- Eigen recept
Prijswinnaar: monchoutaart met kersen en brusselse kermis-update 2019
Update 19-1-2019 ter ere van mijn moeders verjaardag. Hoeveelheid monchou en slagroom verdubbeld. Suiker ook iets extra. Heerlijk recept overgedragen van familie tot familie. De bodem is gemaakt van zgn Brusselse kermis, oftewel kokoskoekjes. Ik ben ze ook al tegengekomen onder de naam Hollandse kermis. Een dergelijke bodem ben ik nog niet tegengekomen in de honderden recepten voor Monchoutaarten op Smulweb. De taart is na 1 dag op zijn lekkerst, dan zijn alle smaken goed ingetrokken. Smul ze!
Pak kokosbiscuit, circa 240 gr. Roomboter 125 gr. 1 eetlepel rode 4 vruchtenjam (aardbeien kan ook, maar 4 vruchten is iets smaakvoller. 1 pakje monchou van 200 gram, 250 ml slagroom, 1 zakje vanillesuiker. 100 gr suiker. ca 550 gr uitgelekte kersen of morellen op lichte siroop, 200 ml siroop van kersen, 1 flinke eetlepel custardpoeder. Geen suiker meer toevoegen aan kersen, zijn al licht gezoet en de onderlaag met kruimels en slagroom zijn al zoet.
Bekleed de springvorm met aluminiumfolie of vetvrij bakpapier. Verkruimel de koekjes zoveel mogelijk. Smelt de boter en roer de kruimels erdoorheen en vermeng de eetlepel jam erin. Doe dit mengsel op de bodem van de springvorm en druk het zo stevig mogelijk aan met een vork of achterkant van een lepel. 10 minuten in de koelkast laten afkoelen.
Roer de monchou fijn met de vanillesuiker en de suiker. Klop de slagroom stijf en mix dan even kort de monchou door de slagroom. Dit mengsel over de kruimelbodem verdelen, in koelkast zetten tot vruchtenlaag klaar is. De kersen zeef je van de siroop. Gebruik circa 200 ml van de siroop om te binden. In een kommetje 4 eetlepels kersensap mengen met de eetlepel custard. Rest van sap in pannetje laten koken en dan mengsel Sap, custard erbij roeren tot het bindt, even laten koken. Vervolgens even laten afkoelen, kersen erdoorheen roeren en verder laten afkoelen. Als kersen bijna zijn afgekoeld mogen ze als laatste over de monchoulaag.
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op09-01-2009Nederlands20-30 min.
Jam
Uit de gebruiksaanwijzing van de Inventum BM35, die een programma heeft voor jam.
450 g aardbeien, 275 g suiker, 3 el vers citroensap, 1 el geconcentreerd citroensap
- 60-120 min.
- Geplaatst op09-10-200060-120 min.
jam
Vruchten naar smaak in te vullen
1 kilo vruchten op 500 gram geleisuiker, 1 el. citroensap
- Bijgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op02-05-2002Bijgerecht10-20 min.
Scones met jam en room (High tea)
300 gram zelfrijzend bakmeel, 2.5 tl bakpoeder, 0.5 tl zout, 50 gram boter of margarine, 1 zakje vanillesuiker, 2 el suiker, 3/4 dl melk, 1 ei, bekertje slagroom, diverse smaken jam, half bakje mascarpone (eventueel),
- Engels
- 30-60 min.
- Geplaatst op14-10-2009Engels30-60 min.
Scones, lemon curd en clotted cream
Laatst gebruikt voor een high tea. Het clotted cream recept kreeg ik van een vriendin. Deze combinatie smaakt hemels.
SCONES (12 stuks):, - 250 gram zelfrijzend bakmeel;, - 4 th. bakpoeder;, - 65 gram koude boter, in blokjes;, - 65 gram witte basterdsuiker;, - mespunt zout;, - 125 ml. melk + extra om mee te bestrijken;, - bloem om het werkblad mee te bestuiven, , LEMON CURD (1 POT), - 2 (onbespoten) citroenen;, - 2 kleine eieren;, - 1 eierdooier;, - 125 gram kristalsuiker;, - 75 gram (ongezouten) roomboter., , CLOTTED CREAM:, - 125 ml. slagroom;, - 250 gram mascarpone;, - 3 zakjes vanillesuiker.
