1. Home
  2. Recepten
  3. Herfst Winter

Herfst winter recepten (98)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Stevige herfst ovenschotel met rundergehakt, heerlijk!

Het principe lijkt op een Britse sheperd`s Pie, maar is het niet. Zo`n schotel is met ander vlees en is anders gemaakt. Deze heb ik gemaakt naar een oud idee van Gordon Ramsey en heb er, in de loop der jaren, mijn eigen draai aan gegeven. Het idee van Ramsey was om kippenbouillon te gebruiken en het vocht te binden. Heel goed want is echt een smaaksensatie. Is hij lekker, ja, vult hij, ja, is het stevig deze maaltijd, ja, dus een prima ovenschotel om de gure donkere maand `November` en de winter mee door te komen. Probeer hem zelf maar en dan hoor ik het wel. Met kook en baktijd meegenomen kan deze in een uurtje dampend op tafel staan. Eet smakelijk !

INGREDIENTEN

750 gr mager rundergehakt 4 ons uien (in halve ringen) 3 teentjes knoflook (fijn) 2 grote winterpenen (julienne) 2 ons fijne erwten (diepvries) 125 gr champignons (in halve plakjes) 2 el tomatenpuree ½ el tijm ½ liter kippenbouillon (sterk geconcentreerd) 2 el bloem 75 ml worchestersaus Olijfolie 1 kilo kruimige aardappels 2 eierdooiers 75 gr oude geraspte kaas of lekkerder, parmezaan Zeezout Zwarte peper

Bereidingswijze

Doe een paar scheutjes olijfolie in de Braadpan. Doe het gehakt er in en rul het even totdat het gaat verkleuren. Breng op smaak met zout en peper. Doe nu de gesneden groente er bij, de champignons, de tijm, de knoflook en de tomatenpuree. Lekker zacht laten worden. Doe de kippenbouillon erbij en de bloem en laat eventjes, al roerend pruttelen totdat het hele mengsel mooi dik en stijf is. Breng verder op smaak met de worchstersaus. Kook tegelijkertijd de aardappelen in zout water. Giet ze af als ze gaar zijn, stamp ze dan fijn, doe de eierdooiers erbij en de helft van de kaas. Nu heb je dikke puree die op smaak is gebracht. Als het gehaktmengsel met de groenten ingedikt is doe het dan in een grote ovenschaal. Dek het af met de net gemaakte puree. Gebruik de rest van de kaas om het dak van de schotel mee te bestrooien. Zo krijg je een heerlijke, smakelijke, krokante korst. Zet hem in de voorverwarmde oven en laat hem in 20-25 minuten goudbruin bakken. Dit is echt vreselijk lekker, gezond en voedzaam, dus smullen maar ! Kooktip: Om er een leuke draai aan te geven laat dan eens de erwten en de wortel weg en voeg 500 gram zuurkool toe. Ook erg lekker voor de mensen onder ons die van zuurkool houden, nu heb je er twee in één recept.

  • Internationaal
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-11-2012
  • Internationaal
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Provencaalse runderstoofschotel, heerlijk in de herfst!

Dit is één creatie van mij die we elk najaar en ook in de winter regelmatig eten. Een geweldig herfstrecept barstensvol smaak en gezonde dingen. Uiterst compleet en hier heb je wel 2x een goede maaltijd aan. Voor de mensen die een slowcooker hebben is dit uitermate geschikt. Als je van slank en botermals stoofvlees houd lekker proberen en smullen, ik hoor het wel.

INGREDIENTEN

1 kilo sucade- of riblappen, 3 teentjes knoflook (fijn), 3 laurierblaadjes, Zeezout, Zwarte peper, 2 t knoflookpoeder, 750 ml droge rode wijn, 2 kopjes bloem, Olijfolie (paar scheuten), 2 grote uien (in blokjes), 500 g wortels (in brokken), 250 g champignons, 2 el peterselie, 4 aardappels vastkokend (in partjes), 450 g diepvries doperwten, 2 kopjes vleesbouillon, ½ kopje zongedroogde tomaten, 1 el rozemarijn, Beetje tijm, 2 el worchestersaus

  • Frans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-09-2012
  • Frans
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

herfst winter salade

Snel klaar en verassende smaak

INGREDIENTEN

Eikenblad sla of baby leaf melange, Geitenkaas 200 gram, Walnoten 1 doosje 100 gram, Zongedroogde tomaten op olie 5 a 6 stuks( in stukjes), extra vierge olijfolie, Frambozen 1/2 doosje, Peper naar smaak

  • Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op26-12-2010
  • Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Super lekkere, luxe, macaroni ovenschotel met 3 kazen

Daar is hij dan want ik ben nu even alleen. Ik heb net deze ovenschotel weer eens gemaakt, een traktatie, en kan er de de hele week van nemen! Wil je echt eens scoren dan is dit het blijvertje. Super de luxe macaronischotel met 3 soorten kaas en rijkelijk gevuld met gehakt/tomaten/chorizo vulling en kaassaus. Als het wat kouder wordt, zoals herfst en winter uitermate voedzaam. Wel wat calorieën, maar die verbrand je met de kou makkelijker en sneller dan in de zomer. Wat macaronischotel betreft is dit wel mijn toppertje. Je weet niet wat je proeft dus ga zelf maar proberen en ik zie graag een reactie en hoor het dan wel.

