1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Kool

Kool recepten (8.219)

Alles wissen
Kool

Kool

Kool is duurzaam, gezond, lekker, goed voor de slanke lijn en gaat als seizoensgroente het jaar rond. Er zijn veel lekkere kolen. Denk eens aan witte kool, rode kool, bloemkool, spitskool. Maar ook spruitjes zijn kleine kooltjes. En je zou het niet zeggen maar ook broccoli is een koolsoort. Zelfs paksoi is een koolsoort, al staat het meer bekend als een bladgroente. Kool is natuurlijk een geliefd ingrediënt in de Hollandse stamppot, maar kan ook gestooft en gewokt worden. Bijna alle koolsoorten kun je zelfs rauw eten. Inspiratie nodig? Kool smaakt heerlijk door bijvoorbeeld een salade, in de soep en door een smoothie

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

Lekker pittige ovenschotel. Door het gebruik van de mosterd en crème fraîche krijgt de kool een lekkere romige smaak. Geen aardappelpuree bovenop, maar aardappelen gestampt met wat crème fraîche en mosterd erdoor geroerd. Hierdoor krijg je een wat grovere laag, die heerlijk is bij de spitskool. Ook lekker met plakjes ontbijtspek op de schotel. Ze worden lekker knapperig in de oven. (zie foto)

INGREDIENTEN

Plm. 750 gram spitskool 1 prei 250 gram champignons 150 gram mager gerookte spekreepjes of baconreepjes 1 eetlepel neutrale olie peper, zout 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat cayennepeper naar smaak 1 + 1 eetlepel mosterd 200 ml crème fraîche 750 gram kruimige aardappelen 50 geraspte belegen kaas

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit de olie in de wok. Bak hierin de spekreepjes knapperig. Voeg de plakjes champignons toe en bak deze mee tot al het vocht is verdwenen. Voeg de prei toe en bak deze plm. 2 minuten mee. Doe dan de spitskool erbij en roerbak alles nog plm. 5 - 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de spitskool. (De spitskool moet nog knapperig blijven!) Maak de spitskool op smaak met peper, zout, nootmuskaat en wat cayennepeper. Roer 2 eetlepels crème fraîche en 1 eetlepel mosterd door de kool. Doe de kool in een vuurvaste ovenschool. Laat de gare aardappels goed droog stomen.Stamp de aardappels met een stamper grof en roer de rest van de crème fraîche en 1 eetlepel mosterd door de aardappelen. Strijk de aardappelen uit over de spitkool en bestrooi met wat geraspte kaas. Zet de schaal in de voorverwarmde oven tot de kaas een goudbruine kleur heeft gekregen. Als de ingrediënten nog warm zijn kun je de schaal ook even onder de grill zetten tot de kaas goudbruin is.

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-10-2012
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Pittige Rijst Met Kip En Witte Kool

Dit rijstgerecht bevat zeer weinig calorien, zodat je rustig een tweede keer kunt opscheppen.

INGREDIENTEN

1 pak rijst, 3-4 ons kipfilet, in kleine blokjes gesneden., 1 grote ui, gesnipperd, 1 rode paprika, klein gesneden, 250 gram witte kool, zwarte peper, knoflookpoeder, Olijfolie., , Voor de marinade:, 50 ml.Ketjap, 3 eetlepels azijn, zwarte peper, knoflook, cayennepeper

  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-01-2001
  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Mihoen Singapore

Kruidige mihoen boordevol groente, kip en garnalen.

INGREDIENTEN

250 gram Chinese Eiermie, Gember, Knoflook, Zwarte peper, Sambal, Soyasaus of ketjap, Citroensap, 250 gram kipfilet of mager varkensvlees, Ui, Kurkuma,Kerriepoeder, Chilipoeder, Trassi, 100 g ham in reepjes of handje garnalen, 1 rode paprika (in reepjes gesneden), 1 bakje champignons in plakjes, 1 prei in dunne ringen gesneden, 1 bos lente-uitjes fijn gesnipperd, Houdt u van extra groenten in uw Chinese Mie, voeg dan nog 250 gram groenten toe. Kies uit: witte kool, taugé, champignons, paksoi, Chinese kool, wortel, (lente)ui, broccoli en rode paprika of neem een zak Chinese of Thaise Roerbakgroenten,

  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-07-2007
  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Ovenschotel met rode kool en gekruid gehakt

Kijk uit dat je hiervan niet veel meer maakt dan je nodig hebt, want je eet hier gemakkelijk teveel van!

