1. Home
  2. Recepten
  3. Joods

Joods recepten (357) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Joods gehaktbrood

Heerlijk, makkelijk te maken gehaktbrood. Verrassende smaak, die afhankelijk van je eigen accent, pittig of juist zoet zal smaken.

INGREDIENTEN

800 gram gehakt (rund of lam), 1 ei, 1 bosje peterselie, 5 tenen knoflook, 3 uien, 1 grote winterwortel, 4 tomaten, 4 eetl. paneermeel, 4-5 eetl. tomatenketchup

Voorbereiding

Doe 2 uien, de knoflook, de winterwortel en de peterselie in de keukenmachine. Hak dit fijn. Meng het gehakt met het losgeklopt ei, de paneermeel en de ketchup. Voeg het ui-wortel-peterselie mengsel toe. Kneed de het gehakt met de mengsels tot een stevig "brood". Naar smaak meer ketchup of een beetje zout toevoegen. (Liever gebruik ik tuinkruidenbouillonpoeder). Voor een meer pittige bite voeg ik af en toe een Spaans pepertje aan het wortelmengsel toe. 1 ui in dunne ringen snijden, evenals de tomaten.

Bereidingswijze

Leg het gehaktmengsel een grote ovenschaal. Besmeer de bovenzijde van het "brood" met een laagje tomatenketchup. leg de gesneden tomaten op het brood. Daarna de uienringen erop. Bak het gehaktbrood afgedekt af op 175 graden, gedurende 1 uur. Daarna zonder afdekking nog 15 minuten op 200 graden laten bakken. Let op: als het gehaktbrood relatief dun is, kan het zijn dat je de baktijd moet verkorten. Naar gelang je smaak kun je meer of minder uien en wortel toevoegen. Hoe meer groenten, hoe lichter verteerbaar. Dat is handig omdat het gehaktbrood vaak deel uit maakt van een familiemaaltijd met meerdere gerechten.

  • Joods Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-09-2010
  • Joods Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Joods brood

Origineel recept om te proberen in de broodmachine !

INGREDIENTEN

, , , -180 ml melk (kamertemp), -2 eieren, -40 gram margarine -, -410 gram tarwebloem, -50 gram witte suiker, -10 gram zout, -5 gram droge gist, ,

  • Joods
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-02-2006
  • Joods
  •  30-60 min.

Challa Joods Nieuwjaarsbrood

Nieuwjaarsbrood

INGREDIENTEN

200 ml water, 3 eieren, 25 gr. boter, 3 eetl. suiker, 1 1/2 theel zout, 360 broodbloem, 1 1/2 theel. gist (15 gr. verse gist),

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-10-2000
  • Nederlands
  •  60-120 min.

mefarka een joods bonen gerecht.

Geschikt voor een brunch of een koud buffet.

INGREDIENTEN

Olie. Pond diepvries tuinbonen. Zout-zwarte peper.1 theelepel gedroogde thijm.750 gram rundergehakt.Anderhalve theelepel nootmuskaat-kaneel-caijennepeper-gemalen kruidnagel. 3 eieren. Sap van halve citroen naar keuze.Water.

  • Joods
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-12-2000
  • Joods
  •  20-30 min.

Karper op zijn joods

Polen, voor 4 personen

INGREDIENTEN

200 g groenten (wortel, peterseliewortel, selderijknol, prei), 250 g uien, 2 laurierblaadjes, 4 peperkorrels, 3 pimentkorrels, 2 l water, 800 g karper, zout, 15 g witte gelatine, suiker, , GARNERING, hardgekookt ei (in plakjes), gekookte wortel (in plakjes), een paar takjes peterselie,

  • Pools Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-05-2003
  • Pools Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Challe Joods brood (uit de broodbak machine)

INGREDIENTEN

* 200 ml water, * 0.5 theel zout, * 4 eetl honing, * 2 eieren, * 50 gr gesmolten boter, * 500 gr bloem, * 1 dessertlepel bakkersgist

  • Joods
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-12-2010
  • Joods
  •  60-120 min.

