Granite
1/2 liter sterke koffie 100 g fijne suiker 1/4 kaneelstokje 3 groene kardemomzaadjes
Zet eerst en vooral een potje heel sterke koffie, zo'n drankje waarvan men zegt dat er ene lepeltje in rechtop blijft staan. Giet de dampend hete koffie over in een kommetje. Voeg er suiker, kaneel en kardemomzaadjes aan toe. Roer flink om tot de suiker opgelost is. Laat het drankje dan volledig afkoelen. Zeef het en zet het vervolgens nog een uurtje in de diepvriezer. De koffie bevriest dan in fijne korrels. En dat is de bedoeling. Maal ze nog eens extra fijn met de mixer en laat de granite nog een kwartiertje tot zichzelf komen in de koelkast.
- Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op22-02-2002Nagerecht0-10 min.
Granite
Voor 4 personen : van "dzjen"
1/2 liter sterke koffie, , 100 g fijne suiker, , 1/4 kaneelstokje, , 3 groene kardemomzaadjes,
- Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op16-07-2002Nagerecht0-10 min.
Granite van champagne
Een frisse, zoetzure granite voor zomers
100 gram suiker, 2,5 dl champagne van goede kwaliteit
- Frans Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op19-01-2005Frans Nagerecht0-10 min.
- Eigen recept
Jasmijnthee granité
500 ml water, 200 g suiker, 4 el losse jasmijnthee, 1 stengel citroengras, verse munt
- Fusion Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op08-03-2009Fusion Nagerecht30-60 min.
Granité van mojito
Als tussendoortje bij een diner ipv een sorbet ijs of als nagerecht steeds succes garantie ! Dit makkelijke recept kan je best één dag van te voren bereiden zodat alles beter bevrozen is.
12 grote muntblaadjes, 4 of 5 limoenen, 12 cl rietsuikersiroop, druppel groene voedingskleurstof (facultatief), 20 cl witte rum
- Belgisch Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op24-10-2017Belgisch Nagerecht20-30 min.
granite van frambozenbier
Licht en fris, Lekker tussen gerechten in om de smaak te neutraliseren. Aanrader!
100g suiker, sap van 1 citroen, 1 klein blikje frambozen op siroop (inh.200g), 1 flesje frambozenbier (3dl), enkele schijfjes limoen
- Tussengerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op18-07-2000Tussengerecht10-20 min.
Granite van frambozenbier
100 g suiker; sap van 1 citroen; 1 klein blikje frambozen op siroop (inh. 200 g); 1 flesje frambozenbier (3 dl); 1 dl slagroom, stijfgeklopt; enkele schijfjes limoen
- Belgisch Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op02-04-2002Belgisch Nagerecht10-20 min.
Granite Van Frambozenbier
100 g. suiker, sap van 1 citroen, 1 klein blikje frambozen op siroop(inh.200 gr.), 1 flesje frambozenbier(3dl), 1 dl. lobbig geklopte slagroom, enkele schijfje limoen,
- Nederlands Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op30-10-2002Nederlands Nagerecht> 120 min.
IJskoffie granite
1 liter espresso of sterke koffie, 185 g. basterdsuiker, 1 1/2 eetlepel cacaopoeder, 1 dl. water, 2 dl. koffielikeur, koffieboontjes en verse mint voor de garnering
- Nederlands Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op07-07-2005Nederlands Nagerecht> 120 min.
Granite van limoen
Amuse - tussengerecht
2 dl. witte dessertwijn - 1 dl. limoensap - 1 dl. water - 25 gr. limoenschilletjes
- 20-30 min.
- Geplaatst op19-12-199920-30 min.
IJskoffie granite
1 liter espresso of sterke koffie, 185 gram basterdsuiker, 1,5 eetlepel cacaopoeder, 1 dl water, 2 dl koffielikeur, koffieboontjes en verse mint voor de garnering.
- Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op15-01-2004Nagerecht> 120 min.