INGREDIENTEN

1 pak elleboogjes macaroni, 1 zakje geraspte oude kaas, ¾ kopje parmezaan, ½ kopje buffel mozzarella fijn, 500 gr rundergehakt, Stukje chorizo worst (fijn gehakt), 4 teentjes knoflook (fijngehakt), 1 flinke ui (fijngehakt), 1 vleestomaat (in blokjes), 1 el olijfolie, 2 t oregano, 2 t rozemarijn, 2 t tijm, Zeezout, Zwarte peper uit de molen, 750 gr tomatensaus, 150 ml Kookroom (of koksroom) paar hele flinke scheuten, 1 kopje halfvolle melk, 40 gr roomboter, 40 gr bloem, 1 bosje verse peterselie (grof gehakt)

  • Internationaal
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-10-2012
  • Internationaal
  •  30-60 min.

Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

Ik heb verschillende mogelijkheden beschreven, dit recept is eenvoudig te maken. In de herfst /winter is het heerlijk met appels of een combinatie van de helft appels de helft bramen.(diepvries fruit kan ook) In de lente is het lekker met rabarber (doe er dan wat gemberpoeder bij want Gember en rabarber, dat is echt een volmaakt huwelijk!). Maar welk fruit je ook kiest in welk seizoen dan ook het is altijd lekker. Heel vaak lees ik recepten van Crumbles die je vertellen dat je eerst appels enz. moet koken of stoven!  Dat is echt niet nodig! Volg dit recept want ik heb dit  al ontelbare keren gemaakt. En ieder jaar met Kerst is dit een van de nagerechten die ik op verzoek altijd weer moet maken. Dat bewijst dus dat het lekker is.

INGREDIENTEN

700 - 850 g Goudrenetten (ongeschild gewogen) = ± 3 grote appels, 225 - 300 g Cox appels (ongeschild gewogen) = ± 2 grote appels, 30 g bruine basterd suiker, 1 grote theelepel kaneelpoeder, ¼ theelepel kruidnagelpoeder, Wat extra boter om de schaal in te vetten (niet echt noodzakelijk), Voor de bovenlaag (Crumble), 110 g hele amandelen ongepeld, 125 g gekoelde boter, in kleine blokjes gesneden. (of eventueel wat meer boter), 250 g zelfrijzend bakmeel)., 2 theelepels kaneelpoeder, 150 g rietsuiker (of lichtbruine basterd suiker)

  • Engels Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-11-2007
  • Engels Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Supergezonde winterse ovenschotel bomvol smaak

Deze heerlijke ovenschotel heb ik zelf ontwikkeld. Hij heeft alles voor de donkere, koude dagen en zit bomvol gezond en smaak. Het lijkt op sheperds pie, maar ook een beetje op jachtschotel, maar zijn het niet. Bruine bonen, spek, mager rundergehakt, paprika, tomaat, uien, prei en paddenstoelen. Onder het dakje aardappelpuree gegratineerd met kaas vormen alle ingrediënten samen een ware smaakexplosie. Hij is niet alleen lekker, maar ook erg gezond! Mmmm Smullen in de herfst en in de winter.

INGREDIENTEN

4 grote licht kruimige aardappels, 2 flinke vleestomaten, 1 groene, rode en gele paprika, 1 stengeltje prei, 2 grote uien, 1 half bakje champignons (125 gr), 2 teentjes knoflook, 1 grote pot bruine bonen (HAK), Stukje (200 gr) mager gerookt ontbijtspek, 300 gr mager rundergehakt, Olijfolie, Scheutje slagroom (light), 100 ml kippenbouillon, 1 zakje oude geraspte kaas, 3 tl paprikapoeder Jonnie Boer, 0,5 tl dragon, 1 el fijn gesnipperde peterselie, Halve tl komijn, Snufje nootmuskaat, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout, Klein scheutje worchestersaus

  • Europees
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-12-2014
  • Europees
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Sukadelapjes met spekjes en champignons Herfst

Nog een mega lekker stoofje, maar hele sukadelapjes. Heerlijk Oud Hollands gekruid vlees met een Franse twist. De malse lapjes vallen uit elkaar op het bord en de spekjes en de champignons die geven de saus een heerlijke twist. Echt een geweldig lekker herfst of winter recept. Snel te maken op een middag en laat dan maar gaan tot ze gaar zijn en de saus wat is ingekookt.

INGREDIENTEN

500 gr doorregen sukade, Vers gemalen peper, Zeezout, 2 laurierblaadjes, 4 kruidnageltjes, 4 jeneverbessen, Klein beetje korianderpoeder, Halve tl kaneelpoeder, Snufje foelie, 150 ml stevige droge rode wijn (Cabernet Sauvignon, Bordeaux of Bourgogne), 500 ml warme rundvlees bouillon van tablet, Klein blikje tomatenpuree, Klein beetje bruine suiker, 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, 125 gr magere gerookte spekblokjes, 200 gr champignons of kastanjechampignons, Klontje roomboter, Olijfolie

  • Fusion Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-11-2014
  • Fusion Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

stevige Herfst Pie

Deze heerlijke, stevige, ovenschotel is ook in de winter lekker, of op een koude dag in het voorjaar of....  

