1. Home
  2. Recepten
  3. Kruidenmixen

Kruidenmixen recepten (29) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Zelfgemaakte kruidenmixen

Mix voor cajun, creoolse kruidenmix en garam masala.

INGREDIENTEN

Cajunmix(en):Deze mix kun je, goed afgesloten, bewaren.Meng 1 eetlepel van elk van de volgende kruiden door elkaar;zoutknoflookpoedercayennepeperuienpoeder oreganopaprikatympeperOF:2 theel. cayenne2 theel. tijm 2 theel. oregano1 theel. komijn1 theel. mosterdpoeder1 theel. zwarte peper2 teentjes knoflook1 fijngehakte ui2 theel. zoutDeze mix meng je in de keukenmachine of in een vijzel en kun je niet bewaren.OF:1 theel. tijm 2 theel. paprika1 theel. gedroogde oregano1 theel. knoflookpoeder1/4 theel. komijn 1/2 theel. nootmuskaat1/2 theel. zout1/4 theel. cayennepeper1/4 theel. zwarte peper.Goed mengen en dan kun je ook dit mengsel bewaren.

Voorbereiding

Creoolse kruidenmix:2 eetl. plus 1 1/2 theel. paprika2 eetl. knoflook poeder1 eetl. zout1 eetl. uienpoeder1 eetl. gedroogde oregano1 eetl. gedroogde tijm1 eetl. cayennepeper1 eetl. peper.Meng de ingredienten goed door elkaar. Lekker om kip, steak en groenten mee te kruiden.Je kunt deze mix bewaren.

Bereidingswijze

Mix voor Garam Masala:2 theel. gemalen kardemon5 theel. gemalen koriander4 theel. gemalen komijn1 theel. kruidnagelpoeder2 theel. zwarte peper 1 theel. kaneel1 theel. gemalen nootmuskaat.Deze mix kan bewaard worden, maar niet te lang want dan wordt de smaak minder.Lekker in stoofschotels.

  • Amerikaans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-09-2003
  • Amerikaans
  •  10-20 min.

Cajun kruidenmixen

Geweldig om zelf te maken (verschillende versies)Deze mixen kun je, goed afgesloten, bewaren.

INGREDIENTEN

1.Meng 1 eetlepel van elk van de volgende kruiden door elkaar:zout - knoflookpoeder - cayennepeper - uienpoeder - oregano - paprika - tym - peper,

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-08-2004
  •  
  •  0-10 min.

ZES mooie kruidenmixen van Project Gezond

De kruidenmixen van Project Gezond zijn geweldig. Het zijn kruidenmixen, die je ook in de winkel tegenkomt, maar dan helemaal puur en veelal met veel minder zout en dat is bij een goede kruidenmix met een bom aan smaak ook  helemaal niet nodig. Zoals bijvoorbeeld bij dit https://www.smulweb.nl/recepten/1471107/Pita-met-kip-paprika-ui-ijsbergsla-en-de-shoarmakruidenmix recept. Dus nu dan alle 6 op een rijtje en van het zout is steeds 1 eenheid minder gedaan.  

INGREDIENTEN

SHOARMA KRUIDENMIX ( Lees voor de eenheden eetlepels, dessert of theelepels, afhankelijk van hoeveel kruidenmix je wilt en hoe vaak je ze gebruikt.) Of verdubbel alles., , 3 komijnpoeder, 2 zout, 2 knoflookpoeder, 2 paprikapoeder, 1 gemberpoeder, 1 kerriepoeder, 1 korianderpoeder, 1 kurkuma, 1 nootmuskaat, 1 witte peper, 1 piment, , HAMBURGERKRUIDEN, , 3 uienpoeder, 2 knoflookpoeder, 1 zout, 1 korianderpoeder, 1 witte peper, 1 piment, 1/2 chilipoeder, , GEHAKTKRUIDEN, , 2 nootmuskaat, 2 witte peper, 1 zout, 1 gemberpoeder, 1 knoflookpoeder, 1 korianderpoeder, 1 paprikapoeder, 1 uienpoeder, , KIPKRUIDEN, , 3 paprikapoeder, 2 zout, 2 knoflookpoeder, 2 uienpoeder, 1 gedroogde basilicum, 1 korianderpoeder, 1 kruidnagel, 1 gedroogde tijm, 1 zwarte peper, , TEX-MEX-KRUIDEN, , 3 paprikapoeder, 2 komijnpoeder, 1 chilipoeder, 1 knoflookpoeder, 1 gedroogde oregano, 1 uienpoeder, 1 zout, , , VISKRUIDEN, , 1 zout, 1 gedroogde dille, 1 mosterdzaadjes, 1 gedroogde peterselie, 1 uienpoeder, 1 venkelzaad, 1/2 witte peper, , ,

