1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Kool
  5. Groene Kool

Groene kool recepten (1.492)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Stoofschotel van hamlappen en groene kool

INGREDIENTEN

600 g magere hamlappen 500 g gesneden groene kool 150 g licht uitgebakken ontbijtspekreepjes 100 g roomboter 2 el gladde mosterd 12 fijngesneden sjalotten versgemalen peper en zout

Bereidingswijze

Snijd de hamlappen aan de bovenzijde kruislings in en kruid dit met zwarte peper en zout. Wrijf ze nu in met de mosterd en laat dit afgedekt met plastic folie in de koelkast ca. 30 minuten intrekken. In de tussentijd, in een ruime pan, de spekjes licht uitbakken in 30 g. boter, de sjalotten toevoegen en even laten meegaan. Nu de gesneden groene kool toevoegen met een scheutje water. Laat het geheel onder een deksel zo?n 15 minuten stoven. De hamlappen met de ingesneden zijde naar onderen in een ruime ovenschaal leggen, de overige boter over het vlees verdelen en in een voorverwarmde oven op 220?C. in ca. 15 minuten goudbruin bakken. Regelmatig omdraaien en met de braadjus bedruipen. Nu de oventemperatuur terugbrengen tot 175?C. De groene kool rondom scheppen en het geheel terugzetten in de oven. Indien nodig nog wat water toevoegen. Laat dit zo?n 1/2 uur in de oven stoven. Controleer met een vleesthermometer of het vlees gaar is. De temperatuur moet in de kern van het vlees 70?C. zijn. Neem de hamlappen uit de pan en laat ze afgedekt met folie 10 minuten rusten op een warme plaats. Snijd het nu in plakken en schep ze op de groene kool op een voorverwarmd bord. Het vocht van de groene kool en het vleesvocht van het vlees samen aan de kook brengen, zeven en apart serveren.

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op21-02-2005
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Groene kool

Zeer eenvoudig

INGREDIENTEN

1? kg groene kool, 30 gr boter, zout, nootmuskaat

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-03-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Knisper Kool. (Knapperige Groene Kool)

Een andere groene kool, en wel zo lekker.

INGREDIENTEN

1 groene kool, 200 gram champignons, 1 banaan, 6 eetlepels pijnboompitten, 1 eetlepel ketjap, 1 eetlepel roomboter of olijfolie.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-01-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Macaroni met shoarmavlees en groene kool

535 Kcal p.p.

INGREDIENTEN

, 2 uien, 2 eetlepels olie, 1/2 groene kool, 350 gr shoarmavlees, 400 gr (volkoren)macaroni, zout, peper, paprikapoeder

  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-06-2004
  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Groene kool met makreelfilet en quinoa

INGREDIENTEN

1 el sesamzaadjes, 2 el kokos, 2 ui, gesnipperd, 1 teentje knoflook, gesnipperd, 600 gr groene kool in kleine reepjes, stukjes, 2 kopjes quinoa, 4 el wokolie, 4 st makreelfilet, 3 el soyasaus, 1 el citroensap,

  • Wereld Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-07-2012
  • Wereld Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

stamppot groene kool

Aparte stamppot met kool en kaas

INGREDIENTEN

500 gram groene kool, 1 eetlepel vloeibare halvarine, 1 eetlepel grove mosterd, 100 gram geraspte kaas, Theelepel kerriepoeder, theelepel knoflookpoeder, , Dan aardappelpuree, zelf gemaakt of lekker makkelijk uit een pakje! (voor 4 pers)

  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-06-2004
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Populaire kool recepten

Stamppot met groene kool

Ouderwetse groene koolstamppot en toch weer net ff anders

INGREDIENTEN

1 groene kool, 1 kg aardappelen, 30 gr boter, peper, zout, tijm, laurier, nootmuskaat

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-02-2004
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

oosterse groene kool met gember

Vergeten groente? De ouderwetse groene kool verdient een plekje terug in onze keuken. Groene kool heeft een uitgesproken smaak die goed combineert met oosterse gerechten.

