1. Home
  2. Recepten
  3. Het Witte Goud

Het witte goud recepten (158) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Aspergetaart met "het witte goud"

Jarenlang heb ik zelf asperges in mijn tuin gehad. Daardoor heb ik ook al op heel veel verschillende manieren gerechten met asperges gemaakt Dit is een recept uit de begintijd. Het is door de jaren heen een beetje veranderd en verfijnd. Als de aspergetijd weer is aangebroken eten we dit bijna elke week Het is in mijn gezin het meest favoriete aspergegerecht. Ik heb al heel veel mensen blij gemaakt met dit recept. Daarom wil ik het nu ook met jullie delen. N.B. Omdat de bodem van de taart soms wel eens wat nat uitvalt, bak ik deze tegenwoordig ongeveer 10 tot 15 minuutjes voor terwijl ik de oven voorverwarm. Op deze manier krijg je altijd een mooie droge bodem.

INGREDIENTEN

- 1 kg. witte asperges, - 200 gram gekookte hamblokjes/reepjes, - 200 gram geraspte kaas (jong belegen of nog lekkerder gruyere), - 3 eieren, - 2 dl. room (evt. light), - 1 rol of 7 plakjes bladerdeeg, - boter om de bakvorm in te vetten, - foelie, - nootmuskaat, - peper & zout.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op30-04-2013
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

asperges, het witte goud!

Het witte goud, asperges, op een traditionele en eenvoudige manier bereid. Favoriete bereiding!

INGREDIENTEN

Asperges, ei, ham, aspergesaus

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-05-2012
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Goud En Zilver

Als het gerecht klaar is begrijp je naam pas

INGREDIENTEN

300 gr witte bonen----, 2 l water----, 750 gr riblappen----of ander vlees----, zout--peper----, 200 gr peentjes----, 100 gr doperwten----, 20 gr boter----, 30 gr bloem----, azijn --en basilicum,is niet persee nodig,alleen als de smaak lekker vind.---, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-11-2000
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Vloeibaar Goud

Gouda's kaasfondue

INGREDIENTEN

1 teentje knoflook, 4 dl droge witte wijn, 600 gram grof geraspte jong belegen kaas, 2 eetlepels maizena, 2 eetlepels kirsch of brandewijn, Versgemalen peper en nootmuskaat.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-04-2001
  •  
  •  10-20 min.

Wit goud in witte saus

INGREDIENTEN

500 gr asperges ? 50 gr boter ? zout ? 1 tl suiker ...., , Saus:, - 50 gr boter ? 40 gr meel ? 250 cl aspergewater ? zout ? peper ? 2 el room,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-02-2003
  •  
  •  30-60 min.

Vleesbrochette met Wit Belgisch Goud

INGREDIENTEN

4 vleesbrochettes, 1 bussel witte asperges, 2 el gehakte peterselie, 2 dl room, boter, peper & zout

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-09-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Vleesbrochette en Wit Belgisch Goud

INGREDIENTEN

4 vleesbrochettes-, 1 bussel witte asperges-, 2 el gehakte peterselie-, 2 dl room-, boter-, peper & zout.

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-11-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Vleesbrochette met Wit Belgisch Goud

Voor 4 personen:

INGREDIENTEN

4 vleesbrochettes, 1 bussel witte asperges, 2 el gehakte peterselie, 2 dl room, boter, peper & zout

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-05-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Smullen: Cordon bleu van witte asperges

O la la hier moet je mee oppassen want dit is gevaarlijk lekker. Krakend krokant met een lekkere bite en dan het romige binnenin. Ik heb ze jaren geleden zo wel in Sachsen (D) in een restaurant gekregen met aspergetijd. Heerlijk, en dan proberen na te maken. Als je een keer zo je witte goud hebt geproefd dan is het verslavend. Op deze manier gemaakt leer je kleine kinderen asperges ook lekker te vinden. Niet moeilijk, wel super lekker! Een keer eten is voor altijd verslaafd.

