoor geroerd. Hierdoor krijg je een wat grovere laag, die heerlijk is bij de spitskool. Ook lekker met plakjes ontbijtspek op de schotel. Ze worden lekker knapperig in de oven. (zie foto)
Plm. 750 gram spitskool, 1 prei, 250 gram champignons, 150 gram mager gerookte spekreepjes of baconreepjes, 1 eetlepel neutrale olie, peper, zout, 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat, cayennepeper naar smaak, 1 + 1 eetlepel mosterd, 200 ml crème fraîche, 750 gram kruimige aardappelen, 50 geraspte belegen kaas
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op10-10-2012Nederlands20-30 min.
- Eigen recept
Romige ovenschotel witlof met champignons, ham en kaas
Weer eens een andere variatie op de gewone "witlof met ham en kaas"uit de oven.Bijzonder door de romige champignonmassa en de door de aardappelen gestampte boursin .
6 struikjes witlof, schoongemaakt, uiteinde verwijderd, zout, peper, 250 gram champignons, schoongemaakt in plakjes gesneden, 1 middelgrote ui, gepeld en gesnpperd, 2 eetlepels zonnebloemolie, 50 + 50 gram belegen geraspte kaas, 200 gram gekookte achterham in kleine reepjes, 2 eidooiers, 50 ml slagroom of melk, 800 gram kruimige aardappelen, 1 pakje boursin (150 gram)
- Duits Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op15-05-2012Duits Hoofdgerecht20-30 min.
- Eigen recept
Romige hutspot van Petra
Ik had zin in een variatie op de gewone hutspot. Dit kwam eruit en wat nu: ik maak hutspot nooit meer anders, want dit is veel lekkerder!
1 kg kruimige aardappelen -, 750 gram winterpeen -, 500 gram uien -, 1 vleesbouillontablet -, 20 gram boter -, 125 ml crème fraîche -, dunne saucijzen of pittige worstjes -, 20 gram boter - versgemalen peper
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op28-01-2007Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Ovenschotel met andijvie, eieren en kaas
Andijvie, puree, eieren en kaas vormen de voornaamste ingrediënten voor deze lekkere ovenschotel die je echt moet proberen ( snel en lekker )
600 gram andijvie in grovere reepjes gesneden - 500 gram kruimige aardappelen, melk en boter of 1 zakje instant aardappelpuree voor ovenschotels - 2 eieren - 50 gram geraspte belegen kaas - peper - zout - nootmuskaat - 1 eetlepel boter - 1 eetlepel bloem - 1 eetlepel fijngesneden ui
- Vegetarisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op07-10-2002Vegetarisch Hoofdgerecht20-30 min.
Kruimige gebakken aardappelen met knoflook en kaas
Het liefst maak ik de aardappels zo kruimig zo als mijn moeder dat maakte. En dan heerlijk bakken. Dit recept is iets anders maar ik zorg er inderdaad altijd voor dat de aardappels door en door gaar zijn met dit gerecht.
800 gram aardappelen (afkokers) zout, 3 teentjes knoflook, 100 gram boter (liefst croma), 4 el olijfolie, mespuntje tijm, 100 gram geraspte jonge kaas, 2 el bieslook., ,
- Nederlands Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op13-11-2002Nederlands Bijgerecht30-60 min.
kruimige gebakken aardappelentaart met knoflook en kaas
Een heerlijk bijgerecht! Stukje vlees er bij en AANVALLEN!
600 gram aardappelen (afkokers, zout en peper, 2 teentjes knoflook, 50 gram boter, mespuntje gedroogde tijm, 100 gram gerasapte jong belegen kaas, 2 eetl. gesnipperde bieslook.
- Nederlands Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op03-03-2002Nederlands Bijgerecht30-60 min.
Kruimige gebakken aardappel - kip-knoflook schotel met kaas
Zo?n heerlijke eenvoudige schotel die snel op tafel staat.
800 gr aardappels (afkokers) 400 gr kipfilet in stukjes gesneden 100 gr boter 4 el olijfolie 125 gr geraspte jonge kaas 3 teentjes knoflook 2 el verse bieslook geknipt zout
- Frans Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op05-07-2005Frans Hoofdgerecht20-30 min.
Zuurkoolschotel volgens Moeders Recept
Een ovenschotel van aardappelpuree, zuurkool, gehakt en ananas. M'n moeder maakte dit vroeger heel vaak, en het was altijd bijzonder smullen!
