1. Home
  2. Recepten
  3. Kaasplank

Kaasplank recepten (28)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

KAASPLANK

Lekker op een gezellige avond

INGREDIENTEN

? 1 harde kaas: Belgomilk belegen? 2 halfharde kazen: Saint ? Albray en Pere Joseph? 1 zachte kaas: Wijnendale? 1 blauwe kaas: Roquefort? 300 g gemengde noten? witte en blauwe druiven

Bereidingswijze

1. Schik de verschillende kaassoorten op een schotel.2. Versier met de noten en druiven.

  • Frans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op07-03-2002
  • Frans
  •  10-20 min.

Kaasplank quiche

Heb jij ook altijd kaas over van je kaasplankje wat dan in een hoekje van je koelkast verdwijnt? Met dit originele recept tover je deze kliekjes weer om in een heerlijke maaltijd!

INGREDIENTEN

Voor het korstdeeg:, , 200g koude boter, 400g bloem, snuf zout, 2 eidooiers, 3 el koude melk, , Voor de vulling:, , 300g kaasjes van je kaasplank, 2 eieren, 200 ml slagroom, 4 takjes tijm, 8 druiven, gehalveerd

  • Wereld Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op26-09-2017
  • Wereld Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Franse kaasplank

Wat mag er niet ontbreken op de Franse kaasplank?

INGREDIENTEN

Camembert, Brie, Geitenkaas; een droge, een medium of b.v. Bettine Blanc, Roquefort of een andere harde of zachte schimmelkaas, Verse kaas,

  • Frans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op23-08-2002
  • Frans
  •  0-10 min.

Kaasplank met zilveruitjes

.

INGREDIENTEN

340 gram zilveruitjes (potje), 3 eetl. rozijnen, 3 eetl. donkere basterdsuiker, 3 eetl. ketchup, 1 eetl. kerriepoeder,

  • Nederlands Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-05-2019
  • Nederlands Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Franse kaasplank

Een Franse kaasplank is natuurlijk heerlijk als dessert. Maar ook als voorafje doet deze plank vol met lekkers het erg goed. Serveer je dit kerstdiner bijvoorbeeld champagne om mee te beginnen? Dan past deze borrelplank daar erg goed bij! 

INGREDIENTEN

1 brie, 1 camembert, 150 g blauwe kaas, trosjes blauwe en groene druiven, 50 g walnoten, crackers naar keuze

  • Frans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-11-2019
  • Frans
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Zwitserse kaasplank

Hoe stel je nou een borrelplank samen? Deze Zwitserse kaasplank is onwijs feestelijk en makkelijk samen te stellen. Met wie ga jij hem delen? 

INGREDIENTEN

Appenzeller ® 100 g, Tête de Moine AOP 100 g, Gruyère AOP 100 g, Emmentaler AOP 100 g, 75 g vijgenchutney, 75 g abrikozenjam, 2 trosjes druiven, 1 rustiek stokbrood

  • Zwitsers
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op10-12-2019
  • Zwitsers
  •  0-10 min.
Populaire kaas recepten

Franse kaasplank

.

INGREDIENTEN

1 eetl. olijfolie, 60 gram walnoten, 170 gram chaumes-kaas, 150 gram zachte geitenkaas, 125 gram fourme d'ambert (blauwaderkaas), 500 gram rode druiven

  • Frans Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-05-2019
  • Frans Nagerecht
  •  10-20 min.

Hollandse kaasplank

.

INGREDIENTEN

100 gram Kernhem, 100 gram boerenkaas (jong belegen), 100 gram Oerkaas, 100 gram Twijfelaar (3-melkse kaas), 100 gram Friesche kruidenkaas, 1/2 bak pitloze witte druiven ((a 500 g), in trosjes), 1 bakje walnoten (60 g), 1 pakje ultradunne crackers (delicate thin crisp sesame (190 g))

  • Nederlands Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-05-2019
  • Nederlands Nagerecht
  •  10-20 min.