INGREDIENTEN

750 gram gehakt, klontje boter, 200 gram champignons in plakjes gesneden, grote zak (800 gram) peen en ui, klein blikje tomatenpuree, 1/2 liter rundvleesbouillon van 1 blokje, 2 grote lepels bloem, potje doperwten, 75 ml worcestersaus, 800 gram aardappelen, 2 eidooiers, flesje Blueband finesse voor koken, zakje jong belegen geraspte kaas, zakje gratineerkaas, peper en zout naar smaak, 1/2 eetlepel tijm, , ,

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-03-2019
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Herfst prei stamppot met paddenstoelen en cashewnoten

Dit is een recept wat ik ooit van internet heb geplukt. Waar het vandaag gekomen is weet ik niet meer (te lang geleden), maar ik weet wel dat het vreselijk lekker is en het prima past bij de herfst en de winter. Ik heb wel de verhoudingen wat aangepast want die waren wat schameltjes. De paddenstoelen, de sojasaus en de cashewnoten doen het hem en zo heb je weer eens wat anders op tafel staan waar je tafelgeno(o)t(en) je dankbaar voor zal (zullen) zijn!

INGREDIENTEN

600 gram aardappels, klontje plantaardige margarine, 400 gram prei (gesneden en gewassen), olie om in te bakken, versgemalen peper, zeezout, kerriepoeder naar smaak, 150 gram paddestoelen (shiitake, portobello, kastanjechampignons), sojasaus, grote hand cashewnoten

  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-10-2012
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Herfst: Verse rode kool, maar deze is bijzonder lekker!

Herfst: rode kool is er weer volop vers van het land. Deze versie maak ik al jaren en is beslist géén basisrecept. Deze is zoveel lekkerder dan uit een pot van HAK of een zak van AH. Maak een flinke portie, gebruik wat je nodig hebt en vries de rest in ! Dit leent zich prima om in te vriezen en blijft dan minimaal 5 maanden goed (de hele winter). Maak een XXL portie en geniet ervan gedurende de donkere en gure, kille, dagen. Rode kool is daarnaast ook nog eens heel gezond en vezelrijk!

INGREDIENTEN

1 flinke verse rode kool, 2 goudrenetten of Elstar, 1 grote ui, 75 gr roomboter, 5 kruidnagels, 3 jeneverbessen, 1 groot laurierblad, 1 ½ el bloem, 125 ml droge witte wijn (Riesling), 2 el water, 2 el witte wijn azijn, 2 el bosbessenjam, Bruine rietsuiker (naar smaak), Zeezout

  • Internationaal
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op07-10-2013
  • Internationaal
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Zomer-winter fusion: Herfst genot. Gevulde courgette met palmkool

De zomer is voorbij en de winter moet nog beginnen. De zomergroentes (komkommer, courgette, tomaat en paprika) lopen op zijn end en wintergroentes (spruiten, boeren-, palmkool) moeten eigenlijk nog beginnen. Op het land staat de courgette haar laatste vruchten te produceren en de palmkool begint net plukbaar  te worden. Op dat moment besluit je om deze twee samen te brengen met wat andere groentes en zo een mooi herfstgerecht te bereiden, wat nu mooi kan. Veel vroeger wil eigenlijk niet en veel later zal ook niet echt lukken of je moet de seizoenen gaan rekken (later poten)  en eerder laten beginnen (voortrekken) dus toch wel beetjes seizoensgebonden eten maar ook niet een echt alledaagse combinatie, tenminste als je ze vers uit de tuin wilt oogsten.

INGREDIENTEN

1 Middelgrote courgette, 1 rode paprika, 30 bladen palmkool, 100 gram kippengehakt, 1 middelgrote ui, zout en peper, olijfolie, geraspte oude kaas

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-09-2019
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Nieuwste herfst winter recepten
  • Eigen recept

Herfstcouscous met pompoen en kikkererwten

Het is herfst (ook al lijkt het nu al een beetje winter) en niets is dan zo lekker als een pittige couscousschotel met lams- rund- of kalfsvlees (naar keuze) met pompoen en kikkererwten....

INGREDIENTEN

500 gram in grove stukken gesneden vlees naar keuze;, 1 grote ui;, olijfolie;, 3 geperste tenen knoflook;, 1 blik tomaten op sap;, 1 eetlepel tomatenpuree;, 1 koffielepel harissa (rode peperpasta, te koop bij de Marokkaanse winkel of maak het anders zelf; zie daarvoor de link onder dit recept);, 1 kommetje vol gekookte kikkererwten (mag ook uit blik);, 1 koffielepel "ras el hanout";, 1 koffielepel kurkuma;, 1 koffielepel paprikapoeder;, zout en peper naar smaak;, 750 gram pompoen, geschild en in niet al te kleine stukken gesneden;, Voor de decoratie: partjes hardgekookte eieren., , N.B.: kook de couscous zoals je dat gewend bent: stoom de couscous boven een couscouspan of neem snel-klaar couscous uit een pakje waar je alleen kokend water overheen hoeft te gieten., , Je kunt dit gerecht ook eten zonder couscous; dien het dan kokendheet op met daarbij lekker warm Marokkaans brood en salades., , , ,

  • Marokkaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-12-2008
  • Marokkaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Heerlijke rundvlees stoofschotel met bier van Jamie!

