(Keto) Cottage pie met bloemkoolpuree topping
Mijn huisgenootje volgt sinds kort een Keto-dieet. Dus geen, althans weinig koolhydraten. En als je dan net als wij gek bent op ovenschotels, is dat best wel lastig. Tot ik de mogelijkheden van zogenaamde bloemkoolrijst zag. Die vormt namelijk een uitstekende vervanger voor bijvoorbeeld aardappelpuree. En dan is opeens een lekkere cottage pie weer mogelijk zonder al tevell van die slechte koolhydraten.Deze versie is een favoriet hier in huis en je zou zweren dat ie met aardappels gemaakt was.Laat maar weten wat je ervan vond!
Ingrediënten 4 personen
Voor de vulling:, 800 gr mager rundergehakt, 4 uien, gesnipperd in blokjes, 4 stengels bleekselderij in blokjes, 4 middelgrote wortels in blokjes, 4 teentjes knoflook, gehakt, 2 glazen rode wijn, 2 blikken tomatenblokjes (400gr per blik), 4 el tomatenpuree, 1 potje runderfond, 300 ml water, 1 runderbouillonblokje, 2 el worcestersaus , 2 el gedroogde italiaanse kruiden of kruidenboterkruiden, zeezout uit de molen, zwarte peper uit de molen, , voor de topping:, 800 gram bloemkoolrijst (koelschap gesneden groenten in de super), 6 knoflookteentjes, 1 eetlepel gedroogde kruidenboterkruiden, zakje geraspte belegen of oude kaas, 100 gr. roomboter, nootmuskaat, zeezout uit de molen, zwarte peper uit de molen, ,Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 225C.Rul het gehakt in een hapjespan op middelhoog vuur tot het begint te verkleuren.Voeg de in stukjes gesneden uien, wortels, bleekselderij en knoflook toe en zet het vuur laag. Af en toe roeren tot de ui zacht en glazig geworden is.Blus af met de rode wijn en laat deze inkoken tot hij bijna volledig verdampt is.Voeg dan de tomatenpuree en fruit een minuut mee en voeg dan de tomatenblokjes, de runderfond, de worcestersaus, het water en het runderbouillonblokje en de gedroogde kruiden toe en breng op smaak met zout en peper.Laat met het deksel schuin op de pan 45 - 60 minuten zachtjes pruttelen to er een niet te natte lobbige saus is ontstaan (eventueel zonder deksel onder af en toe roeren nog wat verder laten inkoken tot de juiste dikte bereikt is.Bereid ondertussen de topping:Kook de bloemkoolrijst (of evt bloemkoolroosjes) circa 10 minuten en giet af in een zeef en laat gedurende minimaal 10 minuten goed uitlekken. Doe de bloemkool over in een kaasdoek of schone (maar niet naar zeep ruikende) theedoek en knijp zoveel mogelijk vocht eruit (vergt wel enigszins vuurvaste handjes ;-)) Doe de bloemkool over in een kom en voeg de roomboter, tweederde van de de geraspte kaas en de gedroogde kruidenboterkruiden toe en meng met een staafmixer tot een smeuïge puree en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.Je kunt overigens naar hartelust experimenteren hiermee en bijvoorbeeld de boter (deels) vervangen door creme fraiche of door boursin voor koken.Vet een ovenschaal in en giet hierin het gehaktmengsel. Dek het mengsel af met de bloemkoolpuree en bestrooi die met de rest van de kaas en zet midden in de voorverwarmde oven gedurende circa 40 minuten, tot de bovenkant bruin is en je langs de randen van de puree de vulling ziet koken.