Kaas­plank met zelf­ge­maak­te vij­gen-si­naas­ap­pel­chut­ney

Een overheerlijke Zwitserse kaasplank met huigemaakte vijgen- en sinaasappelchutney

INGREDIENTEN

1 aubergine, 2 rode uien, 125 g gedroogde vijgen, 2 tenen knoflook, 2 medium handsinaasappels (schoongeboend), 390 g tomatenblokjes, 1 el ras el hanout kruiden, 1 tl zout, 75 g kristalsuiker, 85 g Zwitserse Gruyère (harde kaas), 85 g Epoisses Crémier Germain rodekorstkaas (stuk), 85 g Rouge 50+ rodekorstkaas (stuk), 85 g Soignon petit Pouligny geitenkaas (stuk), 85 g Lanquetot petit Livarot wittekorstkaas (stuk), 85 g Papillon Perail de brebis 55+ geitenkaas (stuk), 85 g Roquefort 52+ blauwaderkaas (stuk), 100 g zeezoutboter

  • Zwitsers
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-02-2018
  • Zwitsers
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Een kaasplank serveren voor het zoete dessert

Een kaasplank serveren vóór het dessert is een dagelijkse gewoonte voor de Fransen. Hoe moet de samenstelling zijn en waarop moet u letten. Welke kaas kiezen we en hoe serveren wij de kaas Bij een goede maaltijd mag kaas niet ontbreken. In top-restaurants is het een erezaak om met een trolley vol kazen langs te komen. Helaas hebben de toeristen het bij de gewone restaurants een beetje te bont gemaakt. Er werd niet bescheiden van een kaasplank genomen (maximaal drie à vier stukjes), maar zóveel dat menig restaurant tegenwoordig een bordje met voorgesneden kaasstukjes geeft. Jammer! Fransen zijn er trots op dat zij meer kaassoorten hebben dan er dagen in het jaar zijn. Ook de Engelsen en de Grieken zijn bekend om hun kazen. Het samenstellen van een kaasplank gebeurt volgens bepaalde regels. Van zacht naar scherp. Wat de samenstelling van uw kaasplank ook moge zijn, let op de volgende punten. De aroma van de kazen moet tot zijn recht komen. Haal de kazen minstens een halfuur, maar liefst een uur voor het serveren uit de koelkast . Serveer de kaas zonder de verpakking. Snij de kaas nooit in plakken, want dan droogt het te snel uit. Rijpe kazen kunnen gaan uitlopen. Reken bij een dessert op 60 - 80 gram kaas per persoon. Serveer er stokbrood of toast bij. Leg voldoende messen bij de plank. Wijn, bier en mineraalwater past goed bij kaas. Limonade (sapjes), koffie en thee eigenlijk niet. Een uitzondering daarop is soms druivensap of appelsap, die het bij sommige kaassoorten goed doen. Witte wijnen en lichte rode wijnen passen beter bij de kaas dan zware rode wijnen. Geef uw gasten een klein bordje met een mes. Een kaasplank kan al uit drie of vier verschillende soorten worden samengesteld. Uiteraard ook meer. Zorg dat de kaasplank voor ieder wat wils heeft. Neem een houten plank of platte schaal. De kaas wordt altijd ingedeeld naar de mate van sterkte. Met de klok mee beginnen we met de milde kazen, dan volgen de meer kruidige kaassoorten en de zeer sterke kazen sluiten de rij. Er zijn zeer vele soorten kaas. Wij kennen allemaal de brie, de camembert, de emmentaler en de roquefort. U neemt uiteraard dat wat u zelf lekker vindt, maar mag ik u daarnaast wijzen op een aantal andere kazen? Picodon: een zachte heerlijke Franse kaas. Wordt gemaakt van geitenmelk. Bleu d`Auvergne heeft een scherperesmaak en is blauw geaderd. Brillat Savarin is een heel zachte, lichtzure kaas uit Normandie. Een aanrader! Munster (Munster-Gérômé) is een sterk geurende kaas Brie is een zachte kaas Lekker bij een bordeaux of een Côte du Rhône Camembert is een zachte kaas. Lekker bij een rode wijn of een fruitige beaujolais Cheddar, een zachte Engelse kaas. Lekker bij een witte wijn. Comté:, een harde kaas uit Frankrijk. Lekker bij een lichte rode of droge witte wijn. Emmentaler is een harde Zwitserse kaas. Lekker bij rode wijn. Feta is een Griekse kaas gemaakt van schapenmelk. Lekker bij een witte wijn. Gorgonzola is een zachte kaas met een blauwschimmel. Het wordt uitsluitend van koemelk gemaakt. Lekker bij een rode wijn. Er zijn nog honderden andere soorten: Crottin de chavigno, Montrachet, Maroilles met zijn pregnante geur, Chantal, Reblochon, Beaufort, Magor, Pont-l`Evêque Als ik uit de bovenstaande kazen een kaasplank zou samenstellen dan zou ik nemen (van mild tot sterk): Brillat Savarin (verkrijgbaar in Nederland?) Picodon Camembert Comté, Roquefort of Bleu d`Auvergne Munster Ik leg voor de liefhebbers wat witte druiven bij de kaas. Staat leuk en is lekker bij de kaas. Een glas witte of rode wijn erbij en uw diner krijgt een extra feestelijk tintje.