Lamsbout met honing rozemarijn en tijm

Goddelijke lamsbout - erg eenvoudig - ideaal als je bij je gasten wilt zijn terwijl het lekkers 3 uur in de oven staat!

INGREDIENTEN

Lamsbout met bot (gewicht ca. 1300 gram) - 8 aardappelen - 26 tenen knoflook - 1 takje rozemarijn - 1 takje tijm - boter - peper - zout - honing

  • Joods
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-02-2002
  • Joods
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Matzes

Maak deze paascracker eens zelf!

INGREDIENTEN

500 gram meel (hetzij tarwemeel of gerstemeel of een mengsel daarvan), 200 ml water,

  • Joods Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-03-2009
  • Joods Bijgerecht
  •  0-10 min.

Matsebrei

Snel, makkelijk en de kinderen vinden het heerlijk

INGREDIENTEN

-2 hele matses (Joods paasbrood), -1,25 dl melk, -2 losgeklopte eieren, -zout, peper, -1/4 th lepel kaneel, -30 g boter, -suiker en kaneel om te bestrooien, -appelmoes en zure room

  • Joods Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-04-2003
  • Joods Nagerecht
  •  10-20 min.

**FALAFEL**

Super lekkere vegetarische balletjes voor in een pita... komt uit de Joodse keuken.

INGREDIENTEN

1 blik kikkererwten of 500 gr. geweekte kikkerwerwten(ca. 2oo gr. rauw)... bosje peterselie... 2 tenen knoflook... 4 eetlepels bloem... 2 theelepels bakpoeder... 2 theelepels gemalen komijn(djinten)... 1.5 theelepel gemalen koriander... chilipoeder... citroensap...zout... (kruiden en specerijen kunnen naar smaak worden toegevoegd)

  • Joods Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-12-2001
  • Joods Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Atjar-Tjampoer

Deze zoetzure Atjar-Tjampoer is veel lekkerder dan uit een potje.

INGREDIENTEN

250 g Kool., 200 g Wortel., 3 Uien., 2 tl Kurkuma., 2 Kopjes azijn., 2 Rode Pepers., 1 teentje Knoflook., 1 el Suiker.

  • Joods Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op09-02-2005
  • Joods Bijgerecht
  •  0-10 min.

Bagel met sjalottenroomkaas en gerookte zalm

De ui-achtige smaak van een sjalot past goed bij gerookte zalm. Sjalotten zijn rauw niet zo scherp van smaak als een ui en ook de ietwat zoetige smaak komt goed tot zijn recht bij de bagel. De bagel is een karakteristiek joods product, van oorsprong waarschijnlijk uit Oost- of Midden-Europa en door immigranten in New York geïntroduceerd. De voornaamste ingrediënten van de bagel zijn meel, gist, moutstroop, een beetje bruine suiker en wat zout. Het geheim van de bagel - en het cruciale verschil met alle andere broodsoorten ? is, dat een bagel een paar minuten in kokend water wordt gedompeld voor hij de oven ingaat en daardoor zijn goudbruine, licht glimmende uiterlijk krijgt. Aan dit proces dankt de bagel zijn speciale smaak. ? Maak de bagel niet te warm; anders smelt de roomkaas!

INGREDIENTEN

4 bagels, 150 g gerookte zalmplakken, 100 g roomkaas, 2 sjalotten (50 g), ½ teentje knoflook, 5 g verse kervel, 1 theelepel citroensap, 25 g rucola, Versgemalen zout en peper

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-04-2008
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Challe

Een mooi gevlochten brood op de ontbijttafel, die niet moeilijk is om te maken!

INGREDIENTEN

500 gram patentbloem, plus extra om te bestuiven, 10 gram zout, 25 gram fijne kristalsuiker, 10 gram instantgist, 30 gram zachte boter, 2 eieren, losgeklopt, plus een extra ei om te bestrijken, 50 ml warme melk, 180 ml koud water

  • Joods
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-03-2014
  • Joods
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Kippensoep, een lekker medicijn bij verkoudheid en griep

Het recept is 2x daags een flinke kom. Niet alleen bij griep en verkoudheid maar overal goed voor. Soms wordt er nog wel eens wat lacherig over gedaan maar dat zulke kippensoep een geneeskrachtige werking heeft is allang bewezen. En baat het niet dan schaadt het niet. Ik heb in ieder geval nog nooit zo een lekker medicijn gehad. Van de geur alleen al knap je al op en je voelt je al gauw weer helemaal kip lekker. Natuurlijk hoef je niet perse ziek te zijn want deze soep is voor iedereen een heerlijk en gezonde soep TIP: Maak een grote pan want je kunt ook gemakkelijk een paar porties invriezen om achter de hand te hebben. 

