1. Home
  2. Recepten
  3. Karwijzaad

Karwijzaad recepten (880)

Alles wissen
Karwijzaad

Karwijzaad

Karwijzaad is een plant, die net als venkel en pastinaak behoort tot de schermbloemenfamilie. De plant kun je in het wild aantreffen in West-Azië, Europa en Noord-Afrika in weilanden, dijken en op bermen. De zaadjes van de karwijplant, zijn het onderdeel dat gebruikt wordt in gerechten. Het karwijzaad heeft namelijk een kruidige en aromatische smaak. In Nederland wordt karwijzaad ook geproduceerd. Let er op dat je karwijzaad niet verward met komijn. Dit gebeurt namelijk vaak, omdat de namen op elkaar lijken, maar vooral omdat de zaden een vergelijkbare smaak hebben. Karwijzaad is licht gebogen en komijnzaden zijn recht, dus hier zijn de zaden al aan te onderscheiden. De smaak van karwijzaad is echter twee keer zo sterk als die van komijnzaad. Dus let erop bij de dosering! Ook heeft karwij een net wat scherpere smaak en komijn een wat meer bittere smaak.

Vervangen
De gedroogde zaadjes van de karwijplant hebben een zoete smaak en wordt vaak verward met komijn en kummel. Kummel komt uit het Duits en is een andere benaming voor karwij. Komijn is echter een andere specerij met een vergelijkbare smaak. Karwij wordt echter ook wel wilde komijn genoemd: geen wonder dat het zo verwarrend is! De smaak van karwij is echter twee keer zo sterk als komijn dus kan wel als vervanging worden gebruikt, maar moet wel met mate gedoseerd worden. Karwij is lekker in brood of cake of eventueel hartige gerechten.

Alternatief
In plaats van uw aardappeltjes door een schaaltje karwijzaad te rollen, kunt u ze ook door rozemarijn rollen. Karwijzaad is echter goed om de mond te verfrissen en de spijsvertering te bevorderen. Het bezit een ruime hoeveelheid gezonde vetten en heeft een geneeskrachtige werking. Karwijzaad kan dan ook een alternatief geneesmiddel zijn en komt in de vorm van poeders, capsules of moedertincturen.

Kopen
U kunt karwijzaad bij de betere groenteboeren, natuurwinkels en toko's kopen. Karwij bloeit in mei en juni en wordt ook in Nederland geproduceerd. In het wild komt de plant voor in Azië, Europa en Noord-Afrika en groeit in weilanden, berken en op dijken.

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Aardappelen met kaas en karwijzaad

De heerlijke smaak van het karwijzaad komt goed tot zijn recht in dit zeer eenvoudig te bereiden aardappelgerecht.

INGREDIENTEN

4 grote aardappelen, 100 g geraspte gruyere, 2 tl karwijzaad

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bereidingswijze

Schrap de aardappelen. Snijd ze overlangs doormidden. Doe ze in aluminiumfolie (snijkant openlaten) en bestrooi iedere helft met geraspte kaas en wat karwij.Zet ze in de voorverwarmde oven en laat ze in 35-45 minuten gaar worden. De aardappelen moeten zacht zijn.Warm opdienen.

  • Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-04-2000
  • Bijgerecht
  •  30-60 min.

Aardappelen met karwijzaad

INGREDIENTEN

, 1,5 kg middelgrote aardappelen, zout, 1 theelepel uienpoeder, 2 theelepels karwijzaad, 50 gr kruidenboter,

  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-09-2002
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Aardappels met karwijzaad

INGREDIENTEN

6 kruimige aardappels, 40 gram boter, 2 eetlepels karwijzaad, 1/2 eetlepel fijn zeezout (Zonnatura).

  • Nederlands Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-09-2002
  • Nederlands Voorgerecht
  •  0-10 min.

koolsalade met karwijzaad

Knapperfris

INGREDIENTEN

? witte kool, ? kruidenbouillontablet, 1 eetlepel appelazijn, 1 theelepel dragonmosterd, 2 eetlepels olie, 2 theelepels karwijzaad, 1 plakje ham, 1 eetlepel fijngeknipt bieslook,

  • Grieks
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-08-2001
  • Grieks
  •  10-20 min.