  • Frans Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-03-2009
  • Frans Nagerecht
  •  30-60 min.

kaasschotel

INGREDIENTEN

Van alle kazen die ik hier noem 150gr:, Nazarethkaas, Beauvoorde, Chimay-kaas, Postelkaas, Affligemkaas, Trou d"Sottai, Oud Brugge, Chateau d'Arville

  • Belgisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op30-11-2003
  • Belgisch
  •  0-10 min.
Nieuwste kaasplank recepten

buffet

Diverse ideetjes voor een geslaagd buffet. Leuk om familie of vrienden hiereens mee te verrassen.

INGREDIENTEN

Stokbrood, toast, diverse salades zoals bv huzarensalade, eiersalade, zalmsalade en fruitsalade, hartige taart, diverse soorten vis bv zoute haring (natuurlijk met ui en roggebrood) en garnalen, gehakt, kipfilet, satesaus en diverse soorten kaas als brie en notenkoos.

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-12-2000
  •  
  •  30-60 min.

Orecchietti con broccoli - Pasta uit Apulie met broccoli

Dit is bij uitstek een pastagerecht uit Apulie. Deze wijze van pasta koken met groenten kan ook worden toegepast met spinazie, doperwtjes en op maat gesneden courgettes.Door de combinatie van broccoli en ansjovis wordt dit gerecht tamelijk zwaar en hoeft slechts gevolgd te worden door een goede groene salade en een kaasplank.

INGREDIENTEN

400 gr orechiette uit Apulie of een andere korte pastasoort, 500 gr broccoli, schoongemaakt en in roosjes verdeeld, 6 eetlepels koudgeperste olijfolie, 1 teentje knoflook, gesnipperd, 50 gr ansjovis in olijfolie, uitgelekt, 2 rode Spaanse pepertjes, fijngehakt, 50 gr Parmigiano Reggiano (de beste Parmezaanse kaas), versgeraspt of in een eetlepel olijfolie goudbruin gebakken broodkruim ,

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-03-2004
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

KAASPLATEAU

Kcal. 470 p.p.

INGREDIENTEN

4 soorten kaas a circa 75 gram. Bijvoorbeeld Gorgonzola, Port Salut, Brie en Emmentaler, 1 pak Melba Toast en 1 stokbrood.

  • Frans Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-04-2002
  • Frans Nagerecht
  •  0-10 min.

