1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Kool
  5. Palmkool

Palmkool recepten (21)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Pasta met palmkool

In mijn achtertuin staan nog een paar dappere palmkolen. Zo leuk om in de winter te oogsten en te eten uit eigen tuin. Ze verkopen deze kool ook bij natuurvoedingswinkels en bij AH heb ik gelezen. 

INGREDIENTEN

1 tl olijfolie 150 gram spekjes zelf gesneden of van de slager 1 teen knoflook, geperst 400 gram palmkool ( cavolo nero) 200 ml slagroom Handje kerstomaatjes in vieren 150 gram spirelli Peper en zout uit de molen Beetje citroensap

Bereidingswijze

Bak de spekjes uit in een tl olijfolie. Als ze een beetje gekleurd zijn de in repen gesneden palmkool erbij en de knoflook. Dit moet minstens 10 minuten garen. Ondertussen kook je de pasta volgens de gebruiksaanwijzing een voeg je af en toe een beetje pastawater toe zodat het als het ware kan roerbak sudderen. Kijk of je kool gaar is, doe de room erbij en warm het geheel goed door. Breng op smaak met peper, zout en een beetje citroensap. Laat de pasta uitlekken en schep deze door het koolmengsel.

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-01-2016
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Palmkool in sinaasappel/mandarijn sap

~Palmkool gekookt in sap van Sinaasappel en manderijn. aangevuld met een handje gebakken pitten en nootjes

INGREDIENTEN

100 gram palmkool, 1 sjalot, 2 sinaasappels, 1 mandarijn, 0,5 appel, 1 eetlepel azijn, 1 Eetlepel pijnboonpitten, 1 Eetlepel pompoenpitten, Paar gebroken walnoten, 1 eetlepel olie (b.v. olijfolie), Zout, peper, chilikruiden naar smaak

  • Slanke keuken Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-03-2014
  • Slanke keuken Bijgerecht
  •  10-20 min.

Heldere Pastinaak Palmkool soep

INGREDIENTEN

2 liter groentebouillon, 2 gele middelgrote winterwortels, 2 stevige pastinaak wortels, Palmkool ( 1 stronkje 350 gram ), 1 grote ui, Noten olie

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-04-2008
  •  
  •  20-30 min.

Soep met pompoen, palmkool, kikkererwten en gerookte makreel met pesto van palmkool

Bijzonder gezonde en lekkere maaltijdsoep

INGREDIENTEN

1 prei, 1 ui, 1 blad palmkool, 2 el olijfolie, 1/2 kleine pompoen, 100 g gedroogde splitkikkererwten (of 100 g voorgekookte kikkererwten uit blik of bokaal), peper en zout, 2 el biogroentebouillon of 1 blokje groentebouillon, 2 gerookte makreelhaasjes of -filets, , Voor de pesto van palmkool:, , 4 palmkoolbladeren, 1 teentje look, 1/4 tl grof zeezout, 3 el gemalen parmezaan, 2 el getoaste amandelschilfers, zeste van 1/2 citroen, 4 el olijfolie

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-03-2019
  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Zomer-winter fusion: Herfst genot. Gevulde courgette met palmkool

De zomer is voorbij en de winter moet nog beginnen. De zomergroentes (komkommer, courgette, tomaat en paprika) lopen op zijn end en wintergroentes (spruiten, boeren-, palmkool) moeten eigenlijk nog beginnen. Op het land staat de courgette haar laatste vruchten te produceren en de palmkool begint net plukbaar  te worden. Op dat moment besluit je om deze twee samen te brengen met wat andere groentes en zo een mooi herfstgerecht te bereiden, wat nu mooi kan. Veel vroeger wil eigenlijk niet en veel later zal ook niet echt lukken of je moet de seizoenen gaan rekken (later poten)  en eerder laten beginnen (voortrekken) dus toch wel beetjes seizoensgebonden eten maar ook niet een echt alledaagse combinatie, tenminste als je ze vers uit de tuin wilt oogsten.

INGREDIENTEN

1 Middelgrote courgette, 1 rode paprika, 30 bladen palmkool, 100 gram kippengehakt, 1 middelgrote ui, zout en peper, olijfolie, geraspte oude kaas

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-09-2019
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Stamppot palmkool: Stufato di cavolo di palma: net Foeksandievie