INGREDIENTEN

Voor de bouillon:, - 1 (soep)kip van +/- 1 kg, - 3 à 4 cm verse gember, - 1 rode peper (of 1 volle tl sambal), - 4 teentjes knoflook (of 1 bolletje Chinese knoflook), - 1 ui, - 3 kruidnagels, - 2 blaadjes laurier, - enkele takjes tijm, - 2 stukjes foelie, - 4 kippenbouillon tabletten en 4 maggiblokjes, , Groentevulling:, - 1 zoete aardappel, - 1 flinke pastinaak, - 3 wortels, - knolselderij, - 3 st bleekselderij, - 1 prei, - bosje bladselderij, - bosje peterselie

  • Joods
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op22-02-2016
  • Joods
  •  > 120 min.

Bagels

Het leuke van echte bagels is dat je het deeg eerst moet koken en dan zijn ze nog eens heerlijk ook!

INGREDIENTEN

600 g patentbloem, 2 zakjes droge gist, 50 g suiker, 1 tl zout, 2,5 dl lauw water

  • Joods
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op21-03-2002
  • Joods
  •  0-10 min.

Latkes (aardappelkoekjes)

Recept voor Chanoeka Met Chanoeka eet men gerechten gebakken in olie. Zo wordt op een symbolische manier verwezen naar het Chanoeka-wonder; het kruikje olie dat niet een dag maar acht dagen bleef branden.

INGREDIENTEN

6 grote geschilde aardappelen, 1 ui, 3 eieren, 0.5 kop meel, zout en peper, olie,

  • Joods Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-10-2000
  • Joods Bijgerecht
  •  10-20 min.

Rode bieten dip met hazelnoten

Het is niet mijn gewoonte om te "lenen" maar dit recept wilde ik erg graag delen, ookal heb ik het uit een kookboek gehaald...."Jeruzalem" van Yotam Ottolenghi en Sami Tamini en is het een kwestie van overschrijven..... Het is een heerlijke dipsaus voor Naan brood, Turks Brood of Pitabrood !

INGREDIENTEN

6 schoongemaakte rode bieten (niet geschild!), , 2 kleine knoflooktenen geperst, , 1 kleine rode chili/spaanse peper, zaadlijst verwijderd en klein gesneden, , 1,5 liter Griekse yoghurt, , 3 eetlepels extra-virgin olijfolie, , 1,5 eetlepel pure maple syrup (ahornsiroop), , 1 eetlepel Za`atar (te koop in Marokaanse winkel of via internet: www.kruidenkaravaan.com), , zout, , handje fijngehakte hazelnoten (ongezouten en liefst zonder "velletje)., , stukje verkruimelde geitenkaas, , 2 gesnipperde lente uitjes, , Lekker warm brood

  • Joods
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-03-2013
  • Joods
  •  60-120 min.

Salade van quinoa, avocado en tuinbonen

Dit is een recept van Yotam Ottolenghi uit zijn boek Plenty. Anneke Hage schreef er een kookboekrecensie over . Recepten uit de Joods- Arabische cultuur zijn altijd overvloedig (ruime portionering); meestal begin ik de hoeveelheden eerst eens te halveren. Deze kleurige salade is als lunchgerecht geschikt voor 6 personen. Ik maakte de helft als bijgerecht en we aten er met 5 personen van!