  • Wereld Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op17-06-2019
  • Wereld Bijgerecht
  •  0-10 min.

5 x zelf kruidenmixen maken

Het is heel makkelijk om verschillende kant en klaar kruidenmixen in de winkel te kopen. Maar vaak heb je zelf (zonder te weten) al de ingrediënten in huis om deze smaak te creëren.Je kunt poeders of gedroogde kruiden gebruiken maar ook verse, houd er dan wel rekening mee dat deze wat minder lang houdbaar is. De hoeveelheden die je hieronder ziet zijn ongeveer voor een gerecht voor 4 personen.

INGREDIENTEN

Mexicaanse kruidenOm bijvoorbeeld kip mee te marineren voor in een wrap of voor in een Mexicaanse ovenschotel. 2 theel paprikapoeder½ theel cayennepeper1 theel komijn1 theel knoflook poeder (of 1 teentje vers)snufje zout Indiase kruiden (garam masala)Deze kruiden worden vooral gebruikt in curry gerechten en bijvoorbeeld soepen. Tip: als je er wat tomatenblokjes en kokosmelk bij doet maak je snel een lekkere curry. 2 theel korianderzaad1 theel komijnsnufje kaneelsnufje zwarte pepersnufje chilipoeder½ theel nootmuskaat½ theel kardemompoeder Appeltaart kruiden (voor 1 taart)Deze kruiden geven je appeltaart een warme authentieke smaak. Tip: voeg naast deze kruiden ook wat citroensap of rasp toe aan de appels voor een frisse smaak. 2 theel kaneelsnufje nootmuskaatsnufje piment½ theel gembersnufje kruidnagelpoeder Italiaanse kruidenVoor in een pastasaus, voor op de pizza om vlees of vis een Italiaanse smaak te geven. Tip: meng de kruidenmix met een beetje olijfolie en je hebt een lekkere dip om brood in te dippen. 1 theel basilicum½ theel tijm½ theel oregano2 theel peterseliesnufje peper en zout½ theel knoflookpoeder (of 1 teentje vers)½ theel salie Griekse kruidenVoor in moussaka, griekse salade of het gehakt voor de bbifteki op smaak te brengen. Tip: voeg ook een beetje munt toe voor een frisse smaak. 1,5 theel oregano1 theel peterseliesnufje zout2 theel paprikapoeder½ theel knoflookpoeder (of 1 teentje vers)snufje nootmuskaat½ theel kaneel Deze kruidenmixen zijn naar mijn idee maar je kunt zelf natuurlijk ook experimenteren met smaken en ingrediënten. BewarenZelf voeg ik tijdens het koken de kruiden een voor een toe aan het gerecht maar het is ook makkelijk om een grotere hoeveelheid te maken en in een potje te bewaren.  

  • Multi-cultureel
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op30-09-2014
  • Multi-cultureel
  •  0-10 min.

Nogmaals 7 prachtige Kruidenmixen van Project Gezond...