Rozenwaterkoekjes met karwijzaad

INGREDIENTEN

350 g bloem250 g boter of margarine250 g witte basterdsuiker1 theelepel gemalen nootmuskaat2 theelepels karwijzaad3 theelepels rozenwater

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-10-2000
  •  
  •  30-60 min.

Komkommer met karwijzaad

INGREDIENTEN

, 1 ei, 1/2 bekertje zure room, 1 eetlepel citroensap, zout en peper, 1/2 eetlepel worcestershiresaus, 1 augurk (zoet-zuur), 1 komkommer, 1 theelepel karwijzaad,

  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-10-2002
  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.

Koolsalade met karwijzaad

?

INGREDIENTEN

0.25 stuks witte kool (ca. 250 gr.), 0.5 stuks kruidenbouillontablet, 1 eetl. appelazijn, 1 theel. mosterd (dragon), 2 eetl. olie, 2 theel. karwijzaad, 1 plakje ham, 1 eetl. bieslook, fijngeknipt

  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op07-02-2019
  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.

Varkensvlees met karwijzaad

INGREDIENTEN

400 gram magere varkenslappen - 50 gram boter - 1 grote fijn gesneden ui - 1/2 teentje fijn gesnipperde knoflook - 1/2 theelepel karwijzaad - 1 eetlepel tomatenpuree - 4 grote geschilde aardappelen - zout en peper

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-01-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Zuurkool ovenschotel met gehakt, ananas en kaas

Het voordeel van de winter is die overheerlijke winter groentes. Zuurkool, boerenkool, hutspot. Het leuke is om dat iedere keer weer op een andere manier te maken. Deze ovenschotel wordt hier regelmatig gemaakt.

INGREDIENTEN

300 gram (wijn)zuurkool, 300 gram rundergehakt, 2 sjalotjes, 3 eetlepel creme fraiche, 3 theelepel chilipoeder, 200 gram champignons, 1 1/2 theelepel karwijzaad, peper en zout, 150 gram geraspte oude kaas, aardappelen voor puree, hoeveelheid naar smaak (normaal gesproken ruim 300 gram), boter, Halve liter blik ananas, eventueel paneermeel, ,

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-01-2005
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Gesmoorde Witte Kool Met Karwijzaad

INGREDIENTEN

50 g boter, 750 g fijngesneden witte kool, 2 tl karwijzaad, zout.

  • Belgisch Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-10-2000
  • Belgisch Bijgerecht
  •  20-30 min.

Zuurkool met spek en karwijzaad

INGREDIENTEN

150 gram zuurkoolspek, 1 ui, 1 1/2 eetl. boter, 1 pond zuurkool, 2 theel. karwijzaad

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-11-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Nieuwste karwijzaad recepten

zure roomsaus met karwijzaad

Salades

INGREDIENTEN

1/2 liter zure room, 1 el. mayonaise, 1 tl. mosterd, 1 friszure appel, 1 tl. karwijzaad, zout en peper.

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op07-09-2000
  •  
  •  0-10 min.

Oven­huts­pot met kar­wij­zaad en braad­worst

Speciaal potje uit de oven

INGREDIENTEN

1 kg stamppotaardappelen, 1 kg hutspotgroente, 1½ tl karwijzaad, 3 el (arachide)olie, 480 g scharrelbraadworsten, 300 ml halfvolle melk, 30 g boter

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-11-2018
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Romige spitskool met ham en karwijzaad

EEN GEWOON,LEKKER,RECEPT VOOR DE WOENSDAG.

INGREDIENTEN

, , , 1 spitskool?750 gr, 75 gr ham, 25 gr boter of margarine, ?theelepel karwijzaad, ?dl slagroom, zout en peper, 1 theelepel maizena, , , , , ,

  • Internationaal Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-10-2003
  • Internationaal Bijgerecht
  •  10-20 min.

