1. Home
  2. Recepten
  3. Tsjechisch

Tsjechisch recepten (200)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Tsjechisch kerstbrood

* Vanocka *Dit is een gevlochten brood dat op smaak is gebracht met gember en nootmuskaat en volop vruchten en noten. Het deeg kan bereid worden in de broodbakmachine, maar de vruchten moeten er met de hand doorgekneed worden. Ook het maken van de elegante vlechten kost veel tijd. Het brood wordt in de oven gebakken en smaakt volgens kenners meer dan verrukkelijk. Enige handigheid is vereist om er een mooi brood van te maken.

INGREDIENTEN

1,5 dl melk, 1 ei, 60 g boter, 60 g suiker, 1 tl zout, 1/4 tl gemberpoeder, 1/4 tl gemalen nootmuskaat, 1 tl geraspte citroenschil, 360 bloem voor witbrood, 1 el verse gist, 4 el geschaafde amandelen, 4 el sultanarozijnen, 1 el gekonfijte sinaasappelschil, 1 ei geklopt met 1 el water, 2 el gehalveerde amandelen, poedersuiker

Voorbereiding

Doe de melk, het ei, de boter, suiker, het zout, de specerijen, citroenschil, bloem en gist in de door de fabrikant aanbevolen volgorde in de broodbakmachine.Stel in op witbrood, alleen deeg.Druk op start.Na het piepsignaal kunnen de geschaafde amandelen toegevoegd worden. De extra suiker in dit zoete brood zou de werking van de gist nadelig kunnen be?nvloeden, zodat de rozijnen en de gekonfijte sinaasappelschil later met de hand erdoor gekneed moeten worden.

Bereidingswijze

Vet een bakplaat van minstens 35 cm lang in met olie. Neem het deeg uit de machine en druk er de lucht uit. De rozijnen en de gekonfijte sinaasappelschil erdoor kneden. Het deeg in vier even grote stukken snijden. Maak van drie van de stukken deeg elk een rol van 45 cm lang. Vlecht de koorden samen tot een vlecht, knijp de punten samen en leg de vlecht op de bakplaat.Snijd het overgebleven koord in vier even grote stukjes. Neem er drie van en rol ze tussen de handpalmen tot dunne koorden van ca. 45 cm lang. Vlecht ze tot een vlecht en leg die bovenop de dikke vlecht. Maak de vingers nat en bevochtig de onderkant van de dunne vlecht. Druk de dunne vlecht lichtjes aan op de dikke, knijp de punten samen en stop ze onder de punten van de dikke vlecht.Snijd het laatste stukje deeg in twee even grote stukjes. Rol beide tot twee dunne koordjes van ca. 40 cm lang. Draai de beide koorden samen als een strik en leg deze strik in het midden, bovenop de dunne vlecht. Maak de vingers weer nat en bevochtig de onderkant van de strik er lichtjes mee. Drukt die aan op de dunne vlecht. Knijp de punten samen en stop ze onder de vlecht. Gebruik 4 of 5 cocktailprikkers om de vlechten op hun plaats te houden tijdens het rijzen van het deeg. Dek het brood losjes af en laat ca. 1 uur rijzen op een warme plek tot het deeg in volume bijna verdubbeld is.Verwarm intussen de oven voor op 190 graden. Bestrijk het brood lichtjes met het ei-watermengsel en schik dan de ghalveerde amandelen op de bovenkant en een paar langs de zijkanten. Bak het brood in de voorverwarmde oven tot het mooi goudbruin is en een in het dikste deel ingestoken satestokje er schoon uitkomt.Bestrooi met poedersuikder terwijl het brood nog warm is.

  • Tsjechisch
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op14-12-2000
  • Tsjechisch
  •  > 120 min.