INGREDIENTEN

400 g groene kool, 6 gemberbolletjes, zout en peper, seroendeng (pinda-kokosmengsel)

  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op01-06-2008
  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Groene kool of savooiekool met mosterdroomsaus

Groene kool of savooiekool (Wirsing) is hier in Duitsland een hele populaire groente. Je kunt deze kool dan ook altijd en overal kopen. In Nederland is dat wat moeilijker. In Nederlandse supermarkten zie je de kool bijna nooit. Hier in Duitsland wordt de kool bijna altijd met room gekookt. Dat is heerlijk. Ik heb daar een variatie op gemaakt met mosterd en wat extra kruiden. Net iets pittiger. Door de buitenste bladeren van de groenekool eerst te blancheren hou je de mooie groene kleur van de kool! In het recept staat dit beschreven. NB Het karwijzaad in het recept wordt tijdens het koken toegevoegd. Karwijzaad zorgt voor een goede spijsvertering en een goede darmwerking.

INGREDIENTEN

1 groene kool of savooiekool van plm. 750 - 1000 gram, 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 middelgrote ui, 1/4 liter groentebouillon, 2 theelepels karwijzaad, 1 volle eetlepel mosterd (niet al te pittige mosterd gebruiken!) of meer naar smaak, 150 ml slagroom, 1/2 eetlepel maïzena, zout, zwarte peper, nootmuskaat naar smaak, paar druppels worcestersaus

  • Duits Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-01-2014
  • Duits Bijgerecht
  •  20-30 min.

GROENE KOOL MET SPEKJES

INGREDIENTEN

500 g gesneden groene kool, 50 g spekblokjes, mespunt zout, peper,

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-02-2004
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Kool, Groene - Met Spekjes

Kool met wat extra smaak

INGREDIENTEN

500 g gesneden groene kool, 50 g spekblokjes, mespunt zout, peper

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-04-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
Nieuwste groene kool recepten

Groene Kool Met Mosterd

Supermakkelijk bijgerecht.

INGREDIENTEN

1/2 groene kool, 2 eetl. olijfolie, 2 eetl. mosterd, 2 dl. slagroom, zout, peper

  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-10-1999
  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.

Groene kool met spekjes

INGREDIENTEN

100 gr gesneden katenspek, 1 et boter of margarine, 500 gr gesneden groene kool, 1 tl karwijzaad, zout, peper,

  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-12-2001
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Groene Kool Met Kaas

Groene kool met kaas met stukjes kip met ketjapsaus

INGREDIENTEN

1 groene kool  1 ui, gesn.  1 teen knoflook, geperst  100 g blauwe schimmelkaas of gewone geraspte kaas  50 g cashewnoten  olie om in te bakken, , Kipfilet

  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op31-07-1999
  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Groene kool met kerrie

INGREDIENTEN

1 pond gesneden groene kool, 30 gr.boter, 1 eetlepel kerrie, 1 dl bouillon

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-11-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Gesmoorde Groene Kool Met Knoflook

INGREDIENTEN

50 g boter, 4 geplette teentjes knoflook, 750 g fijngesneden groene kool, zout, peper, 1 dl vleesfond

  • Belgisch Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op07-10-2000
  • Belgisch Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Hongaarse ovenschotel van groene kool met gehakt en rijst

Een lekkere ovenschotel van groene kool oftewel savooiekool met rijst, gehakt, spekjes en zure room. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor aardappelpuree, maar ik denk dat rijst lekkerder is. Het recept komt uit Hongarije. Heel erg lekker en goed voor te bereiden. Ooit ergens iets dergelijks gelezen en geprobeerd hier een eigen draai aan te geven.

INGREDIENTEN

1 groene kool, 250 gram rijst, zout, peper, mespunt nootmuskaat, 400 gram rundergehakt, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 100 gram blokjes mager gerookt ontbijtspek, 2 eetlepels olie, 1 theelepel karwijzaad, 125 ml zure room, 2 theelepels paprikapoeder, 75 gram geraspte belegen kaas

  • Hongaars Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-12-2004
  • Hongaars Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Ovenschotel met groene kool en spekjes

INGREDIENTEN

1 kg aardappelen, ½ groene kool, 400 gr gezouten spek, 400 gr gemalen kaas, 300 gr boter, 3 eieren, nootmuskaat, paneermeel, peper, zout

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-12-2008
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Groene Kool Met Gehakt!

Een super goedkoop gerecht om te maken!

