Kalfszwezerik
Kalfszwezerik is in verband met de hoge prijs geen gangbaar gerecht. Het hoort thuis in de fijne keuken en wordt zeer geapprecieerd.
? 1 kalfszwezerik.
? De voorbereiding is altijd hetzelfde, 5 a 6 uur laten weken in koud water dat verscheidene malen wordt ververst. ? >> Daarna in een pan koud water leggen, dat langzaam aan de kook wordt gebracht, van tijd tot tijd roeren met een houten lepel en 2 minuten zachtjes laten doorkoken, van het vuur halen en met het hete water af laten koelen, uit laten lekken en met koud water afspoelen. ? >> Het ronde deel van het langwerpige snijden en de vette bestanddelen en de vliezen verwijderen.
? De bereiding is verschillend naar gelang de culinaire bestemming van de zwezerik.
- > 120 min.
- Geplaatst op05-06-2005> 120 min.
kalfszwezerik
Voordat je een zwezerik kunt bakken moet je hem eerst pocheren hier een lekkere manier
Kalfsbouillon rozemarijn knoflook wortel ui prei iets kerriepoeder
- Frans Voorgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op07-07-2000Frans Voorgerecht10-20 min.
Kalfszwezerik met Boerenjongenssaus
-----Gegeten in restaurant "de Wijnberg" te Bolsward.
600 gr. Kalfszwezerik - 100 gr. Roomboter - Peper - Zout - Bloem - 2 dl. Boerenjongens.
- Nederlands Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op13-06-2000Nederlands Voorgerecht20-30 min.
Kalfszwezerik met kreeftensaus
600 gram kalfszwezerik, 4 schoongemaakte en ontdooide gamba?s, 1 blikje kreeftensoep, 1/4 liter slagroom, 1 eetlepel cognac, boter, zout en peper, waterkers
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op02-03-2000Hoofdgerecht20-30 min.
Kalfszwezerik met witlof
Lepelhapje
1 kalfszwezerik van 200 gr. - 1 flinke stronk witlof - 2 el. bloem - 100 gr. geklaarde boter - 1 tl. suiker - 1 tl. acaciahoning - scheutje sherry-azijn - 1 kleine el. mosterd van Meaux - 1dl. slagroom - peper - zout - nootmuskaat
- 10-20 min.
- Geplaatst op03-12-199910-20 min.
Kalfszwezerik En Kalfslever
Voorgerecht. Kalfslever en Zwezerik op een bedje van prei, wortel en gebakken appel met madeirasaus.
400 gr. Kalfszwezerik; 400 gr. kalfslever; bloem; 40 gr. boter; 250 gr. prei(schoon); 100 gr. wortel; 2 appels(cox); 1 eetl. suiker; 1 sap van sinaasappel; SAUS: 3 dl kalfsfond; 1 dl. madeira; boter; 3 eetl. ge- slagen room; peper en zout; GARNITUUR: 1 zakje veldsla; 5 cherry-tomaatjes.
- Frans Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op02-05-1999Frans Voorgerecht20-30 min.
Kalfszwezerik Met Walnotensaus
700 gram kalfszwezerik, 3 el zout, 150 gram walnoten, 2 dl droge witte wijn, 1/4 liter slagroom, 2 dl kalfsfond, 4 el bloem, zout, peper, 50 gram boter, 1 el peterselie
- Belgisch Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op10-10-2000Belgisch Hoofdgerecht> 120 min.
Kalfszwezerik en spruitjesstoverij
Spruitjes zijn het lekkerst als de vorst eroverheen is gegaan, zegt een boerenwijsheid. De koude veroorzaakt een verzoeting waarbij het zetmeel wordt omgezet in suiker. Eet dus veel spruitjes voor winterse energie !
600 g kalfszwezerik - 500 g spruitjes - 300 g wortels - 150 g zilveruitjes - 3 eetlepels bakboter - 120 g roomboter - 1 takje tijm - 1 laurierblad - peper en zout - 1 eetlepel bloem - 3 eierdooiers - 1 citroen
- Belgisch Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op29-05-2001Belgisch Hoofdgerecht> 120 min.
