1. Home
  2. Recepten
  3. Ghanees

Ghanees recepten (39)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

{ghanees} Palavasaus .

INGREDIENTEN

1 kg kontimire {of wilde spinazie,of een ander groen, stevig blad} 1/4 l rode palmolie 1 bakje{1 mok } agusshi gemalen{= pompoenzaad, zonder toevoeging van zout} 1 blik gepelde tomaten 1 middelgrote ui 2 teentjes knoflook 1 stukje gember{2 vingerkootjes 2 rode lomboks handvol bessen{kunnen weggelaten worden}. 1 gestomdemakreel,middelgroot,of een andere vis zonder graat zout

Bereidingswijze

Kontimire stengels afsnijden ,blad wassen en in smalle reepjes snijden. Bessen en rode peper circa 10 min laten koken. In blender bessen ,peper ,1/4 ui ,knoflook, gember met wat vocht tot een pasta malen.De rest van de ui grof snijden. Olie in een diepe pan op het vuur zetten, uien erbij en circa 2 min bakken. Tomaten met vocht erbij en 2-3 min koken. Gemalen prutje /pasta erbij en circa 10 min koken tot het meeste vocht verdampt is.Theelepeltje zout aan de agushi toevoegen, dan wat water erbij tot een dikke pastaontstaat: daarna toevoegen aan saus en 3=5 min laten koken pruttelen. { als een stevige vis is gebruikt deze nu toevoegen; indien makreel dan later}. Bladeren toevoegen en circa 10 min laten sudderen {spinazie korter,bv 5 min}. Vis {zonder graat } toevoegen. Geheel 5 min op laag vuur laten prittelen en smullen maar.

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-08-2001
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kokoo e edua (uit ghana)

INGREDIENTEN

1 kilo blackeyed beans (vlg. officiele recept, maar vlg. een Ghanees is dit veel te veel; wij schatten dat zo`n 300 g beter is), 2 blikjes makreel in tomatensaus, 1 kopje palmolie (of zonnebloem), 1 kleine zoute vis, 1 1/2 blikje gepelde tomaten, 2 grote uien, 1/2 gele peper (Mme Jeanet), 6 rijpe bakbananen, voldoende zonnebloemolie om in te frituren

  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-08-2011
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Recept verwijderen

Kan weg

INGREDIENTEN

Opzouten

  • Ghanees
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-05-2015
  • Ghanees
  •  > 120 min.

Ghanese Pindakaaskip

Een typisch Ghanees gerecht. Verslavend lekker voor de hele familie.

INGREDIENTEN

1 grote kip of 8 kipcarbonades,half potje pindakaas, 8 worteltjes, 2 rode paprika's, 2 uien, 2 verse tomaten, 1 blik tomaten, pakje tauge,3 eetlepels ketjap manis, sambal,peper, 2 kippebouillonblokjes, 2 teentjes knoflook, half fles bier en een pak rijst.

  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-10-2000
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Akoko mmire

INGREDIENTEN

500 gr kippenbouten, 150 gr paddestoelen, 1 aubergine, 1 fijngehakte ui, 1 fijngehakte chilipeper, 1 fijngehakt teentje knoflook, 1/2 liter kippenbouillon, plantaardige olie

  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op04-09-2002
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Ghanese salade

Als je deze maaltijdsalade echt op z'n Ghanees wilt eten, serveer je hem met ijskoud water met blaadjes verse basilicum of waterkers erin.

INGREDIENTEN

1 grote Spaanse ui in dunne ringen, wijn- of appelazijn, 1 kleine komkommer, halve krop sla, klein potje witte bonen in tomatensaus, klein potje mais, blikje zalm, 1,6 dl. mayo, 75 ml. sojamelk, 100 gram peultjes, 2 tomaten in schijven, 1 avocado in stukjes, 2 aardappels of yams (gekkokt en dan in blokjes gesneden), 2 hardgekookte eieren in plakjes.

  • Afrikaans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-08-2001
  • Afrikaans
  •  60-120 min.

Exotische komkommersalade

Pittig slaatje (1 pt p.P.)

INGREDIENTEN

2 Komkommers, Sap van 1 limoen, Zout, 2 chilipepers, fijngehakt, 2 teentjes knoflook, stuk verse gemberwortel van 1 cm, geraspt, 20 ml Olijfolie, 2 el s Sojasaus (1 portie), 0 g Citroenmelisse

  • Ghanees
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-03-2003
  • Ghanees
  •  60-120 min.