INGREDIENTEN

750 gr verse witte asperges, 250 gr gekookte schouderham, grote plakken, 250 gr jong belegen kaas, grote plakken, 100 gr bloem, 100 gr paneermeel, 2 eieren, Zonnebloemolie, Roomboter, Zeezout

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-04-2014
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Gegratineerde witte asperges met verse zalm

Zo eten we ze wel het liefst want dit is ontzettend lekker. Asperges zijn al zacht, zoet en romig, een aardappeltje erbij en een stukje lekkere verse vis erbij en je hebt een gezonde, lekkere, complete en voedzame maaltijd. Het Limburgse goud schiet de grond uit (door het mooie weer) en daar willen we natuurlijk even van profiteren. Prima met Pasen.

INGREDIENTEN

600 gr verse zalmfilet, 750 gr nieuwe aardappels, 800 gr verse witte asperges, 50 ml droge witte wijn, Riesling, 50 ml groentebouillon, 200 gr creme fraiche, 1 ei, Zeezout, Beetje vers gemalen zwarte peper, 1 tl suiker, Bosje verse dille, 150 gr geraspte jong belegen kaas

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-04-2014
  • Europees
  •  30-60 min.

Kippeblanquette Met Witte Wijn

INGREDIENTEN

-1 kg kippeblanquette-1 ui-boter-peper-zout-currypoeder-500 gr wortelen-1 tas water bouillonblokje-1 flesje Witte van Hoegaarden-100 cc room-boter/bloem

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-11-1999
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Witte asperges met zalm en ei

Het witte goud!

INGREDIENTEN

2 kg asperges, 1 kg malta aardappellen, 8 eieren, 30 gr verse peterselie, 125 gr boter, 200 gr gerookte zalm, 1 mespunt nootmuskaat

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-04-2015
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Pittige witte brownies

INGREDIENTEN

200 g boter, 300 g witte chocolade in stukjes, 3 eieren, 150 g basterd suiker, 1/2 tl vanille escence, 200 g bloem, snufje zout, poedersuiker, 1 rode chili peper, zonder zaadjes, 1 groene chili peper, zonder zaadjes, 100 g suiker, 150 ml water

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-11-2004
  • Engels
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Romige gewokte witte asperges met garnalen

Mmm bijna niemand doet het, maar verse witte asperges zijn prima te wokken. Ze zijn dan ook sneller gaar. Asperges en garnalen (scampi) is wel bijna de lekkerste combinatie die er is want smaakt perfect. Probeer zelf maar en je staat versteld hoe makkelijk dit is en hoe lekker het witte goud kan zijn. Dit is royaal voor 2 personen, is slank en vetarm. 2 weken geleden waren er al verse Hollandse asperges, nu wemelt het ervan want ze schieten uit de grond door het mooie warme weer.

INGREDIENTEN

500 gr verse witte asperges, 300 gr grote garnalen of scampi, 2 teentjes knoflook, 1 el olijfolie, 100 ml kook(koks)room, pakje Campina, 150 gr groentebouillon, 1 citroen, Half bosje verse bieslook, 2 el vers gesnipperde peterselie, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-04-2014
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Heerlijke lasagne van verse witte asperges

Ha ze zijn er weer de verse Hollandse asperges van de volle grond. Vrijdag tijdens de weekendboodschappen lagen ze in de winkels. Geen wonder met dit mooie, fraaie, warme lenteweer schieten ze uit de grond. Dan moet je ze snel steken en verkopen. Asperges zijn super gezond want zitten boordevol mineralen zoals o.a. kalium. Ik kon de verleiding niet weerstaan en hebben het eerste bosje gekocht. Nu even van profiteren van het Limburgse witte goud!

INGREDIENTEN

500 gr verse witte asperges, 6 lasagne bladen, 1 grote ui, 200 gr gekookte schouderham, 100 gr jong belegen geraspte kaas, 100 ml lauwwarme kippenbouillon, 200 ml slagroom, 3 e boter, Vers gemalen zwarte peper

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-03-2014
  • Europees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Groente lasagne

Een dag zonder vlees of vis? Probeer dan deze ovenheerlijke groente lasagne! Gemaakt met Hollands Goud Bak & Braad. Hollands Goud is een gezonde keukenolie, rijk aan omega 3 vetzuren. Naast een goede smaak bevat Hollands Goud koolzaadolie. Koolzaadolie heeft een aantal basiseigenschappen die goed zijn voor de mens! »