1 1/2 kilo aardappelen (kruimige), 1 kilo (wijn)zuurkool, 500 gram gehakt, peper, zout, melk, nootmuskaat, 2 eieren, ketjap (zoet), 4 rode uien, paneermeel, boter, blik ananas en eventueel geraspte kaas.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op08-11-1999Nederlands Hoofdgerecht60-120 min.
***GEROOSTERDE AARDAPPELEN***
Je oven is je beste vriend deze herfst.! De kunst van roosteren in de oven zit in de dosering van de hoeveelheid vet. Te veel vet geeft een te vettig en niet lrokant resultaat. Bij te weinig wordt het te droog en vaak taai. het hangt af
=1 kg Kruimige Aardappelen., =75 gram Boter., =ZOUT+, =VERGIET+
- Nederlands Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op13-12-2018Nederlands Bijgerecht30-60 min.
Luchtige Aardappelen
Luchtige aardappelen, diner voor 6
3 kruimige aardappelen in stukken gesneden, 3 gesneden wortels, 1/2 kop zure room, 1/2 kop parmezaanse kaas, versgemalen zwarte peper, 2 tl sesamzaad, chilipoeder.
- Internationaal Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op16-10-2000Internationaal Bijgerecht30-60 min.
Gepofte aardappelen
8 grote kruimige aardappelen, schoongeboend, 8 plakjes bacon, 1 eetl olijfolie, 1 prei, in dunne ringen, 125 gr cherrytomaatjes, gehalveerd, 75 gr Philadelphia zuivelspread, ? eetl mosterd, peper, zout
- Nederlands Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op28-07-2002Nederlands Hoofdgerecht60-120 min.
Gepofte aardappelen
Een heerlijk recept voor de aardappel liefhebber
8 grote kruimige aardappelen*125 gr. cherrytomaatjes, gehalveerd*75 gr. zuivelspread*8 plakjes bacon*1/2 el mosterd*1 el olijfolie traditioneel*peper,zout*1 prei,in dunne ringen.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op09-03-2002Nederlands Hoofdgerecht60-120 min.
souffle aardappelen
Heerlijk gevulde aardappel
4 grote kruimige aardappelen - 1 kop geraspte oude kaas - 4 el zure room - 1 el geknipte bieslook - 1 el gehakte peterselie - snufje paprika poeder - 2 ei dooiers - eiwit van 3 eieren.
- Vegetarisch Bijgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op08-04-2002Vegetarisch Bijgerecht> 120 min.
Surinaamse kip met aardappelen
Tjangja maakte dit kruidige gerecht van bruin gebakken kipstukken in een kerriesaus naar en recept van haar vader. Hoe langer het pepertje meestooft, hoe heter het gerecht
* 10 kipdrumsticks, * 2 tenen knoflook, in plakjes, * 1 grote ui, in ringen, * 2 tomaten, in stukken, * 2 eetlepels hete kerriepoeder, * 4 kruimige aardappelen, in stukken, * 2 kippenbouillontabletten, * 1 madame Jeanette pepertje, * zout en peper, * 75 g boter, * 300-400 g rijst, * 750 g sperziebonen, in stukjes
- Surinaams Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op08-01-2005Surinaams Hoofdgerecht30-60 min.
Gevulde Aardappelen
Lekker bijgerecht
4 kruimige gekookte aardappelen, 4 petits-suisse (een verse roomkaasje uit Zwitserland), 2 sjalotjes, 1 el. gehakte peterselie, zout en peper
- Nederlands Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op11-07-2000Nederlands Bijgerecht30-60 min.
gepofte aardappelen
Een recept van lekker eten zonder fratsen
8 grote kruimige aardappelen schoongeboend* 8 plakjes bacon * 1 eetl. olijfolie * 1 prei, in dunne ringen * 125 gr. cherrytomaten,gehalveerd * 75 gr. zuivelspread * 1/2 eetl.mosterd * peper en zout
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op14-03-2002Hoofdgerecht30-60 min.
Gevulde Aardappelen
Lekker vegetarisch
4 grote licht kruimige aardappelen,4 bosuitjes, 1 kleine rode paprika, 15 gram boter of margarine, 2 el.koffieroom, 2 tl. mosterd, 150 gram vers geraspte jonge kaas, zout, peper
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op04-08-2000Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Gepofte aardappelen
Gepofte aardappelen bron:www.c1000.nl
8 grote kruimige aardappelen (bijv. Folva, schoongeboend), 8 plakjes bacon, 1 el olijfolie traditioneel (C1000 Selectie), 1 prei, in dunne ringen, 125 g cherrytomaatjes, gehalveerd, 75 g Philadelphia Zuivelspread, bakje a 150 g, 1/2 el mosterd, peper, zout,
- Nederlands Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op20-08-2003Nederlands Voorgerecht20-30 min.