- Engels
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-02-2013Engels30-60 min.
Sjalotjes jam
Doordat deze hartige jam langzaam op een zacht vuur wordt gesmoord, karameliseren de suikers in de sjalotjes en de knoflook. Hierdoor krijgt de jam een heerlijke zoete smaak !
-1 kg sjalotjes, -8 tenen knoflook, -2 dl olijfolie, -3 el donkerbruine basterdsuiker, -2 th lepels citroensap, -2 th lepels zout, -2 th lepels versgemalen peper
- Belgisch Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op25-08-2005Belgisch Bijgerecht30-60 min.
Jam snoepjes
Leuk voor de kinderen om vormpjes uit te steken.
100 gram rode jam, 1 eetlepel geleipoeder, suiker, bakpapier.
- Kinderkeuken
- 20-30 min.
- Geplaatst op29-10-2000Kinderkeuken20-30 min.
Amandelkoekjes met jam
Heerlijke, gemakkelijk te bakken, koekjes. Ook leuk om met kinderen te bakken. Bij mij één van de soorten die ik Kerstmis 2011 heb gebakken.
Voor 45 stuks:, 200 gram amandelspijs, 100 gram boter, 1 ei, 30 gram suiker, 1/2 zakje vanillesuiker, 1 mespunt zout, 200 gram bloem, 60 gram rode jam (kersen, aalbessen, frambozen of aardbeien)
- Duits
- 20-30 min.
- Geplaatst op04-01-2012Duits20-30 min.
jam muffins
In het cakeje zit een zoete verrassing
195 gr. bloem, 100 gr. suiker, 1 el bakpoeder, 1/2 tl zout, 2 eieren, 165 ml melk, 65 gr. gesmolten boter, 1,25 dl rode jam, ,
- Engels
- 20-30 min.
- Geplaatst op28-06-1999Engels20-30 min.
- Eigen recept
jam koekjes
Lekker voor bij de koffie
1 ei, 200 Gram bloem, 100 Gram suiker, 150 Gram boter, 20 gram Jam
- Amerikaans
- 20-30 min.
- Geplaatst op27-04-2017Amerikaans20-30 min.
Muffins met jam
We hebben aardig wat kleinfruitstruiken zoals kruisbessen, loganbessen, aalbessen enz. Heerlijk om jam van te maken. "Jam"mergenoeg ben ik niet zo'n jam-mens en zocht een toepassing voor de vele potjes jam die overbleven. Als we bezoek kregen maak ik dus muffins met jam en als het bezoek naar huis gaat krijgen ze een potje jam mee.
, 300 gram bloem, 10 gram bakpoeder, 80 gram suiker, zout, 1 ei, 280 ml melk, 4 el zonnebloemolie, 6 el jam, ,
- Geplaatst op14-08-2014
Muffins met jam
We hebben aardig wat kleinfruitstruiken zoals kruisbessen, loganbessen, aalbessen enz. Heerlijk om jam van te maken. "Jam"mergenoeg ben ik niet zo'n jam-mens en zocht een toepassing voor de vele potjes jam die overbleven. Als we bezoek kregen maak ik dus muffins met jam en als het bezoek naar huis gaat krijgen ze een potje jam mee.
, 300 gram bloem, 10 gram bakpoeder, 80 gram suiker, zout, 1 ei, 280 ml melk, 4 el zonnebloemolie, 6 el jam, ,
- Geplaatst op14-08-2014
Pietenmoppen Met Jam
Favoriet bij zwarte piet
200 gr. zelfrijzendbakmeel, 150 gr. boter, 125 gr. suiker, mespuntje zout, 6 eetlepels jam naar keuze.
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op16-11-2000Nederlands30-60 min.
Jam tarts
Een klein korstdeeg taartje gevuld met Jam
120 gr.zelfrijzend bakmeel, 30 gr. margarine, 30 gr. reuzel, water en jam (eventueel alleen margarine)
- Engels
- 0-10 min.
- Geplaatst op15-01-2002Engels0-10 min.
Jam Wentelteefjes
Wentelteefjes met een laagje jam
5 cl melk, 2 sneetjes witbrood, 1 eetl. suiker, 1 ei, 1 eetl. jam (naar keuze), 1 eetl. boter, ? theel. kaneelpoeder
- Kinderkeuken Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op12-11-1999Kinderkeuken Nagerecht0-10 min.
kokosplak met jam
Kokoskoek vond ik nooit lekker, maar dit....is zelfs lekker voor mensen die niet zo erg van kokos houden.
