Savooiekool
1/2 savooiekool, 20 gram boter, 1 snee gerookt spek, peper, bonekruid, salie.
Laat de koolbladeren gaar koken. Giet ze af en duw het meeste vocht eruit. Hak ze fijn. Laat ze opstoven met in stukjes gesneden spek en kruiden.
- Nederlands Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op26-10-2001Nederlands Bijgerecht30-60 min.
Gegratineerde savooiekool
1 savooiekool - 500 gram gehakt - 1 ui - 50 gram geraspte oude kaas - boter
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op13-01-2005Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Gegratineerde savooiekool
750 gr. savooiekool, 1 rode paprika, 200 gr. champignons, 35 gr. boter of margarine, 1 teen knoflook, 25 gr. bloem, 1/4 l. melk, 100 gr. kruidenroomkaas
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op05-03-2010Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Savooiekool met cantharellen.
, 600 gram savooiekool, gewassen en in repen gesneden, 200 ml groentebouillon (e.v. uit een pot), 250 gram cantharellen,schoongemaakt, 1 ui, fijngesneden, 2 eetlepels olie, 2 eetlepels boter, 1 eetlepel bloem, 125 gram creme fraiche, zout, peper, nootmuskaat, 100 gram plakken smeltkaas,
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op10-10-2008Hoofdgerecht30-60 min.
SAVOOIEKOOL MET ROSTI
Savooiekoolbladeren, gevuld met een mengsel van aardappel, zure appel, kaas en noten. Het kan ook als vegetarisch gerecht geserveerd worden.
1 kleine savooiekool van 500 g, panklaar en gewassen - 1/2 goudreinet appel - 125 ml creme friache - 2 eieren - 250 g diepvries rosti - zout - peper - 100 g komijnekaas, grof geraspt - 45 g walnoten, fijn
- Multi-cultureel Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op04-09-2007Multi-cultureel Bijgerecht30-60 min.
Chinese savooiekool
400 g gesneden savooiekool, zout, ½ dl azijn, 3 el suiker, 1-2 tl sambal oelek
- Chinees Bijgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op24-09-2006Chinees Bijgerecht10-20 min.
Hongaarse savooiekool
Bijgerecht dat er zeker mag zijn, deze savooiekool bereiding !
-1 kg savooiekool, -1/2 liter water, -zout, -150 g doorregen spek (in blokjes), -2 kleine uien (gesnipperd), -1 eetlepel paprikapoeder, -2 th lepels kummelzaadjes, -1/8 l zure room
- Hongaars Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op29-08-2003Hongaars Bijgerecht20-30 min.
Gekookte savooiekool
1 savooiekool * zout * maizena * melk * boter * nootmuskaat.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-05-2006Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Savooiekool met een sausje
1 savooiekool * peper * zout * boter * 1 ui * 3 dl bechamelsaus * 1 dl koffieroom.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-05-2006Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Savooiekool met spek
1 kilo savooiekool * 200 gram vet spek * 1 ui * zout * paprikapoeder.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-05-2006Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Gegratineerde Savooiekool
Dit gerecht maak ik voor twee dagen
1 savooiekool * 2 teentjes knoflook * 250 g mascarpone * 250 g schapenkaas (feta) * 5 eetlepels room * klontje boter * 1/2 bosje peterselie * peper en zout * nootmuskaat *,
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op20-05-2006Hoofdgerecht30-60 min.
Savooiekool met bacon
Lekker en vullend
, 1 tl dijon mosterd, 4 teentje(s) knoflook, 18 gerookte bacon, 3 el olijfolie, 1100 gr. savooiekool, ,
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op15-01-2015Hoofdgerecht20-30 min.
Gestoofde savooiekool
Een lekker groentegerecht
1 savooiekool-75 gr.boter-150 gr.bakboter-1 glas witte wijn-zout en versgemalen peper-1 volle theelepel venkelzaaadjes-2eetl.gehakte peterselie-3 eetl.creme fraiche.
- Nederlands Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op24-02-2002Nederlands Bijgerecht20-30 min.
Savooiekool met spek
500 gram savooiekool* zout* 50 gram vet ontbijtspek* 1 in ringen gesneden ui* paprikapoeder*.
- Nederlands Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op25-02-2002Nederlands Bijgerecht20-30 min.
teriyakizalm met savooiekool
• zout 500 g zalmtilet, •4 el teriyakisaus, »200 g langkorrellge rijst, ca. 800 g savooiekool, •1 ui, •2 el olie, • 200 ml slagroom, 0,5 groentebouillonblokje, 1-2 tl sambal oelek, • 1 -2 tl sambal oelek, • sesamzaad om te bestrooien, • evt. peterselie om te garneren
- Fusion
- 30-60 min.
