Hutspot met klapstuk
Hutspot is een gerecht met heel wat historie. Het staat voor veel landgenoten in nauw verband met het "Leidens Ontzet": In de nacht van 2 op 3 oktober 1574, toen de storm naar het zuiden keerde en het water uit de doorgestoken dijken naar het belegerde Leiden blies, kwam het waterpeil zo hoog dat de Spaanse belegeringstroepen vluchtten. Volgens de overlevering vond een kleine weesjongen in het verlaten legerkamp een ketel met hutspot. Elk jaar op 3 oktober wordt dit moment gevierd met hutspot, een stamppot van wortelen, uien en aardappelen, en klapstuk. Wat de wees echt vond, in niet helemaal meer duidelijk. Waarschijnlijk een brij van pastinaken: de aardappel, ontdekt in Amerika, wordt in Nederland pas veel later, in 1727, als voedsel erkend. De wortel, afkomstig uit Afghanistan, is waarschijnlijk ook na het Leidens ontzet pas geïntroduceerd in West-Europa. Maar het is een prachtig verhaal...
1 kg wortelen 750 g uien 1,5k g aardappelen 800 g klapstuk
Klapstuk is een met dunne draden vet doorregen stuk rundvlees van de klaprib. Het is vooral bekend als vaste begeleider van hutspot. Klapstuk moet vrij lang stoven en wordt daarom door sommigen ook wel stoofvlees genoemd. Een bijzonder smakelijk stukje vlees!
Klapstuk in ruim water met peper en zout in circa 3 a 4 uur heel zachtjes gaar koken. Ongeveer 20 minuten voor het einde de aardappelen schillen en in een pan opzetten met een gedeelte van de bouillon (het kookvocht) van het klapstuk. De wortelen en de uien in grove stukjes snijden. Dit bij de rest van de bouillon met het klapstuk doen en koken tot het gaar is. Klapstuk uit de bouillon halen, kookvocht afgieten en even bewaren. De andere ingrediënten met een stamper tot hutspot stampen. Als het te droog wordt - even wat kookvocht toevoegen. Afmaken met een klontje boter, zout en peper. Klaar!
- Nederlands Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op03-10-2012Nederlands Hoofdgerecht> 120 min.
Hutspot met klapstuk
Hutspot met klapstuk : Zet een halve kilo klapstuk op met kokend water met wat zout en laat dit op een zacht vuur een uur koken. Voeg toe: anderhalve kilo gesnipperde winterwortel, anderhalve kilo aardappels in vieren en 350 gram ui in stukjes. Laat dit samen koken tot het gaar is en roer dit door elkaar met een houten lepel nadat het vlees er uit genomen is...... De historie vermeldt niet of het vlees ook opgegeten dient te worden. Misschien diende het alleen als smaakmaker. Peper en zout naar smaak toevoegen.
Aardappelen, winterwortel, uien, klapstuk, peper en zout.
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op13-01-2013Nederlands20-30 min.
Hutspot met klapstuk
Kcal 420 Wij kennen het in Belgie niet met klapstuk maar ik heb het recept er voor iemand anders geplaatst.
100 g klapstuk zonder vet - 200 g aardappelen - 150 g winterwortel - 50 g ui - peper en zout
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op02-10-1999Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
hutspot met klapstuk
Kan natuurlijk ook met gewoon rundvlees
1,5 kilo klapstuk--1,5 kilo aardappelen--1 kilo winterwortelen--0,5 kilo uien--zout--(verse) peper--azijn--boter en melk.
- Nederlands Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op21-01-2001Nederlands Hoofdgerecht> 120 min.
hutspot met klapstuk
600 gr. klapstuk1 kg. geschilde aardappelen1 kg. geschilde wortelen500 gr. genseden uien2 runderbouillonblokjes30 gr. boterzoutpeper
- Nederlands Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op25-12-2004Nederlands Hoofdgerecht> 120 min.