Tsjechisch Menu

Kippesoep met croutons - Gekookte aardappels met feta, bieslook en gesmolten boter - Lapje vlees met tomatenrijst

INGREDIENTEN

Pakje kippesoepzakje croutons4 lapjes vlees300 gr. aardappelen50 gr. fetastukje komkommer1 uitjebieslook100 gr. boter400 gr. tomaten in kleine stukjes ontveld4 el. olie400 gr. courgettes200 gr. rijstbouillon (tablet)40 gr. geraspte kaasbasilicumblaadjes4 grote of 8 kleine pannekoekenijsgemengde vruchten1 el. rumslagroom

  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-04-2003
  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Tulband cake

Dit is een lekkere en zoete gewoonte om te maken in Tsjechië. Daar word deze tulband cake, Bábovka genoemd en er is geen 1 Tsjech die niet weet wat dat is en hoe je het maakt. In Nederland is deze echter nog niet heel bekend. Het is een ideaal gezins cake en hij is heel lekker. Je kunt de zoetheid zelf bepalen door er meer of minder poedersuiker overeen te strooien. Je kunt deze cake gebruiken als nagerecht maar natuurlijk ook gewoon als tussendoortje

INGREDIENTEN

*250 gram boter, *200 gram suiker, *1 zakje vanilliesuiker, *4 eieren, *Snufje zout, *Klein beetje geraspe citroenschil, *sap van 1 citroen, *250 gram bloem, *2 theelepels bakpoeder, , wat boter en meel extra voor het insmeren van de vorm.

  • Tsjechisch Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-08-2012
  • Tsjechisch Nagerecht
  •  30-60 min.

Bloemkoolsoep

Heel oud recept, altijd succes.

INGREDIENTEN

1 flinke bloemkool, 1 l kippenbouillon (blokje), bekertje slagroom, roomboter en bloem, verse peterselie, 1 tl curry poeder (of nootmuskaat), (versgemalen)peper en zout

  • Tsjechisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-10-2002
  • Tsjechisch
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

slowcooking zuurkool

Eerst bakken in pan, dan overgieten in bk slowcooker

INGREDIENTEN

400-500 gram in smalle,dunnereepjes varkensfilet, 400-500 gram zuurkool, 1 geschilde en in reepjes gesneden rode paprika, 1 flesje koksroom light, 1 klein blikje ananas, 1teentje knoflook, paprikapoeder,peper,zout, boter om te bakken, 1 dikke gesneden ui

  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-01-2010
  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Pannekoeken (Palacinky, lees:Palatsjinky)

De Tsjechische keuken onderscheidt 3 soorten meel: grove, half grove en gladde. Hier is te koop grove=krystalbloem en gladde= patentbloem. Ook zijn bij ons 2 soorten pannekoken: Palacinky, zeer dun( van het gladde meel) en pannekoeken(van het halfgrove meel), wat dikker. Het deeg moet op juiste dikte zijn, afhankelijk van het vochtigheidsgehalte van meel bij het toevoegen van melk. Bij Palacinky laat men door rondwiebellen van de koekepan boven het vuur de vloeibare deeg over gehele oppervlak van de koekepan uitvloeien in dunne laag. Dan pas gaan bakken.

INGREDIENTEN

Voor ca. 8 Palacinken, ligt er aan hoe groot zijn ze.: 150g patentbloem, bakpoeder, 120g rozijnen, 3 eieren, 200g walnoten of hazelnoten of pistachenoten, geraspte citroenschil, citroensap, 1tl kaneel, beetje kardamoon en rode bessenjam of ander die zurig is(b.v. rozebotteljam). Kan ook Povidla=zeer dik, bijna tot zwart en dik ingekookt pruimenmarmelade van Kwetschen, typisch Tsjechisch, borrelglaasje rum, boter, 1/4 l zure room en poedersuiker, melk, zakje vanillesuiker.

  • Tsjechisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-11-2007
  • Tsjechisch
  •  20-30 min.

Warme ei-ontbijtbroodjes

Een dergelijk gerecht werd tijdens het ontbijt geserveerd toen ik een keer in Tsjechie op vacantie was.

INGREDIENTEN

-4 sneetjes[oud]brood,-5 eieren,-1 kopje melk,-beetje nootmuskaat,-pezo.

  • Tsjechisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op31-12-2001
  • Tsjechisch
  •  20-30 min.

Bramborak

Tjechische aardappelkoekjes

INGREDIENTEN

500 gr. Aardappelen1 teen knoflook1 fijngesnipperde ui100 gr. bloem50 cl. melk2 eieren1,5 dl. olieoregano, zout en peper

  • Tsjechisch Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-03-2003
  • Tsjechisch Bijgerecht
  •  30-60 min.

Vanille rolletjes (vanilkove rohlicky)

Een traditioneel Tsjechisch recept voor kerstkoekjes. Je kan ze al drie weken voor de kerst bakken en dan blijven ze goed tot na nieuwjaar!