Dit jaar voor het eerst Palmkool zelf aan het telen in onze moestuin. Zag Palmkool (Cavolo nero) van de winter bij 2 oudere koks in Italië op 24 Kitchen [Two Greedy Italians] Naar aanleiding daarvan ben ik me wat gaan inlezen in deze voor mij niet echt bekende groente. Het werd echter tot de 19e eeuw best wel in Nederland gekweekt, maar raakte in de vergetelheid. Je mag palmkool dus gerust een vergeten groente noemen. Leek me wel lekker: boerenkoolachtig, evenals andere kolen vele gezonde voedingstoffen, een van de meest antioxidant-rijke voedingsmiddelen op aarde en ook nog laag in de Koolhydraten. Dus dat werd hem, vandaag de tamppot alhoewel sommigen dit een wat lompe manier van bereiden/eten vinden voor deze in hun ogen verfijnde groente werd ik zeer aangenaam verrast door de smaak. Heerlijk. Het deed me herinneren aan de foeksandievie die mijn moeder vroeger maakte en wat mij tot nu toe nog steeds niet was gelukt met gewone andijvie. Ook heel lekker die stamppot andijvie van tegenwoordig, maar deze Stufato di cavolo di palma is als je ogen dicht doet wat mij betreft de ultieme flashback naar de jaren zestig.

INGREDIENTEN

700 gram verse palmkool van de nerf ontdaan, 500 gram aardappels, 200 gram mager gerookt spek (stukje), klont(je) boter, scheut melk of scheutje koffiemelk, Peper

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-09-2019
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
Populaire kool recepten
  • Eigen recept

Ribolita

Een heerlijke toscaanse maaltijdsoep voor een regenachtige dag. Een van de ingredienten is palmkool, een oude (bijna) vergeten groente.

INGREDIENTEN

500 gr palmkool, 4 teentjes knoflook, 2 rode uien, 4 wortels, 1 stronk bleekselderij, 1 gedroogde chilipeper, 1 pot witte bonen (200 gr), olijfolie, 1/2 theelepel venkelzaad, 1 blik tomaten (200 gr), 1/2 liter kippenbouillon, 4 sneden zuurdesembrood

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-07-2009
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Winterstamppot met paddenstoelen en pittige kaas

Als het buiten koud is zijn stamppotten als deze het allerlekkerst.

INGREDIENTEN

1½ kg kruimige aardappels, geschild en in stukken, 75 g boter, 400 g paddenstoelen, schoongeborsteld en in stukken, 2 tenen knoflook, fijngesneden, 400 g snijbiet en/of palmkool, grof gesneden, 250 ml melk, 250 g Hollandse blauwaderkaas, verbrokkeld

  • Wereld Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-12-2018
  • Wereld Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Strikjespasta met palmkoolpesto

INGREDIENTEN

15 bladeren palmkool (cavolo nero), dikke nerf verwijderd, 400 g strikjespasta, 2 teentjes knoflook, gepeld, 50 g pijnboompitten (evt. geroosterd voor extra smaak), 150 ml extra vergine olijfolie, 50 g geraspte Parmezaanse kaas + wat extra om te serveren

  • Italiaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-06-2013
  • Italiaans
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Groene pesto

De kinderen zijn er dol op!

INGREDIENTEN

Groen blad van bv. palmkool (zonder de nerven), daslook, venkel, rucola, basilicum,..., Olijfolie, Peper en zout, Pijnboompitten, Parmezaan / pecorino, Citroensap

  • Italiaans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-09-2019
  • Italiaans
  •  20-30 min.

Pompoenlasagne

Een heerlijke vegan lasagne  met maar 453 kcal per persoon, die ook in de smaak zal vallen van de niet vegetariers 

INGREDIENTEN

Voor de lasagne :, 1 flespompoen, 1 pastinaak, 2 rapen (boterrapen), 8 blaadjes palmkool ( of andere kool soort), olijfolie, zwarte peper (versgemalen), Herbamare (zeezout met diverse kruiden), , Voor de uienchutney :, 3 uien (grote, in ringen), 3 el kokosbloesemsuiker, 1/1 tl nootmuskaat, 1 tl kaneel, 1/2 tl chilipoeder, olijfolie, zeezoutsnuifje, , Voor de witte saus :, 1/2 kopje kikkererwtenmeel (of andere glutenvrije bloem), 2 el maïszetmeel, 2 kopjes rijstmelk, 1 tl nootmuskaat (versgeraspt), 1 tl kurkuma, 1 kopje olijfolie, peper en zout

  • Vegetarisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-10-2019
  • Vegetarisch
  •  60-120 min.
Nieuwste palmkool recepten
  • Eigen recept

Kerstsmoothie

Deze groene lekkere smoothies hebben o.a.veenbessen in het recept! Lekker bij Kerstmis! Ook hier op mijn blog te vinden: https://sophiesfoodiefiles2.blogspot.com/2018/12/kerstsmoothy.html

INGREDIENTEN

1/2 cup (62 gr) grote bevroren veenbessen, 2 cm geschilde verse gember, in grove stukken gesneden, 1 sappige sinaasappel, schil eraf & pitten verwijdert, 500 ml water, 1/2 gepelde banaan (als je het zoeter wilt) ik voegde ze toe, 4 kleinere stengels palmkool, dikke stengels verwijderd, goed gewassen & droog gedept, grof gesneden

  • Belgisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op08-12-2018
  • Belgisch
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

WINTERSE STAMPPOT

Vandaag de eerste keer gemaakt en het was heerlijk.