INGREDIENTEN

250 gram lasagnebladen, 2 wortels, ¼ knolselderij, ½ prei, 2 courgettes, 3 tomaten, ½ bos peterselie, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 4 eetlepels Hollands Goud Bak & Braad, 1/8 liter groentebouillon, 1 glas witte wijn, Paprikapoeder, Peper, Zout, Nootmuskaat, 150 gram crème fraîche, 250 gram geraspte Emmentaler

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-09-2013
  •  
  •  30-60 min.

Romige witte asperges op een ham pannenkoekje, smullen!

Het aspergeseizoen is in volle gang en wij eten ze graag. Bovendien is het vers gestoken witte goud heel gezond want is een geweldig mineralenbommetje. Het is elk jaar een hele uitdaging om weer iets leuks te vinden met witte Hollandse asperges in de hoofdrol, maar kwam toen dit idee tegen. Heel erg lekker, veel smaken, hartig, zoet, een zuurtje, romig en de presentatie is leuk. Gebruik wel voorverwarmde borden en proef hoe lekker deze eenvoud smaakt. Ook de kleine smullertjes die smullen hiervan.

INGREDIENTEN

1 kg verse witte Hollandse asperges, Zeezout, Beetje citroensap, , Voor de saus:, , 25 gr bloem, 30 gr roomboter, 100 ml slagroom, 500 ml kookvocht asperges, 1 eierdooier, Zeezout, Vers gemalen zwarte peper, Nootmuskaat, , Voor deeg en vulling:, , 2 eieren, 80 gr bloem, 40 gr boter, 150 gr melk, Snufje zeezout, 8 plakken gerookte, gekookte slagersham (niet te dun), Snufje peper, Beetje gesnipperde bieslook (ter garnering),

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-05-2015
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Witte asperges met ei, tomaat en krokante ham

Nu kan het nog, het aspergeseizoen duurt nog een paar weken dus profiteer nog even van het €witte goud'. Er zijn talloze bereidingen, het liefst heb ik ze met vis want als we ze één keer traditioneel gegeten hebben (Hollandaisesaus, ei en Hollandse prut ham) zijn die smaken wel weer genoeg. Het wordt steeds lastiger om nieuwe bereidingen te bedenken, maar toen vond ik, per toeval, deze. Dit eenvoudige recept is er een die er mag wezen want hij zit bomvol smaak. Bijna traditioneel, op de saus na, maar heel veel lekkerder door de keuze van de ham en de krokante bite. Makkelijk en snel te maken en super lekker.

INGREDIENTEN

500 gr verse Hollandse asperges, 2 eieren, 2 flinke tros tomaten, 2 el olijfolie extra vergine, 1 el witte balsamicoazijn, vers gemalen zwarte peper, zeezout, 3 el panko (Japans broodkruim, verkrijgbaar in vrijwel alle supermarkten), 1 el gehakte bieslook, 8 plakjes rauwe ham (bijvoorbeeld parmaham, schwarzwalder schinken of serranoham),

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-06-2015
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Asperges met serranoham, kriel en hemelse saus

Het is volop lente en ze zijn er weer de verse witte asperges! Men noemt ze ook wel "het witte goud". Nu ze vers weer volop te koop zijn (zelfs hier bij de boer) moet je daar volop van profiteren. Ik kon het niet laten om er als eerste een lekker bordje mee te maken. Asperges hebben een zacht-zoete-romige smaak. De serrano ham is ietwat zout en het sausje is echt hemels. Dit kun je zo in een fatsoenlijk restaurant op de kaart zetten en zal dan onder de gasten gretig aftrek vinden. Dit is echt mijn voorjaarstopper en de hoeveelheden zijn voldoende voor 4 couverts.