Gestoofde Kalfszwezerik
Met rode Banyuls en chocolade. Spinazie, perziksnippers en een aardappelsausje (recept van Frank Fol van restaurant Sire Pynnock uit Leuven)
800 gr kalfszwezerik; 2 dl kalfsfond; 2 dl banyuls; 8 gr pure chocolade; perziklikeur; peper en zout; 5 gr griessuiker; 1 verse perzik; 2 kg jonge spinazie; 400 gr bintjesaardappelen; boter; cacaopoeder
- Belgisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op20-11-2001Belgisch Hoofdgerecht60-120 min.
kalfszwezerik met tomatensaus
Zááálig. Vooral het ontvliezen is secuur, maar het resultaat is erg goed. Zwezerik kun je krijgen bij de betere slager, meestal bevroren. Laat het dan afgedekt 24 uur in de koelkast ontdooien.
600 gram kalfszwezerik, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 pak gezeefde tomaten (500 gram), 1 el tomatenpuree, 1 laurierblaadje, Tijm, Versgemalen peper, 0,5 tl suiker, 2 takjes peterselie, 4 el bloem, 100 gram koude boter, 4 kerstomaatjes, 8-12 basilicumblaadjes
- Frans Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op15-03-2013Frans Hoofdgerecht60-120 min.
Kalfszwezerik Gruyere
Gegratineerde zwezerik
800 gram Kalfszwezerik, 1 winterwortel, 2 middel grote uien, 3 dl witte wijn, 3 dl gevogelte bouillon, 200 gram grotchampignons, 100 gram geraspte gruyere, 5 takjes thijm, 1 laurierblad, , 30 gram bloem, 10 gram boter om in te bakken, 20 gram boter om een roux te maken voor de saus, peper en zout, ,
- Frans Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op21-01-2001Frans Hoofdgerecht20-30 min.
Kroketjes met kalfszwezerik
Naast de kalfszwezerik worden er ook truffelsnippers in de kroketjes verwerkt. Mede daardoor zijn het uitgesproken luxe creaties geworden.
300-400 gram kalfszwezerik, - zout, - 2,5 dl droge witte wijn, zoals chardonnay, - 1 stukje foelie, - 1 kleine gedroogde rode Spaanse peper (lombok rawit), - 2 takjes verse tijm, - 2 takjes bladpeterselie, - 45 gram boter, - 40 gram bloem, gezeefd, - 1,5 dl kookroom, - zout, - witte peper uit de molen, - 1,5 eetl. truffelsnippers, uit blikje of potje, - ca. 175 gram droog kruim van witbrood of paneermeel, - 2 eieren, losgeroerd met 2 eetl. water,
- 30-60 min.
- Geplaatst op27-02-200130-60 min.
Sneetjes kalfszwezerik
Verfijnd en eenvoudig voorgerecht, dat zeker in smaak zal vallen
-4 dunne witte sneden brood, -boter om te smeren, -4 plakken gekookte kalfszwezerik, -100 g champignons, -1 eetlepel boter en bloem, -1/8 l melk, -4 plakken gekookte ham, -zout en peper en een snufje nootmuskaat, -paprikapoeder, -1 eierdooier, -40 g geraspte Parmezaanse kaas
- Belgisch Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op11-12-2002Belgisch Voorgerecht20-30 min.
Gegrillde kalfszwezerik
Met een sauce diable...een voltreffer van formaat!
-400 g kalfszwezerik (gekuist en geblancheerd ), -100 g bacon, -200 g kleine tomaatjes, SAUCE DIABLE:, -4 sjalotjes, -2 tenen knoflook, -2 eetlepels boter, -1/4 l droge witte wijn en 1/4 l sterk geconcentreerde bouillon (blik Campbell), -wat beurre manie om te binden, -worcestersaus, -1 th lepel mosterdpoeder, -sap 1/2 citroen, -1 eetlepel gehakte kervel, -zout, peper, -wat bruin van jus (facultatief)
- Belgisch Voorgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op24-04-2003Belgisch Voorgerecht10-20 min.