Kaas-fruitplankje

Heerlijk om na een maaltijd of gewoon als tussendoor een lekker stukje kaas te nemen.

INGREDIENTEN

200 gr. Noord wester Edammer., 100 gr. Friese nagelkaas., 100 gr. mosterdkaas., 2 peren., 4 gedroogde vijgen (pakje 250 gr.A/H)

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op28-11-2005
  •  
  •  0-10 min.

kaasplateau

Een nagerecht wat meestal in de smaak valt.Maar ook als borrelhapjes.

INGREDIENTEN

De verschillende kaassoorten:, , Harde kaas:, Emmentaler, Gruyere, Goudse kaas, Edammerkaas, Cheddar.,, Zachte kaas (Witschimmelkaas):, Brie, Camembert, Carrede L'Est.,, Roodbacteriekaas:, Kernhem, Livarot, Muster, Tilsiter.,, Blauwschimmelkaas:, Roquefort, Bleu Stilton, Danableu.,, Verse Kaas:, Cottage Cheese, Boursin, Fromage frais

  • Internationaal Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-05-2004
  • Internationaal Nagerecht
  •  0-10 min.

Een Kaasavondje

Voor een kaasplank voorziet u best zes soorten kaas, verschillend van smaak en uitzicht,zelf voeg ik zwarte olijfen en knoflook brood toe.

INGREDIENTEN

Een zachte kaas met witschimmelkorst Camembert, een zachte kaas met oranje gewassen korst Chaumes, Wijnendale, Hervekazen, een harde kaas Emmentaler, Parmezaanse Kaas, Gouda, een halfharde kaas (Tal van Belgische streek- en abdijkazen) Corsendonck, Nazareth, een blauwgeaderde kaas Cambozola, een geitenkaasje of een verse kruidenkaas

  • Frans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op17-09-2000
  • Frans
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Knoflook -dadelchutney

Zalig bij een kaasplank vooral oude brokkelkaas of blauwe geit  

INGREDIENTEN

2 uien fijngehakt, 500 gr dadels ontpit en fijngehakt, 12 tn knoflook fiingehakt,100 ml balsamicoazijn, 100 ml witte wijn, Halve tl. Kruidnagel poeder, tl chilivlokken snufje zout

  • Europees Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-06-2015
  • Europees Bijgerecht
  •  30-60 min.

De Verschillende Kaassoorten

Met de feestdagen of zomaar op een verjaardag

INGREDIENTEN

Harde kaas:, Emmentaler, Gruyere, Goudse kaas, Edammerkaas, Cheddar., Zachte kaas (Witschimmelkaas):, Brie, Camembert, Carrede L'Est., Roodbacteriekaas:, Kernhem, Livarot, Muster, Tilsiter., Blauwschimmelkaas: Roquefort, Bleu, Stilton, Danableu., Verse Kaas: Cottage Cheese, Boursin, Fromage frais

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-12-2000
  •  
  •  30-60 min.

Vijgencompote

INGREDIENTEN

4 eetlepels olijfolie, 2 rode uien, in halve ringen gesneden, 16 gedroogde vijgen, 6 eetlepels rodewijnazijn,

  • Frans Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-12-2009
  • Frans Bijgerecht
  •  20-30 min.

Goddelijke focaccia

Dit is een heerlijke focaccia, mijn strijdpaard! Hij is namelijk erg makkelijk en heel veelzijdig. Je kunt hem serveren als hoofdgerecht, naast een lekkere kaasplank, vleeswaren en een salade, maar je kunt hem ook goed serveren als tussendoortje, of belegd in kleine blokjes gesneden maakt het een heel leuk en lekker voorgerecht/aperitief!