Gehakt Met Witte Kool En Karwijzaad

Een licht exotische gehaktschotel

INGREDIENTEN

1 gesnipperde ui, 15 g boter, 200 g rundergehakt, 2 ons sperziebonen, 2 ons witte kool in reepjes, 1/2 rode paprika in blokjes, 1/2 tl karwijzaad (kummel), 11/2 dl kruidenbouillon, 50 g tauge, zout, peper

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op29-04-2000
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Savooikool in roomsaus met karwijzaad

De romige en toch pittige savooikool past pefect bij eenvoudige visgerechten zonder saus.

INGREDIENTEN

-3 el plantaardige olie, -1 el karwijzaad, -500 g savooikool (geschaafd), -1,5 dl zure room, -2 th lepels franse mosterd, -zout en peper

  • Frans Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-11-2005
  • Frans Bijgerecht
  •  10-20 min.

Ierse Bollen Met Krenten En Karwijzaad

Voor 24 bollen Per bol: 85 Kcal / 360 Kjoules

INGREDIENTEN

300 gr ongebleekte bloem, 125 gr volkorenmeel, 2 eetl suiker, 2 theel bakpoeder, 1 theel zuiveringszout, 1/4 theel zout, 30 gr koude, ongezoute boter, 1 eetl karwijzaad, 1 ei, 1/4 l karnemelk, 75 gr krenten, 2 eetl halfvolle melk

  • Slanke keuken
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-10-1999
  • Slanke keuken
  •  20-30 min.

Varkenshaasjes met kool en karwijzaad.

Deze lekkere varkenshaasjes kun je ook in de oven grillen of bakken.

INGREDIENTEN

4 varkenshaasjes ( 800 gr )., 2 plakken doorregen spek, in fijne reepjes., 1 middelgrote ui, ( 150 gr ) fijngehakt., 1 el karwijzaad., 250 gr witte kool, in reepjes., 2 el bruine suiker., 60 ml appelazijn., 40 gr boter., 2 thl fijngehakte salie., 2 el zure room.

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-09-2007
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Chinese Kool Met Karwijzaad

Een aparte combinatie

INGREDIENTEN

1 chinese kool, 125 ml room culinair, 1 el karwijzaad, peper, zout

  • Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-04-2000
  • Bijgerecht
  •  0-10 min.

Aardappelsalade met kaas en karwijzaad

Een lekkere combinatie van aardappelen, pittige kaas en karwijzaad. Ideaal voor bij een BBQ

INGREDIENTEN

VOOR SALADE: , 1 kg aardappelen in schil gekookt, 1 ui, fijn, 1 teentje knoflook, fijn, 1 in lengte gehalveerd teentje knoflook, 1 kop geraspt belegen Cheddarkaas of ander pittige kaas, 1 t karwijzaad, , VOOR SALADE DRESSING: , 1/2 kop witte azijn, 1/2 kop slaolie, beetje zout, witte peper vers gemalen,

  • Afrikaans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-07-2012
  • Afrikaans
  •  > 120 min.

Aardappels met kaas en karwijzaad

INGREDIENTEN

4 grote vastkokende aardappels, zout, 2 eetlepels olijfolie, 50 gr geraspte belegen kaas, 1 eetlepel karwijzaadjes,

  • Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-05-2001
  • Bijgerecht
  •  20-30 min.

Zure Roomsaus Met Karwijzaad

INGREDIENTEN

1/8 liter zure room, 1 el mayonaise, 1 tl mosterd, 1 friszure appel, ? - 1 tl karwijzaad, zout en versgemalen peper.,

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-01-2000
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Marokkaanse zoete aardappelsoep met karwijzaad en arganolie

Een spannende smaakcombinatie, echt weer eens iets anders! Ik kreeg een flesje van de zeer prijzige arganolie (huile vierge) cadeau. (Er bestaat ook arganolie die uitsluitend geschikt is voor uitwendig/cosmetisch gebruik) . Arganolie is plantaardige olie die wordt gewonnen uit pitten van vruchten van de arganboom (Argania spinosa. De olie heeft een delicate smaak die iets doet denken aan amandel- en/of notenolie, maar is minder vettig. In dit recept kan de olie eventueel vervangen worden door een zelfgemaakt mengsel van amandel en/of walnotenolie met een vleugje frisse olijfolie. De soep heeft, mede door het gebruik van de lamsbouillon, een héél bijzondere smaak. Als je geen bezwaren hebt tegen de uitgesproken smaak van lam, echt een aanrader!