INGREDIENTEN

, , , , 450 gr rode kool met appel (diepvries), 250 gr rundergehakt, aardappelen (zoveel als je gewend bent), paneermeel, kerrie, paprikapoeder, zout, peper en knoflookpoeder, , , , ,

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-11-2004
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Loempia`s zelf maken

Loempia`s zoals je het op `t hoek van de straat bij de Chinees kunt kopen. Zien ook mijn artikel: Nasi of bami speciaal

INGREDIENTEN

VOOR LOEMPIA VELLEN:, 200 g bloem, 50 g maïzena, 1 ei, 1 mespunt zout, 400 ml water, olie om in te bakken, , BEREIDING VAN LOEMPIA VELLEN:, 1. Zeef de bloem en maïzena in een kom., 2. Voeg losgeroerd ei, water en zout toe., 3. Roer alles tot een glad beslag., 4. Voeg eventueel nog 1 à 2 eetlepels koud water toe., 5. Laat het beslag 10 minuten staan en roer het daarna opnieuw glad., 6. Bestrijk een niet al te grote koekenpan met anti-aanbaklaag, met olie., 7. Schep er 2 kleine eetlepels beslag in., 8. Laat het beslag over de gehele bodem van de pan lopen. (de vellen moet zeer dun worden), 9. Bak 12 loempiavelletjes op een laag afgestelde warmtebron aan één kant tot het van pan loslaten en bovenkant droog is., 10. Ze mogen eigenlijk niet kleuren., 11. Laat loempia vellen afkoelen., , INGREDIËNTEN VOOR OMELET:, 3-4 eieren, 45 ml melk, zout, peper, olie, , BEREIDING VAN OMELET:, 1. Meng alle ingrediënten goed en bak er een grote omelet van, van een half cm dik., 2. Verdeel omelet in rechthoeken zo groot als loempias worden., , INGREDIËNTEN VOOR KIIPFILET:, een stuk van 150 g kipfilet, kippebouillon, , BEREIDING VAN KIPFILET:, 1. Kook kipfilet gaar in bouillon en laat afkoelen in eigen vocht., 2. Snijd kipfilet in dunne plakken zo groot als loempia`s worden.

  • Aziatisch Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-04-2008
  • Aziatisch Bijgerecht
  •  30-60 min.

Spitskool met gehakt en witte rijst

Iedereen die dit gerecht heeft gegegeten is er enthousiast over en wil meteen het recept hebben. Het is makkelijk en snel te maken en het eet lekker licht weg. Het kan natuurlijk ook met b.v. Chinese kool.

INGREDIENTEN

500 gr. witte rijst, 500 gr. rundergehakt, 500 gr. in reepjes gesneden spitskool, 100 gr. kip- of runderbouillon (niet moeilijk, lees even verder), 2 grote uien in blokjes gesneden, 1 teentje uitgeperste knoflook, 1 theelepel djahé (gemberpoeder), 1 eetlepel kerriepoeder, (versgemalen) peper en zou naar smaak, olijfolie, sweet chilisaus (loempiasaus), gebakken uitjes (bv van conimex), , , , , , ,

  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-10-2007
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Andere recepten met kool
Populaire groente recepten

ouderwets lekkere rode kool met een geheim.

Luigi mocht vroeger op z'n verjaardag kiezen wat hij wou eten.Rode kool was vroeger z'n favoriet.Dit gerecht past uitstekend bij een stoofschotel voor rundvlees/wild,te vinden elders op m'n pagina.

INGREDIENTEN

-1 rode kool.zeer fijn gesneden., -1 ltr. water., -5 eetl.suiker., -4 kruidnagels., -2 kaneelstokjes., -1 laurierblad., -4 gekneusde peperkorrels., -[geheim]1/2 steranijs., -[geheim]1 eetl.gedroogde gember.[djahe]., -[geheim]1 glas rode port., -[geheim]3 plakjes ontbijtkoek., -4 in stukjes gesneden appel., -1 dl. azijn., -[geheim]3 eetl.lindehoning., -mespuntje zout.