INGREDIENTEN

1 kg (iets) kruimige aardappelen, 2 pastinaken, 1 koolrabi, 200 g Palmkool of eventueel boerenkool, 300 g gerookte spekreepjes, 4 eieren, 4 kuipjes koffieroom, 1 bouillonblok, 1 el Franse mosterd,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-03-2020
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

+++++BOERENKOOL - BONENSTOOF MET BRAADWORST

Vervang de boerenkool in dit recept eens door Italiaanse cavolo nero (palmkool). zak 200 gram Deze palmkool is steviger  van structuur en sterker van smaak.

INGREDIENTEN

=1 teen Knoflook, =240 gram Scharrelbraadworst (schaal), =1 eetl.Olie., =2 tl.gedroogde Rozemarijn., =2 blikken Tomatenblokjes (a 400 gram), =300 gram Boerenkool (zak), =1 blik jonge Kapucijners (800 Gr.)

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-06-2017
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Boerenkool met pijnboompitten en aardappelballetjes

Cavalo nero con pinoli e gnocchi di patate. Aangezien de meeste mensen graag Italiaans eten en dat vaak zelfs gewoner vinden dan Nederlandse gerechten, en aangezien cavalo nero, de Italiaanse zwarte kool, of palmkool, in smaak enorm lijkt op boerenkool, leek het een goed idee om een Italiaans recept te vernederlandsen of Nederlandse boerenkool te veritalianiseren het is maar hoe je het bekijkt. De recepten zijn gebaseerd op recepten van Rose Gray en Ruth Rogers van het River Café, het voorbeeldige Italiaanse restaurant in Londen.

INGREDIENTEN

Voor 4 personen, 500 g boerenkoolblad, 4 tenen knoflook, 50 g pijnboompitten, 1 dl goede olijfolie, Aardappelgnocchi, 1 kilo kruimige aardappelen (bijvoorbeeld désirée), 100 g bloem, 1 ei, olijfolie of gezouten boter

  • Italiaans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-02-2013
  • Italiaans
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Toscaanse Ribollita

Ribollita is een stevige Toscaanse boerensoep die een beetje lijkt op een winterse variant van minestronesoep. Het grootste verschil echter, is dat er brood aan de soep wordt toegevoegd in plaats van pasta. De basis is tomaten, een koolsoort, bonen en natuurlijk brood. Verder kun je je eigen fantasie laten werken of gewoonweg de restjes uit de koelkast gebruiken (al klinkt dat niet zo sympathiek).  En wat mij betreft voeg ik daar nog een lekkere bouillon aan toe. Mijn voorkeur heeft een zelfgetrokken maar je kunt natuurlijk altijd terugvallen op bouillonblokjes. (Let op: Als je zelf geen bouillon trekt is de bereidingstijd een stuk korter). In Italië gebruiken ze voor deze authentieke soep de "cavolo nero" (palmkool) maar omdat die hier nogal lastig te verkrijgen is kun je als alternatief ook boerenkool, groene kool of savooie kool gebruiken. De naam Ribollita (reboiled)  betekent zoiets als "opnieuw gekookt" dus de tweede dag is deze soep nog lekkerder. Maak daarom maar meteen een flinke pan en geniet er een paar dagen van. TIP: Voor een glutenvrije variant voeg je het brood niet toe aan de soep maar doe je dat per kop (bord) voordat je de soep inschenkt. De soep op zich is dan GV en je kunt dan per persoon kiezen welk brood je erin doet.

INGREDIENTEN

Voor de bouillon:, - runderbouillon (van 1-2 mergpijpjes en een stukje soepvlees van +/- 300-400 gram), - enkele takjes rozemarijn, - enkele takjes tijm, - +/- 10 peperkorrels, - 2 blaadjes laurier, - 1 of 2 korsten van Parmezaan, , Voor de vulling:, - 2 uien, - 2 teentjes knoflook, - 2 st bleekselderij, - 2 wortel en (of 1 wortel en 1 pastinaak), - 1 prei, - 200 gram savooiekool (oorspronkelijk cavolo nero), - 1 blikje tomatenpuree (140 gram), - 1 blik gepelde tomaten (400 gram), - 1 tl gedroogde oregano, - 4 runderbouillonblokken, - 1 blik of pot cannellini bonen (240 gram) je kunt ook borlottibonen, witte bonen of bruine bonen gebruiken (of een mix), - 4 sneden witbrood (geroosterd en in blokjes gesneden), - pezo, - basilicum (voor garnering), - olijfolie, om de groenten in te bakken en om erbij te serveren,

  • Italiaans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-01-2021
  • Italiaans
  •  > 120 min.
Nieuwste palmkool recepten
Populaire kool recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top