INGREDIENTEN

1 kilo witte asperges, 600 gr krielaardappel, 8 plakjes serrano ham, 1 ½ tl suiker, 1 ½ el roomboter, Zeezout, , Voor de saus:, 100 gr gerookte zalm (in kleine plakjes), 100 gr slagroom, 1 el mierikswortel (potje), 1 bosje verse dille, 100 ml droge witte wijn, Klein beetje kookvocht, Zeezout, Beetje vers geperst citroensap

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-04-2013
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Romige aspergesoep met ei & ham

Als je bent opgegroeid in een streek waar de asperges als paddenstoelen uit de grond schieten kan het niet anders dan dat je alle geheimen van "het witte goud" kent. Zo zijn er een aantal dingen die je door de jaren heen leert en toepast om het beste resultaat te verkrijgen. Deze soep is met liefde bereid en het beste is uit de kast gehaald om er iets lekkers, nee zeg maar gerust iets hemels van te maken Deze aspergesoep is dan ook mijn paradepaardje. Ik hoop dat jullie hem ook kunnen waarderen.

INGREDIENTEN

- 1 kilo witte asperges, - 1.5 liter kookvocht van de schillen, - 50 gram boter, - 50 gram bloem, - 1 bekertje room, - 4 eieren (hardgekookt), - 100 gram hamblokjes, - 2 eetl. bieslook, - 2 runderbouillonblokken, - foelie (om met de schillen mee te koken), - 50 gr. roomboter (om de aspergestukjes in te bakken)

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-05-2013
  •  
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Hemelse asperge quiche met lenteui en ham

Het is lente want dat is duidelijk te merken en ze zijn er weer. Verse witte asperges oftewel het "Limburgs goud". Het seizoen is nu in volle gang en daar moet je van profiteren zolang het duurt. Dus een overheerlijke verse quiche met lenteui. Smaken van het voorjaar en dat proef je. Het is even werk, maar het eindresultaat is zo lekker en mag er zijn. Voldoende voor 4 personen als hoofdmaaltijd of lunch. Ook leuk als voorgerecht, maar snijd dan kleinere partjes en doe er 2x mee. Bewaar de andere helft gekoeld in de koelkast en warm die de volgende dag heel even op in een voorverwarmde oven. Net zo lekker, maar niet langer houdbaar. Eet smakelijk.

INGREDIENTEN

Voor het deeg:, 250 gr bloem, 150 gr roomboter, 1 ei, Beetje zeezout, 2 el koud water, , Voor de vulling:, 500 gr witte asperges, 200 gr gekookte achterham (blokjes), 1 bosje lente uitjes, 1 ui (gesnipperd), 1 bosje platte peterselie (gesnipperd), 1 teentje knoflook (geperst), 3 eieren, 150 ml slagroom, Witte peper, Nootmuskaat, Zeezout

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-05-2013
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

De ultieme, krokante, Hollandse rosti

Rosti rondjes iedereen kent ze wel uit zo een diepvries zak. Maak ze eens zelf want die zijn zoveel lekkerder, niet papperig, maar crispy, krokant. Een beter recept kan ik niet bedenken. Deze zijn super lekker.

INGREDIENTEN

1 kilo vastkokende aardappels, 4 el koffiemelk, 2 eieren, 3 el bloem, 1 grote ui, Zeezout, Gemalen witte peper, Zonnebloem olie

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-05-2014
  • Internationaal Bijgerecht
  •  20-30 min.

Custardtaart met frambozen

Een HEERLIJKE Engelse taart... Helemaal super met EIGEN gemaakte custard (niet dat spul uit een pakje) karamel en heerlijke frambozen!! Deze taart zal na 1x maken gelijk bij jouw lekkerste taarten gaan horen (hoop ik)...

INGREDIENTEN

HET DEEG:, 5 plakjes bladerdeeg (uit de diepvries)-, 4 eetlepels donkere basterdsuiker-, geraspte schil van 2 citroenen-, 1 ei-, DE CUSTARD:, 9 grote eieren-, 5 eetlepels witte basterdsuiker-, 6 zakjes vanillesuiker-, schil van 1 1/2 sinaasappel-, 1 l slagroom-, DE KARAMEL:, 7 eetlepels kristalsuiker-, 5 eetlepels water-, EN VERDER NOG:, 300 g frambozen-, boter om in te vetten-, bloem om te bestuiven-, poedersuiker, ,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-05-2006
  • Engels
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Fruit taart pizza