  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-10-2000
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Irish Stew (Ierse stoof)

De Irish Stew is een gerecht dat je in de meeste pubs in Ierland wel op de kaart kunt vinden. Dat is ook de plek waar ik het zelf voor de eerste keer gegeten heb. Van origine wordt het gemaakt met lamsvlees maar deze variant met rundersucade doet zeer zeker niet onder voor het originele recept. Eigenlijk is er helemaal geen sprake van een origineel recept want zoals elke pub zijn eigen variatie heeft zoveel verschillende recepten vindt je ook in kookboeken terug. Ik heb het zelf al meerdere keren gemaakt maar ben uiteindelijk op dit recept uitgekomen omdat deze creatie bij iedereen het beste in de smaak viel. Je kunt voor wat betreft de groenten naar wens variëren met prei, pastinaak en witte kool.

INGREDIENTEN

- 1 kg runder sucadevlees of lamsvlees, - 500 gram vastkokende aardappelen, - 2 winterpenen, - 4 uien, - 4 tenen knoflook, - 2 tl suiker, - 2 takjes tijm, - 2 laurierblaadjes, - 1 blikje tomatenpuree, - 2 el worchestersaus, - 500 ml runderbouillon, - 1 fl Guinness, - 2 el peterselie om te garneren, - olie & boter om in te bakken, - peper & zout,

  • Iers Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-09-2013
  • Iers Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

SOUVLAKI à l`écureuil

Eigen foto, met tzaziki, koosalade en tomatenrijst. Een blijvertje hier. Een feestmaal!!

INGREDIENTEN

SOUVLAKI: 600 g varkenshaas, laurierbladen, marinade: 2 el olijfolie, sap van een halve citroen, 1 el fijngeknipte verse munt, 1/2 el verse tijmblaadjes, 1 klein teentje knoflook (uit de pers), peper en 1/4 theelepel zout......TZAZIKI: 200 g griekse yoghurt, 15 cm komkommer, 1 geperst teentje knoflook, 1 el olijfolie, 1 eetlepel fijngehakte verse dille, zout naar smaak............KOOLSALADE: 400 g fijngeschaafde witte kool, 2 el olijfolie, 2 el vers citroensap, zout naar smaak.......TOMATENRIJST: 300 g basmati rijst, 500 g geschilde, in stukjes gesneden tomaten, 1 fijngehakte ui, 1 el boter, 7 dl bouillon (van blokjes), peper en zout naar smaak.,

  • Grieks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-01-2007
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

rode kool met appels

Een bekend gerecht in een eigentijds jasje. Minder gekruid dan voorheen toen vooral de specerijen de smaak van de rode kool (te) sterk beinvloedden. Rode kool is vrijwel het gehele jaar door verkrijgbaar. Toch beschouwen we in ons land de rode kool als een typische herfst- en wintergroente. In Frankrijk daarentegen wordt rode kool, net als zuurkool, graag 's-zomers gegeten. Vroeger werden er naast appels ook wel rozijnen en/of krenten in de rode kool verwerkt. Dat doet men niet of nauwelijks meer. Ook de kruiderij is wat minder opvallend dan in de tijd van onze (over)grootmoeders die vrij royaal omsprongen met peperkorrels, kruidnagelen en kaneel.

INGREDIENTEN

1 middelgrote rode kool ca. 1.4 kg - zout - 6 zwarte peperkorrels - licht gekneusd - 6 kruidnagels - 1 pijpje (ca. 5 cm.) kaneel - 1 klein laurierblad - 1 grote ui, gesnipperd - 2 zure appels, in kleine stukjes gesneden - 40 gr. boter - 30 gr. suiker.

  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-10-2001
  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Coleslaw (Amerikaanse koolsalade)

Een heerlijk bijgerecht, niet alleen bij een barbecue maar ook als onderdeel van een zomerse maaltijd. Door het gebruik van ananas wordt de soms wat scherpe smaak van de kool verzacht.

INGREDIENTEN

1 kleine witte kool of spitskool, 3 middelgrote wortelen, 1 kleine ui, 1 klein blik ananasstukjes, 200 ml sour cream (zure room), 2-3 el mayonaise, zout, peper, Worcestershire sauce, ½ bosje bieslook

  • Amerikaans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-09-2010
  • Amerikaans
  •  20-30 min.
Nieuwste kool recepten
  • Eigen recept

Rode kool met appel (basisrecept)

Zelfs het basisrecept is voor velen al een kunst. Ja, rode kool raakt uit de tijd. We hebben geen geduld meer om hier even de keuken voor in te moeten. De meesten van ons kopen een pot in de super want dat staat voor makkelijk en snel. Misschien weten we gewoon niet hoe het moet. Afijn, hieronder de eenvoudigste beschrijving die gewoon niet kan mislukken.

