Karakollen
Een vergeten topper uit de Vlaamse keuken, 'karakollen' of wulken, die bijna uitsluitend nog te degusteren zijn op de Vlaamse kermissen !!!!!
-2 kg karakollen -2 liter water -30 g zeezout -2 el geplette zwarte peper -1 witte selder -4 wortelen -1 ui -1 prei -5 laurierblaadjes -zeste van 1 sinaasappel en een citroen
*laat de levende karakollen 1 dag in flink gezouten water verblijven, dat je enkele keren ververst
*we maken een stevige bouillon door de selder onversneden in vers gezouten water op te zetten gedurende 60 min, op een zacht vuur met de in stukjes gesneden andere groennten -doe de goed gespoelde karakollen in de kokende bouillon (het water mag nu niet meer koken); laat ze garen gedurende 30 min in de bouillon die tegen het kookpunt gaat -haal de karakollen met een schuimspaan uit de bouillon en serveer ze warm met de groenten
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op25-04-2005Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
karakollen
Zeeslakken in een hartig bouillonetje, een echt vlaams oud recept
Karakolln of zeeslakken of wulken (is allemaal hetzelfde)in schelp of diepvries zonder schelp.De meeste karakollen zijn al gekookt, water, selder, knoflook(facultatief), bouillonblokje (groenten- of tuinkuiden), tabasco of cayennepeper,
- Belgisch
- 10-20 min.
- Geplaatst op02-05-2000Belgisch10-20 min.