Spectaculair en smakelijk nagerecht op eigen gemaakte taart bodem

INGREDIENTEN

Voor zoetige (pizza) bodem:, 165 gr. witte bloem, 150 gr. Boter of harde margarine (verzacht), 125 gr. suiker, , Topping:, 250 gr. lichte roomkaas (cream cheese), 40 gr.banketbakker (poeder) suiker, 1 Tl. Vanille-extract, , Fruit vulling:, 285 ml. blikje manderijnen (uitgelekt), 125 ml. (verse) Blueberries, 24 Verse Aardbeien, gehalveerd in de lengte, 8 gesneden Kiwifruit, , Glazuur:, 60 ml. abrikozen of perzik jam, 1 El. Heet water, [:W]

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-07-2009
  • Canadees Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Aspergesoep en croûte

Het witte goud op zijn best! Dit recept is eenvoudig te berieiden en de smaak is optimaal. 

INGREDIENTEN

250 gr. witte asperges, geschild en in stukjes, 25 gr. roomboter, 25 gr. bloem, 1 l aspergekookvocht, afgekoeld, 2 groentebouillontabletten, 125 ml crème fraîche, 1 ei, los geklopt, 4 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), ontdooid, 1 tl gedroogde dragon

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-04-2017
  • Wereld
  •  20-30 min.

Babi Ketjap

INGREDIENTEN

? 500 gr. Varkenslapjes, ? 3 tenen knoflook of 1 papl. Poeder, ? ? Theel. Djahe, ? 2 theel. Vetsin, ? 1 theel. Suiker, ? ? Theel. Witte peper, ? 1 theel. Citroensap of azijn, ? 1 bouillonblokje (goud vleesbouillon), ? 50 gr. Margarine, ? 2 a3 glazen of kopjes water, ? 4 eetl. Zoete ketjap,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-07-2004
  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Oer Hollandse aspergesoep

Het witte goud in een soepkom wie wil dat nou niet? De combinatie met ham en eieren blijft altijd lekker! Deze soep is een al oude klassieker en is altijd goed. Geniet ervan.  Benieuwd naar de vlog van deze soep? Kijk dan eens op https://youtu.be/Blfl8uGVW9w of op http://www.kootjekookt.nl . 

INGREDIENTEN

500 gram asperges, 2 groentebouillonblokjes, 2 eieren, 1 prei alleen het wit, 4 grote plakken gekookte achterham, Handje bieslook, 125 ml slagroom, 30 gram bloem, 1 eetlepel roomboter, 1,25 liter water, Peper en zout,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-04-2016
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Roompudding Bessenbavarois

Voor deze bavarois is het lekkerst om volle romige yoghurt te gebruiken

INGREDIENTEN

225 gr zwartebessenjam 4 dl volle yoghurt 125 ml slagroom 10 blaadjes witte galantine 1 citroen 1 blikje bosbessen op lichte siroop (200 gr) half tl olie om in te vetten

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-08-2006
  • Frans Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