INGREDIENTEN

Voor 75 stuks: 100 g poedersuiker, 100 g gemalen walnoten, 200 g boter, 370 g bloem, 1 ei, 1 theelepel bakpoeder, bloemsuiker en vanillesuiker om in te rollen

  • Tsjechisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-01-2003
  • Tsjechisch
  •  30-60 min.

Aardappel pannenkoeken (bramboraky)

In Tsjechie heten ze ?Bramboraky? of ?Bramoborove placky?, in Praag ?Cmunda?... en overal smaken ze lekker bij een glas (donker)bier.

INGREDIENTEN

700 gr aardappelen, ? kopje melk, kopje bloem, 1-2 el marjolein, naar smaak, snufje gekneusde kummel (karwij)zaadjes, 1-2 eieren, 3 teentjes knoflook (of meer), 4 el bloem, versgemalen peper en zout, olie om te bakken,

  • Tsjechisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-07-2003
  • Tsjechisch
  •  10-20 min.

Ganzenfilet op Duitse wijze met klassiek garnituur

Gänsefilet mit Knödel und Rotkohle. Dit is een rasechte klassieker, die bij veel Duitse families niet op de kersttafel mag ontbreken: ganzenborst, rode kool op Duitse wijze en een heerlijke knoedel! Het is even werk, moeilijk is het niet bepaald, maar je bent wel even bezig. Maar dan heb je ook wat. Oftewel "Dann haßt Du auch was... Een knoedel (Duits: Knödel of Kloß; Luxemburgs: Kniddel; Tsjechisch: knedlík) is een bal of balletje gemaakt van aardappel-, brood- of ander deeg, soms zelf van een combinatie. Ze worden gepocheerd in zout water of gestoomd. Knoedels komen oorspronkelijk uit Bohemen en zijn vooral geliefd in Zuid-Duitsland, de Elzas, Oostenrijk, het Italiaanse Süd-Tirol en Tsjechië. Vaak zijn ze gevuld met croutons, vruchten of vlees. Ze komen voor als hoofdgerecht, bijgerecht, in de soep en zelfs (zoet) als dessert. De naam Kloß stamt uit het Duitse Kloz (klomp. knol, kogel). De variant Knödel was oorspronkelijk het verkleinwoord van Knode (knoop).

INGREDIENTEN

Voor de ganzenborst: , 2 ganzenfilets, 1 prei, 1 grote ui, 2 stengels bleekselderij, 1 winterpeen, 5 jeneverbessen, 300 ml gevogeltefond, 3 blaadjes laurier, Voor de saus: , 2 perssinaasappels, 1 tl. balsamicoazijn I.G.P., , 50 ml Schmand (zure room), 50 ml room, 1 el. bloem, 2 el. veenbessenjam (Preiselbeeren), zout, Voor de Rotkohle: , 1 rode kool, 50g vet spek, 1 grote ui, 2 appels (Goudreinet), 2 kruidnagels, 8 jeneverbessen, zout&peper, azijn, suiker, kaneel, Voor de Knödel: , 200g aardappelzetmeel, 500g gekookte, kruimige aardappels van de vorige dag, gekookt in de schil, 2 eieren, 1 snufje nootmuskaat, 100g boter, 3 sneetjes casinobrood, zout&peper

  • Duits Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-12-2012
  • Duits Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
Nieuwste tsjechisch recepten
  • Eigen recept

Tsjechische ovenschotel asperges met ham en kaas

Een heerlijke ovenschotel met asperges. Een variatie op een Tsjechisch gerecht.

INGREDIENTEN

400 gr witte asperges - 4 dikke plakken lekkere ham - 4 el gemalen oud witbrood of paneermeel - ± 150 gr geraspte belegen kaas - 50 gr roomboter

  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-06-2004
  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Knoflookhoning.

Een oud Tsjechisch recept tegen verkoudheid en winterkwaaltjes! Gevonden op internet!!!!

INGREDIENTEN

-1 pot donkere en vloeibare honing., -5 tot 6 teentjes knoflook.

  • Tsjechisch
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op07-02-2005
  • Tsjechisch
  •  > 120 min.

Tjechische rundvleesschotel met zuurkool

Lekker smullen en zacht van smaak!!!