INGREDIENTEN

200 g quinoa, 500 g gedopte tuinbonen, 2 middelgrote citroenen, 2 kleine avocado′s, 2 tenen knoflook, fijgehakt, 200 g lange radijzen, overlangs doormidden gesneden, 50 g paarse radijscress (of kleine paarse basilicumblaadjes)*, 1 el gemalen komijnzaad, 3/4 dl olijfolie, 1/4 tl gedroogde chilivlokken, zout en zwarte peper

  • Fusion
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-07-2011
  • Fusion
  •  20-30 min.

Gestoofd lamsvlees met vijgen en rode wijn

Een heerlijk joods gerecht geinspireerd op Rebekka's stoofpot uit Genesis 27:6-9

INGREDIENTEN

1,5 kilo dobbelstenen lamsvlees (of geit, hert, rund), 3 eetlepels olijfolie, 3 teentjes knoflook, 500 ml. rode wijn, 300 ml. water, 2 theelepels mosterdpoeder, 2 theelepels koriander, 2 theelepels komijnpoeder, 250 gram gedroogde gehalveerde vijgen (of abrikozen), zout naar smaak

  • Joods Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-04-2001
  • Joods Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Pikante vis met knoflook

* Poisson hraymi *Noord-Afrikaanse Joden, en vooral die uit Libie, zijn hier gek op. In 1941, tijdens de Italiaanse bezetting die al sinds 1911 duurde, was 25% van de bevolking van Tripoli Joods. Tegenwoordig woont het grootste deel van de Joodse gemeenschap in Italie. In de Libisch-Joodse keuken vind je zowel pasta als couscous. De keuken kent Italiaanse, Noord-Afrikaanse en zelfs Spaanse invloeden. Begin met een klein beetje harissa of cayennepeper en voeg later naar smaak meer toe.Dit recept heb ik uitgeprobeerd en het is een werkelijk verrukkelijke manier om bijvoorbeeld kabeljauw te bereiden (mits je van knoflook houdt)!

INGREDIENTEN

6-8 uitgeperste knoflooktenen, 5 el extra virgin olijfolie, 1-2 tl paprikapoeder, 1/2-2 tl harissa of 1/4-1/2 tl cayennepeper, 1/2 tl gemalen komijn, 1/2 tl gemalen korianderzaad, 2 el tomatenpuree, sap van 1 citroen, zout, 4 moten (ongeveer 1 kilo) witvis of filets zonder vel, 4 el gehakte verse (of diepvries) koriander

  • Joods Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-10-2000
  • Joods Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Recept verwijderen

Verwijderen

INGREDIENTEN

Opzouten

  • Joods Amuse
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op01-10-2017
  • Joods Amuse
  •  0-10 min.

Haringsalade

De Nederlandse variant van haringsalade wordt met ingelegde haring en bietjes gemaakt. Deze Zweedse variant is heerlijk fris en tegelijkertijd traditioneel. Echt een gerecht voor een maaltijd met veel mensen zoals Pesach of Jom Kippoer

INGREDIENTEN

3 haringen, 1 grote appel, bijvoorbeeld Goudrenet, 1 kleine ui, gehakt, 2 hardgekookte eieren, 2 eetlepels natuurazijn, 2 flinke eetlepels mayonaise, 1 flinke eetlepel suiker, Snijd de haringen in kleine stukjes, rasp de appel grof en snijd de eieren in kleine stukjes. Doe de haringstukjes, appel, eieren en ui in een schaal en meng met de mayonaise, azijn en suiker. Maak naar smaak af met zout en peper

  • Joods
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-11-2001
  • Joods
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Viskoekjes

Voorgerecht uit de Joodse keuken

INGREDIENTEN

750 gr. Kabeljauwfilet, 2-3 aardappels, 1 teentje knoflook, fijngehakt, 1 ei, 3 eetl. bladpeterselie, fijngehakt, 2 tl. nootmuskaat, zout en vers gemalen peper, bloem, arachideolie om in te bakken

  • Joods Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  • Joods Voorgerecht
  •  20-30 min.

