Kip Malabari
Geurig en kruidig Indiaas kipgerecht bomvol smaken. Een verrukkelijke fusie van pittig en zoet.
Ingrediënten 4 recipe.people
3 el olie, 600 g kipfilet, in blokjes van ca 4 x 4 cm, 3 knoflooktenen, geperst, 1 ui, gesnipperd, 1 el koek- of speculaaskruiden, 6 kardemompeulen, fijngestampt (in de vijzel of anders), 2 laurierblaadjes, 2 tl komijnzaad, klein blikje kokosmelk (165 ml), 2 dl Griekse of Turkse yoghurt, handvol amandelschaafsel, eventueel: handvol geraspte kokos, handvol rozijnen, handvol korianderblaadjes, grof gesneden, peper & zout, 2 rode pepers, in ringetjes (zonder zaadjes als je niet van al te hot houdt), klein blikje ananasblokjes (227 g, gooi het vocht weg of drink het op), 2 tl koenjit (niet noodzakelijk, alleen voor de kleur), Erbij: Basmatirijst, pappadums en/of naanbroodVoorbereiding
Kan een dag van tevoren, daardoor trekken de smaken alleen maar beter in.
Bereidingswijze
Verhit de olie en bak hierin op laag vuur de ui en knoflook. Bestrooi de kipblokjes met peper, zout en koek-speculaaskruiden. Voeg de kip, kardemom, komijn en laurier toe aan de uien en knoflook en bak alles enkele minuten. (De kip hoeft niet helemaal gaar gebakken te worden, anders wordt het te droog door de stooftijd!) Voeg de yoghurt, kokosmelk, rozijnen en amandelen toe (met eventueel geraspte kokos) en stoof het gerecht met het deksel op de pan 15 minuten. Breng het gerecht op smaak met de ananas en rode peper en op kleur met de koenjit. Warm alles nog een minuut of 5 door en bestrooi met koriander.