HAGGIS
Haggis is een gevulde schapenmaag, die eruit ziet als een dikke worst. De fijnste Haggis maakt men met reelever in plaats van schapenlever. Haggis dient te worden geserveerd op een zilveren schotel waarbij een hooglander in kilt, spelend op de doedelzak de binnenkomst begeleidt. Alvorens de Haggis te nuttigen wordt het gedicht "Adress to the Haggis" voorgedragen.
1 schapenmaag 1 kg havermout 500 gr schapenvet 500 gr schapenlever ¿ liter bouillon schapenhart en schapenlongen 1 grote ui 1 theelepel cayenne 1 theelepel gemalen piment (allspice) zout en peper
Rooster de havermout licht in een droge koekepan en wrijf de vlokken fijn. Hak het vet en de ui fijn. Kook de lever kort en hart en longen iets langer in water en hak vervolgens alles fijn. Vermeng de havermout, vet, ui, lever, hart, longen, bouillon en de kruiden en stop dit in de schapenmaag, maar nooit meer dan halfvol. Druk de resterende lucht eruit en naai de maag goed dicht. Prik hier en daar een klein gaatje in de maag om te voorkomen dat deze tijdens het koken openbarst. Kook de gevulde schapenmaag in zeer ruim water gedurende 4 tot 5 uur.
- Schots
- > 120 min.
- Geplaatst op31-01-2005Schots> 120 min.
Haggis
Dien haggis op met gepureerde koolraap, of 'clapshot': een puree van gelijke delen koolraap en aardappel, op smaak gebracht met wat gember- poeder, nootmuskaat en peper en veel boter. Welke whisky e bij wordt gegeven, is een kwestie van smaak. Een malt uit de Glens (bijvoorbeeld GlenDeveron) is een goede start, maar het verdient aanbeveling, ook eens de wat rokerige en naar zee geurende Islay whisky's te proberen.
125 gr lamslever, 1 klein schapenhart, 125 gr ui, 125 gr grof havermeel, 50 gr runderniervet, zout, peper,
- Schots Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op27-02-2002Schots Hoofdgerecht0-10 min.
haggis
(Het officiele recept zoals dat tegenwoordig op de scholen in Edinburg wordt geleerd)
1 schapenmaag, lever, hart en longen van een schaap, 500 gr runderniervet, 500 gr grof havermeel, 1/2 theelepel gemengde gedroogde kruiden (tijm, peterselie, salie, rozemarijn), 1/2 theelepel zout, 1/2 theelepel gemalen peper, 4 middelgrote uien, ,
- Engels Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op04-02-2000Engels Hoofdgerecht> 120 min.
Haggis
Schots
1 schapemaag, 1 schapelever, 1 schapehart, 1 stel schapelongen, 1 pond schapeniervet, 1 pond oatmeal, zout, peper.
- > 120 min.
- Geplaatst op01-05-1999> 120 min.
Haggis
Schots voer met schape-onderdelen
1 schapemaag 1 schapelever 1 schapehart 1 stel schapelongen 1 pond schapeniervet 1 pond oatmeal zout peper
- Engels
- > 120 min.
- Geplaatst op21-08-2000Engels> 120 min.
Haggis
Gerecht van voornamelijk orgaanvlees van het lam.
1 lamshart, lamslever, niertjes (niet noodzakelijk), runderniervet, havermeel, zout, peper(veel), uitje(s), Scotch Whisky
- Schots Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op11-12-2003Schots Hoofdgerecht> 120 min.
haggis
Scotland
1 pound steel-cut oats, 1/2 pound minced suet, 1/4 pound baby beef liver, 1 onion, 1/2 teaspoon white pepper, Salt, to taste, ,
- Schots Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op08-09-2004Schots Hoofdgerecht> 120 min.
Haggis
Gevulde schapenmaag
1 grote schapenmaag, organen van het schaap (hart, longen en lever), 250 gram grof havermeel, 250 gram gemalen nierver, 2 middelgrote uien fijngehakt, zwarte peper, zout, cayennepeper, 3 dl melk, 1 liter bouillon.
- Engels Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op14-01-2000Engels Hoofdgerecht> 120 min.
Haggis
1 hart,1 stel longen, 1 lever, 5 ons niervet, 1 schapenmaag, 500 gr. havermeel (reformzaak), ,
- Schots Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op19-06-2003Schots Hoofdgerecht> 120 min.
haggis
Schots op zijn walgelijkst.
, 1 Schapemaag, hart, lever en longen van een schaap, niervet, 2 uien, 3 ons havermout, zwarte peper, zout, cayene peper.
- Engels Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op14-12-1999Engels Hoofdgerecht> 120 min.
Haggis II
Haggis is de meest traditionele van alle Schotse gerechten. Het wordt altijd gegeten op Hogmanay (oudejaarsavond). Het is gevulde schapenmaag, die er uitziet als een dikke worst. De fijnste Haggis maakt men met reelever in plaats van met schapenlever. Haggis moet worden opgediend op een zilveren schotel, terwijl een Hooglander in kilt, spelend op een doedelzak, drie rondjes om de tafel loopt. Men drinkt bij Haggis Whisky (zonder water, ijs, of sodawater!)
1 schapenmaag, 1 kg havermout, 550 gr schapen- of lamsvet, 500 gr schapen-, lams- of reelever, 1/2 liter bouillon, schapenhart en -longen, 1 grote ui, 1 theelepel cayennepeper, 1 theelepel piment, zout en peper, ,
- Schots Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op27-02-2002Schots Hoofdgerecht0-10 min.
Haggis I
(Het officiele recept zoals dat tegenwoordig op de scholen in Edinburg wordt geleerd)
1 schapenmaag, lever, hart en longen van een schaap, 500 gr runderniervet, 500 gr grof havermeel, 1/2 theelepel gemengde gedroogde kruiden (tijm, peterselie, salie, rozema-, rijn), 1/2 theelepel zout, 1/2 theelepel gemalen peper, 4 middelgrote uien,
- Schots Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op27-02-2002Schots Hoofdgerecht0-10 min.
Sheep-Haggis
Een traditioneel schots recept, gemaakt van schapen-hart, longen en lever. Dit alles is in een schapenmaag gekookt. Er zijn tegenwoordig veel varianten op bvb met lam of hert. 's Ochtens worden aangebakken plakken Haggis samen met roer-ei, spek en gebakken champignons weer gebruikt om een traditionele 'fry-up' of 'coocked breakfast' te maken. Een variant op de Engelse backed beans & tomatoes.
1 schapenmaag; 1 schapen 'pluck' (hart, lever en longen); 3 uien; 250 gr suet (puur rundervet); 150 gr havermout; zout & peper; een mespunt cayenne-peper; 150 ml runderbouillon.
- Schots Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op14-11-2007Schots Hoofdgerecht> 120 min.
-
MacHaggis
van MacHaggis , 1 recepten, 0 volgers