Salade van artisjokkenharten met sinaasappel

Een verrukkelijk en veelbelovend begin.....

INGREDIENTEN

2 blikjes artisjokharten samen circa 800 gram, 3 grote handsinaasappelen, 2 zakjes rucola (raketkruid) of veldsla, 100 gr zwarte olijven zonder pit, Voor de dressing, 1 eetl. Citroensap, zout en versgemalen peper, 4 eetl. Olijfolie, 2 theel. Mosterd, 2 eetl. Fijngemalen peterselie,

  • Ghanees
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op22-08-2003
  • Ghanees
  •  10-20 min.

Jollof rice

Er zijn zoveel varianten op Jollof rice, dit is er maar één van. Van m`n ex nota bene, maar ik wil het u toch niet onthouden.

INGREDIENTEN

Olie, blik gezeefde tomaten (of een aantal verse), blikje tomatenpuree, paar maggiblokjes, peper, zout, uien, fijngehakt, erwten, blik of diepvries, specerijen naar smaak, blik corned beef, vlees aan stukjes (eerst gaarkoken), rijst

  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-08-2011
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Ghanese Arretjescake

INGREDIENTEN

1 theezakje (b.v. earl grey), 100 g gedroogde cranberry`s, 100 g rozijnen, 100 g blanke amandelen, 300 ml slagroom, 200 g chocolade (min 70% cacao), 100 g koude boter, in blokjes, 180 g bastogne koeken, in stukjes, 2 gedroogde rode pepers, 1 tl kaneelpoeder, 1 tl gemberpoeder

  • Ghanees
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-10-2012
  • Ghanees
  •  30-60 min.

Etò (uit ghana)

Dit gerecht wordt bij bijzondere gelegenheden geserveerd.

INGREDIENTEN

Pindakaas, onrijpe kookbananen, uien, gezouten pinda`s, eieren, peper (Mme Jeanet)

  • Ghanees
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-08-2011
  • Ghanees
  •  10-20 min.
Nieuwste ghanees recepten

Egushi

Ghanese stoofpot met tomaten, spinazie en pompoenpitten

INGREDIENTEN

3 eetl. palmolie (verkrijgbaar in de toko)/ 2 fijngesnipperde uien/ 4 kleingesneden tomaten/ 75 gr. pompoenpitten/ 75 gr. gekookte sojabonen/ 500 gr. spinazie/ (chili)peper/ zout/ 1 dl. bouillon

  • Ghanees
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-09-2002
  • Ghanees
  •  20-30 min.

Fufu (imitatie)

Fufu is een soort puree dat als bijgerecht wordt gebruikt bij bv sauzen.

INGREDIENTEN

3 kopjes aardappelpuree, 1 kopje aardappelmeel, kokend water

  • Ghanees Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-07-2011
  • Ghanees Bijgerecht
  •  10-20 min.

Avocadosalade met pindadressing

Heerlijk fris en vegetarisch voorgerecht afkomstig uit Ghana.

INGREDIENTEN

2 rijpe maar nog stevige avocado`s, 1 el citroensap, 50 g gepelde, ongezouten pinda`s, 1/2 tl paprikapoeder, 1/2 tl kaneel, mespunt cayennepeper, zout, 2 el gehakte bieslook, ,

  • Ghanees Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-07-2011
  • Ghanees Bijgerecht
  •  0-10 min.

Kelewele

INGREDIENTEN

6-8 platanen of groene bananen geschild -, 25 gram bloem -, ca. 2? eetlepel cayennepeper -, 5 theelepels gemberpoeder -, 2 theelepels paprikapoeder -, olie om te frituren -, zout, , ,

  • Ghanees
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-10-2002
  • Ghanees
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Hkatenkwan - Ghanese pindastoofpot

Aardnotensoepen en -stoofpotten zijn waarschijnlijk de eerste gerechten die bij je opkomen als het gaat om West-Afrikaans eten.