Gevulde Aardappelen
Lekker bij een biefstukje
Olie, mosterd, 1 ei, 4 gelijkmatige, grote kruimige aardappels, 50 gram geraspte kaas, 75 gram Huttenkase
- Nederlands Bijgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op18-05-2000Nederlands Bijgerecht60-120 min.
Gepofte aardappelen met zuurkool
Ik ben gek op gepofte aardappelen, maar dan is het meestal een bijgerecht. Hier als een vegetarisch hoofdgerecht.
4 grote zeer kruimige aardappelen, 250 gram zuurkool, 2 dl appelsap, 125 gr crème fraîche, peper
- Vegetarisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op12-12-2010Vegetarisch Hoofdgerecht30-60 min.
Amerikaanse gepofte aardappelen
8 middelgrote kruimige aardappelen
- Amerikaans Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op29-04-2002Amerikaans Bijgerecht30-60 min.
Catalaans gebakken aardappelen met peppersweet
1 kg kruimige aardappelen, 1 ui, 1 rode paprika, 25 gr boter, 4 teentjes knoflook, 1 zak Peppersweet Saus (FairTrade Original), 1/2 bosje platte peterselie, Olie, Zeezout
- Spaans Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op17-01-2010Spaans Bijgerecht20-30 min.
- Eigen recept
Geroosterde aardappelen met citroenboter
800 gram middelgrote kruimige aardappels, in stukken, 4 eetlepels boter, rasp van 1 citroen, zeezout, zwarte peper, ,
- Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op04-01-2013Bijgerecht30-60 min.
Gevulde aardappelen met shoarma kip
6 grote, kruimige aardappelen, zout, 250 gr. kipfilet, 1/2 theel. shoarmakruiden, 1 el. olie, 6 plakjes ontbijtspek, 2 a 3 laurierblaadjes, 1 dl. bouillon (van tablet)
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op29-04-2002Hoofdgerecht30-60 min.
Gevulde aardappelen met shoarma kip
6 grote kruimige aardappelen, zout, 250 gr. kipfilet, 1/2 theel. shoarmakruiden, 1 el. olie, 6 plakjes ontbijtspek, 2 a 3 laurierblaadjes, 1 dl. bouillon (van tablet)
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op27-06-2003Hoofdgerecht30-60 min.
hongaarse kipschotel met gepofte aardappelen
Kijk ook eens op mijn webgroep aardappelgerechten
4 grote kruimige aardappelen, 15 g boter, 250 g champignons, in plakjes, 150 ml kippenbouillon, 60 ml demi-crème fraîche, 2 el bloem, 1 el paprikapoeder, 2 el gehakte peterselie, om te garneren, 4 kipfilets, ca. 100 g elk, in stukjes, 2 uien, grofgesnipperd, 2 tenen knoflook, uit de pers, versgemalen zwarte peper, zout, ,
- Hongaars Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op09-01-2010Hongaars Hoofdgerecht30-60 min.
- Eigen recept
gepofte aardappelen met creme fraiche
Gepofte aardappelen uit de oven met creme fraiche, kerrie en bieslook
-2a3 grote kruimige aardappels, -3 el creme fraiche, -1 tl kerriepoeder, -2 tl bieslook
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op06-10-2012Hoofdgerecht30-60 min.
Gevulde aardappelen met shoarma kip
6 grote, kruimige aardappelen, zout, 250 gr. kipfilet, 1/2 theel. shoarmakruiden, 1 el. olie, 6 plakjes ontbijtspek, 2 a 3 laurierblaadjes, 1 dl. bouillon (van tablet)
- Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op13-06-2003Bijgerecht30-60 min.
- Eigen recept
Geroosterde aardappelen met knoflook
Heerlijk voor bij bv een kippetje aan het spit...met wat sla erbij....wijntje...heerlijk genieten
1 kg. middelgrote kruimige aardappels, 8 knoflookteentjes, 2 el olijfolie, zeezout, 2 laulierblaadjes, 4 takjes thijm
- Nederlands Bijgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op22-08-2010Nederlands Bijgerecht60-120 min.