INGREDIENTEN

1 groene kool - 500 gr. gehakt (half om half) - 1 ei - zout en versgemalen zwarte peper -, 4 eetlepels paneermeel - 1/2 theelepel nootmuskaat.

  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-01-1999
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Groene Kool met chapignons en uien.

Dit is een bijzonder lekker gerecht met Javaans gehakt en aardappelpuree.

INGREDIENTEN

25 gr.boter, 2 uien, 1 kg groene kool, 250 gr. champignons, 2 dl water, 1/2 tl oregano, zout en peper.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-01-2007
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Italiaanse groene kool

Een magnetron recept van groene kool op Italiaanse wijze.

INGREDIENTEN

* 1 ui, * 1 eetlepel olijfolie, * 1 teentje knoflook, * 500 gram groene kool, * 1 blik tomatenblokjes, * 1 eetlepel pizzakruiden, * 1 bolletje mozzarella, * peper en zout

  • Italiaans Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-03-1999
  • Italiaans Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Italiaanse groene kool

Geinspireerd door groentebuffet in hotel in Italie, heb ik geprobeerd een heerlijk groene kool gerecht na te maken

INGREDIENTEN

1 Groene Kool fijngesneden, Olijfolie, Sjalotjes, Knoflook, 2 gedroogde pepertjes, Peper en zout, Room, Geraspte Parmezaanse kaas

  • Italiaans Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op28-02-2013
  • Italiaans Bijgerecht
  •  0-10 min.

Oosterse kip met groene kool

Bron: www.C1000.nl

INGREDIENTEN

3 el wokolie, 4 kipfilets, in reepjes, 175 g uiensnippers (c1000), 2 zakken groene kool ? 350 g (C1000), 2 tl gemalen komijn (djinten), peper, zout

  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-02-2006
  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Groene kool gekookt

INGREDIENTEN

1 kilo groene kool * zout * melk * maizena * nootmuskaat.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-04-2006
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Groene kool met hete kaassaus

INGREDIENTEN

750 g groene kool, 1 theelepel zout, 1 zakje kaassaus, 1 eetlepel sambal oelek,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-09-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Groene kool met hete kaassaus

Lekker, simpel, goedkoop. Hoe Hollandser wil je het nog!

INGREDIENTEN

, * 750 g groene kool, * 1 theelepel zout, * 1 zakje kaassaus, * 1 eetlepel sambal oelek,

  • Regionaal Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-09-2002
  • Regionaal Bijgerecht
  •  30-60 min.

Italiaanse groene kool

Een bijgerecht maar in grotere hoeveelheden ook geschikt als complete vegetarische maaltijd

INGREDIENTEN

? 500 gr. groene kool in reepjes, 1 blikje tomatenblokjes, 1 bolletje mozarella, 1 ui, 1 teentje knoflook, ? 1 eetl. pizzakruiden, (zwarte) peper (versgemalen)

  • Italiaans Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-02-2003
  • Italiaans Bijgerecht
  •  20-30 min.

Stoofpotje met groene kool en schouderkarbonade

Alles in een pan.

INGREDIENTEN

800 gr. vastkokende aardappels500 gr panklare groene kool, 2 uien2 teentjes knoflook40 gr. boter4 schouderkarbonades a, 150 gr.peperzout50 gr. gerookte spekblokjes

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-06-2002
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Groene kool met gehakt

Groen kool met gehakt op Hongaarse wijze

INGREDIENTEN

1 kg groene kool, 500 g gehakt, 1 ui, 120 g rijst, 1 dl zure room, olie, zout, zwarte peper, komijnzaad,

  • Hongaars
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-02-2004
  • Hongaars
  •  30-60 min.

GROENE KOOL MET TAUGE

Groentegerecht, lekker met varkenslapjes en rijst

INGREDIENTEN

150 g tauge, 1 ui, 1 teentje knoflook, 25 g boter, 400 g gesneden groene kool, zout, 1 theelepel gemberpoeder, ketjap manis

  • Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-07-2003
  • Bijgerecht
  •  10-20 min.

