Egypte/Libanon: Djibna maqli
* Gebakken kaas *Gebakken kaas is een oud ideetje. Het Arabische kookboek van al-Tudjibi (13e eeuw) geeft dit recept al. Al-Tudjibi beveelt het gerecht aan als een probaat middel tegen knoflook- en uienadem. Alle authentieke kaas in het Midden-Oosten is blank; de beste kaas voor dit recept is 'halloumi' uit Cyprus. Als dat niet verkrijgbaar is, kies dan als vervangende kaas feta, mozzarella of pecorino.
Ingrediënten
* blokjes halloumi (of feta, mozzarella of pecorino), * olie, * droog broodkruim (fijngemalen), * zwarte olijvenBereidingswijze
Bak de blokjes kaas in hete olie in een koekenpan met anti-aanbakbodem tot ze ronde hoekjes krijgen. Dan onmiddellijk heel fijngemalen droog broodkruim toevoegen. Al schuddend doorbakken tot het kruim op de blokjes hecht en mooi bruin en knapperig is geworden.Geef er zwarte olijven bij.