Tijdens het bladeren door de recepten  op de site  van Project gezond kwam ik nog 7 mooie kruidenmixen tegen, die ik ook graag in mijn kruidenassortiement wil hebben. Aangezien ik op zoutinname moet letten kan ik bij het samenstellen van de kruidenmixen zelf de hoeveelheid zout aanpassen of helemaal weglaten. Wil je wat vakantieonsjes ( of kilootjes) kwijt, dan is het beslist een aanrader om op hun site te kijken . Eventueel kun je gratis 2 weken de weekmenu's  volgen. https://www.projectgezond.nl/

INGREDIENTEN

BBQ-KRUIDEN, 1 lepel Cayennepoeder, 1 lepel Knoflookpoeder, 1 lepel Komijnpoeder, 2 lepels Paprikapoeder, 1 lepel Rozemarijn, 1 lepel Zwarte peper, 1 lepel Zout, , CHILI CON CARNEKRUIDEN, , , l lepel Cacao, 1 lepel Cayenne peper, 1/2 lepel Kaneel, 2 lepels Komijn, 1 lepel Kruidnagelpoeder, 2 lepels Oregano, 4 lepels Paprikapoeder, 1 lepel Witte peper, 1 lepel Zwarte peper, 2 lepels Zout, , , , GRIEKSE KRUIDENMIX, 1/2 lepel Cayennepoeder, 1 lepel Oregano, 1/2 lepel Kaneel, 1 lepel Knoflookpoeder, 1 lepel Komijnpoeder, 1 lepel Korianderpoeder, 1/2 lepel Kruidnagel, 1 lepel Tijm, 1 lepel Paprikapoeder, 1/2 lepel Zwarte peper, 1/2 lepel Zout, , , GYROSKRUIDEN, , 1 lepel Cayennepoeder, 1/2 lepel Kaneel, 1 lepel Knoflookpoeder, 1 lepel Komijnpoeder, 1 lepel Korianderpoeder, 2 lepels Oregano, 1 lepel Paprikapoeder, 1 lepel Peterselie, 2 lepels Tijm, 1/2 lepel Uienpoeder, 1/2 lepel Zwarte peper, 1 lepel Zout, , , , AARDAPPELKRUIDEN, , 1/2 lepel Bieslook, 1/2 lepel Cayennepoeder, 1 lepel Knoflookpoeder, 1 lepel Paprikapoeder, 1 lepel Uienpoeder, 1/2 lepel Zwarte peper, 1 lepel Zout, , GOULASHKRUIDEN, , , , 1 lepel Bieslook, 1 lepel Knoflookpoeder, 1 lepel Komijnpoeder, 1 lepel Korianderpoeder, 1 lepel Majoraan, 1 lepel Oregano, 1 lepel Paprikapoeder, 1 lepel Tijm, 1 lepel Zout, , BAMI en NASIKRUIDEN, , , 1/ 2 lepel Chilipoeder, 2 lepel Gemberpoeder, 1/2 lepel Kaneelpoeder, 1 lepel Kerriepoeder, 2 lepels Knoflookpoeder, 2 lepels Komijnpoeder, 2 lepels Korianderpoeder, 2 lepels Kurkuma, 1/2 lepel Peper, 2 lepels Zout

  • Wereld Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-09-2019
  • Wereld Bijgerecht
  •  10-20 min.

Kruidenmengsels voor de barbecue

Diverse 'droge' kruidenmengsels.

INGREDIENTEN

De bedoeling van deze kruidenmixen is, dat ze ruim voor het barbecueen, op het vlees worden gewreven., Minstens 24 uur in laten trekken en dan, een uur of 4 voor het barbecueen begint nogmaals insmeren met kruiden., , Na de eerste intrektijd heeft uw vlees al veel vocht en kruiden, verloren, daarom is het nodig om nogmaals in te wrijven., "Southern barbecue" kruidenmix,, 8 eetl. zout8 eetl. suiker8 eetl. bruine suiker8 eetl., gemalen komijn8 eetl. chilipoeder8 eetl. versgemalen zwarte peper, 4 eetl. cayennepeper16 eetl. paprikapoeder,, , Meng alle kruiden goed door elkaar., Dit mengsel is voor ribbetjes, karbonades en allerhande vlees voor de barbecue., Wrijf het vlees er, rijkelijk mee in en laat het een poos intrekken., Afgesloten in een, strooibus, kun je dit gewoon bewaren.

  • Amerikaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op05-06-2002
  • Amerikaans
  •  0-10 min.

Pollo picanto

Kipstoofschotel in een pittige tomaten-knoflooksaus

INGREDIENTEN

4 kipfilets (in grote dobbelstenen gesneden), 2 sjalotjes (fijngesnipperd), 1 jalapenopeper (fijngesnipperd), 12 teentjes knoflook (liefst verse knoflook, fijngesnipperd), 5 el a la minute wereldkruiden Mexico (Silvo), 3 el cajunkruiden (Silvo), 3 el tomatenpuree, 4 dl kippenbouillon (van 1 tablet), cayennepeper, paprikapoeder, djintan (komijnpoeder), djahe (gemberpoeder), 2 tomaten in blokjes, 2 el fijngesneden peterselie of koriander, olijfolie.

  • Mexicaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-12-2004
  • Mexicaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

spiesjes met champignons

Het kijkt aleen al zo leuk

INGREDIENTEN

- 500 gr kleine champignons, - 2 eieren, - zout, peper, - 150 gr paneermeel, - 1 el paprikapoeder, - 1 el kerriepoeder, - 1 el vers fijngehakte kruiden, - frituurolie, - satestokjes (hout) minimaal 1 nacht in koud water zetten,

  • Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-05-2003
  • Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Pittige Spaans/Marokkaanse krieltjesschotel

Lekker pittig aardappelgerecht! Het bevat wel twee kant en klare kruidenmixen, maar ik heb de ingrediënten vernoemd, zodat je het ook makkelijk kunt maken als je de kruidenmixen niet hebt.

INGREDIENTEN

350 gram kleine voorgekookte krieltjes, 1 rode paprika, in stukken gesneden, 1 bakje cherrytomaatjes, 4 el jalapenos of chilipeper, fijngehakt, 1 bakje roerbakreepjes pittig gekruid, 1 sjalot/ui, fijngehakt, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, olijfolie, , Peper Mix Harissa (van de Wereldwinkel, deze harissa bevat chilipeper, knoflook, karwijzaadjes, korianderzaadjes, komijn en munt), , Catalaans kruidenzout (tomatenvlokken, knoflook, zeezout, rode paprika, groene paprika, oregano, ui, koriander, basilicum & peper),

  • Mediterraan
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-09-2008
  • Mediterraan
  •  20-30 min.

Shoarma Kruidenmix

Zelfgemaakte kruidenmixen zijn veel lekkerder. En vooral minder zout dan de kant-en-klare mixen.

INGREDIENTEN

1 tl knoflookpoeder, 1 tl gemalen korinander, ½ tl gemalen all-spice, ½ tl kurkuma, ½ tl gemalen kruidnagel, 1½ tl paprikapoeder, 1 tl komijnpoeder, 1 tl zwarte peper, ½ kaneelpoeder, 1 tl gember, 1 tl chilipoeder (gewone), 1 tl zeezout (keukenzout ½ tl), ¼ tl nootmuskaat, ¾ tl gemalen venkelzaad

  • Mediterraan
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op20-01-2019
  • Mediterraan
  •  0-10 min.

Bami kruidenmix

Meer en meer kruidenmixen, sauzen, dressings, etc. maak ik tegenwoordig zelf. Leuk om te doen! Je kunt alles naar eigen smaak variëren, het is leerzaam én je weet wat je eet zonder kunstmatige toevoegingen. Dit recept vond ik op lekkerensimpel.com en is bij ons thuis goed in de smaak gevallen. Ik heb deze kruidenmix nu standaard in mijn keukenkastje staan. Hier heb ik geen zakje uit de supermarkt meer voor nodig.