Pommodoro granite.
Een verfrissend drankje van mooie grove ijskristallen,dat je tussen hoofdgerecht en dessert kan serveren.Maar het is tevens een prima aperitief vooral als het heel warm is. Verrassend is dat je niet gelijk ziet dt dit een hartig drankje is.Zodra je het proeft weet je dat het om tomaat en oregano gaat.
-2 blaadjes gelatine., -1 kilo rijpe pomodoro-tomaten,in stukken., -2 sjalotten in stukjes., -0.4 dl wijnazijn., -2 eetlepels fijngenseden oregano plus 15 topjes., -4 eetlepels krulpeterselie., -zout-peper-citroenrasp(liefst biologisch)voor de garnering., -Tabasco.
- Italiaans
- > 120 min.
- Geplaatst op13-08-2005Italiaans> 120 min.
koffie granite
Een lekker nagerecht
7 dl sterke koffie / espresso, 75-100 g fijne bruine kandijsuiker, naar smaak, 1 kaneelstokje, gekneusd, 1 steranijs, gekneusd, 9 eidooiers, 4 el tafelsuiker, 3 dl Marsala of koffieliekeur, 4 plakken bladerdeeg, diepvries, 4 el poedersuiker
- Nederlands Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op19-02-2004Nederlands Nagerecht30-60 min.
Granite van aalbessen
500 g aalbessen, ? vanillestokje, 5 el honing, 4 dl tokayer (Hongaarse witte wijn)
- Nederlands Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op19-03-2003Nederlands Nagerecht60-120 min.
- Eigen recept
Makreel -Zalm Limoncello granite
Een amuse van gemarineerde zalm en makreel met granite
3 verse makrelen, 2 zalm filets, Ijsbersla, 2 uien, zout en peper, sap van 1 citroen, olijfolie virgine, , Voor de granite:, 1/2 ltr bitter lemon, 6 dl Limoncello, 6 dl Bacardi, 75 gr suiker, 1 dl ciroensap
- Internationaal Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op08-08-2008Internationaal Voorgerecht20-30 min.
Gekonfijte abrikozen met granite van abrikoos
Een recept van Sergio Herman van Oud Sluis.
Voor de abrikozen: 12 abrikozen, 21/2 dl water, 3 vanillestokjes, 1 kaneelstok, 2 stengels citroengras, 1 sinaasappel, 1 citroen, 21/2 dl sauternes, takjes munt, vanilleolie, 2 dl olijfolie, limoencreme., voor de granite: 500 g abrikozenpuree, 500 g water, 150 g suiker, sap van 2 citroenen., voor het soepje: 350 g gemengd rood fruit, 11/2 dl sauternes, een scheutje creme de cassis, een scheutje frambozenbier, 1 limoen, 75 g suiker, 1/2 glas champagne., voor de limoencreme: 160 g suiker, 160 g boter, 200 g limoensap, 4 eieren, 9 eierdooiers, 21/2 dl opgeklopte room.
- Internationaal Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op16-09-2003Internationaal Nagerecht> 120 min.
Granité van wasabi met makreel en boekweitnoedels
Dit japans getinte gerecht heb ik zowel als Amuse maar ook als voorgerecht gemaakt. Heel apart door de Granité
160 gram suiker, 190 ml limoensap, 375 ml water, 200 ml Sake, 30 gram Wabi, 150/200 gram boekweit noedels, olijfolie, 1 eetlepel munt fijn gehakt, 1 theelepel koriander paste of 1 eetle vers gehakte Koriander., 2 eetlepels gesnipperde sjalot., 2 eetlepels zoete chilisaus, 2 eetlepels Soja, snufje zouten en peper, Â 1 grote makreel filet zonder vel, rasp van 1 limoen en nog wat sap van een limoen
- Voorgerecht
- Geplaatst op07-08-2014Voorgerecht
- Eigen recept
Mangomousse met granite van roodfruit
150 gram bramen en frambozen, 250 gr mango puree, 150 gr gecondenseerde melk (Friesche vlag), 2 kidde patronen, 1 kidde apparaat van 500 ml,
- Nederlands Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op10-11-2008Nederlands Nagerecht0-10 min.