Macaronipastei met kalfszwezerik
Deze Pasticcio di maccheroni is een fraai gerecht
VOOR HET DEEG:, -300 g bloem ; 1 ei en 200 g zachte boter, DE VULLING:, -250 g kalfszwezerik, -water, -olie, -zout, -250 g macaroni, -40 g boter en 30 g bloem, -1/4 l melk, -250 g champignons, -10 gevulde olijven, -3 eieren, -witte peper uit de molen, -gedroogde basilicum en gedroogde oregano, -sap 2 citroenen, VERDER:, -1 eierdooier om te bestrijken, -1/2 l kant en klare tomatensaus, -zout, witte peper, -1 th lepel citroensap, -peterselie,
- Italiaans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op02-08-2003Italiaans Hoofdgerecht30-60 min.
Gepaneerde Kalfszwezerik
600 gram zwezerik, peper en zout, 2 eierdooiers, wat rijstebloem, 100 gram boter, 1 dl rode wijn, 1 potje zure room, 6 gepelde tomaten, 3 eetlepels gehakte peterselie.
- Indonesisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op18-02-2001Indonesisch Hoofdgerecht20-30 min.
Kalfszwezerik Met Bieslooksaus
-600 gr kalfszwezerik-gehakte sjalot-100 gr boter-2 dl witte wijn-zout-peper-bloem-bieslook-peterselie-200 cc room
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op27-10-1999Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Gebakken kalfszwezerik
Erg lekker met peterselieaardappelen en kleine doperwtjes
-2 kalfszwezeriken, -zout en witte peper, -1 ei, -50 g paneermeel, -60 g boter
- Belgisch
- 0-10 min.
- Geplaatst op14-12-2004Belgisch0-10 min.
Kalfs-Zwezerik En Lever
4 vellen lasagnadeeg, 250 gram (wilde) spinazie, 1 noot zwezerik, 3 ons kalfslever, bouquet garni, 1 dl. witte wijn, 1 dl. bouillon, 2 eetlepels slagroom, ruim 1 ons cantharellen.
- Frans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op08-08-1999Frans Hoofdgerecht30-60 min.
Kalfszwezerik met Champignons
Zwezerik wordt als delicatesse beschouwd, het is een van de fijnste stukjes orgaanvlees. Dit recept is afkomstig uit Oostenrijk.
2 kalfszwezerikken (ca. 600 g, vooraf bij de slager te bestellen), zout, 1 eetlepel azijn, 250 g champignons, 2 eetlepels bloem, 2 eetlepels boter, 1/8 liter warm kalfsfond (uit pot), 1 bosje peterselie, 125 g room, versgemalen witte peper
- Oostenrijks Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op02-02-2019Oostenrijks Hoofdgerecht30-60 min.
Sate van kalfszwezerik
Amuse
280 gr. zwezerik - 100 gr. gesneden prei - 1 ui, gesnipperd - 1 laurierblad - 1 takje tijm - wat rozemarijnnaaldjes - 2 el. boter - olijfolie
- 20-30 min.
- Geplaatst op19-12-199920-30 min.
Provencaalse kalfszwezerik
Niet op vakantie naar de Provence? Haal de provence op Uw bord met deze aanrader
-4 kalfszwezeriken (elk 200 g), -zout ; witte peper; 40 g boter, Verder:, -8 tomaten, -2 aubergines, -4 eetlepels olie, -zout; witte peper ;majoraan ; oregano ; piment ; rosmarijn en peterselie
- Frans Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op09-07-2002Frans Hoofdgerecht20-30 min.
Kalfszwezerik met asperges
De hartzwezerik is de beste
800 gr hartzwezerik, , 1 bot asperges, , 250 gr morieltjes, , wat basilicum, , boter,
- Belgisch Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op10-03-2002Belgisch Voorgerecht20-30 min.
Gebakken kalfszwezerik
Niet goedkoop, maar overheerlijk
-2 kalfszwezeriken, -zout en witte peper, -1 ei, -50 g paneermeel, -60 g boter
- Belgisch Voorgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op24-04-2003Belgisch Voorgerecht10-20 min.
