Pasta e lenticchie (pasta met linzen)
Een heerlijk winterse pastamaaltijd, waar je zelf kunt beslissen of je de `saus` natter houdt of meer laat inkoken. Je kunt verschillende korte pastasoorten gebruiken, hier in Italie gebruiken ze `la pasta mista`, overblijfselen van verschillende korte pastasoorten.
Ingrediënten 4 personen
600 ml groentebouillon, 1 wortel, 1/2 ui, 200 gr linzen , 3 el olio extravergine di oliva, 80 gr pancetta (spek/bacon), 350 gr korte pasta, 4 el passata di pomodori (gezeefde tomaten), 1 stengel bleekselderij, 1 takje rozemarijn, zout , peperVoorbereiding
Laat de droge linzen ongeveer 2 uur weken in koud water. Snijd de wortel, bleekselderij en ui heel fijn. Snijd de helft van de spek in kleine blokjes en hak de andere helft heel fijn. Warm de bouillon op.
Bereidingswijze
Warm de olie in een flinke anti-aanbak pan (later moet de pasta er ook bij passen) en doe hier de ui, wortel en bleekselderij bij. Laat dit een paar minuten op middelmatig vuur bakken/rosolare (niet aan laten bakken pero!) Doe nu ook t spek erbij en laat dit even aanbakken, totdat het een beetje van zijn vet loslaat/oplost. Doe nu ook de goed afgegoten en afgespoelde linzen, de rozemarijn en de gezeefde tomaten erbij. Laat dit even goed pruttelen, zodat de linzen goed de smaken van de andere ingredienten opnemen. Doe nu de warme bouillon erbij en laat dit ongeveer 40 minuten zachtjes doorkoken, totdat de linzen gaar zijn. Na deze 40 min. haal het takje rozemarijn eruit, maak op smaak met zout en peper, en doe 3 of 4 soeplepels kokend water en de pasta erbij. Proef wanneer de pasta klaar is, en mocht het teveel opdrogen, doe er dan nog een soeplepel (opscheplepel soep) kokend water erbij. Hoe nat of droog u dit pastagerecht wilt hebben, kunt u zelf beslissen, meer water, nattere pasta.