Groene knoflookrijst

Dit gerecht van de Bene Israel-gemeenschap wordt ook 'kruidige pulao' genoemd. De grote hoeveelheid knoflook en gember die met uien en kurkuma tot een gladde pasta worden gedraaid zorgt voor een rijstgerecht zoals je waarschijnlijk nog nooit geproefd hebt. Het recept is van een mevrouw Joseph, en zij gebruikt maar liefst 8 of 9 knoflooktenen. Laat het aantal afhangen van je smaak en de grootte van de tenen. Dit is een vrij droog rijstgerecht, dat prima past bij stoofschotels.

INGREDIENTEN

500 g basmatirijst, 1 middelgrote ui, 5-8 knoflooktenen, 4 cm gemberwortel (geschild), 1/2 tl kurkuma, 3 el arachide- of andere neutrale plantaardige olie, 8 peperkorrels, 5 kruidnagels, 6 kardemoms, 3 kaneelstokjes, ongeveer 1.1/4 tl zout

  • Joods Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-08-2000
  • Joods Bijgerecht
  •  30-60 min.

Shoarma ovenschotel

INGREDIENTEN

, 600 gram sperziebonen, zout en peper, 2 uien, 4 eetlepels olijfolie, 600 gram diepvries rosti, 150 gram geraspte kaas, 500 gram shoarmareepjes

  • Joods Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-09-2007
  • Joods Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Avocado Sina (avocado met tonijn)

INGREDIENTEN

3 avocado's, 1 blikje tonijn (210 gr), 2 gekneusde teentjes knoflook, 1 kleine fijngehakte ui, 4 theelepels kappertjes of 1 ingelegde zure komkommer, in blokjes gesneden, 1/2 theelepel zout, versgemalen zwarte peper, 1 kleine ui in dunne plakjes, 6 gevulde olijven, slabladeren, 6 ontpitte zwarte olijven

  • Joods Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-09-2002
  • Joods Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Gevulde koolrolletjes in tomatensaus

Een heerlijk gerecht om van te voren te maken. Na een dag werken is de maaltijd dan binnen een half uur gereed (opwarmen in de oven 25 minuten 175 graden celsius). Nog even een geurige basmatirijst erbij koken en smullen maar. (Naam in de Joodse keuken: Holishkes)

INGREDIENTEN

1 spitskool, 400 gr rundergehakt, 1 middelgroot gesnipperde ui, 100 gr. champignons, fijngesneden, 100 gr. gekookte witte rijst, 1 tl. Rode peperpuree of ½ rode peper, 1 tl. Gedroogde provencaalse kruiden, 1 kop bouillon (150 cc), 1 blikje gepelde tomaten, Zout en peper (naar smaak),

  • Joods
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-01-2009
  • Joods
  •  > 120 min.

Bagels

INGREDIENTEN

15 gram gist of 2 theelepels gedroogde gist, 2 deciliter lauwe melk, 1 theelepels fijne witte suiker, 400 gram bakkersbloem, ? theelepel zout, 1 ei gesplitst, 50 gram afgekoelde gesmolten boter.,

  • Joods
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-04-2002
  • Joods
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Kichree - rijst met rode linzen

Deze Iraakse versie van een gerecht dat oorspronkelijk uit India kwam (er is een zeker verband met kedgeree) werd elke donderdagavond door Joodse families in Bagdad gegeten. Het was onderdeel van een licht zuivelmaal dat de maag even rust moet gunnen ter voorbereiding op de zware sabbatmaaltijd. Het is een gerecht dat iedereen op een iets andere manier maakt. De verhouding rijst en linzen varieert, sommigen gebruiken wat kurkuma voor de kleur waar anderen tomatenpuree gebruiken en er zijn verschillende manieren om het gerecht te serveren. Veel mensen eten het met gesmolten kaas of met yoghurt. Elk type langkorrelige rijst is geschikt, maar gebruik geen kortkorrelige rijst want die wordt op een gegeven moment papperig.