Dit is eigenlijk een recept (uit een boek) van Jamie Oliver. Ik heb het vorig jaar al eens gebrouwen en wat bewerkt door er mijn eigen draai aan te geven en echt, het is vreselijk lekker. Het is echt de moeite om dit de komende periode eens te maken en te proberen. Ook uitermate geschikt voor slowcooker, vetarm en slank, maar erg voedzaam. Past ook prima bij de komende twee seizoenen, herfst en winter.

INGREDIENTEN

500 gr runderpoulet of runderstoofvlees in blokjes, 2 stengels bleekselderij, 2 grote uien, 2 winterwortels, 1 blik tomatenpartjes (400 gr), 200 gr champignons in plakjes, Olijfolie, 1 volle el bloem, 1 t zeezout, Zwarte peper, 3 laurierblaadjes, Bosje verse selderij, 5 dl bier (let op: alleen pils)

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-09-2012
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Heerlijke Franse hartige groentetaart met drie soorten kaas!

Wie dit niet lust, nou dan weet ik het niet meer. Zelfs iemand die ziek is smult hiervan. Het wordt nu rap kouder en dan willen we ietwat machtigers smullen om zo een warm en voldaan gevoel te krijgen. Nou als deze daaraan niet voldoet dan weet ik het niet meer. Groentetaartje met gehakt, prei, sjalotjes, wortel, kastanjechampignons, spek, blauwkaas, Brie, oude kaas, bladerdeeg en specerijen. Past prima bij de herfst. Echt zalig ! Hij smaakte heerlijk. Volg hieronder de receptuur en de foto`s en je kunt er de hele herfst- en winter van smullen! Ik zie graag de reacties hieronder. Deze is vrij machtig door de stevige vulling, maar absoluut niet ongezond. Probeer hem zelf. De tijd: 25 minuten voorbereiding en 20 minuten bakken in de oven.

INGREDIENTEN

500 gr gehakt HOH, 10 plakjes bladerdeeg of een rol (diepvries), 3 dikke stengels prei, 8-10 x wortels van een bos verse bospeen (even schrapen), 3 flinke sjalotjes (smaken anders dan uien), 200 gr kastanjechampignons, Olijfolie, Handje verse peterselie, 1 ½ t zeezout, 1 t zwarte peper, 2 t paprikapoeder mild, 2 t knoflookpoeder, 2 t provencaalse kruiden, 100 gr katenspek, 1 punt brie (President), 1 verpakking Danish Blue, ½ zakje geraspte oude kaas AH, 1 ei geklutst

  • Fusion
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-10-2012
  • Fusion
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Heerlijke lamsrack met een krokante kruidenkorst

We wilden iets proberen en wel om te proeven of we dit op één van de feestdagen op tafel kunnen zetten. Nou dat bleek dus te kunnen want we hebben gesmuld en heb ook nog een leuk bijgerecht gevonden. Past helemaal bij het seizoen, herfst, winter en kan prima op tafel met de feestdagen of gewoon om jezelf eens een keertje goed te verwennen. Zo lekker heb je, denk ik, nog nooit lamsrack gegeten. Probeer maar eens en hoor het dan heel graag. Dit duurt ook geen uren, maar staat in nog geen 40 minuten dampend op de tafel. Eet smakelijk.

INGREDIENTEN

1 mooie lamsrack, Franse mosterd, 1 el rozemarijn (fijn), 1 el bieslook (fijn), 1 el platte peterselie (fijn), ½ el munt (fijn), Olijfolie, Broodkruim, 1 citroen (sap en de schil), Boter

  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-11-2012
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Ovenschotel Siepeltjespot (Wadden delicatesse)

Dit recept is een bekroonde ovenschotel (streekgerecht) en komt van oorsprong van Terschelling, maar is nu ook populair op Texel. Op beide eilanden worden onder toezicht van Staatsbosbeheer verse cranberries (veenbessen) gekweekt. Deze ovenschotel heeft, behalve kleur, alles. Zoet, zuur, zout en een bittertje en is vrij makkelijk binnen een uurtje te maken. Hij is zo populair dat enkele restaurants op beide eilanden deze specialiteit in de herfst en winter serveren. Niet onbelangrijk, maar dit schoteltje is ook nog eens heel gezond en super lekker.