INGREDIENTEN

4 zoete aardappels (oranje vruchtvlees), geschild, in blokjes, 1 el karwijzaad + extra voor garnering, 1 lamsbouillonblokje, 2 uien (gehakt), 2 teentjes knoflook (fijngehakt), olijfolie, 200 gram gedopte tuinbonen (diepvries), 150-200 zachte geitenkaas, zout en peper, arganolie

  • Marokkaans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op26-04-2013
  • Marokkaans
  •  10-20 min.

Project Gezond Goulash met een beetje karwijzaad .

Wat een heerlijk stoofje! Helemaal toppie. Deze pluim geldt natuurlijk voor Project Gezond, die dit recept beacht. Ik ben enkel een " namaakster  " En of dit gerecht echt Hongaars is wekt bij mij enige twijfel, maar dat doet aan de smaak niets af. Karwijzaad heb  ik namelijk nog nooit gebruikt en dus ook niet in de kruidenlade. Op internet zocht ik er een alternatief voor en dat bleek komijn te zijn. *** Bij het boodschappen doen gisteren kon ik toch de verleiding niet weerstaan om bij de kruiden te snuffelen en jawel.... karwijzaad. En daar heb ik beslist geen spijt van. Op internet las ik ook, dat karwijzaad veelal gebruikt wordt in Arabische gerechten. Deze goulash geurt heerlijk en waarschijnlijk hoef je niemand aan tafel te roepen, want ze komen gewoon op de heerlijke geur af. Slechts in 20 minuten zit dit stoofje in de pan , rest nog 2 1/2uur stoven.

INGREDIENTEN

250 gram magere runderlappen in blokjes van 1 cm met peper en zout gekruid, 1 kippenbouillonblokje ( minder zout), 500 ml water, 1 ui gesnipperd, 1 teen knoflook gesnipperd, 2 tl paprikapoeder, 1 tl karwijzaad *** zie boven, 1 tomaat in blokken, 1 rode en een gele paprika in stukken, 130 gr ( zilvervlies) rijst. Ik neem altijd rijst met meer vezels, peper en zout naar smaak, scheutje olie

  • Hongaars Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op10-01-2020
  • Hongaars Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Gehaktballen met rode wijn, venkel en karwijzaad

Zuid-Europese smaken en geuren die de zon doet schijnen!

INGREDIENTEN

600 g half om half gehakt, 2 t rode wijn, 1 t zeezout, 1/4 t zwarte peper, 1/4 t rode peper vlokken (gedroogde fijngesneden rode pepertje kan ook), 1/4 t venkelzaadjes, 1/4 t karwijzaadjes (kummel), 1/4 t knoflookpoeder, 1/2 t korianderpoeder, 1/2 t gedroogde oregano, mespunt suiker, klein mespunt ve-tsin (paar korrels), , bloem voor gehaktballen door te rollen, olie voor bakken,

  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-05-2012
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Zoete zuurkool met rozijnen, karwijzaad en port

Dit recept heeft zich stapsgewijs ontwikkeld. Ik heb altijd gedacht dat karwijzaad wel lekker zou zijn met wijnzuurkool. Het is ook heerlijk in een ovenschotel met rozijnen en gehakt, mooie paneerlaag erop bijvoorbeeld. Toch wilde ik er meer uit halen. Vandaar de hapjespanvariant. Uiteindelijk de scheut port, dat kwam na een paar keer dit te hebben gegeten, maar is wel een ontzettend goede toevoeging. Lekker met aardappels uit de oven of aardappelpuree en met rundersaucijzen of speklapjes.  

