1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Bonen
  5. Kievitsbonen

Kievitsbonen recepten (21)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Vegetarische ovenschotel met kievitsbonen

Je kan varieren met de groenten, dan heb je telkens weer wat anders

INGREDIENTEN

300 gr kievitsbonen gedroogd 3 wortelen in plakjes 1 ui gesnipperd 1 groene paprika gesnipperd 1 rode paprika gesnipperd 1 stengel gehakte bleekselderij Knoflook 5-6 kruidnagelen 6-7 eetl olie Zout en peper 1 eetl oregano of enkele takjes tijm

Bereidingswijze

Doe de bonen in een pan, zet ze onder water en laat ze ca 8 uur of langer weken. Kook ze s'avonds gedurende 15 min en giet ze af. Doe de bonen in een hoge aardewerken ovenschaal. Doe alle ingredienten erbij en vul de ovenschaal tot 3 cm onder de rand met water. Zet de schaal in een koude oven en verwarm deze tot 250 graden, draai als het water kookt de temperatuur terug naar 100 graden. Laat dit de hele nacht zachtjes pruttelen het mag niet echt koken

  • Bulgaars Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op06-10-2016
  • Bulgaars Bijgerecht
  •  > 120 min.

Borlottibonen (kievitsbonen) met salie

Borlottibonen worden in Nederland kievitsbonen genoemd. Ze zijn rood-wit gespikkeld. Prachtig voor in de moestuin met hun gespikkelde doppen. Als je ze in de komende maanden vers in de dop kunt kopen moet je dat beslist eens doen, ze hebben een zachtere en romiger textuur dan de gedroogde bonen. Vermijdt bonen uit pot of blik, die zijn al helemaal stuk gekookt of ze gaan meteen stuk zodra je er iets mee doet. Gedroogde bonen is, na de verse bonen, een goed alternatief. Week ze dan de nacht van te voren in ruim water. Door het koken verdwijnen de spikkeltjes. Kook de bonen ZONDER zout, anders knapt het velletje en dat is een minder fraai gezicht. Voeg zout toe in een later stadium.

INGREDIENTEN

500 gr verse borlottibonen, of 250 gedroogde bonen een nacht in koud water geweekt., 1 teen knoflook, gepeld, 10 gr salieblaadjes, fijngesneden plus veel extra om te bestrooien, 3 eetl extra vergine olijfolie, plus wat extra, 100 gr. pancetta (Italiaanse ontbijtspek, maar compleet andere smaak dan ons ontbijtspek), heerlijk., Scheut rode wijnazijn, 2 eetl dijonmosterd, Zout en zwarte peper, 3 handenvol rucola- of spinazieblaadjes (naar keuze)

  • Italiaans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-08-2016
  • Italiaans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Brandade van borlottibonen (kievitsbonen)

Dit gerecht is afkomstig uit Marseille en wordt bij lamsvlees geserveerd. de Fransen leggen er nog in olijfolie gebakken croutons op. Een machtig robuust en heerlijk gerecht dat ook goed op crostini smaakt.

INGREDIENTEN

250 gr verse borlottibonen ( of 125 gr gedroogde bonen, een nacht in koud water geweekt), 1 ui, gehalveerd, 1 wortel, 2 laurierblaadjes, 6 kruidnagels, Half bolletje knoflook, 45 minuten gepoft in de oven op 180 graden, bestrooid met peper en zout, takje tijm en takje rozemarijn erbij. Zie voor een snelle magnetronversie onderaan het recept., 5 ansjovisfilets, 100 ml melk, 75 ml ev olijfolie (extra vergine), 1-2 eetl. citroensap, Zeezout en zwarte peper

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-08-2016
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Marokkaanse Bonen

Een heerlijk gerecht met drie verschillende peulvruchten, kip (desgewenst) en fantastische kruiden