eendeborst met rode portsaus

Eendenborst met rode portsaus gegrillde rozevalaardappeltjes, andijvie spek rolletjes Voor het komende wildseizoen heb ik een suggestie voor u: een wild eendeborstje van de poullier met een simpele doch heerlijke portsaus. Het groente garnituur kan al een dag van te voren worden voorbereid, zodat als u gasten aanwezig zijn u niet "de hele tijd" in de keuken staat en toch van de gezelligheid van de gasten kunt genieten en/of als gastheer/vrouw kunt op treden. Toch heeft u dan voor uw gasten een zeer culinair uitdagend gerecht om voor schotelen. U hoeft zich zeker niet te schamen, men zal u zelfs prijzen voor het uitstekende (restaurant) niveau. Bereiding: Was en snij de rozeval aardappeltjes in partjes (wedges) en doe ze in een ruime ovenschaal en besprenkel met de olijfolie. Maak de knoflooktenen schoon en "kneus" deze. Voeg deze toe aan de aardappeltjes strooi ruim hartig de provencaalse kruiden erover en meng dit met "schone" handen. Laat dit een half uurtje (buiten de koeling) staan en verwarm de oven(hete lucht) voor op 200 graden. Bak de aardappeltjes in een klein uurtje goud bruin en vergeet niet deze minimaal 2 keer om te scheppen in de ovenschaal, zodat ze aan alle kanten knapperig zijn. Worden ze iets te donker naar uw smaak, doe dan wat aluminiumfolie bovenop. Haal de knoflooktenen eruit voor het op scheppen! Snij de andijvie in 4 delen over de hele struik: leg de struik op een snijplan en snij deze over de lengte door en herhaal dit met de helften. Snij voorzichtig de witte stukken van de stronk schuin af maar zo dat het nog wel aan elkaar blijft zitten. Spoel ze voorzichtig, maar goed af onder een zacht stromende koude water kraan. Doe de kwarten per twee in een pan met ruim kokend water en kook (blancheer) deze voor niet meer dan 2 a 3 minuten. Haal ze met een schuimspaan er uit en laat ze goed uitlekken op een schone theedoek. Als ze zijn afgekoeld kunt u ze vanaf de stronk kant voorzichtig oprollen. Doe dit wel met enige druk, zodat het overtollige water eruit loopt. (niet fijn knijpen). Leg op een plank 2 repen ontbijtspek dakpansgewijs naast elkaar en rol de andijvie erin. Leg deze zo dat het stukje niet "ontrold" (open "lipje" spek op de onderkant). Vet een bakplaat/overschaal in waarop/in de rolletjes los van elkaar kunnen liggen. Verwarm de oven (hetelucht) voor op 200 graden en bak deze in +/- 20 minuten gaar. Zorg dat de eendeborst op (bijna) kamertemperatuur is en dep deze met keuken papier droog. Check of je hagelshotbolletjes tegen komt en waarschuw je gasten hiervoor. Het is per slot van rekening een wilde eende borst en die worden geschoten! Doe er wat grof gemalen peper overheen. Zet een grote koekepan op het vuur en laat deze medium heet worden. Voeg de boter aan de pan toe, doe de eendeborsten pas in de pan als de boter is uit gebruist (de boter niet zwart laten worden!). Leg de eendeborsten op het vetkantje in de pan en laat deze 8 à 10 minuten op deze kant bakken (vuur nog steeds medium hoog). Draai de eendeborsten om en bak nog 1 minuut op de bovenzijde. Haal de eendeborsten uit de pan en laat deze op een houten plank voor +/- 7 minuten rusten. Voor het opmaken van de borden kun je ze (trancheren) snijden. Zet het vuur onder de pan wat lager en voeg de port toe als deze is uit gebruist voeg dan de fond toe. Laat dit nog ongeveer 8 minuten "inkoken" op medium hoog vuur. Breng de saus op juiste dikte met een eetlepel alles binder en blijf rustig roeren op een laag vuur. Het moment dat de eendeborst de pan uit is en je saus bijna klaar kan je beginnen met het op maken van de borden. Zorg dat deze warm zijn (in of op de oven zetten), zodat je eten niet te snel afkoelt. Leg aan de rechterkant boven 2 andijvierolletjes, linkerkant boven de aardappelpartjes en onder eerst een schepje saus leggen (spiegeltje) en dan getrancheerde eendeborst erop leggen. Serveer met een stevige rode wijn en geniet samen met je gasten van je wildmaaltijd op niveau!!! Eet smakelijk!! Met culinaire groet, Daan Willems Teamleider catering

INGREDIENTEN

Ingredienten (voor 4 personen):, , 4 schoongemaakte eendenborsten met de huid er nog aan (vetrandje), Lekker "slobber" portje (2 glaasjes), Potje gevogelte fond (sterke bouillon) 2 dl, 1,2kg rozeval aardappeltjes, 2 struiken andijvie, 250 gr gesneden ontbijtspek, 4 verse tenen knoflook, provencaalse kruiden, extra vierge olijfolie, 100 gram roomboter, 1 eetlepel allesbinder,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-05-2009
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Varkenskroontje met butternut, brunoise appel en spruitenbla