INGREDIENTEN

1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel korianderpoeder, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel kurkuma, 1/4 theelepel chilipoeder, 1/4 theelepel zout, 1/4 theelepel peper, halve theelepel kerrie

  • Indonesisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-02-2018
  • Indonesisch
  •  0-10 min.

Ketjap geroosterde kip, Surinaams gerecht

Ketjap inlegkruiden voor het bereiden van Surinaamse gerechten. Ketjap inlegkruiden is een mix van verschillende soorten verse ingredienten voor het roosteren vlees en vis in de oven of op de barbecue. Het gebruik van deze kruidenmix op sojasaus basis geeft gerechten de authentieke geur en smaak van de Surinaamse-Javaanse gerechten uit de Surinaamse keuken. De saus is eenvoudig te gebruiken en er zijn geen andere kruiden nodig bij het bereiden van dit Surinaams gerecht. De kruidenmix komt uit het district Nickerie (West Suriname) en wordt door een klein Javaans familiebedrijf. Het recept voor de kruidenmix wordt steeds doorgegeven van moeder op dochter en is door de jaren heen steeds verder verfijnd. Door de ruime hoeveelheid verse kruiden zijn er maar 10 eetlepels (100 ml) ketjap inlegkruiden nodig voor 1 kg vlees of vis. Kruidenmixen zijn sterk geconcentreerd. Ingrediënten: Uien, knoflook, sojasaus en specerijen.

INGREDIENTEN

Benodigheden:, 700 gram kip dijfilet (of kipmedaillons), 5 eetlepels SuCuisine ketjap inlegkruiden voor Surinaamse gerechten

  • Surinaams
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-11-2012
  • Surinaams
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Oosterse wraps ... zonder het pakje!!!

Sinds ik zonder pakjes en zakjes kook, zoek ik naar manieren om deze gerechten na te maken, maar dan gezonder... Sinds ik het boek spicewise heb aangeschaft (echt een aanrader!) ben ik steeds meer kruidenmixen zelf aan het uitproberen. De essentie van spicewise is geheel zonder zout te koken, ik gebruik wel nog zout, wel beperkt.  

INGREDIENTEN

Voor de kruidenmix:, (Genoeg voor zeker 4 x, bewaren in een klein kruidenpotje), 6 theelepels paprikapoeder, 1 theelepel gemberpoeder, 2 theelepels kurkuma, 1,5 theelepel cayennepeper, 0,5 theelepel kaneel, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel laos, , voor de verdere vulling:, 3 kipfilets, beetje zout, 1 ui, wortel, prei, paprika (roerbakgroente naar keuze), , Voor de wraps: (recept niet van mezelf, weet niet meer precies welke site), , 125 gr speltbloem, 1 theelepel wjnsteenbakpoeder, 1/2 theelepel zout, 50 ml olie, 100 ml water

  • Wereld Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-05-2015
  • Wereld Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Gehaktkruiden uit Limburgse Slagerij

Ben er eindelijk achter wat ze hier in het gehakt van de slagers uit de supermarkt erbij doen. Het kan zijn dat de verhoudingen nog wat gewijzigd worden maar denken het niet. Ik heb het tot nu toe nog niet in deze verhouding gemaakt maar wel met wat beetjes meer en minder van alles. Dat was in het Amerikaanse Gehaktbrood en dat was echt super qua smaak. Allemaal al 'n bedankje met hier het recept ervan. De foto volgt nog. 

INGREDIENTEN

1/4 theelepel Kordemon, 1/4 theelepel Foelie (TOKO), 1/2 theelepel Nootmuskaatpoeder of hele Vrucht (TOKO), 1/2 theelepel Korianderpoeder, 1/2 theelepel Kruidenzout, 1/2 theelepel Peper (Molen), 1 theelepel Paprikapoeder, 1 theelepel Gemberpoeder, 2 theelepels Mosterdzaadjes fijn gewreven

  • Nederlands Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op20-07-2016
  • Nederlands Bijgerecht
  •  0-10 min.

Hartige Taart

Een basis waar je vanalles in kan gooien, net wat je in huis hebt.

