Moussaka a la louise
In 2008 hebben wij in Griekenland heerlijke Moussaka gegeten. Ik zocht "even" een recept. Op Smulweb stonden er al 239 en bij Google ???? PFFF.. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Alle recepten bevatten ongeveer dezelfde ingrediënten maar de hoeveelheden,de kruiden, wel/geen aardappelen enz. enz. verschilden zoveel dat ik besloot een eigen versie maken wat op Moussaka moest lijken, daarom heet het dus "Moussaka a la Louise." Ik zet dit NIET op Smulweb om het 240 ste Moussaka recept toe te voegen maar omdat wij het heel lekker vonden en OOK omdat ik het niet meer kwijt wil raken! Mocht je het een keer willen proberen? Leuk, gewoon doen. De hoeveelheden kloppen, de oventijd klopt (kan variëren natuurlijk) maar het is dus gemaakt en geproefd! En de zelfgemaakte foto staat erbij.
Ingrediënten 4 recipe.people
2 flinke aubergines (600 gram in de winkel gewogen ), 3 flinke aardappelen (ongeschild 650 gram), 3 vette tenen knoflook, 2 grote uien (uien en knoflook fijnsnijden), 500 gram rundergehakt, 1 el olijfolie, 1 blik tomaten + het sap (Blokjes, heb je hele tomaten maak ze dan wat fijner)., 1 blikje tomatenpuree ( 140 gram), 1 el gedroogde Oregano + 1 tl voor door de saus Heb je verse oregano? (tegenwoordig te koop bij de meeste supermarkten), Des te beter. Gebruik dan 2 el verse Oregano + 2 tl voor door de saus., Peper/ Zout naar smaak., Wat nootmuskaat., Halve theelepel kaneel., 1 flinke kneep rode peper uit tube. (te koop bij supermarkt o.a. A.H.) Of heb je toevallig nog een rode peper liggen?, 60 gram Parmezaanse (of andere pittig belegen geraspte kaas.), Voor de bechamel saus, 50 gram boter, 50 gram bloem, 200 ml room (je kan ook slankroom nemen), 300 ml melk, Eventueel 1 ei (zie bij serveertips)Bereidingswijze
VOORBEREIDING1. Was en schil de aardappels en snijd ze in plakken niet te dik niet te dun. 2.Kook voor 10 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet. 3.Was de aubergines, snijd ze in plakken niet te dik niet te dun. 4.Verwarm een grilpan of een goede anti aanbakpan en bak de aubergineplakken zodat ze een beetje bruin zijn (per kant ongeveer 2-3 minuten). 5.Het is niet echt nodig om de pan met olie in te smeren. Je zou ook de aubergineplakken onder de grill kunnen doen maar ik heb ze dus in anti- aanbakpan gedaan. 6. Gebakken aubergineplakken op een bord deponeren.VOOR GEHAKTSAUS.Fruit de fijngesnipperde uien met de knoflook glazig in 1 el olijfolie.Voeg beetje bij beetje het gehakt toe en "breek" het gehakt tot het rul en wat grijzig is.Voeg dan toe;De tomaten uit blik, tomatenpuree, 1 eetlepel oregano, wat zout en peper naar smaak, de rode peper uit tube en de ½ tl kaneel.Laat op een zacht vuurtje onder af en toe roeren pruttelen totdat je de bechamelsaus hebt gemaakt.Bechamelsaus;De boter smelten maar niet bruin laten worden.Bloem in ene keer erbij doen en heel goed roeren.Het vormt nu een kluit.Voeg op een matig vuur beetje bij beetje de (koude) melk en de room toe.(De hoeveelheid melk/room hangt echt af van de kwaliteit van de bloem, de ene keer heb je meer vloeistof nodig en de andere keer weer wat minder, je ziet het vanzelf aan de saus.)Goed blijven roeren tot de saus een mooie gladde massa is.Voeg dan wat vers gemalen peper en zout + wat vers geraspte nootmuskaat toe plus 1 tl gedroogde (of 2 tl verse) Oregano.Laat nog even een paar minuutjes zachtjes pruttelen.Roer op het laatst nog wat geraspte kaas erdoor.Vet een ovenschaal in met wat boter.Leg een laagje aardappelschijfjesStrooi er wat kaas over.Laagje aubergines.Laag gehaktsaus.Laag aardappelsWat kaasLaag auberginesGehaktsaus.Dan de bechamelsaus erover gieten.Wat geraspte kaas.Zet in de oven voor ongeveer 1 uur.