INGREDIENTEN

600 gr gehakt HOH, 400 gr uien, 300 gr mager rookspek, 500 gr verse zuurkool, 800 gr iets kruimige aardappels, 100 ml halfvolle melk, 20 gr roomboter, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout, 500 gr verse cranberries (of doosje uit de diepvries), 300 gr witte of bruine basterdsuiker, 400 ml water

  • Regionaal
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-10-2014
  • Regionaal
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Super lekkere Aziatische hachee

Herfst en winter staan hier veelal in het teken van de stoofjes omdat ze super lekker en leuk om te maken zijn. Bovendien geurt je hele keuken naar al dat lekkers. Het basisprincipe van dit stoofje is hachee (rundvlees en uien), maar dan met die heerlijke Indonesische smaken. Beslist niet moeilijk na te maken. Ook geschikt als bijgerecht op een rijsttafel.

INGREDIENTEN

600 gr sucade of runderriblappen, 4 uien, 2 teentjes knoflook, Warme runderbouillon, 150 ml donkere sojasaus, 2 t sambal oelek, 1 t gemberpoeder of 2cm vers geraspt, 2 e worchestersaus, 1 e bruine suiker, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout, 1 e maizena, Zonnebloemolie

  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op29-09-2014
  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Ovenschotel pittige chili con carne extra gevuld

Mmm lekker wat pittigs met koud weer wat toch uitstekend vult, maak dan deze ovenschotel eens. Helemaal geweldig voor mensen die van Mexicaans eten houden. Deze is niet pittig, deze is echt heel erg spicy. Experimenteer een beetje met de smaken door te proeven want je kunt het zo hot en spicy maken als je zelf wilt. Dat is het leuke van deze schotel. Echt heel erg lekker. Dit is voldoende voor 4 zeer royale porties. Leuk met de herfst en in de winter want hier word je helemaal warm van.

INGREDIENTEN

400 gr rundergehakt, 300 gr witte rijst, 3 paprika`s, 3 teentjes knoflook, 1 grote ui, 1 blik gepelde tomaten, 1 groot blik kidney bonen, 1 blikje mais, 1 rode peper, Cayennepeper, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout, Klein scheutje tabasco, Paprikapoeder pittig, Paprikapoeder zoet (gerookt), Vers gesnipperde peterselie, 100 gr geraspte oude kaas, Olijfolie, Nacho chips

  • Mexicaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-11-2013
  • Mexicaans
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Ovenschotel: Aardappelgratin, prei en ham

Het is weer herfst dus eten we weer anders. Er is weer volop verse prei van het land en niet duur. Prei is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Maak dit ovenschoteltje maar eens en dan weet je gelijk hoe lekker prei kan zijn. Er zit een heel arsenaal aan smaken in om zo de combi "prei, aardappels, ham" nog lekkerder te maken. Dit is een leuk bijgerecht in najaar en winter waar je alle kanten mee op kunt. Tip: Vervang de ham eens door salamisnippers

INGREDIENTEN

500 gr iets kruimige aardappels (plakjes), 4 grote prei (halve ringen fijngehakt), 250 gr gekookte achter- schouderham (reepjes), 3 ½ e roomboter, 3 ½ e olijfolie, 3-4 kopjes halfvolle melk, 4 el bloem of maizena, 2 t uienpoeder, 2 t knoflookpoeder, ½ zakje geraspte oude Goudse kaas, Zeezout, Vers gemalen zwarte peper

  • Internationaal
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-09-2013
  • Internationaal
  •  30-60 min.

Heerlijk Grieks mixed vleespannetje met groente

O la la dit is zo lekker want je waant je al een klein beetje op vakantie of in een Grieks eethuisje waar je mixed grill bestelt. Proef zelf maar want ik heb het gemaakt met de dingen die ik had. Kun je het gehele jaar door eten en ook in de herfst of in de winter. Is niet moeilijk te maken en niet vet, maar wel vreselijk lekker.

INGREDIENTEN

4 kippendijtjes, 500 gr hamlap of schouderkarbonade, 1 grote paprika, 3 vleestomaten, 1 kleine courgette, 1 flinke rode ui, 5 teentjes knoflook, 6 flinke aardappels, vastkokend, 1 el oregano, 1 tl tijm, Vers gemalen zwarte peper en Zeezout, 10 el olijfolie

  • Grieks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-03-2014
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

De vier jaargetijden

INGREDIENTEN

250 gram magere varkenslapjes (winter), 2 stengels bleekselderij (lente), 1 blikje minimaiskolfjes (zomer), 1 bakje shii-take (herfst), oestersaus, ketjap, sesamzaadjes

  • Chinees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-03-2006
  • Chinees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Zwolsche stoof van Jonnie Boer

Een van de fijnste dingen van de herfst en winter vind ik dat je weer van deze heerlijke stoofpotjes op het fornuis hebt staan, waar je hele huis naar geurt. Maak maar gerust een grote pan van deze voortreffelijke runderstoof want de tweede dag is het zelfs nog lekkerder. Normaal gesproken ben ik niet zo van de kant en klaar kruiden maar van de blikjes van Jonnie Boer ben ik wel degelijk een fan. Ik heb deze keer ook gewoon het originele recept overgenomen maar ik heb het natuurlijk wel in eigen keuken gemaakt TIP: Met mijn heerlijke Mousseline-van-aardpeer-en-aardappel  erbij kun je met kerstmis, een ander dineetje of gewoon voor jezelf een super makkelijk te bereiden feestmaaltijd op tafel zetten. Deze stoof kun je ook prima al een dag van te voren maken, het wordt er dan alleen nog maar lekkerder van.