Granite van roze pompelmoes met cassissorbet
Traditie en vernieuwing uit Franse toprestaurants bij jou thuis op tafel !
12 roze pompelmoezen voor 6 dl sap * 2 roze pompelmoezen als versiering * 15 g citroensap * 75 g suiker * 200 g water * 800 g cassissorbet * 200 g cassiscoulis * 8 muntblaadjes
- Frans Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op18-09-2001Frans Nagerecht> 120 min.
Granite van appel en calvados
Een frisse granite van appel met calvados
125 ml Calvados, 125 ml Apfelkorn, 500 ml water, 100 ml water, 100 gram suiker, 200 ml appelsap
- Frans Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op26-11-2004Frans Nagerecht0-10 min.
Appel Calvados Granite
Heerlijk recept wat ik eigenlijk niet mag geven want is van sterrenrestaurant..maar ja..wil het jullie niet onthouden
125 ml Calvados, 125 ml Apfelkorn, 500 ml water, 400 ml suikerwater 1:1 (1 l water 1 kg suiker) 200 ml appelsap
- Frans Tussengerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op13-08-2001Frans Tussengerecht> 120 min.
White Russian Granite
Recept van Sergio Herman naar de beroemde cocktail van the Dude in the Big Lebowski
100gr wodka, 150gr water, 100gr melk, 100gr kokosmelk, 200gr suikerwater
- Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op07-09-2006Nagerecht> 120 min.
Granité: van rode bessen en frambozen
250 g rode bessen, 250 g frambozen, 20 cl water, 150 g kristalsuiker, 40 cl mousserende wijn (Crémant, Cava, Spumante….),
- Nederlands Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op09-07-2010Nederlands Nagerecht20-30 min.
- Eigen recept
Granité van rode wijn
Om tijdens een uitgebreid diner, tussen vis en vlees de smaak te neutraliseren en de maag even wat rust te gunnen.
180gr suiker, klein snufje kaneel, klein snufje kardemom, 2dl water, sap van 1 limoen of citroen, sap van 1 sinaasappel, enkele blaadjes citroenmelisse, 1 fles rode bourgogne, wat geslagen room voor de garnering.,
- Frans Tussengerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op03-01-2009Frans Tussengerecht10-20 min.
Granite van ananas met rum en munt
Uiterst verfrissend nagerecht met weinig calorieen.
-1 ananas, -1 dl ananassap, -1 dl water, -5 cl rum, -rasp van 2 limoenen, -sap van 2 limoenen, -70 g rietsuiker, -1/2 bosje munt (fijngehakt), GARNITUUR:, -enkele blokjes ananas en enkele blaadjes munt
- Belgisch Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op04-05-2004Belgisch Nagerecht10-20 min.
Granite Van Rode Wijn
10 cl water, 200 gr kandijsuiker,1 fles rode wijn,1sinaasappel,1 citroen.
- Frans Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op29-04-1999Frans Nagerecht0-10 min.
Granite van rode wijn met rozemarijn en zeezout
Bron : Kerst Allerhande
1 takje rozemarijn - 250 ml rode wijn - 1/4 theelepel grof zeezout - 4 eetlepels fijne kristalsuiker - 1 eetlepel vers sinaasappelsap
- Frans Tussengerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op15-12-2004Frans Tussengerecht60-120 min.
Granite van rode wijn met rozemarijn en zeezout
De onverwachte combinatie van wijn met zeezout brengt een smaakexplosie teweeg in je mond.
*1 takje rozemarijn *250 ml rode wijn *1/4 theelepel grof zeezout *4 el fijne kristalsuiker *1 el vers sinaasappelsap
- Internationaal Tussengerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op01-01-2007Internationaal Tussengerecht> 120 min.