INGREDIENTEN

1 el plantaardige olie, 1 el geraspte verse gember, 1 tl gemalen kaneel, 1 tl komijnzaden, 1/2 tl kurkuma, 2 uien fijngesneden, 450 g kievitsbonen uit blik (Marrokaanse winkel) gespoeld en uitgelekt, 450 g sojabonen uit blik (Marokkaanse winkel) gesporld en uitgelekt, 450 g kikkererwten uit blik gespoeld en uitgelekt, 375 g fijngesneden gekookte kip (desgewenst), 450 g tomatenpuree uit blik, 250 ml groentebouillon, 75 g krenten, 60 g pijnboompitten

  • Marokkaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-02-2006
  • Marokkaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Crock Pot Pepper Chili Con Carne (slowcooker)

Heerlijke Chili, die je net zo heet kunt maken als je zelf wilt. Mijn versie is heerlijk pittig!

INGREDIENTEN

Pond rundergehakt *, 2,5 dl. runderbouillon *, 250 gr. gedroogde kievitsbonen (pintobonen) (AH of mediterrane winkel) *, 450 gr. gezeefde tomaten *, 100 gr. tomatenpuree *, 2 rode peper, zonder zaadjes fijngehakt *, 4 tenen knoflook, fijngehakt *, 1 groene peper, (idem) *, 1 oranje peper, (idem) *, 2 pimiento padron, (idem) *, 1/2 tl. oregano *, 1 tl. chilipoeder *, 1/2 tl. gemalen komijn *, 1/2 tl. zout *, 1/2 tl. gemalen zwarte peper *, 1/2 tl. cayennepeper *

  • Mexicaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op31-03-2015
  • Mexicaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Drentse bonensoep

Persoonlijk vind ik dit één van de lekkerste bonensoepen. Het is een stevige, geurige maaltijdsoep van verschillende soorten bonen en Hollandse wintergroenten.

INGREDIENTEN

500 g gemengde gedroogde bonen (bijv. bruine bonen, witte bonen, kievitsbonen, zwarte bonen), 1 blaadje laurier, 1 stukje foelie, 2 tl gedroogde bonenkruid, 1 tl gedroogde tijm, zout, peper, 200 g ontbijtspek, in dunne reepjes, 1 el boter, 1 grote ui, in dunne ringen, 1 winterwortel, in plakjes, 2 aardappels, in blokjes, ­1/2 selderijknol, in blokjes, 2 preien, in ringen, 600 g ontvelde tomaten in blokjes of 1 blik gepelde tomaten, 2 kippenbouillontabletten, 1 el fijngehakte bonenkruid, 2 el fijngehakte bladselderij, 2 el fijngehakte peterselie, , Meng alle bonen lekker zelf door elkaar! Geen bonenmix van Hak.

  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op17-10-2011
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
Populaire bonen recepten

Gevulde Tortilla'S Met Rundvlees En Bonen

Voor 4 personen, ca. 359 calorieen per portie

INGREDIENTEN

350 gr mager rundergehakt, (of vleesvervanger. bv Quorn-'gehakt'), 1 kleine ui, fijngehakt, 1/2 groene paprika, schoongemaakt en fijngehakt, 1 teentje knoflook uitgeperst, 1 afgestreken theel chilipoeder, of naar eigen smaak, 1/2 theel gemalen komijn, snufje gedroogde oregano, 6 eetl droge rode wijn, 250 ml zoutarme tomatensaus, 150 gr gekookte kievitsbonen, 1 afgestreken theel zout, of naar eigen smaak, 4 tortilla's of volkorenflensjes, elk met een middelijn van ca. 25 cm, 2 bosuitjes, fijngehakt, 250 ml Chilisalsa of chilisaus uit een fles, 3 eetl geraspte belegen kaas, 1/2 ijsbergsla, in reepjes gesneden,

  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-04-2001
  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Mexicaanse stoofschotel van pompoen en bonen

Dit is een erg pittige stoofpot, een erg voedzaam gerecht dat we serveren met volkorenbrood....CARAMBA !!!!