INGREDIENTEN

- 850 gram rundersukade (of riblappen), - 1 prei, - 1 ui, - 1 wortel, - 2 el Zwolsche stoof (kruiden), - 1 potje zilveruitjes, - 4 el Balsamico azijn, - 2 dl rode wijn, - 6 dl runderbouillon, - zonnebloemolie (of olijfolie), - 150 gram roomboter,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-12-2018
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Wildstoofpotje

Het overheerlijke Wildstoofpotje is in de herfst of in de winter een van de recepten uit de Franse keuken. Het duurt ongeveer een uurtje om te bereiden, maar de voorbereidingen kosten ongeveer een dag

INGREDIENTEN

500 g wild zwijnvlees, zout, 1/2 l witte wijn, versgemalen peper, 1 ui, 1/2 l wildfond, 1 sinaasappel, 2 eetlepels bloem, 2 jeneverbessen, 200 g gemengde paddestoelen, 5 zwarte peperkorrels, 1/2 bosje peterselie, sap van 1 citroen, 25 g boter, 2 kruidnagels, sap van 1 sinaasappel, 2 sjalotjes, 1 dl slagroom, 40 g reuzel

  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-08-2010
  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Ovenschotel: Prei, gehakt, aardappel, wortel, room, kaas

Mmmm.. lekker, we zijn dol op prei, dit is weer een andere versie, nog rijker gevuld en nog meer smaken. Een heerlijk romig schoteltje wat je desnoods kunt maken voor twee dagen. Hier kun je de hele herfst en winter van genieten.

INGREDIENTEN

1 ½ kilo aardappels (vastkokend), 3 dikke stengels prei, 1 winterwortel, 1 ui, 1 teentje knoflook (geperst), 500 gr gehakt HOH, 1 bekertje slagroom, 1 bekertje zure room, 175 gr geraspte oude kaas, 1 el paprikapoeder (zoet), 1 tl nootmuskaat, 1 el bouillonpoeder, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout, Boter, Olijfolie

  • Internationaal
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-09-2013
  • Internationaal
  •  30-60 min.

Jachtsaus

Een supersaus die u bij diverse vleessoorten kunt serveren. Vooral in herfst en winter in deze saus een smakelijke verrassing. We maken deze saus met champignons en sjalotten met een donkere runderbouillon. De saus kan ook heel goed geserveerd worden bij varkensfiletlapjes, rosbief, varkensfricandeau, ossehaas, karbonade en varkensschnitzel, rollades

INGREDIENTEN

150 g champignons, in stukken, 2 flinke sjalotten, fijngesnipperd, 2,5 dl runderbouillon, 2 dl witte droge wijn, 1 blikje tomatenpuree, 70 g, 2 el bruine suiker, verse peterselie en dragonblaadjes, boter, zwarte peper en zout,

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-11-2005
  •  
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Stamppot rauwe andijvie met een dubbele (zomerse) twist

Heerlijk in de zomer een oerhollandse stamppot rauwe andijvie, maar toch met een zomers tintje en een ietwat pittige Mediterrane smaak.

INGREDIENTEN

2 kleine uitjes, 125 gr. magere spekblokjes van gerookt ontbijtspek, 1 klein rood chilipepertje (zonder zaadjes), 500 gr. andijvie (fijngesneden), Olijfolie, Zeezout, 1 tl nootmuskaat, 2 tl knoflookpoeder, 1 el dyonmosterd, ½ el witte wijn azijn, 1 flinke klont roomboter, 1 kg kruimige aardappels, optioneel nog, Rode paprika (paar dunne reepjes in blokjes gesneden), 2 el zongedroogde tomaatjes

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-07-2012
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Spruitjesovenschotel met gehakt

Lekkere ovenschotel voor herfst en winter, maar ik ben dan ook erg dol op spruitjes.

INGREDIENTEN

1 kg schoongemaakte spruitjes (kruisje onderin), 25 gr boter, 1 ui, gesnipperd, 150 gr ham, in snippers, 250 gr rundergehakt, zout, peper, nootmuskaat, paprika- en kerriepoeder, geraspte kaas, Aardappelpuree (circa 750 gr aardappelen, zout, nootmuskaat, melk en klontje boter)

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-11-2008
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen

Een heerlijk bijgerecht en past helemaal bij de herfst en de winter. Ook leuk met de feestdagen.

INGREDIENTEN

500 g krieltjes in de schil, 1 ui, in halve ringen, grof zeezout, 3 el olijfolie, 2 takjes rozemarijn, 300 g gemengde paddenstoelen (oesterzwammen, shii-take, kastanjechampignon, eekhoorntjesbrood), versgemalen peper

  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-11-2012
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Romige ovenschotel gegratineerde spruitjes

Afgelopen winter zag ik dit bijgerecht gemaakt worden door een winnaar van een seizoen Masterchef en zit dan gelijk strak voor de tv want ben dol op spruitjes. Alleen gewone spruitjes gekookt of met saaie gekookte ham en jonge kaas, dat is zo 1970, die hoef ik niet meer. Dit is weer wat anders want zijn spruitjes met ballen door alle andere smaken erbij. Makkelijk en snel te maken en veel mensen hebben de meeste ingrediënten al in huis in herfst en winter.

