Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Joodse
  4. Joodse recepten
Joodse recepten Meer Joodse recepten recepten »
Suggesties kookboeken

Soms heb je zo'n gevoel van vandaag in elk geval maar eens wat kalmer aan doen na een heerlijk bourgondisch weekend, een zogeheten balans dag. Maar ja ik wil het dan wel gewoon lekker, ook vullend, zo'n hongerklop vind ik maar niks, wel goede verdeling v.w.b. de voedingsstoffen en natuurlijk gezond en gevarieerd. Lukt dat dan? Ja, dat lukt. Het ontbijt is 125 gram magere yoghurt met 30 gram reguliere muesli en twee mokken thee. Dat is dan 153 kcal, 1,7 gram vet waarvan 0,6 verzadigd dus 1,1 onverzadigd, 8 gram eiwit, 24,6 gram koolhydraten en 2,6 gram vezels De lunch is behoorlijk uitgebreid en bestaat uit: Roer ei (2 eieren), pittige witte kool en witlofsalade. In totaal 588 Kcal, 36,3 Vet waarvan slechts 8,6 gram verzadigd, 30,4 gram eiwit, 32 gram koolhydraten en 5,8 gram vezels 's avonds een Old school kippensoep met veel prei erin. (de joodse antibiotica), stokbrood met knoflook en olijfolie bestreken uit de oven en een glas water. Tussendoor 5 koppen koffie, 4 glazen water en 1 peer. Alles bij elkaar 1.195 Kcal, 47,0 gram vet waarvan 11,1 verzadigd, 67,5 gram eiwitten, 114,1 gram koolhydraten en 20,4 gram vezels. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Dit recept komt uit het kookboek: Opvallende smaken uit een joodse keuken …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Arabisch

Artisjokken worden in Midden- en Zuid-Italië veel gegeten, vooral in de koudere maanden (november-april). Ze zijn een zeer welkom bestanddeel in de traditionele Joodse keuken van Rome. In het oude centrum van de stad kan men nog tavernen vinden waar de "Carciofo alla Giudia" wordt geserveerd. Een tafel bespreken is wel aan te raden: deze pittoreske restaurants in het stadsdeel dat nog steeds "Il ghetto" wordt genoemd zijn doorgaans zeer klein en razend populair. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Italiaans

Een weetje: Kippensoep bij griep en verkoudheid Kippensoep wordt al eeuwen gegeven bij griep en verkoudheid. Het wordt ook wel de Joodse penicilline genoemd. Kippensoep komt uit grootmoeders tijd, maar uit onderzoek is gebleken dat kippensoep echt werkt bij griep en verkoudheid. Ook na ziekte sterkt een patiënt snel aan met kippensoep. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Wereld

Een weetje: Kippensoep bij griep en verkoudheid Kippensoep wordt al eeuwen gegeven bij griep en verkoudheid. Het wordt ook wel de Joodse penicilline genoemd. Kippensoep komt uit grootmoeders tijd, maar uit onderzoek is gebleken dat kippensoep echt werkt bij griep en verkoudheid. Ook na ziekte sterkt een patiënt snel aan met kippensoep. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Wereld

"Lezeres aan de telefoon. "Wat is die gefilte fisch toch? Ik hoorde het al geregeld langskomen in de tv-serie `The nanny`, als haar joodse afkomst weer eens ter sprake kwam, en nu schrijven jullie er ook weer over. `The nanny` trok er vaak een vies gezicht bij. Is gefilte fisch echt zo erg?" Nee mevrouw, gefilte fisch is heerlijk! Het is het erbij geserveerde penetrante condiment chrane dat vaak enige weerzin opwekt. Gefilte fisch is van oorsprong visgehakt van zoetwatervis dat in de vis werd teruggestopt om op sabbat te worden gegeten. De huisvrouw hoefde dan op de heilige dag geen graten te verwijderen, iets wat al snel op werk leek. Tegenwoordig slaat gefilte fisch op het fijngehakte visvlees, dat tot balletjes wordt gerold en gepocheerd in visbouillon. Poolse joden voegen graag flink suiker toe. Bijgaand recept komt uit `De joodse keuken` van Clarissa Hyman. Zij beschrijft twee methodes." …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Joods

Super lekkere vegetarische balletjes voor in een pita... komt uit de Joodse keuken. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Joods

Voorgerecht uit de Joodse keuken …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Joods

* Poisson hraymi *Noord-Afrikaanse Joden, en vooral die uit Libie, zijn hier gek op. In 1941, tijdens de Italiaanse bezetting die al sinds 1911 duurde, was 25% van de bevolking van Tripoli Joods. Tegenwoordig woont het grootste deel van de Joodse gemeenschap in Italie. In de Libisch-Joodse keuken vind je zowel pasta als couscous. De keuken kent Italiaanse, Noord-Afrikaanse en zelfs Spaanse invloeden. Begin met een klein beetje harissa of cayennepeper en voeg later naar smaak meer toe.Dit recept heb ik uitgeprobeerd en het is een werkelijk verrukkelijke manier om bijvoorbeeld kabeljauw te bereiden (mits je van knoflook houdt)! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Joods

Boterkoek zoals mijn joodse oma die maakte..... …  Lees verder »

Van dit gerecht wordt gezegd dat het romantiek-bevorderende krachten heeft, en dus zeer geschikt is voor een speciale avond met je geliefde. Of het waar is, durf ik niet te zeggen, maar het is in elk geval erg lekker en makkelijk te maken. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Joods

Deze Iraakse versie van een gerecht dat oorspronkelijk uit India kwam (er is een zeker verband met kedgeree) werd elke donderdagavond door Joodse families in Bagdad gegeten. Het was onderdeel van een licht zuivelmaal dat de maag even rust moet gunnen ter voorbereiding op de zware sabbatmaaltijd. Het is een gerecht dat iedereen op een iets andere manier maakt. De verhouding rijst en linzen varieert, sommigen gebruiken wat kurkuma voor de kleur waar anderen tomatenpuree gebruiken en er zijn verschillende manieren om het gerecht te serveren. Veel mensen eten het met gesmolten kaas of met yoghurt. Elk type langkorrelige rijst is geschikt, maar gebruik geen kortkorrelige rijst want die wordt op een gegeven moment papperig. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Joods

Een heerlijk gerecht om van te voren te maken. Na een dag werken is de maaltijd dan binnen een half uur gereed (opwarmen in de oven 25 minuten 175 graden celsius). Nog even een geurige basmatirijst erbij koken en smullen maar. (Naam in de Joodse keuken: Holishkes) …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Joods

Recept voor Sjabbat. Twee gevlochten (maanzaad-)broden stellen de dubbele portie manna voor, die voor het joodse volk tijdens hun tocht door de woestijn op vrijdag uit de hemel viel. De twee challes worden met een kleedje bedekt, als symbool van het beschermende laagje dauw waarmee het manna bedekt was. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Joods

Je zou het niet denken maar boterkoek is misschien wel het meest nederlands-joodse recept dat er is. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Joods

Pak uit met dit culinaire hoogstandje op basis van aardappel, ajuin en bloem dat bovendien even lekker smaakt als het er uit ziet. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Joods
Populaire Joodse kookboeken:
Top