Recept indische smoor
Hét recept van "tante Pop" zoals de indische familie haar noemde, (mijn Indisch/ Molukse oma)Een heerlijk recept met rundvlees. ( Dit recept kun je ook prima met kip of varkensvlees maken)Een gerecht wat eigenlijk niet in een rijsttafel mag ontbreken.Zeer geliefd binnen de familie, vooral bij kinderen vanwege de milde en zoete smaak.Dit recept heeft overigens lang geleden op rtl-text gestaan. Mijn oma was zeer trots.... Als ik het gerecht proef voel ik me weer een klein kindje op bezoek bij oma... lekker smullend van de smoor!Na ruim 23 jaar dat ik dit recept geplaatst heb op sw, een kleine aanvulling met wat achtergrondinformatie over dit recept met een verhaal. Nu, jaren later, oma is er sinds 2017 niet meer, en nog steeds komt de familie bijeen van diverse generaties en afkomstig vanuit de roots uit Soerabaya, van broers en zussen van oma en daar de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. We wisselen heerlijk recepten uit en iedereen kookt iets en neemt het mee bij ons thuis. Dan is het een gezellige dag met veel chaos en laatste gerechten die gekookt worden. En dan rond etenstijd worden alle gerechten opgewarmd en op het aanrecht geplaatst. Witte rijst en gele rijst en dan alle lekkere smaakjes op een bord.En steevast mag van niemand dit recept op deze dag ontbreken.
Ingrediënten 4 personen
500 gram Rundvlees, 2 teentjes geperste knoflook, 2 gesnipperde uien, 1 dl zoete ketjap (manis), (Voor een aantal mensen is dit te sterk. Doe daarom voor de eerste keer iets minder ketjap gebruiken. Maar je kunt na het uurtje het verdampte vocht weer aanvullen.), 1 bouillonblok (of zelf getrokken bouillon), 2 tot 3 eetlepels witte of bruine suiker of Gula jawa, , scheut sla-olie , 2 tot 3 dl water, Verse Nootmuskaat van een noot geraspt, half heelepeltje "buisman", Dit is een soort smaakversterker welke je normaal bij de koffie doet tijdens koffiezetten. (is niet echt noodzakelijk voor het recept, maar om het authentiek aan recept van mijn oma te laten,vermeld ik het toch), , Tip over de Ketjap:, Je kunt 2 merken ketjap nemen: (bij de plaatselijke toko), , 1: De iets minder zoete van Ketjap Medja no. 1 of, 2: de iets zoetere met het rode label Naam van het merk heb ik even niet bij de hand. ga ik opzoeken...heb vorige week laatste fles opgemaakt. Het zijn in ieder geval altijd witte vierkant langwerpige plastic flessen.,Voorbereiding
Rundvlees (of kipfilet, of varkenspoulet) in kleine blokjes snijdenuitje fijn snipperenknoflook pellen
Bereidingswijze
Bedek de bodem van je pan met sla-olie. Ruim 5 eetlepels, afhankelijk van de grootte van je pan. Fruit de fijn gesnipperde uitjes minimaal 10 minuten op middelmatig vuur en voeg vervolgens de blokjes vlees toe en pers de knoflook uit. Ga op vol vermogen om je vlees dichtste schroeien. Bak je vlees gaar tot alles mooi dichtgeschroeid is. Voeg vervolgens de suiker/ gula Jawa toe.Blussen met ketjap en de bouillon of water toevoegen. Als laatste peper en zout en een beetje nootmuskaat toevoegen.Laat nu het gerecht minimaal een uur smoren met deksel en op klein vuurtje. Maar het is beter om langer te smoren. Let er op dat je na en eventueel tijdens het smoren weer een beetje water toevoegd, omdat er ook veel vocht verdampt. Anders wordt de smaak te sterk...of erger nog.... verbrand je gerechtje