INGREDIENTEN

Voor het deeg:, 170 gr koolzuurhoudend water, 330 gr bloem, 20 gr olio extravergine di oliva, 12 gr vers biergist, 1 tl zout, , Voor de emulsie:, 0,65 dl olio extravergine di oliva, 0.65 dl water, halve theelepel zout, , Optioneel:, Als je de focaccia een speciaal aroma wilt geven:, 1 a 2 takjes rozemarijn en/of, een aantal blaadjes salvia en/of, basilicum, origano etc, kerstomaatjes en/of ontpitte olijven etc wat je zelf lekker vindt!,

  • Italiaans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-01-2012
  • Italiaans
  •  60-120 min.

Buidelzakjes met rode ui en porto jam

De jam is een zelfstandig recept, heerlijk op een boterham met kaas of als condiment bij een biefstuk. In een knapperige jasje van filodeeg wordt het echter een elegante voorafje, borrelhapje of een prima aanvulling voor op de kaasplank.

INGREDIENTEN

Voor de rode ui en porto jam:, , 4-5 grote rode uien, 1 eetlepel olijfolie, 1/2 theelepel zout, 200 ml porto, 150 g gedroogde cranberries, 1 eetlepel verse citroentijm blaadjes, , Voor de buidelzakjes:, 2-3 vellen filodeeg, een flinke klont gesmolten roomboter, 1/2 portie jam van rode ui, porto en cranberries,

  • Vegetarisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-09-2011
  • Vegetarisch
  •  30-60 min.

Warme Halloumi met geroosterde paprika's

Halloumi (de bekendste kaas uit Cyprus) smaakt heerlijk op de kaasplank, doch als hij gebakken is, wordt hij nog lekkerder

INGREDIENTEN

-6 rode,groene en gele paprika's, -olijfolie, -2 1/2 eetlepels balsamico of rode wijnazijn, -handjevol rozijntjes, -300 g halloumi (in dikke plakken), -zout,peper

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-11-2002
  •  
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

chutneys diverse ( 3)

Pittgie chutneys

INGREDIENTEN

1. appels en dadels, 2. groene groenten, 3 mango

  • Multi-cultureel
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-05-2009
  • Multi-cultureel
  •  30-60 min.

Kaas-Paprikaplakken

INGREDIENTEN

4 rode paprika, 6 monchou kaasjes, 15 gram boter, ? ui, bieslook, 20 gram paprikapoeder, 10 gram komijnzaad, zout peper,

  • Nederlands Voorgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-03-1999
  • Nederlands Voorgerecht
  •  > 120 min.

Bierfondue

Het bier geeft dez fondue, waaruit de alcohol geheel verdampt, een speciale smaak.

INGREDIENTEN

- 1/2 liter stour bier(donker bier), - 250 gr. Limburgse kaas, - 250 gr. Munster kaas, - 2 1/2 eetlepel maizena, - 1 theelepel mosterd naar keuze, - 1 theelepel kummel(karwijzaadjes), - 400 gr. grof roggebrood of 1 volkorenbrood.

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-05-2000
  •  
  •  20-30 min.

De Brabantse koffietafel

Met boerenmik, krentenmik en wittemik.

INGREDIENTEN

Boerenmik; krentenmik; wittemik; kaas; vleeswaren; zoetzure augurkjes; zilveruitjes; plakjes tomaat; plakjes komkommer; sla; zoet beleg

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-02-2003
  • Nederlands
  •  30-60 min.

warme halloumi met geroosterde paprika's

De bekendste kaas uit Cyprus is de zoute, harde halloumi. Op de kaasplank smaakt hij al heerlijk, maar als u hem bakt of grillt, wordt hij nog lekkerder. De kleurige, geroosterde paprika's passen er goed bij.

INGREDIENTEN

6 rode, groene en gele paprika's, olijfolie, 2 1/2 el balsamico- of rode-wijnazijn, handjevol rozijnen (eventueel), 300 gram halloumi, in dikke plakken, zout en versgemalen zwarte peper, peterselieblaadjes ter garnering, sesambrood erbij (eventueel)

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-06-2002
  •  
  •  30-60 min.
Nieuwste kaasplank recepten
Populaire kaas recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top