Stamppot groene kool

INGREDIENTEN

600 gr aardappelen, 600 gr groene kool, 1 ui, 2 el olie, 2 tl mosterd, 2 rundersaucijsjes, 11/2 dl halfvolle melk, nootmuskaat

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-11-2012
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Groene Kool Met Hete Saus

Lekker pittig gerecht, goedkoop en makkelijk te maken

INGREDIENTEN

3 eetlepels olie, 250-500 gram gehakt, 1 fijngesnipperde ui, 2-3 teentjes knoflook uit de knijper, 400 gram panklaar gesneden groene kool, 6 eetlepels fijngehakte selderij, 2 eetlepels ketjap benteng manis, flinke mespunt sambal oelek, flinke mespunt laos, citroensap, zout en suiker, voor de saus: 120 gram suiker,4 deciliter water, 2 blikjes tomatenpuree, zout, 2 eetlepels azijn, 4 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels chilisaus, 4 theelepels djahi of vers geraspte gember, 2 teentjes knoflook uit de knijper, 0,5 kopje maizena

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-09-1999
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

pastarolletjes met ricotta en groene kool

Lekker en makkelijk!

INGREDIENTEN

* 1 eetl olijfolie, * 1 grote fijngehakte ui, * 2 fijngehakte tenen knoflook, * 400 g groene kool in dunne reepjes, * 8 lasagnevellen, * 250 g ricotta, * 4 eetl groene pesto, * versgemalen zwarte peper, * zout, * 2 eieren, * 125 ml mascarpone, * 50 g versgeraspte parmezaan.

  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-10-2009
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Stoofschotel van hamlappen en groene kool

INGREDIENTEN

600 g. magere hamlappen, 500 g. gesneden groene kool, 150 g. licht uitgebakken ontbijtspekreepjes, 100 g. roomboter, 2 eetlepels gladde mosterd, 12 fijngesneden sjalotten, versgemalen peper en zout

  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-01-2010
  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Groene kool met lamsvlees

Smaakt heerlijk, maar is de volgende dag nog lekkerder

INGREDIENTEN

* 1 groene kool van ongeveer 1? kg, * 600 gram lamsvlees (schouder), * 4 el olie, * 200 gr uien, * 2 teentjes knoflook uit de knijper, * zout, peper, * ? l bouillon (tablet),

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-03-2000
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Groene kool met paprika

INGREDIENTEN

? ui1 rode paprikazout1 theel. oregano750 g gesneden groene kool1 eetl. boter of margarine.

  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-01-2004
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Groene kool stampot met cashewnoten

INGREDIENTEN

1kg aardappelen - zout - peper - 1 groene kool ( 1kg ) - 1 grote ui - 50gr boter - 2tl kerriepoeder - 2 dl kruidenbouillon - 150gr lichtgezouten cashewnoten., ,

  • Vegetarisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-02-2004
  • Vegetarisch
  •  30-60 min.

Groene kool met Camembert

De kool wordt fijngemixt en dan met wat Camembert gegratineerd. Lekker met merguezworst en aardappelen.

INGREDIENTEN

1 groene kool, 1 ui, olijfolie, knoflookpoeder, peper en zout, 1 dl melk, Camembert, aardappelen, (merguez)worst.

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-02-2003
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Sukadestoofpotje met groene kool

INGREDIENTEN

4 sukadelapjes800 gram groene kool2 uien2 teentjes knoflook400 ml rode wijn12 gedroogde abrikoosjes8 jeneverbessen8 kruidnagelen4 laurierbladen1 kaneelstokje2 theelepels zeezouteen scheutje olijfolie,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-01-2007
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Lamspotje met groene kool

Berna'' recept

INGREDIENTEN

500 gr.lamslappen, peper en zout, 2 uien.50gr.boter 2 dl bouillon, 1 blikje tomatenpuree, 1 groene kool:,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-11-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Snoekbaarsfilet met groene kool en spek

'Snoekbaars met groene kool en spek', klaargemaakt in de wok. - voor 4 personen -

INGREDIENTEN

700 g snoekbaarsfilet, 150 g mager spek, 1 kleine groene kool, 3 sjalotten, het sap van anderhalve citroen, 2 dl vleesbouillon, 5 dl kippenbouillon, 2 eiwitten, 50 g boter, een mespuntje gemalen nootmuskaat, peper en zout,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-11-2004
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Nieuwste groene kool recepten
Populaire kool recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top