Köttbullar
Köttbullar (letterlijk: vleesballen) zijn typisch Zweedse gehaktballetjes. Traditioneel werden ze opgediend bij het kerstbuffet. Tegenwoordig worden ze vooral gegeten bij spaghetti of macaroni. Verder zijn ze in Zweden verkrijgbaar aan elke snackkar, vaak in combinatie met aardappelpuree en brunsås.
1 eetlepel boter 1 fijngehakte ui. 3 eetlepels Japans broodkruim of paneermeel. 500 g runder gehakt. 1 ei. 2 dl room scheutje sherry bruine fond 250 g lingonberries (vossenbes/ 125 g suiker enkele druppels citroensap een kopje melk
Lingonberries zijn ook gekend onder de naam vossenbes. Je vindt ze enkel diepgevroren en het is ook zo dat ze er in Zweden mee werken. Ze eten ze werkelijk bij alles. Week de lingonberries diepgevroren met de suiker en het citroensap.
Stoof in een beetje boter de ui aan totdat die gaar is maar niet gekleurd. Week in een aparte kom het broodkruim met de melk. Voeg gehakt en het ei toe. Meng alles goed door elkaar en rol er balletjes van. Bak de balletjes aan in boter en kleur ze mooi rondom rond. Blus ze af met de room, de sherry en de bruine fond. Laat ze zo op een zacht vuurtje verder garen. Haal ze uit en kook de saus in tot de gewenste dikte en kruid de saus af.
- Scandinavisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op12-12-2009Scandinavisch Hoofdgerecht60-120 min.
Kottbullar
Zweedse Gehaktballetjes
1 eetlepel boter, 1 fijngehakte ui., 1 grote gekookte aardappel, fijngeprakt., 3 eetlepels droog broodkruim of paneermeel., 1 pond mager rundergehakt., 5 eetlepels slagroom., 1 ei., 1 eetlepel peterselie., 2 eetlepels boter., 2 eetlepels olie., 1 eetlepel bloem., 12 eetlepels dunne room of slagroom,
- Scandinavisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op06-07-2000Scandinavisch Hoofdgerecht30-60 min.
Kottbullar
Zweedse Gehaktballetjes
1
- Scandinavisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op25-06-2003Scandinavisch20-30 min.
Kottbullar
Zweedse Gehaktballetjes - Nu niet alleen meer bij de Ikea, maar ook bij jou thuis!
1 eetlepel boter, 1 fijngehakte ui., 1 grote gekookte aardappel, fijngeprakt., 3 eetlepels droog broodkruim of paneermeel., 1 pond mager rundergehakt., 5 eetlepels slagroom., 1 ei., 1 eetlepel peterselie., 2 eetlepels boter., 2 eetlepels olie., 1 eetlepel bloem., 12 eetlepels dunne room of slagroom
- Scandinavisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op08-11-2000Scandinavisch Hoofdgerecht20-30 min.
Köttbullar
Zweedse gehaktballetjes volgens traditioneel recept.
2 klonten boter, 1 ui, 1 aardappel, 3 el paneermeel, 500 gr rundergehakt, 1 ei, 1 el peterselie, 2 el olie, 1 el bloem, 125 ml slagroom,
- Scandinavisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op27-12-2006Scandinavisch Hoofdgerecht30-60 min.
Kottbullar
Zweeds populair bijgerecht, waarvan elke zweedse moeder altijd voorraden in de diepvries heeft!!!!!!!!!
3 eetlepels boter, 70 gram ui, fijngehakt, 1 grote gekookte aardappel>br>, 40 gram droog broodkruim, 500 gram runder-of halfom gehakt, 5 eetlepels slagroom, 1 ei, 1 eetlepel peterselie, 4 sjalotjes (een ringetje per balletje), 2 eetlepels olie, 2 eetlepels bloem, 10 eetlepels slagroom, 2 dl. melk, 1 theelepel mierikswortel-pasta, 1 eetlepel geknipte bieslook, peper-zout
- Scandinavisch Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op10-12-2001Scandinavisch Bijgerecht30-60 min.
Kottbullar
Zweedse gehaktballetjes)
450 gram rundergehakt, 100 gram varkensgehakt, ? kopje fijne droge broodkruimels of paneermeel, 1 kop melk, ? theelepel zout, ? theelepel witte peper, 1 ei, 2 eetlepels fijngehakte ui., , Voor de jus:, 2 eetlepels boter of margarine, 1 kop runderbouillon of 1 kop ? blond en ? oud bruin bier, 1 eetlepel maizena, 2 eetlepels. koud water.
- Internationaal Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op28-10-2002Internationaal Hoofdgerecht20-30 min.