- Geplaatst op29-04-2012Fusion30-60 min.
Savooiekool Met Scholfilet
750 gr. savooiekool fijngesneden, 50 gr. boter, 25 gr. bloem, 3 dl. visbouillon( tablet), zout, peper, 450 gr. aardappelpartjes, 500 gr. scholfilet, 75 gr. geraspte kaas, 2 el. fijngesneden peterselie.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op08-04-2000Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Savooiekool met kaassaus
500 gram savooiekool* zout* 1 eetlepel boter* 1 eetlepel bloem* 1 dl melk* peper* 2 eetlepels zeer fijn gemalen kaas*.
- Nederlands Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op25-02-2002Nederlands Bijgerecht30-60 min.
Patrijsfilet met savooiekool
Een eenvoudige patrijsfilet met een lekker sausje (een recept uit grootmoeders tijd) !
-4 dubbele patrijsfilets, -1/2 savooiekool, -250 g spekjes, -2 eetlepels eendenvet, -1 theelepel karwijzaadjes, -3 dl droge witte wijn, -30 g boter, -boter of olie, -peper en zout, , , , , ,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-12-2006Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Savooiekool met pepermunt
Herfst-Wintergerecht. Lekker met aardappelpuree en een gebakken kaasplak.
500 gram savooiekool of 400 gram gesneden kool , 1 kleine ui , 1 el kleingesneden pepermuntblad , 1 el boter of margarine , zout en peper
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op06-12-2005Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Savooiekool gerecht
Een stevig landelijk gerecht
-500 g varkensnek zonder been (in blokjes laten snijden van 3 cm), -3 uien (in blokjes gesneden), -1 kg savooiekool, -500 g aardappelen, -40 g reuzel, -1/2 liter hete bouillon, -zout, zwarte peper, kummel en peterselie
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op29-08-2003Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Zalmforelragout met savooiekool
Lekker kruidig en romig visgerecht.
* 600 g zalmforelfilets zonder huid,in repen van 3 cm, * versgemalen zwarte peper, * zout, Voor de saus:, * 2 fijngehakte sjalotten, * 1/2 bosje tijm, * 2 takjes dragon, * 8 zwarte peperkorrels, * 1 vers laurierblad, * 3 dl witte wijn, * 2 dl groentenbouillon, * 1 theel saffraandraadjes, * zout, * 2.5 dl slagroom, * 1 mespunt cayennepeper., Groente:, * 1 savooiekooltje van ca.400 g,stronk verwijderd,in smalle repen.
- Vis Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op08-01-2010Vis Hoofdgerecht20-30 min.
- Eigen recept
Ovenschotel met savooiekool
In de herfst draait mijn oven, na een (bijna) werkeloze zomer, weer overuren. Als de klok weer is verzet vind ik niks fijner dan dat mijn hele huis geurt naar een heerlijke ovenschotel of stoofpot. Deze keer had ik een Savooiekool (soms ook wel groene kool genoemd) op de kop getikt. Je ziet ze hier niet zo vaak in de supermarkt liggen dus als ik er dan eentje tegenkom dan is het de mijne. En ik heb er deze heerlijke ovenschotel mee gemaakt. Savooiekool heeft een sterkere koolsmaak dan bijvoorbeeld spitskool, dus je hoeft niet zo heel veel smaakmakers aan je gerecht toe te voegen. Zo blijft de specifieke en pure smaak het beste behouden.
- ½ Savooie (groene) kool (+/- 500 gram), - 500 gram (ongekruid) gehakt (hoh of runder), - 1 kilo vastkokende aardappelen, - 1 grote ui, - 2 teentjes knoflook, - 4 eieren, - 150 gram geraspte kaas, - 200 gram crème fraiche, - 1 tl kerriepoeder, - 1 tl paprikapoeder, - ½ tl nootmuskaat, - pezo, - zonnebloemolie,
- Europees
- 60-120 min.
- Geplaatst op23-11-2020Europees60-120 min.
OOSTERSE SAVOOIEKOOL
Een lekkere groentenschotel uit de oven/
1 savooien kool Ca 600 gr dikke nerven wegsnijden en de bladen in brede repen snijden / 400 gr kipfilet in reepjes / 3 el olie / 50 gr rozijntjes even voorweken in wat water / 50 gr.amandelen klein hakken / 240 gr abrikozen uit blik / 2 kleine bananen / 1/4 l melk /3 el maizena / 1oo gr geraspte kaas / kerriepoeder / gember / zout en peper en nootmuskaat/
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op23-08-2002Hoofdgerecht30-60 min.