Dragonparfait met krokante korst, rabarbercompote en granite
Dit jaar (2002) viel het Harderwijkse restaurant Olivio van kok Wim Zwaart en zijn vrouw Tina in de prijzen. Ze kregen hun eerste ster. Speciaal voor Seasons maakte Zwaart een voorjaarsmenu. Dit recept staat ook in het artikel met het volledige menu.
Nodig voor de dragonparfait:, 1 dl zoete witte wijn, 50 gram gehakte dragon, 5 dl slagroom, 3 eieren, 4 eidooiers, 100 gr suiker, 2 plakken diepvries bladerdeeg, poedersuiker, Voor de rabarbercompOte:, 1 kilo rabarber, 90 gram fijne kristalsuiker, merg uit een 1/2 vanillestokje, Voor de dragon-suikersiroop:, 1 dl water, 100 gram kristalsuiker, 30 gram dragon,
- Nederlands Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op08-07-2002Nederlands Nagerecht30-60 min.
GRANITE DE POMMES AU VIEUX CALVADOS.
*** Gewoon sorbet ***
, 600g Granny Smith appels.140g suiker.25cl water.Sap van 2 citroenen.1 appel voor de versiering.
- Frans Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op10-09-2001Frans Nagerecht60-120 min.
Glaasje met komkommergranite met sesamkletskop
Heerlijk samen met in soja gestoofde groentes en een mooie plak verse tonijn
Granite:, , 2 Komkommmers, 2 dl Suikerwater, Azijn, , Sesamkletskop:, , 100 g poedersuiker, 30 g bloem, 60 g sesamzaad, 40 g sinasappelsap, 60 g gesmolten boter,
- Fusion Bijgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op07-09-2006Fusion Bijgerecht> 120 min.
Ijzige kruidenthee met meloensalsa
Limoen-verveine thee granité, 500 ml water, 4 g gedroogde verveine, 1 limoen, 2 el honing, , Meloensalsa, 2 kleine zoete meloenen, witte rum, 1 el rietsuiker, 1 tl korianderzaadjes, 1 vanillestokje, 20 blaadjes dragon
- Fusion Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op24-09-2012Fusion Nagerecht30-60 min.
- Eigen recept
Sereh creme brulee, sinaasappel donut en een garnite
Sereh Crème brulée:, 4 eierdooiers, 100 g fijne kristalsuiker, 400 ml room, 1 vanillestokje, 2 sereh stengels (citroengras), 1/2 citroen (het sap en de schil geraspt), lichtbruine basterdsuiker, , Lychee granite:, 2 grote blikken lychees op siroop, , Sinaasappeldonuts (4 donuts):, 1/2 ei, 8 g zachte roomboter, 35 ml melk, 35 g suiker, geraspte schil van een halve sinaasappel, 1/2 tl sinaasappelsap, 3 g vanillesuiker, 3 g bakpoeder (gezeefd), snufje zout, snufje kaneel, 120 g bloem (gezeefd) + een beetje bloem voor het kneden, zonnebloemolie om in te frituren, , Sinaasappelsiroop:, 125 g lichte basterdsuiker, 350 ml sinaasappelsap (zonder vruchtvlees), 1 kaneelstokje, 1 steranijs, 2 kruidnagels,
- Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op28-07-2009Nagerecht60-120 min.
Chocoladecrème met chocogranité
* 190 gr bittere chocolade, e (100 gr in stukjes, 90 gr grof geraspt), * 2 eetl suiker, fijne, * 70 gr poedersuiker, * 3 gr gelatine (geweekt in koud water), * 5 dl room, * 6 dl koffie, sterke (espresso),
- Belgisch Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op18-11-2011Belgisch Nagerecht> 120 min.