INGREDIENTEN

-50 g reuzel, -1 grote ui (grof gehakt), -1 kg pompoen (geschild, ontzaad en in grove dobbelstenen), -2 rode paprika's (ontzaad en in reepjes), -1 blik (440 g) rode kidneybonen uitgelekt en afgespoeld, -1 blik (440 g) kievitsbonen afgespoeld en uitgelekt, -2 vleestomaten of 1 blik van 440 g tomatenblokjes, -4 Spaanse pepers (geblancheerd en ontzaad en fijn gehakt), -4 tenen knoflook, -zout en vers gemalen peper

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-11-2005
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Oregon Trail Soup

Een stevige bonensoep uit de Amerikaanse staat Oregon

INGREDIENTEN

125 gr kievitsbonen - 125 gr nierbonen(kidney) - 125 gr witte bonen - 125 gr bruine bonen - 2 el plantaardige olie - 1 grote ui - 6 stengels bleekselder - 3 grote wortels - 4 tenen knoflook - 2 laurierbladeren - 7 cups (1 cup = 250 ml) - zout en peper

  • Amerikaans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op13-09-1999
  • Amerikaans
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Stoofschotel met pintobonen/kievitsbonen en pompoen

Dit is een erg smakelijk, vullend en gezond gerecht. De mooie gespikkelde pintobonen (ook wel kievitsbonen genoemd) kun je vinden in sommige Turks/Marrokaanse winkels. Als je ze niet kunt vinden kun je ook bruine bonen, kidneybonen of zwarte-oogbonen gebruiken. Voor het beste resulaat lang weken (8-12 uur, langer kan altijd) en ongeveer een uur tot anderhalf uur koken. Proef af en toe of de bonen zacht genoeg zijn (te stevig is niet lekker).

INGREDIENTEN

- 1 cup gedroogde pintobonen / kievitsbonen, voorgeweekt, - 1/2 biologische pompoen, in blokjes, - 1 blik tomaten, - 1 rode paprika, in stukjes, - 2 rode uien, gesnipperd, - 2 teentjes knoflook, fijngehakt, - 6 takjes oregano of tijm, de blaadjes van de takjes gerist, - 1 eetlepel komijn, - 1 eetlepel Spaanse specerijenmix (zout, knfolook, paprika, zwarte peper, rozemarijn, tijm, gerookte paprika), - 1 theelepel kaneel, - 1 theelepel basterdsuiker

  • Vegetarisch
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-09-2014
  • Vegetarisch
  •  > 120 min.

Mediterrane soep

INGREDIENTEN

125 gram witte bonen - 125 gram kievitsbonen - 2 uien, in ringen gesneden - 3 fijngehakte winterwortels - 1 eetlepel gedroogde rozemarijn - 2 teentjes knoflook - 400 gram gepelde tomaten - 300 gram groene kool in reepjes - zout en peper - olijfolie, ,

  • Mediterraan
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-02-2004
  • Mediterraan
  •  30-60 min.
Nieuwste kievitsbonen recepten

Risotto Alla Paesana

INGREDIENTEN

, 2 ltr runderbouillon, 300 gr gare berlotti bonen of kievitsbonen, 30 gr boter, 1 dl olijfolie xtra virge, 250 gr gehakt, 100 gr pancetta gesneden, 3 salie bladeren gesneden, 1 ui groot en grof gesneden, 4 selderijstengels grof gesneden, halve winterwortel grof gesneden, 2 knoflooktenen geplet, 1 verse rode peper grof gesneden, zout, 50 gram licht grof gersaspte Parmezaan,

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-07-2000
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Roasted Veal Black-Eyed Peas

Gebraden kalfsrollade met zwarte bonensaus.