INGREDIENTEN

500 gram rode kool, fijngesneden, 3 goudrenetten (als die er nog niet zijn Elstar), 1 theelepel kaneel, 3 kruidnagels, 1 grote of 2 kleine laurierblaadjes, Peper, Zout, Allesbinder, 3 eetlepels bruine suiker, 1/4 liter water

  • Internationaal Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-10-2012
  • Internationaal Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Nasi Goreng als van de Chinees met malse kippendijtjes

Af en toe heb ik er zo`n zin in en maak dan gelijk een kilo. Met twee personen kun je hier twee dagen heerlijk van smullen. Probeer het zelf maar eens en je staat verbaast van het resultaat. Als je dit één keer hebt gemaakt (en het is zo klaar). Dan ga je nooit meer naar de Chinees en maak je je eigen kostje. Ik heb ook nog wel andere bijgerechten maar die giet ik binnenkort in een artikeltje. Eet smakelijk !

INGREDIENTEN

1 ui (heel fijn gesneden), 150 gr prei (heel fijn gesneden), 1 kleine rode peper (zonder zaad, heel fijn gesneden), 2 plakken ham (vleeswaren in blokjes van 2x2 cm), 100 gr varkensfricandeau (vleeswaar, in blokjes van 2x2 cm), 2 eieren (opbakken en scrambelen), 500 gr rijst, basmatirijst of surinaamse rijst, 400 ml kippenbouillon heet van tablet, 150 gr groene/witte kool in flinterdunne reepjes, Zeezout, Zwarte peper, 2 el zonnebloemolie, 1 mespuntje vetjin, ½ t laos, 1 t djinten, , De kip, , 4 kippendijtjes van blije kippen (2 p.p.), Zeezout, Zwarte peper, 3 el sojasaus, 2 t kerrie

  • Chinees
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op20-02-2013
  • Chinees
  •  10-20 min.

Langzame Stoofschotel Met Rode kool en Appel

De heilige drie-eenheid van rodekool, appel en kruidnagel, maar dan met extras en heel langzaam in de oven gestoofd. Zo lekker heb je rodekool nog nooit gegeten!

INGREDIENTEN

1 kg rodekool - 450 gr. zure appels (goudrennetten, geschild en in kleine stukjes) - 450 gr. (rode) uien, kleingesneden - 1 a 2 tenen knoflook, fijngesneden - 1/4 v/e muskaatnoot, geraspt - 1/4 tl kaneel - 4 kruinagels, fijngestampt of 1/4 tl kruidnagelpoeder - 3 afgestreken el bruine basterdsuiker - 3 el wijnazijn - 15 gr. boter - versgemalen zwarte peper

  • Engels Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op22-10-2004
  • Engels Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Stamppot Van Chinese Kool

INGREDIENTEN

- 1? kg. kruimige aardappels, - zout, - 1 ui, - 1 teentje knoflook, - 1 Chinese kool, - 1 zakje nasikruiden (Conimex), - 1 eetlepel olie, - 125 gr. magere spekreepjes,

  • Chinees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-03-2001
  • Chinees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

boerenkool met gehakt uit de oven

Heel apart en lekker! Gewoon is proberen! En laat het me weten wat je er van vindt!!

INGREDIENTEN

1 kilo aardappelen, 1 dl hete melk, zout en peper, 200 gram geraspte jong-belegen kaas, 4 eetlepels boter, ca. 750 gram fijngesneden boerenkool, 2 dl slagroom, 1 dl kippenbouillon van tablet, 500 gram rundergehakt, 2 theel. kerriepoeder,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-10-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

KOOL

INGREDIENTEN

KOOL

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op06-04-2000
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Lekkere Kool

INGREDIENTEN

Spitskool of chinesekool, Knoflook, Ketjap, Kerrypoeder, peper,zout

  • Chinees
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op28-06-2001
  • Chinees
  •  0-10 min.