INGREDIENTEN

4 plakjes diepvriesbladerdeeg, scheutje melk, 2 a 3 eieren, bekertje creme fraiche/ongeklopte slagroom, geraspte kaas, diverse groentes, blikje tonijn of 300 gram hamreepjes of (gare) kipfiletblokjes, kruiden naar smaak, , p.s. tomaat wordt de taart erg nat van; dus zonder de pitjes en het vocht. tomatenpuree gaat veel beter.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-05-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Cajun kruiden glutenvrij

Ik koop geen kant en klare kruidenmixen meer. Er zitten vaak gluten in en vooral veel zout want dat is goedkoop. Als je deze kruidenmix hebt wil je nooit meer die uit de winkel. De ideale mix voor mijn redbeans recept.

INGREDIENTEN

1 deel uienpoeder, 2 delen cayennepeper, 1 deel zwarte peper, 1 deel witte peper, 1 deel tijm, 2 delen paprikapoeder, 2 delen knoflookpoeder, 1 deel basilicum, 1 deel oregano, 1 deel rozemarijn, 1 deel selderijzout

  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op19-08-2012
  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Mexicaanse Kruidenmix

In plaats van al die pakjes uit de winkel te kopen kun je ook zelf je kruidenmixen maken. Zelfgemaakt bevat minder zout en veel meer smaak. Zo is deze kruidenmix is een eenvoudige maar bijzondere mix van twaalf kruiden is echt de moeite waard om te maken met alle ingrediënten. Hij smaakt heerlijk in mijn Mexicaans eenpansgerecht en is voldoende voor dit gerecht of als je bv Taco maakt. Alvast een ieder bedankt die het 'ns wil gaan proberen met voor hun het recept.

INGREDIENTEN

1/4 theelepel Zeezout, 1/4 theelepel Komijn, 1/2 theelepel Bruine Basterd Suiker, afgestreken, 1/2 theelepel Cacaopoeder, afgestreken, 1 theelepel Knoflookpoeder, licht opgehoopt, 1 theelepel Uienpoeder, licht opgehoopt, 1 theelepel Paprikapoeder, licht opgehoopt, 1 theelepel Chilivlokken of Poeder, licht opgehoopt, 1 theelepel gedroogde Oregano, opgehoopt, 1 theelepel Venkelzaad, opgehoopt

  • Mexicaans Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op30-01-2017
  • Mexicaans Bijgerecht
  •  0-10 min.

Heerlijke Gyrossalade met tzatziki

Heerlijke lauw/warme salade uit Griekenland, ideaal als bijgerecht bij de BBQ, maar ook als hoofdgerecht bijzonder smakelijk! Wie geen varkensvlees wil/mag eten, vervangt het door kip- lams of kalkoenfilet. Ook heel lekker! Wie liever geen kruidenmixen gebruikt uit zakjes (ik in principe ook niet, maar soms is het gewoon makkelijk..), het recept voor gyroskruidenmix kun je hier gewoon op Smul vinden natuurlijk he!

INGREDIENTEN

4 el olijfolie, 4 ons varkensschnitzel (in reepjes), 5 el gyroskruiden (Santa Maria, of een zakje mix voor gyros van Knorr), 2 uien (gesnipperd)), , 1 zakje gemengde sla, 2 tomaten (in schijfjes), 1 rode ui (in halve ringen), 2 el zwarte olijven (gehalveerd), 1 middelgrote komkommer (ene helft in in schijfjes, andere helft om grof te raspen), , 1 bekertje Griekse yoghurt, de geraspte komkommer, 2 el mayonaise, 2 teentjes knoflook (geperst), 2 el munt (fijngesneden)

  • Grieks
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-06-2013
  • Grieks
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Gevulde kipfilet met ham en kruidenmix