INGREDIENTEN

Roomboter, 1 zakje witte wijn zuurkool, uitgelekt, 200 gram rundergehakt, 200 gram gewelde rozijnen, 4 sjalotten fijngesneden, 3 eetlepels karwijzaad, scheut rode wijnazijn, 2 eetlepels bruine basterdsuiker, scheutje Ruby Port

  • Europees Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-03-2017
  • Europees Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

B`stilla van kip met karwijzaad, walnoten en zoete ui

INGREDIENTEN

* 2 kippendijen, * 1 zoete ui, * boter en olie om in te bakken, * 0.125 theel karwijzaad, * 1.5 dl lams- of kalfsbouillon, * 2 eetl gehakte walnoten, * 2 vellen filodeeg

  • Internationaal
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-12-2012
  • Internationaal
  •  20-30 min.

Fijne taartjes met rode ui, provolone en karwijzaad

Makkelijk en hartig deze fijne taartjes die we warm of lauw serveren 

INGREDIENTEN

4 rode uien, 2 soeplepels olijfolie, 1 soeplepel Xérèsazijn, 1 bladerdeeg met pure boter, 8 sneetjes zachte provolone, 1 koffielepel karwijzaad, 1 bussel tuinkers voor het serveren, zout, zwarte peper van de molen

  • Italiaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-04-2020
  • Italiaans
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Hongaars stoofvlees: Pörkölt (Goulash)

Deze Hongaarse stoofschotel heet officieel: "Pörkölt" maar is bij ons beter bekend als goulash. Bestel je in Hongarije goulash (Gulyás) dan krijg je namelijk (goulash)soep. De officiële benamingen zijn in feite niet belangrijk. Het belangrijkste is dat het een heerlijke smakelijke en uiterst geurige stoofpot is. Het heeft een paar uurtjes nodig om te garen maar ondertussen ruikt je hele huis naar deze heerlijke stoofpot. Gemakkelijk te combineren met rijst, aardappelpuree, pasta, gnocchi of gewoon met brood. Je kunt ook makkelijk een grote hoeveelheid tegelijk maken voor een grotere groep of gewoon voor meerdere dagen. De 2e dag is het zelfs nog lekkerder omdat de smaken dan goed zijn ingetrokken. Gebruik geen extra zout want de gerookte spekreepjes zijn al zout genoeg. Deze spekreepjes zorgen ook voor de heerlijke "rook" smaak aan het gerecht. Deze smaak hoort bij dit gerecht want van origine wordt het klaargemaakt boven een houtvuurtje.

INGREDIENTEN

- 1 kg rundersucade, riblappen of ander stoofvlees, - 250 gram gerookte spekreepjes, - 4 uien, - 4 tenen knoflook, - 3 rode (punt)paprika`s, - 4 tomaten, - 1 (klein) blikje tomatenpuree, - 2 el paprika poeder (indien mogelijk 1 mild en 1 pittig), - 1 tl komijn poeder of karwijzaad, - 2 takjes tijm, - 2 laurierblaadjes, - 2 el worchestersaus, - 250 ml rode wijn, - 250 ml runderbouillon.

  • Hongaars
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op26-09-2013
  • Hongaars
  •  > 120 min.

Rundergoulash met aardappelen

Pittig eenpansgerecht; deze overheerlijke goulash heeft geen bloem nodig..de aardappelen zorgen automatisch voor de binding....een fantastisch gerecht!!!!! Pittig eenpansgerecht (doordat de aardappelen uiteen zullen vallen, gaat de saus natuurlijk binden, zodat er geen bloem nodig is!!!)

INGREDIENTEN

-3 uien (fijngehakt), -3 eetlepels olijfolie, -700 g mager rundvlees (in blokjes), -120 g geraspte (bloemige aardappel), -1 rode paprika (in reepjes), -2 eetlepels paprikapoeder, -1 eetlepel karwijzaad, -1 grote teen knoflook (uit de pers), -2 eetlepels tomatenpuree, -4,5 dl groentebouillon, -zout en peper, -500 g aardappelen (geschild en in blokjes), -1,5 dl zure room

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-02-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Groene kool of savooiekool met ham, appel en roomkaas uit de wok

Vanavond heb ik deze groene kool klaargemaakt. We hebben er van gesmuld. Mijn man is geen koolliefhebber, maar dit wilde hij wel vaker eten.