INGREDIENTEN

1 kip, in stukken, stukje gemberwortel, ± 2,5 cm, ½ ui, 2 eetl. tomatenpuree, 1 eetl. arachideolie (of een andere lichte olie), 1 kopje gesnipperde ui, 1 kopje in stukjes gesneden tomaat, 2/3 kopje pindakaas, 2 theel. zout, 2 chilipepertjes, geplet of 1 theel. gemalen cayennepeper, 1 middelgrote aubergine, geschild en in blokjes gesneden, 2 kopjes verse okra of okra uit de diepvries

  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Nkátebe (groundnut-/palmsoup)

Pinda-/palmvrucht`soep`

INGREDIENTEN

8-10 tomaten, 1-2 uien, 4 maggiblokjes, 1 pakje gezouten vlees, ca. 400 g kipfilet, 1 Mme Jeanetpeper, 1/2 blikje palmfruit concentrate, 1/3 pot pindakaas, water

  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-08-2011
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Akoko mmire (Ghanese kip)

INGREDIENTEN

500 gr kippenbouten, 150 gr paddestoelen, 1 aubergine, 1 fijngehakte ui, 1 fijngehakte chilipeper, 1 fijngehakt teentje knoflook, 1/2 liter kippenbouillon, plantaardige olie

  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-01-2010
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Bananenbier

Origineel recept uit Ghana, na een gistingsproces hebben we bananenbier !

INGREDIENTEN

, , -10 kilogram bananen, , -20 liter water, , -klontje bakkersgist, , , , , , , , , , , , ,

  • Ghanees
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-02-2006
  • Ghanees
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Exotische komkommersalade

Pittig slaatje van komkommer, chilipeper en gember

INGREDIENTEN

2 komkommers, sap van 1 limoen, zout, 2 chilipepers, fijngehakt, 2 teentjes knoflook, stuk verse gemberwortel van 1 cm., geraspt, 20 ml. olijfolie, 2 eetl. sojasaus, 1 eetl. citroenmelisse

  • Ghanees
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  • Ghanees
  •  60-120 min.

Beans with plantain and garri (uit ghana)

De garri over dit gerecht geeft het een bijzondere smaak. Je kunt het verkrijgen in een (Afrikaanse-) tropische winkel. Het meel ziet er wat korrelig uit en is gemaakt van cassave.

INGREDIENTEN

4-5 rijpe kookbananen (plantain), palmolie, olie, peper, 1 ui, zout, 400 g (blik) blackeyed beans (ogenbonen), garri

  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-08-2011
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Aboloo

Maïsmeelpuddinkjes; nagerecht uit Ghana.

INGREDIENTEN

500 gr. maïsmeel, 500 ml melk, 100 gr suiker

  • Ghanees Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  • Ghanees Nagerecht
  •  > 120 min.

Kelawele (bananenchips uit ghana)

Pittige snack.

INGREDIENTEN

4 rijpe kookbananen, 2 chilipepers, fijngehakt, 1 tl gemberpoeder, arachideolie

  • Ghanees
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-08-2011
  • Ghanees
  •  20-30 min.

Red red (felrode kookbananen uit ghana)

INGREDIENTEN

4 rijpe kookbananen, palmolie

  • Ghanees Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-08-2011
  • Ghanees Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Vis met pepersaus

Dit recept gaat uit van vis die al gaar is. Gebruik je favoriete vissoort; bak, kook of sauteer die en verwijder zo nodig de graten. West-Afrikanen dienen het gerecht op met veel stijve pap.

INGREDIENTEN

4 middelgrote tomaten, in kwarten gesneden, 2 middelgrote uien, in kwarten gesneden, 1 tl. zout, 2 eetl. chilipepers, grof gehakt, 1 pond vis

  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kenkey (zure maïsknoedels uit ghana)

INGREDIENTEN

8 kopjes maïsmeeldeeg, (zie recept)

  • Ghanees Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-08-2011
  • Ghanees Bijgerecht
  •  60-120 min.

Plantain (fried) and beans

De gari erover geeft het een bijzondere smaak.

INGREDIENTEN

200 g rundergehakt, 2 grote uien, 1 tl chilipoeder, 2 tl kurkuma, 2 tl gemberpoeder, 1/2 tl kruidnagelpoeder, 1 mespunt nootmuskaat, 2 blikjes sardientjes in olie, 1 pakje gezeefde tomaten 1 groot blik jonge capucijners, 1 visbouillonblokje, 6 grote, rijpe bakbananen (plantain), zout, olie om in te frituren, gari (gemalen, gefermenteerde, geroosterde cassave)

  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op07-08-2011
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

More akosa (maniokpap uit ghana)

INGREDIENTEN

150 g garri, 1/4 l melk, 1 kaneelstokje, suiker

  • Ghanees Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-08-2011
  • Ghanees Nagerecht
  •  30-60 min.