Hutspot met klapstuk
500 g klapstuk, 1 kruidenbouillontablet, 1,5 kg aardappelen, 1 kg winterwortelen, 650 g uien, 0,5 dl melk, 75 g margarine, zout, peper
- Nederlands Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op11-10-2003Nederlands Hoofdgerecht60-120 min.
hutspot met klapstuk
Lekker ouderwets
400 gr. klapstuk, 2 bouillontabletten, 1.5 kg. aardappelen, 1.25 kg winterwortelen, 750 gr. uien, boter, 4 palkken bakbacon, 1 bekertje creme fraiche, el. azijn, zout, peper.
- Nederlands Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op02-11-2002Nederlands Hoofdgerecht> 120 min.
Hutspot met klapstuk
500 gr. klapstuk, 3 dl. Water, zout, 1? kg. Aardappelen, 1kg. Winterwortel, 500 gr. uien, 2 kopjes melk, 80 gr. vet boter of margarine, nootmuskaat, peper
- Nederlands Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op06-04-2005Nederlands Hoofdgerecht60-120 min.
Hutspot met klapstuk
Winterschotel a 500 Kcal voor 2 personen
1/2 L water, blaadje laurier, zout, 200 gr mager klapstuk, 750 gr geschilde aardappelen, 500 gr winterwortel, 250 gr ui, peper,
- Slanke keuken Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op16-10-2003Slanke keuken Hoofdgerecht60-120 min.
Hutspot met Klapstuk.
500 gr. klapstuk, 3 dl. Water, zout, 1? kg. Aardappelen, 1kg. Winterwortel, 500 gr. uien, 2 kopjes melk, 80 gr. vet, boter of margarine, nootmuskaat, peper., ,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op08-10-2001Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Hutspot met klapstuk
500 gr. klapstuk, 3 dl. Water, zout, 1 1/2 kg. Aardappelen, 1 kg. Winterwortel, 500 gr. uien, 2 kopjes melk, 80 gr. vet, boter of margarine, nootmuskaat, peper.,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op04-05-2002Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
hutspot met klapstuk
Is dit ouwerwets of is dit niet ouwerwets, lekker is het in elk geval
600 gr. klapstuk, zout, peper, 1 laurierblaadje, aardappelen voor stamppot, 1 pak hutspotgroente van 1 kg. boter.
- Nederlands
- > 120 min.
- Geplaatst op15-12-2003Nederlands> 120 min.
hutspot met klapstuk
Een Oer-Hollands prakje waar je je vingers bij opeet!
? 400 g klapstuk, ? 1 tuinkruidenbouillontablet, ? ruim water, ? groot pak voorgesneden peen en uien, ? evenredig aantal aardappelen ( 1,5 kilo??), ? pakje jus met uien, ? 500 gram gehakt, ? 0.5 dl melk, ? flinke klont boter, . zout en peper,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op06-12-2001Nederlands Hoofdgerecht60-120 min.
Erwtenstoofschotel met Klapstuk
250 gram groene erwten, , 400 gram klapstuk, , 150 gram zuurkoolspek, , 1 laurierblad, , 0,5 tl tijm, , 1 prei in ringen, , 2 gesnipperde uien, , 1 winterwortel, in stukjes, , 2 plakken knolselderij, in blokjes, , 100 gram schoongemaakte spruitjes, , versgemalen peper.,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-10-2002Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Wortelsoep met klapstuk
Bereiding in de snelkookpan.
750 g klapstuk, 2 bouillontabletten, 6 peperkorrels, 1 laurierblaadje, 1 sinaasappel, 6 aardappelen, 2 kleine winterwortelen, ? knolselderij, 4 uien, 1 teentje knoflook, 1 takje peterselie.
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op08-05-2002Nederlands30-60 min.