INGREDIENTEN

1 ui gesnipperd, 600 gr. doorregen runderlappen in stukjes van 3 cm., 50 gr. boter, 100 gr. dobbelsteentjes spek, 2 theelepels karwijzaak (Albert Hein), 1 theelepel paprikapoeder, 2 teentjes knoflook, ? liter runderbouillon, 400 gr. zuurkool, 25 gr. bloem, 1 bekertje zure room a 125 ml (magere), peter, zout,

  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-01-2003
  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Geschnetzeltes

Dit recept heb ik van een tv-kok uit Tsjechi?, heb het recept wel iets aangepast. Of het ook echt Tsjechisch is weet ik eigenlijk niet.

INGREDIENTEN

750 gr kalfsfricandeau, , 50 gr boter, 125 ml slagroom, , 1 ui, 100 ml witte wijn , bieslook,

  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-03-2006
  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

notenmandjes (orechove kosicky)

Papieren bakjes gevuld met noten en chocolade, ook traditioneel Tsjechisch voor de kerst en al drie weken van tevoren te maken (al gaan ze niet zo lang mee)

INGREDIENTEN

Voor 30 stuks, 100 g gemalen walnoten, 50 g goede boter, 100 g poedersuiker, ev. 3 lepels rum, 200 g chocolade, geutje melk, gedroogde abrikoos, vijgen, walnoten, geconfijt fruit

  • Tsjechisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-04-2003
  • Tsjechisch
  •  0-10 min.

Mijn appelmoes

Makkelijk te maken en veel lekkerder dan uit het potje!

INGREDIENTEN

1,5 kg Goudrenet appels, 1 klein pakje puur appelsap (200 ml), schil van ? citroen, 1 kaneelstokje en 1 tl kaneelpoeder, 1 zakje vanille suiker, evt. (bruine basterd) suiker

  • Tsjechisch Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-10-2002
  • Tsjechisch Bijgerecht
  •  20-30 min.

zelfgemaakte bounty`s

Een lekker tussendoortje om makkelijk zelf te maken.

INGREDIENTEN

250gr roomboter, 250gr geraspte kokos, 180gr suiker, 100ml zure room, 1 pakje chocoladeglazuur

  • Tsjechisch
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op20-12-2010
  • Tsjechisch
  •  > 120 min.

Tsjechische aardappelsoep

Traditioneel tsjechisch recept.

INGREDIENTEN

300 gr. groente (peen, selderij en wortelpeterselie), 1,5 l. water, 3 lepels boter, 1 ui, kopje room, 2 eidooiers, verse groene peterselie, wat zout en gemalen peper naar smaak., 500 gram aardappels

  • Tsjechisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-02-2011
  • Tsjechisch
  •  30-60 min.

goulasch

INGREDIENTEN

1 kilo runderlapjes,3 uien,3 blikjes tomaatpuree,3 rode paprika's,3 bouillon blokjes,zout,peper,kruitnagel,2 laurierbladeren,4 dl water,2 zakjes goulasch kruiden,olie,2 tl sambal

  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-03-2002
  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Knoflooksoep

Knoflooksoep met stukjes geroosterd brood

INGREDIENTEN

8 teentjes knoflook, 50 gram ui, 1,25 liter bouillon, boter, zout, 2 sneetjes bruinbrood, olijfolie,

  • Tsjechisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-08-2003
  • Tsjechisch
  •  20-30 min.

Tsjechische Goulash

Traditioneel horen hier Tsjechische Knoedels bij. Het kan natuurlijk ook met rijst, boerenbrood of aardappelen. Aanbevolen drank: bier!

INGREDIENTEN

2 kg uien, 2 kg stoofrundvlees3 dl zonnenbloemolie, 2 dopjes azijn, ca 10 dl water, 4 theelepels zout, 3 eetlepels zachte paprika poeder, 1 eetlepel scherpe paprika poeder, meer dan 1 eetlepel gemalen komijn (naar smaak), 5 teentjes knoflook, zwarte peper, 1 theelepel Cayennepeper (of meer, naar smaak), 2 eetlepels marjolein,

  • Tsjechisch
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op05-08-2002
  • Tsjechisch
  •  > 120 min.

Knedliky

Dumplings; Tsjechische deegkussentjes met zoete vulling.

INGREDIENTEN

250 gr bloem, 1 ei, ongeveer 150 ml. lauwwarme melk, zout, 200 gr. frambozen en/of bramen en/of bosbessen, poedersuiker, 1 bekertje zure room.

  • Tsjechisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-11-2002
  • Tsjechisch
  •  20-30 min.