INGREDIENTEN

Plm.800 gram groene kool - 2 eetlepels olie - 1 kleine ui - 1 teentje knoflook - 150 gram dikke plak achterham - 1 appel (Elstar) - 1 groentenbouillontablet - 75 gram verse roomkaas - 1 theelepel karwijzaad - 2 theelepels paprikapoeder - peper, zout

  • Duits Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-12-2004
  • Duits Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Hongaarse ovenschotel van groene kool met gehakt en rijst

Een lekkere ovenschotel van groene kool oftewel savooiekool met rijst, gehakt, spekjes en zure room. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor aardappelpuree, maar ik denk dat rijst lekkerder is. Het recept komt uit Hongarije. Heel erg lekker en goed voor te bereiden. Ooit ergens iets dergelijks gelezen en geprobeerd hier een eigen draai aan te geven.

INGREDIENTEN

1 groene kool, 250 gram rijst, zout, peper, mespunt nootmuskaat, 400 gram rundergehakt, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 100 gram blokjes mager gerookt ontbijtspek, 2 eetlepels olie, 1 theelepel karwijzaad, 125 ml zure room, 2 theelepels paprikapoeder, 75 gram geraspte belegen kaas

  • Hongaars Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-12-2004
  • Hongaars Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Schweinebraten (Varkensvlees bijv varkensfilet) uit oven of slowcooker

Het oorspronkelijke recept kreeg ik van mijn neef uit München. Ik heb er zelf nog het een en ander aan toegevoegd. Het is een gemakkelijk recept omdat het vlees - zonder aan te braden - direct in de ovenschaal of Slowcooker (crockpot) gaat. Ideaal als je gasten krijgt.

INGREDIENTEN

1200 gram varkensvlees aan één stuk, bijvoorbeeld varkensfilet met vet of een schouderstuk -, Plm. 6 eetlepels zonnebloemolie -, 1 flinke ui, gepeld en gesnipperd, 1 winterpeen, schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden, 1 plak selderijknol, schoongemaakt in kleine blokjes, 1 prei, schoongemaakt, in halve ringen, 1 peterseliewortel, schoongemaakt in blokjes, 1 theelepel karwijzaad, 2 flinke teentjes knoflook, gepeld, in dunne reepjes gesneden, 1 eetlepel Dijon mosterd orginal, 1 vleesbouillontbalet, verkruimeld, peper, zout, In plaats van de wortel, selderij, prei en peterseliewortel kun je 250 - 300 gram grove soepgroenten gebruiken, maizena

  • Duits Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op16-12-2010
  • Duits Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Oostenrijkse goulashsoep

Waarschijnlijk staat deze soep er al vele malen op.Maar ik zet hem er toch nog een keertje bij.Hij is ook zo lekker !!

INGREDIENTEN

500 gr magere runderlappen, 500 gr aardappelen, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 1 rode paprika, 1 blikje tomaatstukjes (netto 400 gr), 1 klein blikje tomatenpuree, 2 gedroogde chilipepertjes, 2 theelepels majoraan, 2 theelepels karwijzaad, 1/2 eetlepel paprikapoeder, 3 vleesbouillontabletten, 1 runderschenkel, zout, peper,

  • Oostenrijks
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op31-10-2006
  • Oostenrijks
  •  > 120 min.

zuurkoolschotel met gehakt in de oven

Dat wordt smullen!!

INGREDIENTEN

500 gram (wijn)zuurkool, 500 gram rundergehakt, 1 ui, 1 potje creme fraiche, 1 eetlepel chilipoeder, ? potje paprikareepjes of een rode paprika in reepjes gesneden (meer paprika mag ook, dit naar smaak), twee theelepels karwijzaad, wat peper en zout, 100 a 200 gram oude geraspte kaas, naar smaak, , aardappelen voor puree, hoeveelheid naar smaak (normaal gesproken ruim 1 kilo), 1 ei, paneermeel, boter, ,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-01-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Waldorfsalade met kaas

Deze veelzijdige salade is geschikt als bijgerecht of als vegetarisch hoofdgerecht. Maak de salade het liefst een avond van tevoren, zodat de groenten gemarineerd en zacht zijn voor het serveren.