Kiwigranite met limoen
Voor een granite heb je enkel een vork nodig, zo alleen verkrijg je de karakteristieke korrelige structuur. bereidingstijd: 15 min + invriezen en omroeren
6 rijpe kiwi's, 2,5 dl suikersiroop (gemaakt met 150 g suiker en 1,5 dl water), sap van 3 limoenen
- Belgisch Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op05-08-2005Belgisch Nagerecht20-30 min.
Franse uiensoep
Soupe a l'oignon granite
15 gram boter - 2 eetlepels olijfolie - 4 grote gesnipperde uien - 4 teentjes gehakte knoflook - 1 theelepel suiker - 1/2 theelepel gedroogde tijm - 2 eetlepels bloem - 1,2 dl droge witte wijn -- 2 liter rundvleesbouillon van tablet - 2 eetlepels brandy - 8 sneetjes geroosterd stokbrood - 1 teen knoflook - 350 gram geraspte Gruyere,
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op08-11-2004Frans30-60 min.
- Eigen recept
Gegratineerde sint jakobs schelpen
Dit gerecht heb ik met het kerstdiner geserveerd tussen de soep en de granité als tussengerechtje.
Per persoon 1 á 2 coquilles, citroensap, 150 ml droge witte wijn, 1 laurierblad, 1 gesnipperd uitje, , Voor de saus:, visbouillon, 25 gram boter, 25 gram bloem, gesnipperde ui of heel fijn gesneden prei., knoflook, kop melk, 1 eidooier, nootmuskaat, cognac
- Tussengerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op03-01-2009Tussengerecht20-30 min.
Mousse van geitenkaas met ijs van rode biet en roos
Dit is een "mondvermaakje" volgens een recept van Librijes Atelier, dat ik maakte tijdens een kookworkshop "mondvermaakjes" De volledige naam van het recept is: Mousse van verse geitenkaas met schaafijs van rode biet en roos, krokante koekjes met zwarte peper. Niet moeilijk, wel op tijd beginnen ivm bevriezingsijd van het ijs
Voor het koekjesbeslag, 7 gr suiker, 50 gr bloem, 3 gr kerrie, 1 gr zout, 10 gr azijn, 50 gr boter, 50 gr (gepasteuriseerd) eiwit, versgemalen peper, , Voor de mousse, 150 gr zachte geitenkaas, 50 gr mascarpone, 100 ml slagroom, , Voor het schaafijs, 200 ml bietensap, 40 ml sushi azijn, 40 ml rozensiroop (toko of groothandel), , Voor de garnering, 1 Granny Smith appel, enkele sprietjes bieslook en/of cress en eetbare bloemen
- Fusion Voorgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op17-05-2010Fusion Voorgerecht60-120 min.
Champagnesorbet met mandarijn
400 ml champagne, 200 ml mandarijnensap, 40 ml mandarijnenlikeur, 140 g suiker, 1 tl limoenrasp, sap van 1 limoen,
- Tussengerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op13-04-2001Tussengerecht> 120 min.
- Eigen recept
Honingmousse met gegratineerd rood fruit
Honingmousse, 350 gram room (yoghurtdikte), 100 gram honing, 2 blaadjes gelatine, Granité van aardbei, 500 gram aardbeien, 250 gram water, 125 gram suiker, Sap en schil (rasp) van 1 limoen, 2 eetl. Glucosestroop, Marinade rood fruit, 200 gram suiker, Sap en schil (rasp) van drie citroenen, 75 gram gembersiroop, 3 takjes mint, 1 vanillestokje, 200 gram gemengd rood fruit –aardbeien/frambozen/bramen/blauwe bessen, ,
- Nederlands Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op23-07-2008Nederlands Nagerecht30-60 min.
Rode-wijnsorbet
2 1/2 dl. creme de cassis -, 200 gram suiker -, 2 dl. water -, 1 fles rodewijn
- Nederlands Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op06-09-2002Nederlands Nagerecht30-60 min.
-
Granite
van e_lonka , 6 recepten, 0 volgers