INGREDIENTEN

500 gr spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd, 1 ui, in halve ringen gesneden, 200 gr magere gerookte spekreepjes of bacon, 1 granny smith appel, geschild in blokjes van 1.5 cm snijden, halve el olijfolie, 180 ml droge witte wijn, 300 ml creme fraiche, 1 el Dyon mosterd, zeezout, halve tl nootmuskaat, rasp van 1 biologische citroen, 45 gr panko (Japans broodkruim), 75 gr geraspte Gruyère, Cheddar of extra belegen Goudse kaas

  • Internationaal
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-11-2016
  • Internationaal
  •  30-60 min.

Hamlapjes in luxe stroganoffsaus

Ook deze komt in de herfst en winter helemaal tot zijn recht. Geen biefstuk, maar hamlappen en waarom kan dat niet dacht ik toen. Snel te maken, echt super lekker en de reepjes zijn botermals. De verrukkelijke saus met vele soorten paddenstoelen maakt het gerecht helemaal af.

INGREDIENTEN

2 mooie hamlappen, 4 el olijfolie, 1 ui, fijngehakt, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, 200 gr paddenstoelen melange, 50 gr gedroogd eekhoorntjesbrood (Porcini, AH), 100 ml droge witte wijn, 200 ml zure room, 10 gr roomboter, 2 tl paprikapoeder, halve tl chilipoeder, zeezout, zwarte peper, half bosje verse bieslook, fijngehakt

  • Wereld Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-11-2016
  • Wereld Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Rucolasalade met vijgen, mozzarella en serranoham

Een heerlijke salade die het vooral in de herfst en de winter heel goed doet. Denk er aan dat de vijgen een dag tevoren in de marinade moeten.

INGREDIENTEN

4 eetlepels olijfolie extra vergine - 2 eetlepels liefst witte balsamico-azijn - 1 eetlepel honing - zout, peper - 12 verse vijgen of gedroogde vijgen die een dag tevoren geweld zijn in witte wijn - 1 bolletje mozzarella - 75 gram rucola - 12 dunne plakken serranoham of Parmaham

  • Mediterraan Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op25-10-2004
  • Mediterraan Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Kruidige roomkaastaart met speculaas.

Met alle warme smaken van de herfst en de winter, dit kruidig dessert taartje doet verlangen naar meer.

INGREDIENTEN

250 gram speculaasjes, 100 gram roomboter, voor de vulling, 280 gram zure room, 740 gram roomkaas (philadelpia), 200 gram lichtbruine basterdsuiker, 4 eieren, 1,5 theelepel vanille-extract, 1 theelepel gemalen gemberpoeder, 1,5 theelepel gemalen kaneel, 1/4 theelepel gemalen anijszaad, 1/8 theelepel gemalen kruidnagel, 1/8 theelepel nootmuskaat, snufje zout

  • Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op04-10-2012
  • Nagerecht
  •  60-120 min.

Shepherd`s pie

  Dit recept heb ik gekregen van Irene (mijn Engelse vriendin).  Het is een heerlijk recept en ik maak het regelmatig. Hoewel de  meeste Engelsen het in ieder seizoen eten smaakt het mij eigenlijk het lekkerst in de herfst en winter of op een  miezerige regenachtige zomerdag OF wanneer je niet zo lekker in je vel zit. Waarom?  Je wordt er zo lekker warm van (ook van binnen!   ;)  

INGREDIENTEN

1 kg aardappelen, Zout en versgemalen peper naar smaak, 50 gram boter, 2 dl melk, 100 gram geraspte oude kaas, 1 ui, 125 gram champignons, 300 gram gehakt (lamsgehakt is het originele recept maar rund of half om is ook goed), 3 - 4 eetlepels tomatenketchup, 2 theelepels mosterd, 1 blikje gecondenseerde champignonsoep., Heb je geen gecondenseerde champignonsoep? Neem een blik champignonragout, dat gaat prima maar wel iets verdunnen., 1 blik doperwten, ca 400 gram,(ik gebruik diepvries doperwten)., ± 1 el boter voor bovenop.

  • Engels
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-11-2004
  • Engels
  •  60-120 min.

De klassieke jagerschnitzel met heerlijke saus

O la la dit is lekker. Ik eet graag schnitzeltjes, maar dan wel met een lekker sausje. Ik heb diverse soorten zigeunersausjes, mosterdsausjes en paddenstoelenprutjes, maar eet deze het liefst in herfst en winter als het wat kouder is. Gewoon heel erg lekker. Dit is een gerecht wat in eetcaf en bistros veelal wel op de kaart staat, maar ik maak ze gewoon thuis zelf.