INGREDIENTEN

1 kg kalfsrollade, 3 el olie, 1 bos peterselie, 10 plakjes spek, 1 rode paprika, 1 groene paprika, 2 uien, 1 bleekselderij, 1 laurierblaadje, 6 druppels Louisiana hot sauce, 1ltr blik kievitsbonen of kidney beans, 2 teentjes knoflook, 2 tl salie, 1 tl uienpoeder, 1 tl tijm, 1 l kippenbouillon, 1 blikje gepelde tomaten, 2 tl cajun seasoning.

  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-09-1999
  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Hazenrugfilet met rode kool, kruidenchips en een saus

De gekarameliseerde saus wordt gemaakt van uiensap."

INGREDIENTEN

4 dunne plakjes mager ontbijtspek 2 kleine flensjes, in repen van 5 x 14 ca. 600 gram verse canelline-bone (kievitsbonen) gedopt zout en peper 2 hazenruggen a 600 gr (met karkas) 2-3 el olijfolie 25 gr boter kruidenchips VOOR DE SAUS 2 uien, gesneden 1-2 el olijfolie 75 gr suiker ? dl witte port ? dl rode port 1 dl demi glace of wildfond zout en peper VOOR DE RODE KOOL ? rode kool, dun gesneden 1.2 el jeneverbessen 5 el frambozenazijn 7 el suiker

  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-11-2003
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Drentse Bonensoep

INGREDIENTEN

500 gr gemengde gedroogde bonen, als bruine bonen, witte bonen, kievitsbonen, 1 blaadje laurier, 1 stukje foelie, 1 takje verse of 1 tl gedroogde tijm, 1 takje verse of 2 tl gedroogde bonenkruid, zout, peper, 200 gr mager ontbijtspek, in dunne reepjes, 1 el reuzel (of boter of margarine), 1 grote ui, in dunne ringen, 1 winterwortel, in plakjes, 2 aardappels, in blokjes, 1/2 selderijknol, in blokjes, 2 preien, in dunne ringen, 600 gr verse tomaten, ontveld, in blokjes of 1 blik gepelde tomaten(400 gr), 2 L. kippenbouillontabletten, 1 el fijngehakte bonenkruid, 2 el fijngehakte bladselderij, 2 el fijngehakte peterselie

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op30-11-2000
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Bruine bonensoep met bacon en uien

Bruine bonen worden in ons land voornamelijk buiten de Randstad en de grotere steden gegeten. Het merendeel van de bruine bonen wordt, gekookt, in potten of blikken verkocht. De kwaliteit van dergelijke bonen is niet verrassend hoog. Het tegendeel is eerder waar want de bruine bonen uit blik of glas worden vrijwel altijd kapot gekookt hetgeen voor tal van gerechten juist niet de bedoeling is. Voor soepen lenen dergelijke kapot gekookte peulvruchten zich bijzonder goed en het is dan ook de moeite van het overwegen waard om juist voor de soepen dergelijke gekookte bruine bonen te kopen. Het bespaart u veel tijd want de gedroogde bruine bonen vragen een langdurige weektijd (tot ca. 18 uur) en een vrij lange kooktijd (ca. 1 1/2 - 2 1/2 uur). Kijk trouwens ook uit naar de bruin gevlekte kievitsbonen die een fijnere smaak hebben dan de gewone bruine bonen. Kievitsbonen worden, zij het op bescheiden schaal, in ons land gekweekt.

INGREDIENTEN

450 - 500 gram bruine bonen; 2 laurierblaadjes; 250 gram bacon, dunne plakken, in smalle reepjes gesneden; 25 gram boter; 400 gram uien, gesnipperd; 2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt; 3 tabletten voor groenten- of runderbouillon; zout; zwarte peper uit de molen; 2 eetl. fijngesneden bieslook.,

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-11-2002
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Oregon trail soup

Een stevige kolonistensoep. In het recept wordt kippenbouillon gebruikt, vegetariers kunnen dat vervangen door groentenbouillon.