Kalfszwezerik Met Port
600 gr kalfszwezeriken, 50 gr gedroogde morieljes, 2 wortelen, 1 ui, 1 tak selder, 30 gr boter, 1 el olie, 2 el port, 2 dl gevogeltefond, 2 el room, Zout, Peper
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op30-10-2000Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Toskaanse Kalfszwezerik
Marsalawijn en eekhoorntjesbrood maken van deze Italiaanse zwezeriken iets bijzonder
-2 kalfszwezeriken (elk 300 g), -500 g eekhoorntjesbrood, -2 kleine uien (fijngesnipperd), -2 tenen knoflook (uit de pers), -zout, -60 g boter, -2 eetlepels olie, -6 eetlepels marsalawijn, -witte peper uit de molen, -gehakte peterselie
- Italiaans Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op27-04-2003Italiaans Hoofdgerecht20-30 min.
kalfszwezerik met bier
4 kalfszwezeriken, 150 gr champignons, 3 sjalotten, 1 eetlepel azijn, peterselie, 100 gr boter, 1 snee witbrood zonder korst, 1/2 liter abdijbier, peper, zout, , , Opmerking: in principe is de hoeveelheid bier voldoende; wilt u echter, tijdens het stoven meer bier toevoegen, verwarm dat dan eerst voor.,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op04-02-2000Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Kalfszwezerik met bier
4 kalfszwezeriken, 150 gr champignons, 3 sjalotten, 1 eetlepel azijn, peterselie, 100 gr boter, 1 snee witbrood zonder korst, 1/2 liter abdijbier, peper, zout,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op04-02-2000Belgisch Hoofdgerecht60-120 min.
Kalfszwezerik met champignonsaus
Kalfszwezerik is een delicatesse maar met dit recept maak je dit stukje vlees gemakkelijk klaar. Heerlijk in combinatie met champignonsaus!
2 uien, 100 g kastanjechampignons, 150 g oesterzwammen, bosje peterselie, fijngehakt, 600 g kalfszwezeriken, 2 blaadjes laurier, scheutje cognac, 200 ml room, 30 g gedroogde morieljes, 2 el suiker, 150 g kalfsbouillon, boter, olijfolie, peper en zout
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op14-09-2020Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Kalfszwezerik met prunaux
250 g pruneaux zonder pit, -5 dl sinaasappelthee, -4 x 200 g hartzwezerik, -1 sinaasappel, -1 citroen, -25 g boter, -1 el arachide-olie, -50 g bloem, -1 el honing, -1 dl witte wijn, -1 dl jus de veau, -0,5 dl sinaasappellikeur, -zout en peper,
- Internationaal Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op11-11-2002Internationaal Hoofdgerecht30-60 min.
Risotto van kalfszwezerik met asperges
Een recept van Ferdy Debecker van het gastronomisch restaurant "Eyckerhof" in Eikevliet (Bornem), in het hartje van de klein-Brabantse aspergestreek. De 42-jarige, rondborstige Ferdy was in 1997 winnaar van de befaamde "Grand Prix International Auguste Escoffier", waarbij hij in de finale te Nice, 1 Amerikaan en 6 Fransen versloeg.
24 witte asperges * 600 g kalfszwezerik * 1 wortel * 1 preiwit * 80 g risottorijst * 2 dl water * 4 cl notenolie * 50 g roomboter
- Italiaans
- 30-60 min.
- Geplaatst op23-09-2001Italiaans30-60 min.
Kalfszwezerik met oesterzwammen en De Koninckbier
Een feestelijk voorgerecht van kalszwezerik met De Koninck bier, het bekende Antwerpse "Bolleken", mijn lievelingsbiertje, vandaar mijn smulnaam.
600 g kalfszwezerik, 25 cl De Koninck-bier, 1 dl bruine fond, 500 g oesterzwammen, 1 eetlepel peterselie (fijngehakt), 1/2 eetlepel citroensap, 100 g boter (roomboter), 20 g bloem, peper, zout
- Belgisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op15-03-2001Belgisch20-30 min.
Kalfszwezerik met appelbolletjes en calvados-saus
"Ris de veau au Calvados".
800 gram Kalfszwezerik - 50 gram boter - 1 gehakte sjalot - 1 teentje knoflook - 1 theelepel paprikapoeder - 1 eetlepel tomatenpuree - 1 borrelglas Calvados - 4 eetlepels kalfsfond - 1/4 liter room - appelbolletjes - 2-3 eetlepels bloem - zout en peper - verse basilicum
- Frans Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op01-11-2000Frans Hoofdgerecht20-30 min.