INGREDIENTEN

Voor salade:, 3 selderijstengels, in dunne plakjes, 1 uitje, in dunne ringen, 1 winterwortel, grof geraspt, 400 g witte kool, 1 zure appel, ? tl karwijzaad, 50 g gehakte walnoten, 200 g belegen kaas, in kleine blokjes, , Voor dressing:, 3 ? el olijfolie, extra vergine, 2 ? el zonnebloemolie, 3 ? el witte wijnazijn, of ciderazijn, mespunt suiker, snuf mosterdpoeder, snuf gedroogde dragon, zout en versgemalen zwarte peper,

  • Internationaal Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-06-2003
  • Internationaal Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Goulash a la louise - Slowcooker oven of gas

Gewoon even gespeeld met ingrediënten voor Goulash, net een beetje anders dan anders dus is het "a la Louise" geworden. Dit is dus niet het echte originele `Hongaarse Goulash` recept maar wij vonden het heerlijk en daarom wil ik dit recept op Smulweb delen. Het idee van de Runder en Hamlappen komt van een Hongaarse vriend van ons en hij maakt zijn Goulash altijd met Rund en Varkensvlees.

INGREDIENTEN

350 gram Runderriblappen, 350 gram hamlappen, 1 bakje spekblokjes, 1 el boter, 3 grote uien, 5 tenen knoflook, 4 dl bouillon ( zelf gemaakt of van blokje), 1 dl rode wijn, Groot blikje tomatenpuree, 1 tl geraspte schil van een citroen, 3 gedroogde tomaten op olie (fijn gesneden), 1 klein bekertje zure room, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 Rode en 1 groene paprika., Wat bloem om het vlees door te halen., 2 el maïzena., 1 tl karwijzaad.

  • Hongaars
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op05-10-2009
  • Hongaars
  •  > 120 min.

Goulashsoep

Een heerlijke rijk gevulde soep die je naar smaak kunt aanpassen.

INGREDIENTEN

500 gram runderlappen of -poulet, 1 rode paprika, 2 uien, klein blikje tomatenpuree, pakje tomato fritto of blik gepelde tomaten (400 gram netto), 2 teentjes knoflook, 3 bouillonblokjes rundvlees, 2 theelepels majoraan, 2 theelepels karwijzaad (kummel), 2 kleine gedroogde chilipepers, 1 eetlepel paprikapoeder (mild), 1,5 liter water, zout en peper, ongeveer 250 gram aardappelen, evt. runderschenkel

  • Balkan Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-09-2010
  • Balkan Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Mediteraanse Kalfstajine

Kalfsvlees uit de tajine

INGREDIENTEN

500 gram kalfspoulet, 3 eetlepels olijfolie, 1 kleine ui gesnipperd, 2 teentjes knoflook, gehakt, 1 eetlepel karwijzaad, 1 eetlepel korianderkorrels, 1 blikje tomatenpuree, 400 gram trostomaten, 5 dl kalfsfond, 400 gram kikkererwten gekookt, 175 gram pruimen zonder pit, Schil van 1 sinaasappel, 300 gram couscous, 6 dl kalfsfond, 30 gram verse koriander, grof gesneden, Zout, peper, Sap ½ limoen

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-07-2014
  •  
  •  60-120 min.

Hongaars stoofpotje varkensfilet paddenstoelen en zure room

Van Smulweblid alidada kreeg ik toen zij en haar man hier een paar dagen logeerden een potje echte gerookte paprikapoeder uit Hongarije . Dat paprikapoeder rook zo lekker dat ik er graag iets mee wilde maken. Inspiratie kreeg ik weer eens uit mijn favoriete kookboekje "100x Onno Kleyn: een bundel voor kookgeluk". In het originele recept wordt wildzwijn gebruikt. Op dit moment is wildzwijn moment niet te koop in de supermarkt. Dus nu gekozen voor varkensfilet. (Hamlappen kunnen ook heel goed). Verder heb ik wat extra kruiden toegevoegd. Naar eigen smaak dus. Wj vonden dit een heerlijk stoofpotje dat we zeker vaker gaan eten. NB De volgende keer zal ik het vlees eerst aanbraden in 2 eetlepels olie (in gedeelten). Dan uit de pan nemen en verder het recept volgen. Ik weet haast zeker dat de stoofpot dan nog lekkerder is ! Een heerlijk recept ook voor je slowcooker

