Afrikaanse Bobotie, naar eigen recept
Deze hartig-zoete ovenschotel uit Zuid-Afrika heeft in Nederland met name bekendheid verworven door de maaltijdpakketten van KNORR.Je kan bobotie ook heel makkelijk zelf maken, zonder pakjes en zakjes! Het resultaat is verbluffend lekker en totaal anders dan het baksel dat uit de maaltijdpakketten komt. In mijn zoektocht door kookboeken en op het wereldwijde web naar 'de echte' bobotie, kwam ik veel recepten tegen. Allemaal verschilden zij van elkaar en allemaal claimden zij het meest authentiek en meest Zuid-Afrikaans te zijn. Na veel (geslaagde en minder geslaagde) uitprobeersels, heb ik daarom mijn eigen draai aan de bobotie gegeven. In mijn versie gebruik ik bijvoorbeeld vijgenjam inplaats van abrikozenjam. Ook voeg ik een appeltje toe, iets wat eveneens in veel recepten niet voorkomt (overblijfseltje van de KNORR maaltijdpakketten). Al met al is succes gegarandeerd!Smakelijk!
Ingrediënten 4 recipe.people
- 500 gr rundergehakt, - 400 gr sperzieboontjes, gehalveerd, - 2 sneetjes (wit-)brood, verkruimeld, - 250 ml melk, - 2 teentjes knoflook, geperst, - 1 ui, gesnipperd, - 2 tl. kerriepoeder, - 3 tl. kurkuma , - 1 el. garam masala (Indiase specerijenmix) , - 2 tl. kaneel , - 2 tl gemberpoeder , - 1 tl gemalen (witte) peper, - 30 ml azijn , - 4 el vijgen- of abrikozenjam , - klein handje gedroogde abrikozen en rozijnen , - 1 blikje tomatenpuree à 70 gr. , - 1 runderbouillonblokje , - 3 eieren, - 1 Granny Smith appel, in blokjes gesneden , - zout en peper, naar smaak , - laurierblad, ter decoratie , - gehalveerde (blanke) amandelen, ter decoratie , - scheutje zonnebloemolie, om in te bakkenBereidingswijze
1. Schil de appel en snijd in blokjes. Snipper de ui en snijd ondertussen de teentjes knoflook fijn. 2. Verwarm de oven voor op 180 C en wel de rozijnen en abrikozen in een bakje (lauwwarm) water. Meng ondertussen de garam masala, 2 tl. kurkuma, de kerrie en het gemberpoeder door elkaar en rooster deze specerijen kort aan in een droge Koekenpan. Zet het vuur uit, wanneer de specerijen heerlijk beginnen te ruiken. 3. Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan en fruit hierin de ui zachtjes aan. Voeg naar een paar minuten het gehakt toe en bak net zo lang tot er geen rauw vlees meer zichtbaar is. Voeg dan knoflook toe en bak even mee. Voeg daarna de zo net geroosterde specerijen toe en roer het geheel goed door. Maak af met de tomatenpuree en een verkruimeld runderbouillonblokje. Laat dit mengsel zo'n 15 minuten op laag vuur doorpruttelen. 4. Mix in een kom het brood, azijn, jam, kaneel, rozijnen en de helft van de melk (125 ml) en roer dit tot een homogeen papje. Haal ondertussen de gedroogde abrikozen en rozijnen uit het water en snijd de abrikozen in reepjes. 5. Voeg het melk-broodpapje samen met de stukjes appels, de rozijnen en de gedroogde abrikozen toe aan het gehaktmengsel en schep alles goed door. Proef en voeg naar smaak zout, peper en/of andere specerijen toe. 6. Kluts in een andere kom de drie eieren en meng met de resterende melk. Voeg voor de kleur 1 tl kurkuma toe en breng op smaak met peper en evt. zout. 7. Vul en ovenschaal met het gehaktmengsel uit de pan en dek dit af met de geklutste eieren. Decoreer dit (bobotie) met de gehalveerde amandelen en de laurierbladeren. 8. Bak 35 tot 45 min. in de voorverwarmde oven. De bobotie is klaar, wanneer het ei-melkmengsel goudbruin en gestold is. 9. Haal de bobotie uit de oven en laat enkele minuten rusten. Serveer het daarna direct.