Klassiek Vanille-ijs
Als basis voor nieuwe smaakcombinaties is een klassiek vanille-ijs onvervangbaar. Een heerlijk romig en verfijnd ijs, zoals dat bijna niet meer te koop is. (Bron: Tip-Culinair, nr. 7, juli 2004)
Ingrediënten 4 personen
1 vanillestokje, , 3 dl. halfvolle melk, , 4 eierdooiers, , 75 gr. basterdsuiker, , 1 tl maizena, gezeefd, , 3 dl. slagroom,Voorbereiding
Schenk de melk in een steelpan met dikke bodem. Splijt het vanillestokje met een scherp mesje, voeg het stokje aan de melk toe, en breng dit aan de kook. Haal de pan meteen van het vuur en laat het stokje 15 min. in de melk trekken. Verwijder dan het vanillestokje. Schraap het merg eruit en voeg dit toe aan de melk. Leg het stokje apart, en breng de melk weer aan de kook. Klop in een kom eierdooiers, suiker en maizena dik en schuimig. Klop er geleidelijk de hete melk door. Schenk het mengsel terug in de pan, en laat het al roerend op een laag vuur binden. Schenk de custard in een schaal als hij bindt en smeuiig is. Laat hem onder regelmatig roeren afkoelen.
Bereidingswijze
Met de hand: Klop de slagroom half stijf (zodat hij dik is, maar nog wel van de lepel valt), schep hem door de custard en giet het mengsel in een plastic diepvriesbak. Zet het 6 uur in de vriezer of tot het stevig is, klop het 2 keer met een vork door, of gebruik de keukenmachine op een lage stand. Met de ijsmachine: roer de slagroom door de custard en laat het mengsel draaien tot het stevig is.