180 g bloem, 150 g boter, 90 g suiker, 70 g suiker, 2 eieren, 150 g kokos, 0.5 pot jam
- 30-60 min.
- Geplaatst op09-05-200430-60 min.
Scones met jam
Steek de handen uit de mouwen voor dit typisch Engelse hapje.Voor 10 verleidelijke scones.
250 g zelfrijzende bloem * 1/2 koffielepel baking powder * een snuifje zout * 50 g boter * 2 eieren * 1 dl melk * 40 g griessuiker * doe er jam naar keuze bij
- Engels
- 20-30 min.
- Geplaatst op03-10-2001Engels20-30 min.
Boterkoekjes met jam
- 2 komplete eieren, - een halve glas suiker, - 150 gram boter, - 1 bakpoeder, - 1 vanille smaak, - 300 gram boter, - kleine potje jam, naar smaak, - en een kwart thee glas Mazhar
- Marokkaans
- 20-30 min.
- Geplaatst op10-01-2002Marokkaans20-30 min.
- Eigen recept
Pruimen jam
Heerlijke pruimenjam, makkelijk recept.
Pruimen 1 kilo, 2 kaneelstokjes, kaneelpoeder, gelei suiker ong 300 gram (of naar eigen smaak), sap van 1 sitroen (of limoen of citroensap kant en klaar), ong. borrelglaasje dessertwijn of coebergh of rum wat je in huis hebt),
- 20-30 min.
- Geplaatst op10-08-201220-30 min.
Appel-peer jam
Deze heerlijke appel-peer jam is in een klein uurtje te maken. Simpel, snel en lekker!
500 gram peer, 250 gram appel, 750 gram suiker, Theelepel kaneelpoeder, Citroensap, 2 zakjes pectine of geleisuiker,
- 30-60 min.
- Geplaatst op22-06-201030-60 min.
kiwi jam
Voor 1 pot lekkere frisse, zoetzure jam, die snel te maken is, de JAM is ook heerlijk bij vlees en kipgerechten
3 kiwi's / 2 ons geleisuiker (speciaal), 1 eetlepel citroensap (of jenever of wodka)
- Goedkoop en snel
- 20-30 min.
- Geplaatst op29-03-2000Goedkoop en snel20-30 min.
- Eigen recept
Kruimelkoekjes met Jam
Recept voor 16 stuks deze supergemakkelijke en heerlijke kruimelkoekjes zijn leuk om eerst samen zelf te maken (en bijv.de dag erna )uit te delen. De jam wordt na het bakken en afkoelen stevig, waardoor de koekjes niet snel uit elkaar vallen. In plaats van kersenjam kun je elk ander soort jam nemen die lekker lijkt, gebruik alleen geen halvajam, die wordt niet stevig genoeg.
150 gr koude boter, 200 gr bloem, 85 gr witte basterdsuiker, 5 el extra kersenjam, 1 brwonieblik of bakvorm 20x20 cm, ingevet, 16 papieren parapluutjes
- Kinderkeuken
- 20-30 min.
- Geplaatst op04-06-2009Kinderkeuken20-30 min.
Sinaasappel jam
Een familie recept uit Zuid-Afrika.
1 kilo sinaasappelen, 1500 ml water, 1 kilo suiker
- Multi-cultureel
- > 120 min.
- Geplaatst op04-05-2003Multi-cultureel> 120 min.
jam van rozebottels
Een heerlijke jam, op een beschuitje of cracker, of als taartvulling.
1,5 kilo rozebottels, 4 groene appels, 1 kaneelstokje, halve liter water, 6 ons suiker, , ,
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op17-07-2001Nederlands20-30 min.
kokoscake met jam
Jamie weet iedereen aan het koken te krijgen...zalig zoals die man kan koken....
225 gr zachte ongezouten boter, 225 gr suiker, 4 grote vrije uitloopeieren, 225 gr zelfrijzend bakmeel, 1/2 tl bakpoeder, scheutje melk, 1 tl vanille-essence, 75 gr geraspte kokos, voor de bramenjam: 250 gr bramen, 125 gr suiker 1/2 citroen
- Engels Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op04-08-2012Engels Nagerecht60-120 min.