Erwtenstoofschotel met Klapstuk
250 gram groene erwten (Niet te verwarren met spliterwten), 400 gram klapstuk, 150 gram zuurkoolspek, 1 laurierblad, ? tl tijm, 1 prei in ringen, 2 gesnipperde uien, 1 winterwortel in stukjes, 2 plakken knolselderij in blokjes, 100 gram schoongemaakte spruitjes, versgemalen peper.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op05-12-2002Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Erwtenstoofschotel met Klapstuk
250 gram groene erwten (Niet te verwarren met spliterwten), 400 gram klapstuk, 150 gram zuurkoolspek, 1 laurierblad, ? tl tijm, 1 prei in ringen, 2 gesnipperde uien, 1 winterwortel in stukjes, 2 plakken knolselderij in blokjes, 100 gram schoongemaakte spruitjes, versgemalen peper.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op15-10-2002Nederlands Hoofdgerecht60-120 min.
Hutspot met klapstuk
Grootmoeders gerechten
500 - 600 gr halfvet klapstuk zonder been; 1-2 laurierbladen; eventueel selderijstelen en bladeren; zout; 750 gr in reepjes gesneden winterwortels; 1 - 1 1/4 geschilde aardappels; 300 gr gesnipperde uien; 40 gr margarine of boter; mosterd; zwarte peper uit molen
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op12-12-2002Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Groentestoof Met Klapstuk
400 g klapstuk, zout, peper, 1 laurierblad, 750 g winterwortelen, 1 kg geschrapte aardappelen, 1 takje selderij, ? l. blik doperwten, 1 eetl. margarine, strooiaroma, 2 eetl. bieslook (diepvries).
- Nederlands Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op30-04-2001Nederlands Hoofdgerecht60-120 min.
Hutspot Met Klapstuk
Een echte ouderwetse stamppot
750 gr.klapstuk, 1 gedroogd pepertje, 1 laurierblad, 1,5 kg. aardappelen, 1 kg. gesneden peen en uien, 50 gr. boter, zout, peper,
- Nederlands Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op17-10-2000Nederlands Hoofdgerecht> 120 min.
Klapstuk met pruimen
500 gram gedroogde pruimen * 2 dl rode wijn * 1 eetlepel kruidenazijn * water * 1 dl azijn * laurier * peterselie * selderij * tijm * 500 gram klapstuk * peper * zout * 5 uien * 1 eetlepel bloem * 50 gram boter * 1 eetlepel bruine suiker.
- Nederlands Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op24-09-2005Nederlands Hoofdgerecht> 120 min.
Klapstuk Met Pruimen.
500 gram gedroogde pruimen - 2 dl rode wijn - 1 eetlepel kruidenazijn - water - 1 dl azijn - laurier - peterselie - selderij - tijm - 500 gram klapstuk - zout - peper - 5 uien - 1 eetlepel bloem - 50 gram boter - 1 eetlepel bruine suiker.
- Nederlands Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op06-04-2000Nederlands Hoofdgerecht> 120 min.
Hutspot met klapstuk
Lekkere hutspot
500 gr.hutspot 2 blaadjes laurier thijm 3 eetlepels mosterd 500gr.klapstuk(runderborst) zout, peper aardappels 2 teentjes knoflook 2 stelen prei 125gr.boter
- Nederlands Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op06-01-2003Nederlands Hoofdgerecht60-120 min.
Zoete klapstuk
Een heerlijk gerecht
500gr klapstuk,2dl rode wijn,500gr gedroogde pruimen,1eetl azijn,4 uien,tijm,basilicum,laurier,zout,peper,50gr boter,1eetl bruine suiker,maizena
- Nederlands Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op03-09-2002Nederlands Hoofdgerecht> 120 min.
duitse klapstuk
Aardappelgerecht met corned beef
2 kg aardappelen, 1 blik corned beef, 1 pond rundergehakt, 1 stevige prei, 1 bosje peterselie, 1 krop sla.
- Goedkoop en snel Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op24-04-1999Goedkoop en snel Hoofdgerecht20-30 min.