INGREDIENTEN

4 kipfilets, 50 gr. roomkaas, 50 gr. boter, 1 dl. abrikozensinaasappelsap, 1 dl. tomaten, gezeefde, kruidenmix (bv. pikante kipkruiden), 2 plakken ham (gekookt of gerookt), 1 tl. chilipoeder, 1 tl. bouillonpoeder, nootmuskaat, zout, peper

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-07-2009
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Italiaanse kruidenmix van Project gezond

Ik heb al 6 mooie kruidenmixen van Project Gezond in potjes  https://www.smulweb.nl/recepten/1471807/Zes-mooie-kruidenmixen-van-project-gezond en gebruik deze regelmatig. Het fijne is, dat je geen of slechts minimaal zout toevoegt aan deze mix. Natuurlijk kun je kant en klare Italiaanse kruiden kopen, maar wat is het leuk, om als je toch alle kruiden in huis hebt even zelf de mix te maken. https://www.projectgezond.nl/ Bij gebruik van deze kruiden kun je altijd nog zout en peper aan het gerecht toevoegen.  

INGREDIENTEN

1 eetlepel paprikapoeder, 1/2 eetlepel uienpoeder, 1/2 eetlepel knoflookpoeder, 2 eetlepel tijm, 2 eet lepels oregano, 2 eetlepels basilicum

  • Italiaans Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op30-08-2019
  • Italiaans Bijgerecht
  •  0-10 min.

Babi Pangang met Wok Noedels en Speklapjes

Dit gerecht smaakt beter dan bij de Chinees en helemaal zelf gemaakt vooral wat de kruidenmixen betreft.

INGREDIENTEN

500 gram Speklapjes met zwoerd (5 min. speklapjes), Olijfolie, 1 theelepel Harissa (zie recept Harissa), 3 teentjes Knoflook, 1 stukje Gember, zelfgemaakte Bamikruiden of Nasikruiden mix zie recept (of 1 zakje kruidenmix voor bami), 1 stengel Prei, 1 rode Paprika, 3 Lente/Bosuitjes, 1 Lemoen of Citroen, 2 eetlepels lichtbruine Basterdsuiker, 2 dl Tomatenketchup, 4 eetlepels Ketjap Manis zie recept Zelf Ketjap Maken), 1 theelepel Sambal Badjak, 1 pakje Woknoedels, 50 gram gefrituurde Uitjes (potje),  

  • Chinees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-05-2014
  • Chinees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Indonesche kruidenmix, dry rub

Geachikt voor alle soorten Indonesche gerechten. Kip, vlees, groenten etc. Hoeveel je gebruiken wil hangt van je smaak af. Zelf kruidenmixen samenstellen is eenvoudig en niet zo zout als kant en klaar mixen. En veel smakelijker en voordeliger!

INGREDIENTEN

1 tl chili, 1 tl citroengras, 1 tl gember, 1/4 tl kaneel, 2 tl knoflookpoeder, 1 tl komijn, 1 tl koriander, 1 tl kurkuma

  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-01-2019
  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Feestelijke Groente Swirls

INGREDIENTEN

1 grote winterpeen, 1 grote courgette, aardappels, olijfolie bak & braad (Oil & Vinegar), dipperkruiden Rosa Maria (Oil & Vinegar), swirl (Oil & Vinegar)

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-11-2011
  •  
  •  20-30 min.

Garam Masala zelf maken

De kruiden zijn altijd heel zodat ze droog geroosterd kunnen worden om vervolgens de natuurlijke oli vrij te laten komen voor verbetering van de smaak van de masala. De hoeveelheid van de ingrediten en hun sterke individuele smaken en aroma's zijn een manier om aandacht voor de complexiteit van Indiaas eten te geven. De sleutel tot een succesvolle Indiase kookkunst is het evenwicht van smaken en het maken van een garam masala is een perfect voorbeeld. Hier is een basisrecept, je kunt het veranderen als het je past, alleen niet vergeten om de kruiden in een van beide, een droge pan of in eenoven te verwarmen, 3-4 minuten of totdat de specerijen geurig ruiken.