Savooiekool met worcestersaus
Veel simpeler kun je kool niet klaarmaken, maar lekker hoor, bijv. bij stoofvlees.
, 1 savooiekool, ong. 1 dl worcestersaus, klont boter,
- Bijgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op28-01-2011Bijgerecht0-10 min.
Savooiekool met paprika
, 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie, 500 gr schoongemaakte en in smalle reepjes gesneden savooie kool, 2 schoongemaakte en in reepjes gesneden groene paprika's, 1 ontvelde en in kleine stukjes gesneden tomaat, 1/2 blikje mais (200 gr), uitgelekt, zout en peper,
- Mexicaans Bijgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op05-10-2002Mexicaans Bijgerecht10-20 min.
Stamppot van savooiekool met kerrie
Savooiekool is een echt winterproduct. We kennen de groene- en de gele savooiekool. Deze koolsoort is lekker en gezond, rijk aan de mineralen ijzer, calcium, fosfor, natrium en magnesium. Daarnaast bevat savooiekool veel vitamine C, eiwit en vezelstoffen.
1 1/2 kg. aardappelen, geschild600 gr. savooiekool, fijngesneden100 gr. creme, fraiche1 eetl. kerriepoederzoutwitte peper, gemalen
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op12-09-2004Hoofdgerecht30-60 min.
Stamppot van savooiekool en ananas
1 kg aardappelen, 1 kg savooiekool of groene kool, 30 gram boter, 1 eetlepel kerrie, 1 blikje ananas, 200 gram ham, 2 deciliter melk, 100 gram geraspte kaas
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op23-09-2009Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Gesmoorde savooiekool met gehakt
Gesmoorde savooiekool met gehakt Het kleine beetje gehakt geeft wat structuur aan het gerecht,zonder te overheersen;zo proef je de kool goed !
1 Savooiekool *, scheutje olijfolie *, 150 g runder- of lamsgehakt *, 1 afgestreken eetlepel komijnpoeder, *, , 2 eetlepels sojasaus *, scheutje witte wijn *, snufje cayenne of andere pittigs *, zout,
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op13-03-2005Nederlands20-30 min.
- Eigen recept
Groene kool of savooiekool met mosterdroomsaus
Groene kool of savooiekool (Wirsing) is hier in Duitsland een hele populaire groente. Je kunt deze kool dan ook altijd en overal kopen. In Nederland is dat wat moeilijker. In Nederlandse supermarkten zie je de kool bijna nooit. Hier in Duitsland wordt de kool bijna altijd met room gekookt. Dat is heerlijk. Ik heb daar een variatie op gemaakt met mosterd en wat extra kruiden. Net iets pittiger. Door de buitenste bladeren van de groenekool eerst te blancheren hou je de mooie groene kleur van de kool! In het recept staat dit beschreven. NB Het karwijzaad in het recept wordt tijdens het koken toegevoegd. Karwijzaad zorgt voor een goede spijsvertering en een goede darmwerking.
1 groene kool of savooiekool van plm. 750 - 1000 gram, 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 middelgrote ui, 1/4 liter groentebouillon, 2 theelepels karwijzaad, 1 volle eetlepel mosterd (niet al te pittige mosterd gebruiken!) of meer naar smaak, 150 ml slagroom, 1/2 eetlepel maïzena, zout, zwarte peper, nootmuskaat naar smaak, paar druppels worcestersaus
- Duits Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op20-01-2014Duits Bijgerecht20-30 min.
Savooiekool met kokosnoot en garnalen
Dat je van een Hollandse groene kool een exotische lekkernij kunt maken, bewijst dit recept wel.
1 kg. savooiekool1 teentje knoflook3 uien3 eetl. olie4 eetl. geraspte, kokos1 theel. kerrie100 gr. garnalen
- Bijgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op30-01-2004Bijgerecht10-20 min.
Maaltijdsoep met pompoen, selderij en savooiekool
, 2 eetlepel olijfolie, 2 uien grof gesnipperd, 1 eetlepel kerriepoeder, 500 gram pompoen geschild, in blokken, knolselderij geschild, in blokken, 300 gram savooiekool in repen, 1 liter groente- of kruidenbouillon (van tablet), roggebrood, stroop, katenspek of ontbijtspek,
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-02-2013Hoofdgerecht30-60 min.