Kool

Koolrecept, heel makkelijk met een speciale smaak door de notenolie.

INGREDIENTEN

Kool, notenolie, zout

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-02-2000
  •  
  •  0-10 min.

Rode Kool

Het originele rodekool recept! Vries de helft in!

INGREDIENTEN

1 rode kool (ruim 1 kilo), of 800 gr. gesneden rode kool, 200 gr. suiker, 60 gr. boter, 1 flinke ui, 1 appel, 1 groot laurier-blad, 2 kruidnagels, 1 dl. rode bessensap, 1,5 dl. water, 30 gr. rijst, 1 dl. azijn, zout, peper, 1 theel. gemalen kaneel.

  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-02-1999
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

Pittig gebakken witte kool.

Lekkere pittig gebakken witte kool.Dit groentegerechtje past eigenlijk overal bij.

INGREDIENTEN

, , Witte kool in stukken gesneden, Flinke scheut zoete ketjap, Bouillonpoeder(ongeveer 2 theel), Gemalen peper, Tabasco of Sambal, 1 tomaat in kleine stukjes gesneden, zonnebloemolie of wokolie, 1 ui in stukjes gesneden, , , , , , , , , , , , , ,

  • Surinaams Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op22-09-2005
  • Surinaams Bijgerecht
  •  10-20 min.

Strudel met rode kool en brie

Rode kool met aardappels is zo saai;) Dit is een superlekker, wat zoetig, hoofdgerecht. Zo klaar en weer eens wat anders!

INGREDIENTEN

Voor 2 personen: 4 plakjes bladerdeeg, een potje rode kool met appel, 1 appel (elstar), 1 (rode) ui, 1 teentje knoflook, ca. 4 eetlepels balsamicoazijn, ca. 1 eetlepel appelstroop, een handjevol rozijntjes, rozemarijn, peper, zout, brie, En eventueel voor erbij te serveren: rucola en pijnboompitjes

  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-03-2014
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Chinese Kool Anders

Chinese kool met pandanrijst kerrie gehakt en spek

INGREDIENTEN

Chinesekool (spitskool mag ook), 4 ons gehakt, 1 ons spekblokjes, eetlepel kerrie djawa, 6 kopjes pandan rijst, 2 gr. uien 2 teentjes knoflook.

  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-01-2000
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

*witte-koolsalade

Na lang experimenteren, en de gouden tip van een Duitse kok, eindelijk de juiste lekkere wittekool salade!!!!(voor bij de BBQ)

INGREDIENTEN

*1 witte kool, *zout, *azijn ongeveer 5a6 eetl, *zonnebloemolie ongeveer 1a2 eetl, *1 ui, *Franse mosterd naar smaak(ik doe ongeveer 1 eetl), *suiker (ongeveer 2-3 eetl, *gem peper,

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-06-2000
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Gegratineerde rundvleesschotel met rode kool

Een recept van Sonja Bakker

INGREDIENTEN

350 gram mager rundvlees, 2 uien, 1 scheut olijfolie, 2 dl bouillon, tijm, laurier, 1 pot rode kool, aardappelmeel, 2 grote goudrenetten, aardappelpuree van een kilo aardappelen, 50 gram geraspte 30+ kaas en 3 el paneermeel.

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-02-2007
  • Nederlands
  •  20-30 min.

varkensvlees met chinese kool

Een erg lekker roerbak gerecht!

INGREDIENTEN

400 g varkensfricandeau, shoarmakruiden, 500 g chinese kool of groene kool, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 rode paprika, 100 g ontbijtspek in blokjes, 3 eetlepels chilisaus, eventueel maizena, peper en zout,

  • Chinees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-03-1999
  • Chinees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Het basis-recept voor Thaise Curry

Basis-recept voor een perfect curry-gerecht. Tip: Laat gerust eens de kokosmelk achterwege om gewoon een heerlijke roerbakschotel te maken. Of vervang de kokosmelk door bouillon - of combineer deze met bouillon - en je hebt een heerlijke (maaltijd)soep.

INGREDIENTEN

Wat gaat er in een curry-gerecht?, , Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of het is te gebruiken voor een curry-gerecht. Enkele suggesties: kip, varkensvlees, , garnalen, visfilet, tofu, cashewnoten, champignons, paddestoelen, Chinese kool, bamboescheuten, paksoi, wortelen, , aubergines, prei, sjalotjes, boontjes, peultjes, bloemkool, broccoli, taugé en andere roerbakgroenten etc. etc.