Gehaktbal met aardappelen en sperziebonen
=50 ML MELK = 2 SNEETJES WIT-, BROOD,ZONDER KORST., =300 GR.RUNDERGEHAKT., =300 GR.GEHAKT[half-omhalf], =1 ei = 2 el grove mosterd., =1 tl.nootmuskaat [geraspt], =75 gr.gezouten roomboter., =1 kg kruimige aardappelen., =600 gr.sperziebonen = 125 gram, gerookte magere spekblokjes.,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op22-11-2009Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
visschotel met gekookte aardappelen
1 zak C1000 panklare kruimige aardappelen à 1 kg, (versgemalen) peper, zout, 2 el C1000 olijfolie traditioneel, 2 teentjes knoflook, uitgeperst, 2 tl paprikapoeder, 450 g kabeljauwfilet, in stukjes, 1 blik C1000 tomatenblokjes à 400 g, 3 el grof gesneden C1000 verse koriander, schaaltje à 15 g,
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op17-05-2008Hoofdgerecht20-30 min.
Bureka met aardappelen en champignons
Israelisch buffetgerecht of als hoofdgerecht te eten met een frisse salade!
4 kleine kruimige aardappelen, geschild en gekookt, 2 uien, gehakt, 200 gr champignons of gemengde paddestoelen, in stukjes gesneden, olijfolie, 1 teen knoflook, gehakt, 1 theelepel Provencaalse kruiden, 1 theelepel oregano, 1 ei, 2 eetlepel creme fraiche, zout en peper,
- Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op19-10-2003Bijgerecht30-60 min.
Aardappelen koken - zonder schil
Kruimige aardappelen:
Aardappelen, zout
- Bijgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op25-02-2004Bijgerecht10-20 min.
Aardappelen en paprika uit de oven
.
800 gram iets kruimige aardappelen, 1 zak paprikamix, 3 eetl. traditionele olijfolie, 1 eetl. paprikapoeder,
- Nederlands Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op03-05-2019Nederlands Bijgerecht30-60 min.
- Eigen recept
Pittig zoete andijvieschotel met chorizo (lekker slank!)
Lekker pittige andijvie door de sambal en de chorizo. Van de aardappelen dit keer geen puree gemaakt, maar de aardappelen slechts gestampt met een klontje boter. Wij vonden het heerlijk met wat fijn gesneden gember er door, maar zonder gember zal dit ook heel lekker zijn!
500 gram (gesneden) andijvie, 500 gram kruimige aardappelen, 1 eetlepel zonnebloemolie, 100 gram of meer chorizo aan een stukje (plakjes zelf snijden zodat ze wat dikker zijn), 1 flinke ui, 2 teentjes knoflook, peper, zout, 2 theelepels sambal manis (= gebakken sambal) (of andere sambal die je lekkerder vindt), eventueel 2 bolletjes fijn gesneden gember zonder gembernat, 2 eetlepels gebakken uitjes (Oosterse)
- Internationaal Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op02-02-2012Internationaal Hoofdgerecht30-60 min.
Gepofte aardappelen gevuld met bacon en paprika
Lekker bijgerecht en ziet er ook nog eens feestelijk uit!
, 8 grote kruimige aardappelen, schoongeboend, 8 plakjes bacon, 1 el olijfolie, 1 prei, in dunne ringetjes, 1 rode paprika, in kleine blokjes, 75 gram zuivelspread (Philadelphia), paprikapoeder, peper, zout, ,
- Nederlands Bijgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op19-02-2005Nederlands Bijgerecht60-120 min.
Stamppot bietjes
Een stamppot die wij al jaren eten, maar bij sommigen nog erg onbekend. Vooral kinderen vinden het lekker.
- 1 pond (runder)gehakt, - gehaktkruiden, - 3 grote uien, gesnipperd, - 1 pond voorgekookte bietjes, - azijn, - zout en peper, - evt. creme fraiche of klont boter, - 1 1/2 kilo kruimige aardappelen,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op08-11-2006Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Patatje gezond
Patat eten zonder schuldgevoel, wie wil dat niet? Dat is mogelijk als je zelfgemaakte ovenpatat maakt volgens de instructies van dit recept! Je vindt een video-instructie op http://www.kokenmetdorus.nl/rcpt_patat.php
800 gram aardappelen (liefst een bloemige kruimige soort), 3 eetlepels olijfolie, zout
- Europees
- 30-60 min.
- Geplaatst op26-09-2012Europees30-60 min.
- Eigen recept
witlofschotel met kaassaus
Kijk ook eens op de webpagina van proffesoroud over witlof.Daar staan nog meer heerlijke gerechten over witlof.
800 g kruimige aardappelen, geschild, 1 pakje roomkaas met kruiden (150 g), 800 g witlof, 1 duobakje beenhamreepjes (200 g), 100 g belegen kaas, geraspt
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op04-03-2009Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.