Kalfszwezerik in Calvadossaus
Recept gekregen van Tonia, waarvoor dank. De heerlijke saus wordt gemaakt met Calvados, kalfsfond, room en appelbolletjes.
800 g kalfszwezerik, 50 g boter of olie, 1 gehakte sjalot, 1 teentje knoflook, 1 tl paprikapoeder, 1 el tomatenpuree, 1 borrelglas Calvados, 4 el kalfsfond, 1/4 l room, appelbolletjes naar smaak (met bolletjessteker uit een appel steken), 2-3 el bloem, zout, peper, verse basilicum
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op17-05-2000Hoofdgerecht20-30 min.
Kalfszwezerik met gemengde paddestoelen
"Ris de veau aux champignons sauvages". Een recept van chef-kok Pieter Smits van ?Hostellerie De Hamert? in Wellerlooi.
125 gr kalfszwezerik - peper en zout - boter voor het bakken - 4 portabella?s -200 gr kastanjechampignons - 16 oesterzwammen - 2 tl melange bourguignonne (kruidenmix) -1 dl rode port - 2 dl bouillon - 1 dl koksroom - 100 gr shii-take - 30 gr boter - 200 gr rauwe ganzenlever
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op01-11-2000Frans30-60 min.
Kalfszwezerik met frambozenmarinade en eendenleverkrullen
4 eetlepels frambozenazijn -, 3 dl. frambozenpuree -, 400 gram kalfszwezerik -, 1 blad laurier -, 4 eetlepels olijfolie -, peper -, 8 peperkorrels -, poedersuiker -, 1 dunne prei -, 100 gram sla -, 1 ui -, 2 dl. water -, 2 wortels -, zeezout -, zout -, 50 gram eendenlever,
- Nederlands Voorgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op27-09-2002Nederlands Voorgerecht> 120 min.
Kwartels met kalfszwezerik en Champagne.
Een feestelijk voorgerecht.
4 kwartels - 1 kalfszwezerik - 4 plakjes bardeerspek - 70 gram boter - 50 gram borstspek - 4 kleine uitjes - 100 gram champignons - 1 dl slagroom - 1,5 dl champagne - zout, peper
- Belgisch Voorgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op30-04-2003Belgisch Voorgerecht30-60 min.
Fricasse Van Kalfszwezerik , Cepes En Truffelboudins
Lekkere aardse smaken
600 gram kalfszwezerik, 600 gram cepes (andere paddestoelen mogen ook, echter cepes maken de smaak), 12 truffelworstjes (verkrijgbaar bij slagerij de Leeuw, Utrechtsestraat 92, Amsterdam), 3 dl jus de veau, 2 dl slagroom (tot yoghurtdikte opgeslagen), peper-zout,
- Frans Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op15-08-1999Frans Hoofdgerecht60-120 min.
Kalfszwezerik met witlof en witkap stimulo
800 gr schoongemaakte kalfszwezerik, 150 gr boter, 1 dl kalfsfond, 500 gr bladspinazie, 1 dl Witkap Stimulo, 1 dl muskaatwijn, peper, zout, notenolie, 4 stronken witlof
- Belgisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op04-02-2000Belgisch Hoofdgerecht60-120 min.
Gevulde Lamsfilet Met Kalfszwezerik
Bijzonder lekkere schotel voor Pasen.Bijna geheel op voorhand te bereiden.
2 hele lamsfilets, 150 gram kalfszwezerik, 50 gram boter, 2 varkensnetjes, 1 bosje groene asperges, 1 vrij dikke plak Ganda ham, 1/2 knolselder, 3 deciliter room, 50 gram gemalen kaas, 4 teentjes knoflook, 2 deciliter kalfsjus, , enkele druppels truffelolie, peper en zout, nootmuskaat, ,
- Frans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op10-03-2001Frans Hoofdgerecht30-60 min.
Kalfsoesters met kalfszwezerik, shii-take en oesterzwammen
500 g oesterzwammen - 500 g shii-take - 1 takje dragon - 1 toef peterselie - 4 kalfsoesters - 1 kalfszwezerik - 100 g boter, 1 koffielepel gekneusde jeneverbessen - 2 eetlepels Japanse sojasaus (Kikkoman) - vers gemalen peper - zout
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op09-05-2001Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.