  • Indiaas Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-01-2009
  • Indiaas Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

rode kool met appelstroop en kaneel

INGREDIENTEN

1 kleine rodekool (ca. l kilo), 2 appels, 2 eetlepels appelstroop, 1 eetlepel rode wijnazijn, 1 theelepel kaneelpoeder, 2 eetlepels allesbinder, zout

  • Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-03-2001
  • Bijgerecht
  •  30-60 min.

RODE KOOL

Een recept van Weight Watchers uit mijn afvalperiode (het is dus slank!), maar ik had de rode kool nog nooit zo lekker gegeten

INGREDIENTEN

- 1 rode kool, - 1 appel (Boskoop), - 1 sjalot, - 1 eetl. plantaardige olie, - 200 ml. droge rode wijn, - 100 ml. water, - 2 eetl. rode wijnazijn, - 1 laurierblad, - 4 kruidnagels, - kaneelstokje, - 3 eetl. rozijnen, - zout en peper uit de molen, ,

  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-10-2006
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Sajoer kool of Toemis kool

Een overheerlijke sajoer die ik gemaakt hebt voor '2' personen

INGREDIENTEN

, 1/4 van een spitskool, grof gesneden, 1 uitje, gesneden, 1 flinke teen knoflook, arachide-olie, 1/2 theelepel trassi, verkruimeld, 2 lombok rawitts (rood) of een rood Spaans pepertje (sambal oelek kan natuurlijk ook), gesneden, 1/2 blokje kippenbouillon, verkruimeld, 1 eetlepel tamarinde (pot), 1 theelepl ketoembar, 1 cm santen van een blok, water

  • Indonesisch Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-06-2005
  • Indonesisch Bijgerecht
  •  0-10 min.

Knisper Kool. (Knapperige Groene Kool)

Een andere groene kool, en wel zo lekker.

INGREDIENTEN

1 groene kool, 200 gram champignons, 1 banaan, 6 eetlepels pijnboompitten, 1 eetlepel ketjap, 1 eetlepel roomboter of olijfolie.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-01-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Rode kipcurry met (spits)kool en champignons

Met dit curry gerecht kun je eindeloos variëren. De basis blijft steeds hetzelfde maar de spitskool kun je vervangen door Chinese kool, paksoi of zelfs door gewone witte kool. In plaats van gewone champignons kun je ook kastanje champignons, oesterzwammen of shi-take nemen. het is dus eigenlijk gewoon een beetje afhankelijk van wat je in huis haalt of wat je voorhanden hebt. Doordat je de groenten gewoon in de curry doet trekken de smaken goed door elkaar en is het gerecht ook prima geschikt om het voor 2 dagen tegelijk klaar te maken. De 2e dag is het misschien zelfs nog lekkerder en ook invriezen is geen enkel probleem.

INGREDIENTEN

- 600 gram kipfilet, - ½ spitskool, - 250 gram champignons, - 1 ui, - 1 rode peper, - handvol basilicum, - bosje koriander, - 3 lenteuitjes, - 4 tenen knoflook, - 1 blik kokosmelk, - 2 tot 4 el rode curry pasta, - 4 kaffir lime leaves, - 4 el vissaus, - 1 el suiker, - evt. 1 kopje water, - arachide olie

  • Thais Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-08-2013
  • Thais Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Rode kool met appeltjes

INGREDIENTEN

50 gram gesneden rode kool, 1 rode ui, 2 appels (bij voorkeur goudreinetten), 50 gram boter, 1 dl rode wijn, 2 el citroensap, 2 flinke lepels appelstroop, zout, versgemalen peper

  • Vegetarisch Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-07-2002
  • Vegetarisch Bijgerecht
  •  60-120 min.

Chinese kool met gehakt

Een lekker, makkelijk en goedkoop gerecht. Ook eventueel te bereiden met spitskool.

