1. Home
  2. Recepten
  3. Koeksisters

Koeksisters recepten (11) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Koeksisters

Een van de dingen die je niet moet missen als je naar Zuid-Afrika gaan is koeksisters. Koeksister, is een tot een vlecht geknede lekkernij uit de Zuid-Afrikaanse keuken. De koek wordt gefrituurd en vervolgens door een speciale siroop gehaald en wordt daarna gedroogd. Koeksisters zijn erg populair in Zuid-Afrika en worden als zoet nagerecht of tussendoortje gegeten. Ze zijn ook vaak op kerk bazaars en op straat te kopen.

INGREDIENTEN

voor deeg 320 g bloem  2 tl bakpoeder  30 g roomboter  150 ml melk  1 tl zout  1  ei   olie voor frituren   1. Zeef meel, zout en bakpoeder tezamen en wrijf boter met de punten van je vingeren erin. 2. Voeg melk en ei erbij en kneed tot een zachte soepel deeg. 3. Laat deeg met folie bedekt voor een uur in koelkast wat opstijven. 4. Rol deeg uit tot 1 cm dik. 5. Rol deeg uit tot een rechthoekige plak en verdeel het deeg in 13 gelijke plakjes. 6. Snijd de plak in lengte in 3 repen, maar laat de bovenkant vast zitten (als een soort kam) 7. Vlecht de 3 repen in elkaar en druk het uiteinde vast. Herhaal dit bij elke plak. 8. Verhit de olie tot 180 ºC Frituur de koeksisters om en om in circa 4 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. 9. Leg ijsklontjes in een diepe bak en voeg wat water toe. Doen een kleiner bak erin en doen de stroop in bak/schaal. 10. Dompel koeksisters direct naar frituren in de ijskoude siroop en leg ze op een uitlek rek.

Bereidingswijze

voor siroop 500 ml water  500 g suiker  1  kaneelstokje  3 plakjes verse gember sap van citroen raspt van 1 citroen   1. Breng het water met de suiker aan de kook. Voeg het kaneelstokje toe. 2. Rasp de schil van de citroen en voeg toe aan de pan. 3. Halveer de citroen en pers het sap eruit boven de pan. 4. Zet het vuur laag en kook de siroop circa 15 min. tot iets stroperig. 5. Laat de siroop circa 4 uur afkoelen in de koelkast.  

  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-11-2014
  • Afrikaans
  •  30-60 min.

Koeksisters

Een Zuidafrikaanse lekkernij(ipv koekjes)

INGREDIENTEN

250 gram zelfrijzend bakmeel, 1/2 theelepeltje zout, 25 gram boter, 1 ei, 125 ml. melk, (en frituur olie om in te bakken), , Voor de siroop:, 750 gram suiker, 350 ml. water, 1/2 theelepeltje geraspte verse gemberwortel of 2 kardemonpitten, snufje zout

  • Afrikaans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-09-2001
  • Afrikaans
  •  60-120 min.

KOEKSISTERS

`n Baie lekker Suid-Afrikaanse nagereg wat die kinders mal oor is.

INGREDIENTEN

Stroop:, 1L (4 k) Suiker -, 375ml (1 ½ k) Water -, 2.5ml (½ t) Kremetart (in Engels word dit cream of tartar genoem) -, 2.5ml (½ t) fyn Gemmer -, Twee stukke heel Kaneel -, 5 tot 10 ml (1 tot 2 t) Gliserien, , Deeg:, 1 L (4 k) Koekmeelblom -, 2.5ml (½ t) Sout -, 30ml (2 e) Bakpoeier -, 60ml (4 e) Botter of Margarien -, 1 Eier -, 250 tot 375ml (1 tot 1 ½ k) Melk of Water -, Olie om in te bak

  • Afrikaans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op03-04-2007
  • Afrikaans
  •  60-120 min.

Koeksisters

Soete suid-afrikaanse lekkers...′n moeilike tegniek maar as jy dit eenmaal beheer is dit verruklike spul met gemmer en kaneel....mmmmm, ons het dit altyd gekoop as kinders op die kerk-basaar

INGREDIENTEN

Deeg: , 480 gram meelblom -, 50 ml (2 eetlepels) botter of margarien -, 2 eiers -, 250 ml melk -, 30 ml ( 6 teelepels) bakpoeier -, 2 ml south, olie vir bak, Stroop:, 800 gram suiker -, 375 ml water -, 2 ml kremetart (kan ook weggelaat word) -, 2 ml fyn gemmer -, 3 stokkies kaneel

  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-11-2003
  • Afrikaans
  •  30-60 min.