KÖTTBULLAR MET CRUNCHY AARDAPPELPARTJES
Heerlijk recept uit het verre Zweden Â
VOOR DE KÖTTBULLAR (ZWEEDSE VLEESBALLETJES):, , 600 g gemengd gehakt, 1 ei, 1 handvol verse dille â€" platte peterselie â€" bieslook, 100 ml melk, 75 g broodkruim, 1 tl piment, verse nootmuskaat, versgemalen peper, zeezout, 1 el Solo margarine vloeibaar, , VOOR DE VEENBESSENSAUS:, , ½ citroen, 300 ml kippenbouillon, 50 ml room, 2 el veenbessenjam of -compote, versgemalen peper, zeezout, , VOOR DE AARDAPPELPARTJES:, , 600 g aardappelen (franceline), 1 snuifje gerookt paprikapoeder, 1 el semolabloem (griesmeel), versgemalen peper, grof zeezout, olijfolie
- Scandinavisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op03-11-2016Scandinavisch Hoofdgerecht60-120 min.
KÖTTBULLAR MET CRUNCHY AARDAPPELPARTJES
Met deze Zweedse balletjes ga je zeker en vast scoren bij Uw gasten !Â
Voor de köttbullar (Zweedse vleesballetjes):, 600 g gemengd gehakt, 1 ei, 1 handvol verse dille â€" platte peterselie â€" bieslook, 100 ml melk, 75 g broodkruim, 1 tl piment, verse nootmuskaat, versgemalen peper, zeezout, 1 el Solo (boter), , Voor de veenbessensaus:, ½ citroen, 300 ml kippenbouillon, 50 ml room, 2 el veenbessenjam of -compote, versgemalen peper, zeezout, , Voor de aardappelpartjes:, 600 g aardappelen (franceline), 1 snuifje gerookt paprikapoeder, 1 el semolabloem (griesmeel), versgemalen peper, grof zeezout, olijfolie
- Scandinavisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op27-06-2020Scandinavisch Hoofdgerecht60-120 min.
Kottbullar - Zweedse Gehaktballetjes
1 eetlepel boter, 1 fijngehakte ui., 1 grote gekookte aardappel, fijngeprakt., 3 eetlepels broodkruim of paneermeel., 1 pond mager rundergehakt., 5 eetlepels slagroom., 1 ei., 1 eetlepel peterselie., 2 eetlepels boter., 2 eetlepels olie., 1 eetlepel bloem., 12 eetlepels dunne room of slagroom, , ,
- Scandinavisch Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op23-04-2003Scandinavisch Bijgerecht20-30 min.
Kottbullar (Sweedse gehaktballetjes).
450 gram rundergehakt, 100 gram varkensgehakt, ? kopje fijne droge broodkruimels of paneermeel, 1 kop melk, ? theelepel zout, ? theelepel witte peper, 1 ei, 2 eetlepels fijngehakte ui.
- Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-11-2002Bijgerecht30-60 min.
Kottbullar - Zweedse Gehaktballetjes
Van "moesje2"
1 eetlepel boter, 1 fijngehakte ui., 1 grote gekookte aardappel, fijngeprakt., 3 eetlepels droog broodkruim of paneermeel., 1 pond mager rundergehakt., 5 eetlepels slagroom., 1 ei., 1 eetlepel peterselie., 2 eetlepels boter., 2 eetlepels olie., 1 eetlepel bloem., 12 eetlepels dunne room of slagroom, ,
- Scandinavisch Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op13-06-2002Scandinavisch Hoofdgerecht0-10 min.
Zweedse gehaktballetjes in roomsaus
Een vriendin die in Falkoping woont stuurde mij het recept door
30 - 40 gehaktballetjes "Kottbullar", , 250 g rundergehakt, 250 g varkensgehakt, 1 ei, 2-3 dl room en water (of melk en water), 2 1/2 eetlepel fijngehakte uisnippers, 1/2 dl paneermeel, 2 koude, gekookte aardappelen, 4-5 eetlepels boter, margarine of bakolie, zout, witte peper (gemalen pimentkorrels)
- Multi-cultureel
- 0-10 min.
- Geplaatst op10-03-2005Multi-cultureel0-10 min.
Zweedse gehaktballetjes met roomsaus
Kottbullar i gradds?s, recept uit Zweden
300 gr. mager rundvlees, gemalen300 gr. mager varkensvlees, gemalen, 1 kleine ui, gepeld en gesnipperd1 eetl. fijngehakte peterselie, 2 eetl. bloem1 1/2 dl. roomwat nootmuskaatversgemalen peper, zout3 eetl. boter, Voor de saus:1 dl. runderbouillon, 2 dl. slagroom
- Scandinavisch Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op06-11-2002Scandinavisch Bijgerecht30-60 min.
LICHTE ZWEEDSE GEHAKTBALLETJES
De klassieke Zweedse gehaktballetjes - köttbullar - in een heerlijke lichte versie. Met kalkoengehakt, een slaatje en aardappelpuree, erg lekker !
500 g kalkoengehakt, 600 g aardappelen, 1 zakje gemengde sla, 2 el veenbessenconfituur, 30 g panko, 1 ei, 1 kl paprikapoeder, ½ kl cayennepeper, 2 teentjes knoflook, geperst, 1 kl gedroogde oregano, 30 g lichte roomkaas, 2 el bloem, 500 ml kippenbouillon, 1 el boter, 3 el melk, 1 el dijonmosterd, 1 kl worcestershiresaus, 1 el olijfolie, peper en zout
- Scandinavisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op31-12-2019Scandinavisch Hoofdgerecht30-60 min.