Coq Au Vin
Heerlijk gestoofd haantje om je vingers bij af te likken. Wel wat bewerkelijk maar de moeite waard.
Ingrediënten 4 personen
1 flinke kip of 4 kippebouten, 350 ml volle rode wijn (bv. Bourgogne), 1 kippebouillontablet, 500 ml water, 150 gr. ontbijtspek (blokjes), 2 teentjes knoflook, 1 grote winterpeen, 1 stengel bleekselderij, half bosje verse peterselie, 2 uien (bij voorkeur rood), 75 gram boter, 1 laurierblad, snufje tijm, half doosje champignons (voor de liefhebber een hele), bekertje creme fraiche, peper en zout,Voorbereiding
Snijd de kip in stukken en wrijf deze in met peper en zout. snijd bleekselderij en wortel in dunne plakjes snijd de uien in grove stukken hak de peterselie fijn los het bouillontablet op in 500 ml kokend water doe de wijn, selderij, peterselie, wortel, laurier, tijm en de uitgeknepen knoflook bij de bouillon en laat alles ca. 15 minuten trekken
Bereidingswijze
verhit 75 gram boter in een grote braadpan en bak de spekblokjes en de uien lichtbruin; schep dit mengsel uit de pan; bak de kip bruin in de achtergebleven boter; laat de wijnbouillon ondertussen inkoken, op een hoog vuur, tot circa een halve liter (deksel van de pan!); schep ui en spek weer bij de kip en giet de ingedampte bouillon erbij (inclusief de groenten!); Laat de kip in een uur gaartstoven; snijd de champignons in plakjes en bak deze in een beetje boter; verijder het laurierblad, voeg de champignons toe; roer creme fraiche door de saus en breng op smaak met peper en zout.