Koe(k)sisters

(Zuidafrikaanse kleurlingen-koekjes): worden vooral op zondagmorgen op straat verkocht. van "M."

INGREDIENTEN

100 g boter, 100 g suiker, 2 eieren, 600 g bloem, 2 ? theelepel bakpoeder, ruim 2 dl melk, 4 lepels room, 1 theelepel zout, frituurolie, 2 lepels kaneel of nootmuskaat,

  • Afrikaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op02-07-2003
  • Afrikaans
  •  0-10 min.

Koeksisters.

Dit is typische Zuid Afrikaans{malays}en wordt meestal op een zondag ochtend gegeten,een soort oliebol.

INGREDIENTEN

500g tarwebloem, 2 eetlepels suiker, kneepje zout, 1 zakje droge gist, 1 theelepel fijne cardamon, 1 theelepel kaneel, 1/2 theelepel fijne droge gember, 1/2 theelepel fijne anijszaad, 125 ml zonnebloem olie, ongeveer 1 kopje warm water., Ingredienten voor de stroop:3 kopjes suiker, 1 1/2 kopjes water,1 kaneel stokje.,

  • Afrikaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-10-2003
  • Afrikaans
  •  0-10 min.

Koeksisters

Zuid Afrikaanse lekkernij

INGREDIENTEN

240 gr bloem, 20 ml bakpoeder, 3 ml zout, 25 ml boter, 125 ml karnemelk, olie om te frituren

  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-01-2000
  • Afrikaans
  •  30-60 min.

Zuid Afrikaanse Koeksisters

Men zegt dat de naam van dit gebak afkomstig is van de woorden 'koek' en 'sissen'. Hoe dan ook: koe(k)sisters waren en zijn populair en worden ook veel op straat verkocht, vooral op zondagmorgen. Ze worden in frituurolie gebakken.

INGREDIENTEN

Voor het gebak:, 100 g boter, 100 g suiker, 2 eieren, 600 g bloem, 2.1/2 tl bakpoeder, ruim 2 dl melk, 4 el room, 1 tl zout, desgewenst 2 el kaneel en/of nootmuskaat, frituurolie, Voor de stroop:, 600 g suiker, 1 el boter, 3 dl water, gemalen kokos

  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-10-2000
  • Afrikaans
  •  30-60 min.

Koeksistersstroop

Stroop voor de Zuid Afrikaanse Koeksisters

INGREDIENTEN

1 kg suiker, 1/2 ltr water, 2 stukjes gember (gekneusd), 2 ml room, mespuntje zout, geraspte schil en sap van een halve citroen.

  • Afrikaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-01-2000
  • Afrikaans
  •  0-10 min.

koeksusters

Dit is een typisch Zuid Afrikaans recept mierzoet maar heerlijk en typisch vooral onder de Afrikaanse bevolking

INGREDIENTEN

Deeg:, , * 500 gr. cakemeel, * 50 gr. boter, * 1/2 theel. zout, * 1 ei, * 2 theel. bakpoeder, * 250 ml. water., , Siroop:, , * 1 kg. suiker, * 1/2 theel. gemberpeder, * 500 ml. water, * 1 schijfje citroen met schil, * een snufje zout, * plantaardige frituurolie.,

  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-05-2008
  • Afrikaans
  •  30-60 min.

Struisvogelfilet met rode wijn

VOLSTRUIS FILET IN ROOIWYN

INGREDIENTEN

4 volstruis fillete -, 250 g repies spek -, 6-8 klein uie, in die helfte gesny -, 1 bottel rooiwyn -, so 10 klein wortels -, 3 lourierblare -, 'n paar takkies vars tiemie -, 250 g sampioene -, 1 rooi soetpeper(paprika) -, 30 ml tamatiepasta -, olyfolie -, 2 eetlepels botter -, sout en peper,

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-02-2005
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
Nieuwste koeksisters recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top