Jam van cranberries
Lekker! Eigen recept.
340 gr cranberries, 250 gr suiker, 125 ml water, 1 zakje geleipoeder (Oetker Gelfix), 1 cl madeira
- 20-30 min.
- Geplaatst op22-10-200120-30 min.
Kiwi Jam
1kg kiwi grof gesneden-1/2 theelepel citroenzuur-750g suiker.
- Internationaal
- 10-20 min.
- Geplaatst op21-06-2001Internationaal10-20 min.
Scones met jam.
10stuks.
250g zelfrijzende bloem-1/2koffielepelbakpoeder-snuifje zout-2eieren-1dl melk-40g griessuiker-----jam naar keuze.
- Engels
- 20-30 min.
- Geplaatst op03-01-2002Engels20-30 min.
- Eigen recept
Jam broodkoeken
Mijn vaders jam koeken.
Wit casino brood ( van 1 dag oud of ouder), aardbeienjam of andere (wat je lekker vind), kaas en ham kan ook, Pannenkoekbeslag,
- 10-20 min.
- Geplaatst op12-08-200810-20 min.
Bosvruchten jam
750 gr. bramen, 250 gr. bosbessen, 1 sappige sinaasappel, 1 kg. suiker
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op31-03-2009Nederlands20-30 min.
Bramen-Peren jam
De toevoeging van peer geeft een heerlijke smaaktoevoeging
Rijpe glanzende bramen, Zoete geurige peer, Verhouding ongeveer 4/5de braam en 1/5 peer, suiker, zoetstof of marmello
- Nederlands
- 10-20 min.
- Geplaatst op02-09-2012Nederlands10-20 min.
Vlierbloesem-abrikozen jam
Heerlijke jam van gedroogde abrikozen met een fijne bloemige smaak en geur van vlierbloesem.
Gedroogde abrikozen 750 gram, Flink wat vlierbloesemschermen, 500 gram geleisuiker, Het sap van een of twee citroenen.
- 60-120 min.
- Geplaatst op06-09-201260-120 min.
kiwi jam
Een snelle jam bij mijn dochter favoriet
Ruim 1 kg kiwi,s, 1kg gelei suiker, sap van een halve citroen
- Kinderkeuken
- 20-30 min.
- Geplaatst op23-08-2001Kinderkeuken20-30 min.
Zomerse jam
Voor ca. 3 potten.
250 gram aardbeien.> 250 gram frambozen.> 500 gram geleisuiker.> 1 eetl. citroensap.> 3 eetl. vruchtenwijn.> 1 eetl. lavendelbloemen.
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op21-06-2001Nederlands20-30 min.
Chili Jam
1/2 kg. rode pepers, 100 gr. rawitpepers, 3 grote uien, 5 tenen knoflook, 350 ml. plantaardige olie, 100 ml tamarindesap, 40 gr. palmsuiker.
- > 120 min.
- Geplaatst op03-03-2001> 120 min.
Bosbessen Cheesecake
Heerlijke cheesecake met bosbessen, rode bessen of bramen.
Voor de basis:, 140 gr digestive koekjes., 100 gr haver of tarwe meel., 120 gr boter of margarine naar keus, ( ik gebruik roomboter )., 3 sl bruine suiker., , Voor de creme:, 400 gr mascarpone of andere zachte smeerkaas., 100 gr ricotta., 90 gr poedersuiker., 130 gr room., 2 eieren., 1 sl sinaasappelschil rasp., 1 sl meel voor elk gebruik., , Om te garneren:, 300 gr bosbessen, rode bessen of bramen., 200 gr bramenjam., 60 ml kersenlikeur.
- Grieks
- > 120 min.
- Geplaatst op17-11-2011Grieks> 120 min.
jam van kruisbessen
Met dank aan Berby, die het recept inzond in "De Groenteboer Mailinglist"
1 kg kruisbessen, 1 kg suiker
- 10-20 min.
- Geplaatst op10-06-200110-20 min.
- Eigen recept
Vijgen jam
Jam
250 gr gedroogde vijgen, zonder steel, fijngesneden, 250 ml sinaasappelsap, 65 gr gele basterdsuiker
- 20-30 min.
