Israelische aardappelsalade
Warme zoetzure aardappelsalade.
-1 kg stevige aardappelen -1 grote ui -1 zure augurk -500 g zachtzure appelen -3 el azijn -3 el suiker -zout en witte peper -3 el ganzevet (of eventueel reuzel maar dan is het gerecht niet koosjer meer!) -1 bosje bieslook
-kook de aardappelen gaar in de schil -pel de ui en hak hem fijn -snij de augurk in blokjes -schil de appels en snij ze in vieren; verwijder klokhuizen en snij het appelvlees in blokjes
-giet de gare aardappelen af en pel ze en snij dan in plakjes -roer appel, ui, augurk en aardappel dooreen -zet de salade op een warme plek **maak in een pannetje de azijn en de suiker warm en kruid met peper en zout (NIET LATEN KOKEN!) -giet het hete mengsel over de salade -laat in hetzelfde pannetje het vet smelten en druppel dit over de salade -meng alles voorzichtig door elkaar -de fijngesneden bieslook over de salade strooien
- Joods Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op09-08-2004Joods Bijgerecht30-60 min.
falafel
, , Falafel is een vegetarisch gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gemalen kikkererwten. Het wordt vooral gegeten in het Midden-Oosten., , Deze lekkernij wordt in het westen in veel shoarmazaken verkocht als een soort fastfood. Antwerpen heeft een grote Joodse wijk, met veel Joodse eetgelegenheden. Je kunt hier naar hartelust koosjer eten proeven, waaronder heerlijke falafel., Bereidingswijze, , , , , , , , * 225 g kikkererwten, * 2 tenen knoflook, * 1 chillipeper, * 1 tl komijnpoeder, * 50 g peterselie, * 50 g koriander, * 1 tl zout, * 3 sneedtjes oud brood, , * 3 el tahini, * 1 limoen, * 4 el yoghurt, * 4 pitabroodjes, * sla, * 2 tomaten, * 1 komkommer, * 4 radijsjes, ,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op30-03-2008Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Gevulde milt
Een van oorsprong Joods gerecht.
1 rundermilt, 2 el gesmolten kippenvet, 1 ui (gehakt), 1/2 kop gehakte paprika, 1/2 knolselderij of bleekselderijstengel (gehakt), 2 eieren, 2 matzes (5 minuten in water geweekt en afgegoten), 2 el gehakte peterselie, 1 tl zout, 1/2 tl vers gemalen peper, 1 varkensdarmnet (weglaten als het gerecht koosjer moet zijn), 2 koppen runderbouillon
- Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op18-06-2001Hoofdgerecht> 120 min.
Gefillte Fisj
Koosjer koken en eten volgens Joodse traditie
Voor de bouillon:, 2 winterpenen, 1 ui, vissenkop en graten, 2 tl. zout, 3 tl. suiker, 6 peperkorrels., , Voor de vis:, 500 gram filets van karper, 2 el. matzemeel, 1 ui, 1 ei, 1 tl. zout, 1 tl. suiker, beetje peper.
- Joods Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op30-10-2000Joods Hoofdgerecht> 120 min.
Kishke
Worst met rijst in natuurdarm.
250 gr. runderlever, 250 gr. gemalen rundvlees, 450 gr. ongekookte rijst, gewassen en uitgelekt, 1 eetl. verse, gehakte koriander, 2 theel. zout, 1 theel. peper, of meer naar smaak, 1 natuurdarm van 75 cm tot 1 m lang, vraag de slager hem schoon te maken en te prepareren voor het vullen, 4 stengels selderie, horizontaal in boogjes esneden, 50 gr. gesnipperde ui, 4 laurierblaadjes, 1 theel. peperkorrels, 3,5 l. klare vleesbouillon
- Russisch Bijgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op13-07-2001Russisch Bijgerecht60-120 min.
Gefillte Fisj
Koosjer koken en eten volgens Joodse traditie
Voor de bouillon:, 2 winterpenen, 1 ui, vissenkop en graten, 2 tl. zout, 3 tl. suiker, 6 peperkorrels., , Voor de vis:, 500 gram filets van karper, 2 el. matzemeel, 1 ui, 1 ei, 1 tl. zout, 1 tl. suiker, beetje peper.
- Joods Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op30-10-2000Joods Hoofdgerecht> 120 min.
Matzepudding
In deze pudding, gemaakt in de stijl van de noedelkugel, worden de noedels vervangen door matses om de pudding koosjer te maken voor Pesach. Gebruik zo veel favoriete ingredienten en specerijen als u maar wilt: de uitdrukking 'het is een echte matsepudding' betekent een echte mengeling of een allegaartje! Alle ingredienten moeten koosjer zijn voor het paasfeest.
4 matses, in stukjes gebroken, 1/2 tl nootmuskaat, 1 appel of peer, geschild, klokhuis verwijderd en geraspt, 1 el honing, 90 gr rozijnen, geraspte schil en sap van 1 citroen, 45 gr gedroogde abrikozen die niet geweekt hoeven worden, gehakt, 3 eieren, 3 el fijn matsemeel (cakemeel) ovenschaal en strijk de bovenkant glad., 125 gr neutrale margarine, gesmolten, 60 gr amandelen of walnoten, gehakt en geroosterd, 1 el suiker, 75 gr suiker, 2 el abrikozenmarmelade, 1 tl kaneel,
- Joods Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op19-03-2003Joods Nagerecht30-60 min.