INGREDIENTEN

4 tenen knoflook, uitgeperst of fijngehakt, 3 eetl. neutrale plantaardige olie, 2 tl komijn, 2 eetl. tomatenpuree, 200 gr. langkorrelige rijst (bijvoorbeeld basmati), 200 gr. rode linzen, peper, ongeveer 1 tl zout, 75 g boter, in stukjes gesneden, , Voor wie er gesmolten kaas bij wil eten:, 1 grote ui in halve ringen, 3 el olie, 350 g halumikaas of mozzarella (in plakken)

  • Joods Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  • Joods Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

joodse lamsschotel

Van dit gerecht wordt gezegd dat het romantiek-bevorderende krachten heeft, en dus zeer geschikt is voor een speciale avond met je geliefde. Of het waar is, durf ik niet te zeggen, maar het is in elk geval erg lekker en makkelijk te maken.

INGREDIENTEN

250 g lamsvlees, 1/2 aubergine, 1/2 courgette, 1 rode uien, 1/2 broccoli, 2 tomaten, 150 g verse spinazie, 125 g zwarte olijven, 100 g gedroogde dadels, 100 g gedroogde vijgen, 50 g gedroogde pruimen, 1/2 rode peper, 125 g amandelen, 1 eetlepel sesamzaadjes, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel ketjap manis, 4 eetlepels olijfolie, 1/2 eetlepel kaneel, kerriepoeder, cayennepeper, bieslook, peterselie, eventueel tabasco

  • Joods Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-06-2001
  • Joods Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Tshulent

Een traditioneel joods gerecht. Hier worden alleen runderlappen gebruikt, maar er kunne ook kippenpootjes of -vleugeltjes bij, stukjes runderworst of balletjes rundergehakt.

INGREDIENTEN

125 gr. uien, 300 gr. aardappels 2 eetl. olie, 400 gr. runderlappen, 1/2 eetl. paprikapoeder, zout, peper, 1 potje witte bonen ( 370ml) 1 potje bruine bonen (370ml) 200 gr vluggort (Lassie), 1/2 blikje tomatenpuree (a 70 gr.), 1/2 eetl. vloeibare honing.

  • Joods Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-01-2004
  • Joods Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Agneau aux pruneaux (lamsvlees met pruimen)

Marokkaanse joden namen de Arabische gewoonte over om op feestdagen met honing of suiker gezoet vlees te serveren. Dit stoofde zij in tajines. Met Pesach (joods Pasen) wordt schaap of lam gegeten om te herdenken dat de joodse slaven op de avond voor de Exodus lammeren offerden.

INGREDIENTEN

4 el (arachide) olie1 grote ui, fijngesneden2 teentjes knoflook, fijngesneden1 kilo ontbeende lamsschouder of lamsnek, in blokjeszout en zwarte peperhalve tl saffraanpoederhalve-1 tl gemberpoederkwart tl gemalen nootmuskaat500 gram gedroogde ontpitte pruimen2 tl gemalen kaneeleventueel 1-3 el honing of suiker1 el sesamzaad100 gram blanke amandelen of 75 gram walnoten, grof gehakt

  • Joods
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-02-2004
  • Joods
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Bagels

INGREDIENTEN

250 gr bloem, 1 eetl suiker, 1 theel zout, 2 theel gist, 1 eetl olie, sesamzaadjes/grof zeezout/maanzaad {optioneel], 1.5 deciliter water

  • Joods
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-06-2009
  • Joods
  •  60-120 min.

Challe

Recept voor Sjabbat. Twee gevlochten (maanzaad-)broden stellen de dubbele portie manna voor, die voor het joodse volk tijdens hun tocht door de woestijn op vrijdag uit de hemel viel. De twee challes worden met een kleedje bedekt, als symbool van het beschermende laagje dauw waarmee het manna bedekt was.

INGREDIENTEN

750 gram meel, 3,5 dl warm water, 2 eieren, 1 dessertlepel suiker, 1 theelepel zout, 1 eetlepel boter of margarine, 50 gram gist, maanzaad,

  • Joods
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-10-2000
  • Joods
  •  60-120 min.

spinazietaart

Joods italiaans

INGREDIENTEN

750 gr spinazie, 4 kleine ansjovisfilets, 2 knoklooktenen uitgeperst, 2 eetlepels kappertjes goed uitgeknepen, 5 eetlepels zonnebloemolie, 2 eieren,losgeklopt, peper en zout, 1,5 eetlepel rozijnen, 60 gram pijnboompitten, 2 eetlepels paneermeel,

  • Joods
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-01-2007
  • Joods
  •  30-60 min.