Gebraden varkensvlees, knodels en (zuur)kool

Vertaald: Gebraden varkensvlees, knodels en (zuur)kool.Het is een tsjechisch nationaal eten, tsjechischer kan het niet, dan nog een pilsje bij= PIVO ( liefst 10-tje of 12-je,= desitka of dvanactka en u waant zich in de hemel)!

INGREDIENTEN

Een stuk 500-600 gram beetje doorregen varkensvlees,dat bij het braden sappig blijft en als gaar is, in schijfjes gesneden kan worden. Geen lappen e.d. Dan een pond Bloem, bakpoeder, oud,gedroogde wit brood,griesmeel,mager spek, in de winter zuurkool, in de zomer witte kool.Kummel, zout, peper, mosterd.

  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-01-2002
  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Hamrolletjes met mierikswortelsaus

* Sunkova rolka s krenovou slehackou *Mierikswortel (kren) wordt in de Tsjechische keuken veel gebruikt. De 'Armoracia rusticana' is een winterharde, overblijvende plant van ca. 60 cm hoog, met grote donkergroene bladeren en kleine witte bloemetjes. Van de plant wordt de wortel gegeten, een penwortel die wel tot 60 cm diep kan gaan. Makkelijk te kweken, al duurt het een jaar of drie voordat de wortel geoogst kan worden. Eenmaal geplant is hij niet eenvoudig uit te roeien, omdat elk achtergebleven stukje wortel weer tot een plant kan uitgroeien.De rolletjes staan in de categorie lunch/brunch, maar doen het ook prima bij een glas (Tsjechisch) bier.Bron: AHOJ! nr. 188 (Ledenbrief van de Ver. Vrienden Nederland - Tsjechie&Slowakije)

INGREDIENTEN

Stijfgeslagen, ongezoete slagroommierikswortel (vers geraspt of uit een potje)plakken hampeperzoutVerhouding: ca. 1/4 theelepel geraspte mierikswortel per eetlepel slagroom - of: naar smaak

  • Tsjechisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-05-2003
  • Tsjechisch
  •  10-20 min.

aardappelsalade broodjes

Sneetjes stokbrood naar Tsjechisch voorbeeld met verschillende soorten garneringen

INGREDIENTEN

Nodig voor de salade: restje koude aardappels, mayonaise, 1 ui, 4 zoetzure augurken, 1 kleine appel. , Nodig voor de broodjes:, Stokbrood, plakjes kaas, ham, cervelaat of andere vleeswaren, mayonaise. , Nodig voor de garnering: plakjes ei, paprika, tomaat, augurk of zilveruitje, peterselie, bieslook.

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op21-03-2002
  •  
  •  0-10 min.

Gevlochten kerstbrood

Dit recept komt ui Tsjechie en heet daar ?Vanocka?. Kerstgewoonte is om dit brood en niets anders te eten in de loop van de dag op 24 december. Deze avond geven familieleden elkaar ook cadeaus, nadat ze eerst van de traditionele karper hebben genoten.

INGREDIENTEN

500 g bloem, 125 g (room)boter, 100 g suiker, 3 eierdooiers, 40 g verse gist, ? l melk, 50 g rozijnen, 50 g geschaafde amandelen, event. handvol walnoten (grof gehakt), 1 zakje vanillesuiker, geraspte citroenschil, mespunt suiker, snufje anijs, 1 ei voor het bestrijken van brood, poedersuiker voor bestrooien, sate stokjes,

  • Tsjechisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-12-2002
  • Tsjechisch
  •  60-120 min.

karbonades met mosterd

Hoofdgerecht.

INGREDIENTEN

1. Karbonade, rib, 4.00 stuks, 2. Bak- en braadvet, 80.00 gram, 3. Ui, klein, 2.00 stuks, 4. Mosterd, 5.00 theelepels, 5. Citroen, 0.50 stuks, 6. Meel. 30.00 gram

  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-09-2000
  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Praagse chocoladetaart

Oud recept, erg lekker maar veel calorietjes!

INGREDIENTEN

VOOR HET DEEG:, -150 g pure chocolade, -100 g boter, -7 eieren, -180 g poedersuiker, -1 pakje vanillesuiker, -sap en rasp van een 1/2 citroen, -120 g bloem, -1/2 pakje bakpoeder, -boter om in te vetten, -paneermeel om te bestuiven, VOOR DE CHOCOLADECREME:, -4 eierdooiers, -150 g suiker, -1/2 pakje vanillesuiker, -150 g bittere chocolade, -1 el water, -200 g boter, -2 el sinaasappel marmelade (40 g), -1 buisje gekleurd taartstrooisel, -20 g geraspte melkchocolade

  • Tsjechisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-05-2004
  • Tsjechisch
  •  30-60 min.