Hutspot met klapstuk
1 zak hutspot(500 g), 2 blaadjes laurier, 2 takjes verse tijm, 3 eetlepels Franse mosterd, 500 g klapstuk(runderborst), zout, peper, 6 bloemige aardappels, 2 teentjes knoflook, 2 stelen prei, 125 g roomboter.
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op12-03-2003Hoofdgerecht20-30 min.
Hutspot met klapstuk
1 zak hutspot;2 blaadjes laurier;2 takjes verse tijm;3 eetl franse mosterd;500 gr klapstuk(runderborst);zout en peper;6 bloemige aardappels;2 teentjes knoflook; 2 prei;125 gr boter;
- Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op17-01-2003Hoofdgerecht> 120 min.
- Eigen recept
De lekkerste klapstuk (met hutspot)
Overal recepten voor hutspot met klapstuk, maar een recept voor klapstuk zelf zag ik nergens. Ook wordt de klapstuk vaak gekookt in gewoon water, naar mijn mening vindt ik dat vrij smaakloos. Hier een recept voor klapstuk om je vingers bij af te likken!
1 klapstuk van 500 gram, 2 dl rode wijn (of ¼ liter), 1 runderbouillonblokje, ½ liter water, 10 jeneverbessen, 1 teentje knoflook, 2 kruidnagels, 1 theelepel kervel, 2 theelepels peterselie, witte peper, zout, boter, 1 ui
- > 120 min.
- Geplaatst op02-10-2010> 120 min.
hete bliksem van stoofperen en klapstuk
Heerlijk noord-hollands recept.
Ingredienten voor de hete bliksem:, 1? kilogram roodkokende stoofperen, 3 deciliter water, 25 gram pijpkaneel, 30 gram suiker, 1? kilogram aardappelen, zout., Ingredienten voor de klapstuk:, 2? deciliter water, ? theelepel zout, 5 peperkorrels, 1 laurierblaadje, 1 stukje foelie, 40 gram klapstuk.
- Nederlands Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op14-10-2002Nederlands Hoofdgerecht> 120 min.
Gestoofd klapstuk met selderij
Hutspot met klapstuk is welbekend. Het klapstuk in dit recept wordt opgediend met (grof) volkorenbrood.
500 g klapstuk, 1 el shoarmakruiden, 60 g boter of margarine, 2 el tomatenketchup, 400 g knolselderij, 1/2 struik bleekselderij, zout
- Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op09-01-2001Hoofdgerecht> 120 min.
Klapstuk Met Spruitjes En Kaas
Hollandser kan het niet
500 g klapstuk, 1 el shoarmakruiden, 75 g boter, 5 el chilisaus, 750 g spruitjes, 2 tomaten, 100 g geraspte gruyere, 3 el paneermeel
- Nederlands
- > 120 min.
- Geplaatst op23-08-2000Nederlands> 120 min.
Lasagna Van Klapstuk Met Hutspot
600 gram klapstuk, 1 kruidenbuiltje, 350 gram uien in halve ringen gesneden, 350 gram wortel, 750 gram pureestaafjes(diepvries), 1 el paneermeel, 30 gram boter
- Nederlands Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op06-01-2000Nederlands Hoofdgerecht> 120 min.
Hete bliksem van stoofperen met klapstuk
1? kilogram roodkokende stoofperen, 3 deciliter water, 25 gram pijpkaneel, 30 gram suiker, 1 1/2 kilogram aardappelen, zout., , 2? deciliter water, 1/2 theelepel zout, 5 peperkorrels, 1 laurierblaadje, 1 stukje foelie, 40 gram klapstuk.,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op04-05-2002Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
klapstuk met bier en mosterd
Een heerlijk stoofpotje voor 2 personen
1 klapstuk van ongeveer 4 ons; 2 uien, (olijf)olie, 2 eetlepels bloem, 2 eetlepels rietsuiker, 1 laurierblaadje, 2 kruidnagels, peper, zout, 2 theelepels thijm, 2 eetlepels azijn, 1/2 liter water, 1 bouillonblokje, 1 flesje oud bruin, 1 volkoren boterham, 2 eetlepels mosterd.