Recept is het proberen waard Het is van 3 sterren chef Peter Goosens

INGREDIENTEN

Varkenskroontje van +/- 800 g (3 beentjes), zwarte peper en zout, boter, olijfolie, 1 ui, 1 wortel, 1 takje tijm, 1 blaadje laurier, 1 teentje look, witte wijn, 250 ml bruine fond, 1 butternut van +/- 300 g, 1 butternut van +/- 400 g, 45 g ongezouten boter, 5 blaadjes basilicum, 50 g oude postelkaas of Oud Brugge, Brugge Goud of Nazareth, 2 appels (Golden), suiker, veenbesjes, 100 g spruiten

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op03-10-2012
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Varkenskroontje met butternut, brunoise appel en spruitenblaadjes

Lekker stukje varkensvlees met heerlijke wintergroentjes van bij ons. Een schitterend lekker recept van sterrenchef Peter Goossens

INGREDIENTEN

Varkenskroontje van +/- 800 g (3 beentjes), zwarte peper en zout, boter, olijfolie, 1 ui, 1 wortel, 1 takje tijm, 1 blaadje laurier, 1 teentje look, witte wijn, 250 ml bruine fond, 1 butternut van +/- 300 g, 1 butternut van +/- 400 g, 45 g ongezouten boter, 5 blaadjes basilicum, 50 g oude postelkaas of Oud Brugge, Brugge Goud of Nazareth, 2 appels (Golden), suiker, veenbesjes, 100 g spruiten

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-10-2015
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Hollandse asperges pakketjes met Italiaanse twist

O lala dit is echt waanzinnig lekker. Er zijn nu volop verse witte Hollandse asperges te krijgen. Door het mooie weer van de afgelopen weken schieten ze uit de grond. Asperges zijn niet alleen lekker, maar zitten ook vol vitamine C en gezonde mineralen. Het witte goud is dus ook heel gezond en ik vind ze waanzinnig lekker.

INGREDIENTEN

500 gr verse witte Hollandse asperges, 2 tomaten, 4 teentjes knoflook, 1 ui, Olijfolie, Verse basilicum blaadjes, Vers gemalen zwarte peper, Snufje suiker, Snufje zeezout, 100 gr gesmolten (kruiden)boter

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-04-2014
  • Internationaal Bijgerecht
  •  20-30 min.

Chao Mian Xian

Gebakken mie Fujian

INGREDIENTEN

300 gram kleine garnalen, 500 gram verse tarwemie (chinese winkel), frituurolie, 2 eetlepels zeer fijn gehakte knoflook, 200 gram bamboescheuten in stukjes, 100 gram mager varkensvlees, gesneden, 1 kleine winterwortel in stukjes gesneden, 3-4 gedroogde zwarte zwam, geweld en gesneden, 1/4 kopje gehakte chinese bieslook (een must), 2 eetlepels chinese wijn, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel gemalen witte peper(molen), 4 sjalotjes gesneden en goud gefrituurd,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-12-1998
  • Chinees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Asperges met botersaus en verse kruiden

Alweer een goede Limburgse klassieker. Het witte goud oftewel de witte asperge. In dit gerecht met een smeuige botersaus

INGREDIENTEN

- 5 flinke dikke asperges per persoon (of meer als dit niet het geval zou zijn. Probeer zelf de hoeveelheid in te schatten), - 200 gram zachte boter, - gram sjalotjes, - 5 eetlepels azijn, - verse peterselie, - verse bieslook, - zout en peper, - 4 hardgekookte eieren, - een stuk van 4 ons gekookte ham

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-08-2005
  • Bijgerecht
  •  20-30 min.

mini negerzoentjes

Samen met de kinderen negerzoenen maken een middag vol pret

INGREDIENTEN

VOOR de BODEMS(hard wenerdeeg ), 300 gram bloem,100 gram witte basterd suiker200 gram boter 1 gram citroenrasp, 1 ei, DEVULLING,(italiaans eischuim ), 120 gram suiker 3 eiwitten 30 ml water, een paar repen chocolade

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op30-01-2004
  • Nederlands
  •  60-120 min.

normandische appeltaart

Waarschijnlijk het miljoenste recept van appeltaart, maar deze is dan ook echt lekker!