Albondigas

Albondigas, kofta, yullikas, boulettes, ketsitses.... joodse geahktballetjes, je hebt ze in alle soorten en maten. het ligt er maar net aan in welk land je woont of waar je ouders of grootouders vandaan komen. Een ding is zeker, joodse (nou ja, koosjere) gehaktballetjes zijn nooit gemaakt van varkensvlees. Meegenomen door kleindochter uit het 'Joods Historisch Museum' in Amsterdam.

INGREDIENTEN

Albondigas werden al meer dan vijfhonderd jaar geleden door de joden in Spanje gegeten. Toen zij in 1492 uit Spanje werden verdreven, namen ze niet alleen hun taal, het Ladino mee, maar ook hun recepten. Nu worden albondigas gegeten in Noord-Afrika, Turkije, of op de Balkan of waar deze 'Spaanse' joden ook zijn gaan wonen. Je kunt aan de smaak van de gehaktballetjes proeven waar de maker of zijn familie vandaan komt of woont. In Egypte smaken ze naar komijn en koriander, in Turkije naar kaneel en in Marokko naar peper, gember, kurkuma (koenjit) en nootmuskaat.,, 500 gr lams- of rundergehakt, 2 eieren, 2,5 eetlepels (matze)meel of geweekte broodkruimels, 1 theelepel zout, 1 fijngehakt knoflookteentje, 1 klein gesneden ui, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 theelepel kruiden die jij lekker vindt

  • Joods Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-01-2004
  • Joods Bijgerecht
  •  30-60 min.

Zelf pekelvlees maken

De meeste mensen kopen pekelvlees dat al door de slager gebruiksklaar is gemaakt, maar het is niet moeilijk om het zelf te doen.

INGREDIENTEN

Voor 2 kg runderborststuk:, 2-4 uitgeknepen knoflooktenen, 3 tl gemengde inmaakkruiden, 2 verkruimelde laurierblaadjes, 1 tl gekneusde peperkorrels, 75 g bruine suiker, 175 g grof zout, 2 tl salpeter (dit is natriumnitraat, dat zorgt voor de roze kleur van het vlees), Verder:, 2 uien, 2 wortelen, 2 laurierblaadjes en desgewenst 10 jeneverbessen

  • Joods Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-08-2000
  • Joods Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Joodse boterkoek

Je zou het niet denken maar boterkoek is misschien wel het meest nederlands-joodse recept dat er is.

INGREDIENTEN

150 gr witte bastersuiker, 150 gr zelfrijzend bakmeel, 150 gr bloem, 250 gr roomboter, snufje zout, 50 gr gekonfijte gember, in stukjes gesneden

  • Joods
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-01-2004
  • Joods
  •  30-60 min.

Gremsjelies

Is een joods recept en met joods pasen gegeten. Pesach gebak gemaakt van matzes, rozijnen, amandelen, sukade en gember.

INGREDIENTEN

8 matzes, 1 ons rozijnen, 1 ons geschaafde amandelen, 3 bolletjes stemgember, 3 eieren, 2 ons suiker, geraspte schil van een citroen of uit een potje Baukje., theelepel kaneel, 50 gram boter, snufje zout

  • Joods
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-04-2003
  • Joods
  •  0-10 min.

Kugel met peren

Van mijn moeder

INGREDIENTEN

750 gram zelfr. bakmeel, 150 gram basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 125 gram boter, 1 theel. kaneel, snuifje zout, 1/2 potje gesneden gember, 125 gram gewelde rozijnen, 50 gram geschaafde amandelen, 3 kilo stoofperen, 1 volle theel. kaneel, 75 gram basterdsuiker

  • Joods Tussengerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-02-2004
  • Joods Tussengerecht
  •  > 120 min.

gehackte lebber

Joods recept voo passover ideaal voor feestjes.

INGREDIENTEN

Kilo kippenlever kilo uien 6 eieren kippevet 3ons

  • Joods
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-01-2002
  • Joods
  •  20-30 min.
Nieuwste joods recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top