- Geplaatst op24-10-201020-30 min.
Bacon Jam
Heerlijke "Jam" gemaakt van Bacon. Lekker op een gegrilde hamburger. Of als bijgerecht bij andere grill vlees gerechten. Je kan er ook een ander soort BLT sandwich mee maken. Een potje van deze jam blijft een week in de koelkast goed. Maar dat haalt ie vaak niet omdat deze heerlijk zoet,zoutige, rokerige jam zo op is!
250 gram ontbijtspek, 2 eetl. Olijfolie, 3 uien, 3 knoflooktenen, 0,5 theel. Gemberpoeder, 2 kruidnagels en een halve eetl. Honing.
- Amerikaans Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-08-2014Amerikaans Bijgerecht30-60 min.
Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer
Heerlijk recept van Annabel Langbein, ik heb het vertaald en op smulweb gezet. Het is zoet en het is heel pittig, beetje te vergelijken met zoete Chilisaus maar dan als jam. Je zou ook wat minder rode pepers kunnen gebruiken als je niet van `heet` houdt. Lekker bij Kip, Varkensvlees, Kaas, Pittige maaltijden, Loempia`s en uiteraard bij de Barbecue. Deze jam hoeft niet in de koelkast, de hoeveelheid suiker zorgt ervoor dat het lang houdbaar is. Het moet uiteraard wel in de koelkast als het eenmaal open is gemaakt. Annabel gebruikte verse kaffir limoenblaadjes, die had ik niet dus heb ik i.p.v. het sap van 1 limoen toegevoegd. De 1e keer had ik de `jam` iets te lang laten inkoken, het was dus wat `vaster` en ook had ik eerst alles in de blender gedaan en naderhand toch nog de staafmixer nodig. De laatste keer heb ik alles in de kom van de staafmixer gedaan, ging perfect en nu was het nog sneller klaar! Kijk voor tips bij serveertips.
Hier het recept hoe ik het gemaakt heb., 1 hele bol knoflook, 10 grote rode Chilli pepers (gewogen 210 gram), Ongeveer 200 gram verse gember ( geschild gewogen 155 gram), 400 gram suiker (oorspronkelijk recept wa 560 gr), 100 ml water, Fijn geraspte schil van 4 limoenen, 125 ml (witte) rijst azijn, 3 el Vissaus (45 ml), 1 el (zoete)sojasaus (15 ml), 2 dubbele kaffir limoenblaadjes of bij gebrek aan; sap van 1 limoen
- Internationaal
- 20-30 min.
- Geplaatst op28-04-2012Internationaal20-30 min.
rozenbottel jam
(ontdoe de rozenbottels van hun pitjes.), 1 kg vruchtenmassa ( zonder pit en schil), geleer middel ( bij aardbeien en kersen), Wat suiker,
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-10-2003Nederlands30-60 min.
-
jam en chutneys
van furaha1nl , 179 recepten, 0 volgers
-
mjamie
van liaverdaas , 109 recepten, 0 volgers
-
jamie oliver the naked chef
van bimmetje15012001 , 76 recepten, 2 volgers
-
De lekkerste recepten van Mirjam
van mikoo , 58 recepten, 7 volgers
-
soepen, sausen, chutneys, jams
van kado64 , 34 recepten, 0 volgers
-
Sauzen jam dranken
van saskcha , 24 recepten, 0 volgers
-
jams en chutneys
van pwiggers , 24 recepten, 7 volgers
-
Jam en gelei
van buonaforchetta , 23 recepten, 0 volgers
-
Sides/Jams/Sauzen
van Ellamats , 17 recepten, 0 volgers
-
Mjam
van DeniseJ92 , 17 recepten, 0 volgers
-
chutneys
van RobQuebec , 15 recepten, 0 volgers
-
jamieoliver
van jacconieuw , 88 recepten, 0 volgers
-
Lekker ontbijten
van sonjatestpagina , 42 recepten, 0 volgers
-
pannenkoeken
van sonjatestpagina , 57 recepten, 0 volgers
-
Pazablipo wat maak jij er mee
van pazablipo , 60 recepten, 0 volgers
-
Fruitstampertjes.
van visscher1950 , 40 recepten, 0 volgers
-
carpediem
van Bert_en_Djamila , 1 recepten, 0 volgers