- Nederlands Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op22-11-2002Nederlands Hoofdgerecht> 120 min.
- Eigen recept
Klapstuk in slowcooker
Klapstuk (Brisket) is niet mals maar in een slowcooker wordt het wonderbaarlijk heerlijk. Gebruik zoals het komt, vet eraan laten zitten. Extra specerijen bewaren voor de volgende keer. De saus is erg lekker en je moet waarschijnlijk wel wat meer maken.
Specerijen:, 3 El. Paprika, 2 Tl. Zout, 2 Tl. Zout, 2 Tl. Peper, 1 Tl. Cayenne Peper, 1 Tl. Oregano, 1 Tl. Poeder mosterd, , 2500 tot 2800 Gr. Klapstuk, , BBQ Saus:, 500 Ml. Ketchup, 200 Gr. Bruine Suiker, 125 Ml. Ananas sap (uit blik), 160 Ml. Stroop, 1/2 kopje snipper uien, 125 Ml. Appelsap, 50 Gr. Chili poeder, 3-4 Tl. Sambal Oelek, 4 Tl. Worcestershire sauce, 1 El. Azijn, 4 Tl. Rook Aroma(liquid smoke)-optie,
- Canadees Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op28-04-2010Canadees Hoofdgerecht10-20 min.
Ardens klapstuk met pruimen.
Weer zo`n heerlijk recept uit het grote keukenboek van grootmoeder.
500 gr gedroogde pruimen., 500 gr klapstuk., 1 dl azijn., 1 el kruidenazijn., 2 dl rode wijn., peper, zout., Laurier., peterselie., selderij, tijm., 5 uien., 1 el bloem., 50 gr boter., 1 el bruine suiker.
- Belgisch Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op18-05-2008Belgisch Hoofdgerecht> 120 min.
Ardens klapstuk met pruimen
uit Grootmoeders keukenboek
, 500 gr gedroogde pruimen -- 500 gr klapstuk -- 1 dl azijn -- 1 lp kruidenazijn -- 2 dl rode wijn -- peper -- zout -- laurier -- peterselie -- selderij -- tijm -- 5 uien -- 1 lp bloem -- 50 gr boter -- 1 lp bruine suiker --,
- Nederlands Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op19-02-2005Nederlands Hoofdgerecht> 120 min.
Oud-hollandse Hutspot met klapstuk
Aardappel................................1 kilo, geschilde wortel......................300 gram, schoon gemaakte uien............200 gram, klapstuk....................................400 gram, zout ........................................naar eigen smaak, gemalen witte peper...............snufje, boter........................................75 gram, melk.........................................indien nodig,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op09-09-2004Nederlands Hoofdgerecht60-120 min.
Hete bliksem van stoofperen met klapstuk
Gerecht uit Noord-Holland
Ingrediënten voor de hete bliksem:, 1½ kilogram roodkokende stoofperen, * 3 deciliter water * 25 gram pijpkaneel * 30 gram suiker * 1½ kilogram aardappelen * zout.,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op24-09-2007Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Hutspot met klapstuk of bruine bonen
Je hoort weleens: Mijn moeder's hutspot smaakte toch lekkerder! Dat komt omdat moeder vroeger klapstuk kookte en daaraan de groenten toevoegde!
, 400 gr klapstuk, zout, 1-1/2 kg winterwortelen, 2 kg aardappelen, 500 gr uien, 80 gr rundvet of half rundvet half reuzel, peper, , , , , , ,
- Nederlands Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op31-08-2004Nederlands Hoofdgerecht> 120 min.
Hutspot met klapstuk of bruine bonen
Uit: Margriet kookboek, ca. 1958.
400 gr klapstuk, zout, 1-1/2 kg winterwortelen, 2 kg aardappelen, 500 gr uien, 80 gr rundvet of half rundvet half reuzel, peper,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op17-11-2001Nederlands Hoofdgerecht10-20 min.