INGREDIENTEN

* 125 g kievitsbonen, 125 g zwarte bonen, 125 g nierbonen, 125 g witte bonen, 125 g bruine bonen, - geen bonen uit blik gebruiken, alleen gedroogde! -, * 2 el plantaardige olie, 1 grote ui (fijngesneden), 6 stengels bleekselderij (klein gesneden), 3 winterwortelen (klein gesneden), 4 tenen knoflook uit de pers, 2 laurierbladeren, 7 cups (= plm. 1,7 liter) kippenbouillon, zout, peper

  • Amerikaans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-10-2001
  • Amerikaans
  •  > 120 min.

Gestoofde varkenskrabbetjes met boontjes

INGREDIENTEN

250 gram kievitsbonen * zout * 1 1/4 kilo varkenskrabbetjes * gemberpoeder * kruidnagelpoeder * peper uit de molen * 5 eetlepels olie * 2 kleine laurierblaadjes * mespunt anijszaad * mespunt venkelpoeder * mespunt kaneelpoeder * 3 eetlepels cherry * 3 eetlepels tomatenketchup * aroma * 1 grote fijn gesnipperde ui * 2 geperste teentjes knoflook * 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker * 250 gram worteltjes * 3 stengels bleekselderij.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-12-2006
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Drentse bonensoep

INGREDIENTEN

500 gr gemengde gedroogde bonen, als bruine bonen, witte bonen, kievitsbonen, 1 blaadje laurier, 1 stukje foelie, 1 takje verse of 1 tl gedroogde tijm, 1 takje verse of 2 tl gedroogde bonenkruid, zout, peper, 200 gr mager ontbijtspek, in dunne reepjes, 1 el margarine of olie, 1 grote ui, in dunne ringen, 1 winterwortel, in plakjes, 2 aardappels, in blokjes, 1/2 selderijknol, in blokjes, 2 preien, in dunne ringen, 600 gr verse tomaten, ontveld, in blokjes of 1 blik gepelde tomaten(400 gr), 2 kippenbouillontabletten, 1 el fijngehakte bonenkruid, 2 el fijngehakte bladselderij, 2 el fijngehakte peterselie, evt. rookworst

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-04-2012
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Hete Rode-Bonen-Dipsaus

INGREDIENTEN

2 el maisolie, 1 teentje knoflook(uitgeperst), 1 ui (fijngesnipperd), 1 verse groene peper(zonder zaadjes,fijngesnipperd)1 tl scherpe chilipoeder, 450 gr rode kievitsbonen(kidney beans) 60 gr geraspte belegen kaas, zout, Dunne reepjes verse groene en rode spaanse peper en een takje peterselie voor de garnering, Mais chips,

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op19-04-2001
  •  
  •  0-10 min.

Borlottibonen op Italiaanse wijze

In Portugal zijn de Borlottibonen of kievitsbonen, zoals ze in Nederland genoemd worden, nu vers te koop op boerenmarkten. Als je ze in Nederland vers kunt kopen, beslist eens doen, ze zijn heerlijk, een beetje nootachtig en je kunt er veel gerechten mee maken met telkens een andere smaak. De Franse receptuur geeft niet precies de hoeveelheden aan, doe dit naar eigen inzicht, is ook wel eens leuk en je leert ervan, je wordt daardoor steeds vrijer in je eigen smaakaanpassingen.

INGREDIENTEN

500 g verse, gedopte Borlottibonen, dat is ca 800 gr. met dop., 1 Grote tomaat, 200 ml passata van tomaten, 1 liefst verse, rode ui, 2 teentjes knoflook, 1 laurierblaadje, Enkele verse takjes tijm, Groente- of kippenbouillon, Paneermeel, geraspte Parmezaan, Zout, peper en piment d'Espelette, olijfolie

  • Italiaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-09-2016
  • Italiaans
  •  30-60 min.
Nieuwste kievitsbonen recepten
Populaire bonen recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top