INGREDIENTEN

1 grote ui (gesnipperd), 2 teentjes knoflook (gesnipperd), 50 gram boter, 3 eetlepels bloem, zout, versgemalen peper, 1 eetlepel paprikapoeder mild, 1/2 eetlepel gerookt paprikapoeder (als je dan niet hebt dan wat meer gewoon paprikapoeder), 1 theelepel karwijzaad (hou je er niet van laat het dan gewoon weg), 800 gram varkensfilet of hamlappen in blokjes, 300 ml wildfond, 1/2 theelepel cayennepeper (of meer of minder naar smaak = pittig), 100 gram mager gerookte spekreepjes, 250 gram gemengde paddenstoelen of champignons, 200 ml zure room

  • Hongaars Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-04-2015
  • Hongaars Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Zomerstoofpot

INGREDIENTEN

8 sjalotten, 2 teentjes knoflook, 600g sucadelappen, zout, versgemalen peper, 30g boter, 50g magere spekreepjes, 1 eetlepel paprikapoeder, 1⁄2 eetlepel karwijzaad, 2 paprika`s (rood en groen), 1 blik tomatenblokjes

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-03-2010
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
Karwijzaad

Karwijzaad

Karwijzaad is een plant, die net als venkel en pastinaak behoort tot de schermbloemenfamilie. De plant kun je in het wild aantreffen in West-Azië, Europa en Noord-Afrika in weilanden, dijken en op bermen. De zaadjes van de karwijplant, zijn het onderdeel dat gebruikt wordt in gerechten. Het karwijzaad heeft namelijk een kruidige en aromatische smaak. In Nederland wordt karwijzaad ook geproduceerd. Let er op dat je karwijzaad niet verward met komijn. Dit gebeurt namelijk vaak, omdat de namen op elkaar lijken, maar vooral omdat de zaden een vergelijkbare smaak hebben. Karwijzaad is licht gebogen en komijnzaden zijn recht, dus hier zijn de zaden al aan te onderscheiden. De smaak van karwijzaad is echter twee keer zo sterk als die van komijnzaad. Dus let erop bij de dosering! Ook heeft karwij een net wat scherpere smaak en komijn een wat meer bittere smaak.

Vervangen
De gedroogde zaadjes van de karwijplant hebben een zoete smaak en wordt vaak verward met komijn en kummel. Kummel komt uit het Duits en is een andere benaming voor karwij. Komijn is echter een andere specerij met een vergelijkbare smaak. Karwij wordt echter ook wel wilde komijn genoemd: geen wonder dat het zo verwarrend is! De smaak van karwij is echter twee keer zo sterk als komijn dus kan wel als vervanging worden gebruikt, maar moet wel met mate gedoseerd worden. Karwij is lekker in brood of cake of eventueel hartige gerechten.

Alternatief
In plaats van uw aardappeltjes door een schaaltje karwijzaad te rollen, kunt u ze ook door rozemarijn rollen. Karwijzaad is echter goed om de mond te verfrissen en de spijsvertering te bevorderen. Het bezit een ruime hoeveelheid gezonde vetten en heeft een geneeskrachtige werking. Karwijzaad kan dan ook een alternatief geneesmiddel zijn en komt in de vorm van poeders, capsules of moedertincturen.

Kopen
U kunt karwijzaad bij de betere groenteboeren, natuurwinkels en toko's kopen. Karwij bloeit in mei en juni en wordt ook in Nederland geproduceerd. In het wild komt de plant voor in Azië, Europa en Noord-Afrika en groeit in weilanden, berken en op dijken.

Nieuwste karwijzaad recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top