Maïsmeeldeeg

Maïsmeel kan worden gemaakt van gemalen gedroogde maïskorrels, maar is ook verkrijgbaar in de supermarkt, meestal als importprodukt uit Italië. Men maakt vaak balletjes van vers maïsmeeldeeg, die dan bij soepen, sauzen, vlees- en groentegerechten worden gegeven. In veel streken in West-Afrika laat men het deeg voor gebruik echter ook wel een aantal dagen gisten. In dat geval wordt het deeg afgedekt met een doek en laat men het vijf dagen op een koele plaats - beslist niet in de koelkast - staan.

INGREDIENTEN

Maïsmeel

  • Ghanees
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-08-2011
  • Ghanees
  •  0-10 min.

Banku (maïsballetjes)

Maïsballetjes zijn erg lekker bij eenpansgerechten met vis en bij groenten- of palmolieragoûts.

INGREDIENTEN

4 kopjes maïsmeeldeeg, (zie recept)

  • Ghanees Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-08-2011
  • Ghanees Bijgerecht
  •  30-60 min.

worteltonijnsalade

Lekkere zoete salade

INGREDIENTEN

500 gram wortelen, 2 blikjes tonijn, sojasaus, chilipoeder, kerriepoeder, citroensap, provinciale kruiden, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, komijnpoeder, ketoembar, curry, kurkuma, kerriepoeder, kerrie djawa, paprikapoeder,

  • Ghanees
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-03-2007
  • Ghanees
  •  10-20 min.

Light soup

Met `soup` wordt niet de soep bedoeld zoals wij het kennen (als voorafje), maar een soort dunne saus.

INGREDIENTEN

2 gedroogde vissen (niet gezouten!), 3 antroewa`s, 2 à 3 tomaten, 500 g vlees (naar keuze), 2 Mme Jeanetpepers, 2 maggiblokjes, 2 uien, zout, olie, water

  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-08-2011
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Koloniale fruitsalade

Fruitsalade uit Ghana

INGREDIENTEN

1 ananas, 2 grote rijpe sinaasappels, 1 middelgrote papaya, 2½ dl. melk, 1 grote rijpe banaan, evt. 3 eetl. basterdsuiker

  • Ghanees Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  • Ghanees Nagerecht
  •  20-30 min.

Boodoo (maïsknoedels uit de oven, ghana)

Deze knoedels worden geserveerd bij gebraden vlees en groentenragoûts.

INGREDIENTEN

6 kopjes maïsmeeldeeg, (zie recept), 2 kleine zoete aardappelen, 120 g pinda`s, 1 kopje tarwebloem

  • Ghanees Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-08-2011
  • Ghanees Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

lekkere sous

Lekker en goede smaakcombi

INGREDIENTEN

Chilisous, ketjapasin, olijfolie, seroendeng, gembersiroop, limoensap, pindasous.

  • Ghanees
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op26-11-2012
  • Ghanees
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Salade van artisjokkenharten met sinaasappel

Een verrukkelijk en veelbelovend begin...

INGREDIENTEN

2 blikjes artisjokharten samen circa 800 gram, 3 grote handsinaasappelen, 2 zakjes rucola (raketkruid) of veldsla, 100 gr zwarte olijven zonder pit, , Voor de dressing, 1 eetl. citroensap, zout en versgemalen peper, 4 eetl. olijfolie, 2 theel. mosterd, 2 eetl. fijngemalen peterselie

  • Ghanees
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  • Ghanees
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Lekkere saus hoeft niet te koken

Lekker en goede smaakcombi

INGREDIENTEN

Chili saus, ketjap asin, olijfolie seroendeng, gembersiroop, limoensap, pindasaus

  • Ghanees
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op26-11-2012
  • Ghanees
  •  0-10 min.

Pinda-palmsoep (nkatebe uit ghana)

Pinda-palmsoep eet je niet als soep zoals in het Westen. Het is eigenlijk een soort dunne saus die je met bv `fufu` eet.

INGREDIENTEN

1 soepkip, 125 g gedroogd vlees, 6 tomaten, 6 okra`s, 1 aubergine, 2 laurierbladeren, 2 uien, fijngehakt, 3 teentjes knoflook, fijngehakt, 4 chilipepers, fijngehakt, 250 g pindakaas, heet water, 2 kopjes palmvocht, 2 el tomatenpuree, malaguetta (soort peper)

  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-07-2011
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
Nieuwste ghanees recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top