Venocka

V?nocka is een Tsjechisch kerstbrood, welk op 24 december wordt gegeten.

INGREDIENTEN

500 gram bloem *, 125 gram boter *, 100 gram suiker *, 3 eierdooiers *, 40 gram droge gist *, 1/4 l melk *, 50 gram rozijnen *, 50 gram geschaafde amandelen, event. handvol walnoten (grof gehakt) *, 1 zakje vanillesuiker *, geraspte citroenschil *, mespunt suiker *, snufje anijs *, 1 ei *, poedersuiker *, sat? stokjes.,

  • Tsjechisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op17-11-2005
  • Tsjechisch
  •  60-120 min.

Biefstuktartaar

Oftewel tatarsky biftek op z'n Tsjechisch. Zo heb ik het vroeger in Praag geleerd om te eten en te maken, en het smaakt ons - hier en nu - nog steeds uitstekend!

INGREDIENTEN

150-200 g fijngemalen runderbiefstuk per persoon/portie, 1 eierdooier p.p., Verder heb je nodig:, Uien ? tomatenketchup ? mosterd ? kappertjes ? groene peperkorrels (uit potje) ? (zoet)zure augurkjes ? versgemalen peper - paprikapoeder, zoet en pittig ? zout ? tabasco ? Worcestersaus ? evt. knoflook,

  • Tsjechisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-07-2003
  • Tsjechisch
  •  0-10 min.

Gemarineerde kip met tutti frutti uit de tajine

Een dag van te voren marineren is het lekkerst en als je de tajine een tijd niet gebruikt hebt deze een uurtje van te voren in koud water zetten. Als je geen tajine hebt kun je het ook in een braadpan maken of in de oven doen.

INGREDIENTEN

4 kippebouten. Voor de marinade;3 el olijfolie, 1 citroen, 2 tl sambal, zeezout naar keuze, 2 el (kokos)olie, 200 gram tutti frutti

  • Tsjechisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-04-2012
  • Tsjechisch
  •  20-30 min.

sperziebonen in zoetzure dille-roomsaus

Dit is een familierecept van mijn opa

INGREDIENTEN

750 gr sperziebonen, 250 ml creme fraiche, 30 gr boter, 30 gr bloem, 1/2 l bouillon (uit blokje), dille, vers en droog, azijn, suiker, peper en zout

  • Tsjechisch Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-06-2002
  • Tsjechisch Bijgerecht
  •  10-20 min.

Tsjechische goulash oftewel bierzuurkool

Dit gerecht is afkomstig uit de streek rond de plaats Pilsen. Daar werd zo'n 150 jaar geleden de basis gelegd voor het ondergistende biertype dat nog steeds het meest gedronken en gemaakt wordt. Wat wij nu het Pilsenertype of gewoon pils noemen, is feitelijk in Pilsen uitgevonden. De bierzuurkool hoort bereid te worden met Pilsner Urquell; kun je dat niet krijgen, kies dan voor een andere pils. Een verrassend lekker recept, gepikt van de biergoeroe.

INGREDIENTEN

500 g mager vlees (in het oorspronkelijke recept wordt voor de helft ossenhaas en voor de helft varkensfricandeau gebruikt - kies bij voorkeur ook voor half rund/half varken; voor het rundvlees magere runderlappen of zogenaamd goulashvlees, voor het varkensvlees vlees van de schouder of de hals), boter, 3 flinke uien, 1 teen knoflook, 1 flesje Pilsner Urquell, peperkorrels, laurierblad, jeneverbessen, broodkruim of paneermeel, 750 g zuurkool, 1 el kummelzaad, 1 kg aardappelen, peper en zout naar smaak

  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-07-2002
  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

GOULASH (gulas, lees goelaasj) uit Brno

Gulás is fantastisch vooral al je een visite hebt. Een dag tevoren klaar is Gulás nog lekkerder.Een typisch vleesgerecht, en toch ook groente er in! Met hete paprika kan men Gulas heet maken, doch er zijn vaak kinderen aan tafel en dus liever niet.Wijn is niet erg, de alcohol verdampt tijdens de bereiding. Rundvlees kan men kombineren met varkenslees.

