Hongaarse zuurkool
Voordat ik het recept van Hongaarse zuurkool op Smulweb wilde zetten heb ik eerst gekeken of er soms een soortgelijk recept opstond. Er stonden heel veel lekkere recepten met dezelfde naam op maar ik kwam niet hetzelfde recept tegen. Dit is eigenlijk een recept van een nicht van mij maar ik heb het zo veranderd dat het nu mijn eigen recept is geworden. Alleen de naam die zij aan het recept gaf is gebleven en hoe ze daaraan kwam weet ik ook niet maar.. het is een superlekker recept mag ik wel zeggen. Op 3.11.2012 weer eens gemaakt met een zelfgemaakte `jachtsaus` en nieuwe foto`s geplaatst. Natuurlijk kan je dit ook maken met een pakje jachtsaus. Ps Er staat voor 6 personen maar er kunnen ook 7-8 personen van eten. Wij zijn met ons twee dus ik doe altijd de rest in aparte bakjes en vries ze dan in (altijd handig als ik geen tijd heb) en de smaak blijft behouden in de vriezer.
Ingrediënten 6 personen
1 pond zuurkool.(of wijnzuurkool), 1 kilo aardappelen.(geschild gewogen)., 1 pond gehakt. (naar smaak half om of runder)., 2 grote uien., 1 flinke prei., 1 rode paprika.(dit keer nog een halve gele toegevoegd), 2 tomaten. (of wat kleine tomaatjes) , 1 bakje (kastanje) champignons., 1 pakje jachtsaus.(of maak zelf de saus- zie link bij serveertips , 1 eetlepel tomatenketchup., 1 flinke tl pittige of gerookte paprikapoeder., Peper en zout naar smaak., Geraspte kaas om over het gerecht te strooien. , (Eventueel 1 goudreinet of andere zachtzure appel en een bosje lente-uitjes , hoeft niet is wel lekker!), Eventueel 1-2 teentjes knoflookVoorbereiding
Oven voorverwarmen op 190°C. Tijdsduur in oven ongeveer 20 minuten. Kook de zuurkool en de aardappels apart gaar.(kook eventueel de in stukjes gesneden appel met de zuurkool mee). Tip: Aardappels en zuurkool in één pan maakt dat de aardappels lang moeten koken. Kook ze apart en het is beide in 20- 25 minuten klaar. Rul ondertussen het gehakt -zonder olie/boter- op een laag vuurtje in de koekenpan, roer af en toe. Terwijl dat opstaat hak je de ui,snijd de prei en de champignons in reepjes. Snijd de paprika in stukjes/reepjes. Ontvel de tomaten(snij een kruisje aan de bovenkant, doe ze in een kom,kokend water er op, ½ minuut,spoel ze gelijk af met koud water en je trekt het vel er zo af) Snijd de tomaten in stukjes. Doe dit alles bij het gehakt en roer goed. Maak jachtsaus volgens de aanwijzingen op het pakje. (dit keer mijn eigen saus gemaakt) Voeg de jachtsaus plus tomatenketchup, paprikapoeder. ketchup bij het gehaktmengsel. Voeg zout en peper en kruiden naar smaak toe. (Proef of het op smaak is)
Bereidingswijze
Stamp de zuurkool met de aardappelen. (Voeg eventueel heel fijngesneden lente-uitjes toe). Mocht je soms een restje yoghurt of creme fraice over hebben? Doe het door de stamppot! Proef of er voldoende peper/zout en kruiden in zitten. Vet de ovenschaal licht in met boter. Doe een laag aardappelpuree onderin dan de groentenmix en als laatste weer aardappelpuree. Of maak meerder lagen maar begin en eindig dan met het aardappel/zuurkool mengsel. Zet de schotel ongeveer 20 min. in de voorverwarmde oven net iets boven het midden, doe er wat klontjes boter op(kunnen weggelaten worden) en wat geraspte kaas. Is het daarna nog niet bruin genoeg zet je het even onder de grill.