INGREDIENTEN

15-20 groene kardemom peulen, 2 el kruidnagels, 1 eetlepel zwarte peperkorrels, 50g/2oz korianderzaad, 50g/2oz komijnzaad, 4 kaneelstokjes of acht korte, nootmuskaat, 6-8 zwarte kardemom peulen (optioneel), 5 bladen van foelie

  • Aziatisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-04-2014
  • Aziatisch
  •  20-30 min.

Hete kip met nasi

Heerlijk pittig gerecht maar heel simpel te maken. Er staan twee kruidenmixen bij, al naar gelang je smaak kun je er ook eentje gebruiken. De Boem Boem is wat pittiger.

INGREDIENTEN

2.5 kilo kipvleugels of drumsticks; 1 bol knoflook (niet 1 teentje dus!); 5 eetlepels sambal (ik gebruik hot sambal van de C1000); halve fles Ketjap Manis; 2 eetlepels basterdsuiker; halve liter water; 1 pak Lassi toverrijst; 1 zakje Knorr kruidenmix voor nasi; 1 zakje Boem Boem Bali nasi kruiden

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-04-2004
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Rosti Mexicana

INGREDIENTEN

4 eetl.olie,1z diepvries rosti(6oogr.),zout,peper,60gr.ontbijtspekreepjes,400gr.Mexicaans gekruid gehakt,350gr.Mexicaanse roerbakgroenten,2bl. minimais (a 155gr.)

  • Mexicaans Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op09-01-2004
  • Mexicaans Bijgerecht
  •  10-20 min.

Garam Masala zelf maken

De kruiden zijn altijd heel zodat ze droog geroosterd kunnen worden om vervolgens de natuurlijke oli vrij te laten komen voor verbetering van de smaak van de masala. De hoeveelheid van de ingrediten en hun sterke individuele smaken en aroma's zijn een manier om aandacht voor de complexiteit van Indiaas eten te geven. De sleutel tot een succesvolle Indiase kookkunst is het evenwicht van smaken en het maken van een garam masala is een perfect voorbeeld. Hier is een basisrecept, je kunt het veranderen als het je past, alleen niet vergeten om de kruiden in een van beide, een droge pan of in eenoven te verwarmen, 3-4 minuten of totdat de specerijen geurig ruiken.

INGREDIENTEN

15-20 groene kardemom peulen, 2 el kruidnagels, 1 eetlepel zwarte peperkorrels, 50g/2oz korianderzaad, 50g/2oz komijnzaad, 4 kaneelstokjes of acht korte, nootmuskaat, 6-8 zwarte kardemom peulen (optioneel), 5 bladen van foelie

  • Aziatisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-04-2014
  • Aziatisch
  •  20-30 min.

Tien manieren om je zelfgemaakte of gekochte MAYONAISE te PIMPEN

Tien heerlijke ideetjes om je mayonaise steeds een andere smaak te geven. Steeds een andere smaakbelevenis en voor elk wat wils om ervan te genieten. En zó simpel...

INGREDIENTEN

Mayonaise, wasabi, mosterd enz ..... zie bij de bereiding

  • Wereld Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-03-2019
  • Wereld Bijgerecht
  •  0-10 min.

BABI PANGANG***

Dankzij de diverse kruidenmixen, Boemboes, en woksauzen in de supermarkt heb je geen overvol kruidenrek nodig om deze gerechten te maken.

INGREDIENTEN

=500 gram Hamlappen, in reepjes, =3 eetl.Wokolie of Arachideolie., =2 Uien gesnipperd., =2 teentjes Knoflook, fijngehakt., =3 eetl.bruine Basterd Suiker. = 1 eetl.Sambal Oelek., =5 eetl.Ketjap Manis. = 1 blikje (70 gr,) Tomatenpuree., =250 ml. Vleesbouillon. = 1 eetl. Maizena., =1 eetl. Appelstroop of Schenkstroop., =1 potje Atjar Tjampoer, uitgelekt

  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-04-2016
  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Nieuwste kruidenmixen recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top