INGREDIENTEN

Rundvlees, reuzel of margarine,olie, uien, twee teentjes(of meer) knoflook,twee tot vier eetlepels paprika-poeder(mild),paprikavruchten groen en geel, 2 blikjes tomatenpuree, 1-2 runderbouillonblokjes,tomaten, wijn,kummel,room(niet noodzakelijk), bindmiddel(b.v. roux ),water en bloem e.a.

  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-12-2001
  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Aardappel pannenkoeken (Praagse Cmunda)

In Tsjechie heten ze ?Bramboraky? of ?Brramoborove placky?, in Praag ?Cmunda?... en overal smaken ze lekker bij een glas bier.

INGREDIENTEN

700 gr aardappelen, ? kopje melk, kopje bloem, 1 el marjolein, snufje gekneusde kummel (karwij)zaadjes, 1-2 eieren, 3 teentjes knoflook, 4 el bloem, versgemalen peper en zout, olie om te bakken,

  • Tsjechisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-11-2002
  • Tsjechisch
  •  20-30 min.

Tsjechische biergoulash

Pivny gulas of biergoelas is een goelas gemaakt, zoals de naam het al zegt, met bier

INGREDIENTEN

500-750 gram schouderkarbonade (in blokjes), 3 grote uien (gesnipperd), 3 tenen knoflook, 1 eetlepel karwijzaadjes, 1 bruin broodje (oud), 50 gram boter, 1 blikje Tsjechische bier, 1 eetlepel scherpe paprikapoeder, peper, zout, klein scheutje azijn, 1 rode paprika in blokjes gesneden, 1 handje gesneden spitskool.

  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-10-2002
  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

lida?s kaaswentelteefjes

Ook prima te maken van restjes kaas ? van die kleine stukjes, waar geen blokje of plakje meer te snijden is, en van stokbrood van gisteren

INGREDIENTEN

100 gr gemalen kaas (belegen of oud), 1 ei, stokbrood of baguette (hoef niet vers te zijn), evt. droge kruiden, b.v. bieslook, olijfolie

  • Tsjechisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-06-2002
  • Tsjechisch
  •  10-20 min.

Bramborak

Een pannekoek van voornamelijk aardappel met kruiden

INGREDIENTEN

6 grote aardappelen, niet kruimig;, 1-2 eieren;, scheutje melk;, 2 el bloem;, 1 ui;, 2 teentjes knoflook;, kruiden: zout, peper, majoraan en tijm;, zonnebloemolie

  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-12-2000
  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Kolatsen uit Moravie

* Moravske kolace *Een heerlijk baksel met appel en citroenrasp. Ik zet het recept onder 'banket', maar het wordt in Tsjechie ook bij of na de warme maaltijd gegeten

INGREDIENTEN

25 g verse gist, 1.1/2 dl melk (licht verwarmd), 60 g suiker, 250 g bloem, 1 mespuntje zout, 1 losgeroerd ei, 50 g zacht geroerde boter, 1/2 tl rasp van citroenschil, Voor de vulling:, 2 grote appels (geschild en grof geraspt), 1 tl rasp van citroenschil, mespunt kaneel, mespunt kruidnagelpoeder, Verder:, 1 losgeroerde eierdooier, poedersuiker

  • Tsjechisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-05-2000
  • Tsjechisch
  •  60-120 min.

Opa?s aardappel-groente salade

Deze ?bramborovy salat? wordt al heel lang en nog steeds in o.a. Tsjechie gegeten als bijlage bij veel verschillende soorten vlees. Het is veel werk ? als je uitsluitend verse ingredienten gebruikt ? en heeft mijn kinderjaren danig verziekt, omdat ik opa moest helpen... Maar het is heel lekker!

INGREDIENTEN

1 kg vastkokende aardappelen, verder (samen ook 1 kg):, winterpeen - knolselderij - pastinaak (of peterselie wortel als je die krijgen kunt) - grote zure appel ? doperwten(diepvries) - grote (zoete)ui - zoetzure augurken, 5 eieren, mosterd, olie, azijn, versgemalen peper en zout, mayonaise (en kwark)

  • Tsjechisch Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-11-2002
  • Tsjechisch Bijgerecht
  •  30-60 min.
Nieuwste tsjechisch recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top