INGREDIENTEN

4 ongepaneerde varkensschnitzels, 500 gr champignons, 50 gr gerookt ontbijtspek, 1 grote ui (gesnipperd), 1 bosje verse peterselie, 125 ml groentebouillon, 125 ml slagroom, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout, t tijm, 1 eigeel (dooier), Bloem, Paneermeel, Melk, Vloeibare braadboter

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-01-2014
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Chocolademelk "vijf" lekkere variaties

Leuk en lekker met koud weer, herfst, winter, vriesweer, voor de kinderen en voor de grote mensen en met sinterklaas. Ik vond deze en er zitten lekkere tussen. Let op: de hoeveelheden zijn per kop/glas !

  • Fusion
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op17-11-2013
  • Fusion
  •  0-10 min.

Bonne Femme

Eenpansgerecht wat heerlijk smaakt m.n. in de herfst en winter

INGREDIENTEN

200 gr spekjes, 2 dikke plakken ham ( /-, 3 mm), 2 a 3 grote uien, 1 bakje champignons, 1 a 2 prei(en), 1 glas cocktailuitjes, 250 gr sperziebonen, 500 gr wortelen en doperwten en gefrituurde aardappelblokjes (2 zakken pommes risolees), zout en peper naar smaak

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-11-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Rundvlees zaligheid in korstdeeg

Deze pastei is ontstaan door behoefte aan iets warms eten s` avonds, jij weet, de overgangs dagen in die voorjaar van winter na lente en dan krijgt je van deze "herfst stormachtige" dagen waarvan jij niet weten waar je zin in hebben. Mijn gevoel was duidelijk, het werd een rundvlees pastei.

INGREDIENTEN

750 g bieflappen, in blokjes (ik had heerlijke Schotse Hooglander die op de Drentse heide graasde), 1+1/2 t zout, 3/4 t zwarte peper, bloem voor bestuiven van het vlees, 3 e olie, 2 uien, fijn, 3 teentjes knoflook, fijn, 2 stengels bleekselderij, in blokjes, 1 volle t ketoembar/koriander, 1 e Worcestersaus, 3 e ketjap manis (ABC), genoeg runderbouillon om vlees mee te bedekken, korstdeeg

  • Afrikaans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op10-05-2013
  • Afrikaans
  •  > 120 min.

Salade met paddenstoelen en gegrilde biefstuk

Dit is een heerlijke maaltijdsalade, lekker in de herfst en winter of als het weer tegenzit. Dit is slank, 417 Kcal p.p.

INGREDIENTEN

3 kogelbiefstukken, zout en versgemalen peper, 4 el olijfolie, 8 roseval aardappelen, 250 g kastanjechampignons, in stukken, 100 g shii-take, in stukken, 2 teentjes knoflook, gehakt, 2 tl tijmblaadjes, 100 g gemengde sla, , Voor de dressing:, 1 el balsamicoazijn, 1 tl honing, 1 tl mosterd, 2 el olijfolie

  • Wereld
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op20-01-2013
  • Wereld
  •  10-20 min.

Heerlijke Stroganoff

Een lekkere Stroganoff saus is altijd te genieten : Zomer, winter, herfst, lente : Hij past altijd. Het geheim van de Stroganoff saus is het smoren van de vleesreepjes in room en bouillon. Als je het oorspronkelijke recept wilt volgen laat je in het recept de uien en de paprikas weg. Echter, ik vind die aanvulling heerlijk.

INGREDIENTEN

3 paprikas (optioneel, mag je weglaten), 800 ml bouillon, ik heb wild-fond genomen voor extra smaak, 250 gram champignons, 5 uien (optioneel, mag je weglaten), 200 ml créme fraîche, 4 eetlepels Dyon mosterd (sterke mosterd), 2 eetlepels honing, 2 eetlepels zeezout kristallen, 2 tot 3 eetlepels piment korrels of 1 eetlepel gemalen piment, 1 kilo runder braadstuk, 60 gram bloem, 60 gram boter

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-01-2010
  •  
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Aardappel-Prei Kerrie Ovenschotel

De herfst en winter staan voor de deur, daar past deze smakelijke ovenshotel goed bij.

INGREDIENTEN

1 kg. Aardappelen, 2 teentjes Knoflook, 2 preien, 1 grote Ui, 500 gr. Gehakt, 40 gr. Boter, 40 gr. Meel, 200 ml. Slagroom, 375 ml. Groente bouillon, 75 gr. Geraspte Kaas, 2 el. Kerrie, 1/2 el Smoked Paprika, Zout, Witte Peper

  • Duits
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-09-2015
  • Duits
  •  30-60 min.

Jachtsaus

Een supersaus die u bij diverse vleessoorten kunt serveren. Vooral in herfst en winter in deze saus een smakelijke verrassing. We maken deze saus met champignons en sjalotten met een donkere runderbouillon. De saus kan ook heel goed geserveerd worden bij varkensfiletlapjes, rosbief, varkensfricandeau, ossehaas, karbonade en varkensschnitzel, rollades.

INGREDIENTEN

150 g champignons, in stukken, 4 flinke sjalotten, fijngesnipperd, 2,5 dl runderbouillon, 2 dl witte droge wijn, 1 blikje tomatenpuree, 70 g, 2 el bruine suiker, verse peterselie en dragonblaadjes, boter, zwarte peper en zout

  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-04-2010
  • Nederlands
  •  10-20 min.
Nieuwste herfst winter recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top