INGREDIENTEN

Voor het deeg, 120 gram roomboter, 60 gram poedersuiker, 2 eierdooiers, 180 gram bloem, , voor de vulling, 600 gram Cox Orange (of andere stevige zoete appels), 60 gram roomboter, 3 eetlepels witte basterdsuiker, plus extra om mee te bestrooien, 1 eetlepel vanillesuiker (= 1 zakje), 1 losgeklopt ei, Calvados

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-08-2002
  • Frans
  •  60-120 min.

Moussaka

Traditionele griekse lunch-schotel waarin gehakt, aardappel en aubergine gecombineerd met pittige kruiden en een rijke saus een subliem geheel vormen. Dit uitgebreidde, maar niet moeilijk te realiseren gerecht is de moeite en tijd zeker waard.

INGREDIENTEN

6 middelgrote aardappelen, 2 middelgrote aubergines, 1 citroen, 1 a 2 deciliter olijfolie, 100 gram pittige geraspte belegen kaas en 25 gram geraspte parmezaanse kaas (door elkaar mengen), , Voor de gehaktsaus:, 750 gram lams-gehakt, 6 middelgrote uien, in de lengte in partjes gesneden, 4 dikke teentjes knoflook, kleingesneden of uitgeperst, paar eetlepels olijfolie, 2 theelepel kaneel, 1 theelepel nootmuskaat, 1 verkruimeld gedroogd rood chilipepertje, 1 klein blikje tomatenpuree, 1,5 deciliter droge witte wijn, 1 blik gepelde tomaten, 1 theelepel gedroogde thijm of een klein bosje verse, 2 eetlepels gedroogde oregano of een grote bos verse, 1/4 bouillonblokje, zout en peper naar smaak., , Voor de veredelde bechamelsaus:, 60 gram boter, ongeveer 80 gram bloem, een halve tot een liter melk, 50 gram geraspte kaas, 3 eierdooiers (van eiwitten schuimpjes maken bv.), 1/2 theelepel nootmuskaat, 1/4 bouillonblokje.

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op05-03-2004
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Romige kerriesaus met garnaaltjes voor bij asperges en schol

In de aspergetijd eet ik minstens 2x per week van dat heerlijk 'witte goud'. Behalve de klassieke asperges met ham, ei en botersaus en mijn heerlijke aspergequiche eet ik dan het liefst zoveel mogelijk verschillende aspergegerechten en combinaties. Ik vind het elk jaar weer een uitdaging om weer nieuwe recepten te bedenken en te maken. Dit is er weer zo eentje TIP: In plaats van schol kun je ook andere vis nemen zoals bijvoorbeeld kabeljauw of zeebaars. 

INGREDIENTEN

- 10 mooie asperges AA-kwaliteit (niet van die dunne), - 300 gram scholfilet, - bloem, - peper en zout, - peterselie, - bakboter, , Voor de saus:, - 25 gram boter, - 25 gram bloem, - 2 tl kerrie Madras (Jonnie Boer), - 200 kooknat van asperges, - 100 ml droge witte wijn, - 125 ml kookroom, - zout en peper, - 100 gram rose garnaaltjes

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-05-2017
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Nasi Goreng

Rijst met vlees en groenten

INGREDIENTEN

1 kilo witte gaar gestoomde rijst(bij voorkeur rijst die de voorige dag reeds klaargemaakt is), 1 fijngesneden ui, 2 fijngesneden rode lomboks, 2 fijngesneden teentjes knoflook, 4 eieren tot dunne omelets gebakken en daarna in dunne schijfjes gesneden, 2 tomaten in dunne schijfjes gesneden, 1 verse komkommer in dunne schijfjes gesneden, 3 eetlepls olijfolie, 250 gram varkensvlees in dunne reepjes gesneden, 2 goud bouillonblokken, , ,

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-06-2000
  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

bladerdeeg-perentaart

Lekker voor op de paastafel.

INGREDIENTEN

5 plakjes bladerdeeg. 3 stevige handperen. 1 citroen. 50g boter., 50g witte basterdsuiker. bloem voor bestrooien.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-02-2002
  • Nederlands
  •  30-60 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top