Zwitserse gehaktstrudel met Appenzeller en savooiekool
.
* 400 gram korstdeeg (of een pak bladerdeeg of filodeeg), * 1 savooiekool (of 2 stengels prei), * +/- 300 gram worstvlees (of gehakt), * +/- 100 gram Appenzeller, * 1 eidooier, * eventueel: peper en zout,
- Zwitsers Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op24-03-2017Zwitsers Hoofdgerecht30-60 min.
Pastei met varkensfilet en savooiekool
Lekker bijzonder
1 savooiekool, 500-600gr Varkensfilet, zout en peper, 4 plakken ontbijtspek, 3-4el olie, 2 uien, 6 plakjes bladerdeeg (ca270gr), 2el paneermeel, 1 ei, 100-150ml slagroom, 1/2 bouillonblokje, 1-2 el allesbinder
- Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op23-11-2007Hoofdgerecht60-120 min.
Savooiekool Uit Zuid Amerika
Hoofdgerecht voor 4 personen
600 g geschaafde savooiekool, 50 g boter of margarine, 1 kruidnagel, 1 knoflookteentje, 1 ui, 200 g ham in dobbelsteentjes, 2 eetlepels kappertjes, zout, peper, 1 eetlepel tomaten puree, paneermeel, restjes witte wijn.
- Mexicaans Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op08-12-1998Mexicaans Hoofdgerecht0-10 min.
Roergebakken savooiekool met appel en bosui
Lekker fris en kruidig.
400 gr. gesneden savooiekool, 1 groene appel (Granny Smith), 1/2 bosje bosuitjes, 25 gr. boter, 1 theel. kerrie, zout en versgemalen peper
- Bijgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op05-07-1999Bijgerecht10-20 min.
Roergebakken Savooiekool Met Appel En Bosui
Lekker bijgerecht.
* 1 savooiekool * 2 groene appels (Granny Smith) * 1 eetlepel azijn of citroensap * 1 bosje bosuitjes of 1 kleine prei * 30 gr. boter of 2 eetlepels olie * 1 theelepel kerrie * zout en versgemalen peper,
- Nederlands Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op07-09-1999Nederlands Bijgerecht20-30 min.
Engelse hartige taart met savooiekool
Lekkere winterovenschotel die goed vult
1 kg aardappelen, zout en peper, 1 ei, 1 1/2 dl melk, 500 gr gesneden savooiekool, 1/2 tl kerrie poeder, 1 ui, 125 gr champignons, 400 gr gehakt, 1 kleinblikje erwtjes, 1 blik geconcentreerde champignonsoep, boter.
- Engels
- 30-60 min.
- Geplaatst op23-11-2002Engels30-60 min.
Stoofschotel Van Lamsvlees Met Savooiekool
750 g in blokken gesneden lamsvlees, 2 schoongemaakte en kleingesneden uien, 750 g schoongemaakte en in reepjes gesneden savooiekool, 750 g geschilde en in blokjes gesneden aardappelen, 3 kruidnagels, 1 laurierblad, zout en peper,
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-02-2001Hoofdgerecht30-60 min.
Najaarspannetje Met Kip En Savooiekool
*1 kip van 1 kilo, *zout en peper, *boter, *200 gram blokjes mager ontbijtspek, *1 groene savooiekool in reepjes, *1 kleine rookworst in plakjes, *8 plakjes casselerrib van 50 gram, *1 deciliter droge witte wijn, *3 deciliter kalfsfond,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op15-11-1999Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Fazanteborst in een jasje van savooiekool
Geurige savooiekoolbladeren beschermen het malse vlees van de fazanteborst en houden het sappig
-4 fazanteborsten (elk 150 g), -1 savooiekool (circa 1 kg), DE VULLING:, -800 g champignons, -2 sjalotjes, -20 g boter, -zout en witte peper uit de molen, -1 el gehakte peterselie, -1 el gehakte tijm, -2 eierdooiers, VERDER:, -12 plakjes doorregen spek (elk 10 g), -zout en witte peper, -4 goed geweekte varkensnetjes, -30 ml olie, -1/8 liter wildfond
- Italiaans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op25-09-2004Italiaans Hoofdgerecht30-60 min.
Gesmoorde savooiekool met bacon
Zie voor- en bereidingswijze.
- Bijgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op27-09-2001Bijgerecht0-10 min.
-
Savooiekool
van Sassebassie , 1 recepten, 0 volgers