INGREDIENTEN

1f flinke struik Chinese kool, ca 700 gr, 3 eetlepels arachideolie, 500 gr varkensgehakt (of halfom), 1 grote ui gesnipperd, 1 teentje knoflook fijngehakt, 1 theelepel geraspte verse gember, 2 eetlepels lichte chinese sojasaus, 2 a 3 eetlepels chinese rijstwijn of droge sherry, zout, snuf vijfkruidenpoeder, 1 theelepel witte basterdsuiker, 1 1/2 dl kippe- of vleesbouillon, 1 eetlepel maizena

  • Chinees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-02-2010
  • Chinees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Roti Met Kip Of Lamsvlees

Naast de verschillende roti recepten die ik op Smulweb tegenkom is dit mijn roti versie - lekkuhr!

INGREDIENTEN

300 g kip- of lamsvlees;2 teentjes knoflook; 2 kopjes water; 1 ui; 2 el olie; 2 el kerrie massala; 1 tl ve-tsin; 1 a 2 bouillonblokjes; 6 middelgrote aardappelen; 1 afgestr. el tomatenpuree; kouseband; witte kool; 2 gepelde hardgekookte eieren; evt. halve peper; en alleen indien nodig zout naar smaak

  • Surinaams Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-01-1999
  • Surinaams Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Griekse Koolsalade

Er zijn van die gerechten die je al jaren vanzelfsprekend maakt en waarvan je denkt dat iedereen het op die manier doet. Maar laatst kreeg ik van een kennis de vraag hoe ik mijn koolsalade toch maakte, bij haar bleef de kool hard. Tijd om mijn manier eens op smulweb te zetten!

INGREDIENTEN

1 witte kool, evt. 1 ui, zout, peper, citroensap of azijn, olijfolie, peterselie, oregano of provencaalse kruiden. Voor de garnering: tomaten, fetakaas, olijven.

  • Grieks Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op26-10-2002
  • Grieks Bijgerecht
  •  > 120 min.

Rode Kool

Rode kool met de smaak van vroeger

INGREDIENTEN

Rode kool( 1 1.5 kg), 2.5 dl azijn, 250 gr suiker, 10 kruidnagelen, 5 laurierblaadjes en 1 kaneelstokje.

  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-07-1999
  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Verrukkelijke Aziatische witte kool salade

Pittige witte koolsalade. Een heerlijk bijgerecht bij een Oosterse maaltijd. Ook als zomersalade lekker met gebakken aardappelen en een stukje vlees. Maak de salade ruim tevoren zodat de smaken goed kunnen intrekken!

INGREDIENTEN

500 gram witte kool, 2 kleine Spaanse pepers (rood en/of groen) of minder naar smaak, smal schijfje verse gember (1/2 cm), dunne prei (witte en lichtgroene deel), Dressing:, 1 eetlepel tomatenpuree, 4 el zonnebloemolie, 1 tl sesamolie, 40 ml witte wijn azijn, 2 tl zout, wat versgemalen peper, 2 afgestreken eetlepels suiker, sap van ½ citroen, 2 eetlepels sojasaus (Chinese of Japanse), 2 eetlepels gembersaus of -nat (van gemberbolletjes), koriander of peterselie om te garneren

  • Aziatisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-03-2013
  • Aziatisch
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

chinese kool

Gevulde koolrollettjes

INGREDIENTEN

Chinese kool

  • Chinees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-03-2009
  • Chinees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Witte kool

Dieet recept voor suiker zieken, anno 1935.

INGREDIENTEN

200 gr kool, 20 gr boter, zout, noot.,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-10-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

kool salade

Lekker fris

INGREDIENTEN

Witte kool, 1 ui, wortel, mayonaise, suiker

  • Antiliaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op09-05-2005
  • Antiliaans
  •  0-10 min.
Kool

Kool

Kool is duurzaam, gezond, lekker, goed voor de slanke lijn en gaat als seizoensgroente het jaar rond. Er zijn veel lekkere kolen. Denk eens aan witte kool, rode kool, bloemkool, spitskool. Maar ook spruitjes zijn kleine kooltjes. En je zou het niet zeggen maar ook broccoli is een koolsoort. Zelfs paksoi is een koolsoort, al staat het meer bekend als een bladgroente. Kool is natuurlijk een geliefd ingrediënt in de Hollandse stamppot, maar kan ook gestooft en gewokt worden. Bijna alle koolsoorten kun je zelfs rauw eten. Inspiratie nodig? Kool smaakt heerlijk door bijvoorbeeld een salade, in de soep en door een smoothie

Nieuwste kool recepten
Populaire groente recepten
Andere recepten met kool
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top