Irish Stew (Ierse stoof)
De Irish Stew is een gerecht dat je in de meeste pubs in Ierland wel op de kaart kunt vinden. Dat is ook de plek waar ik het zelf voor de eerste keer gegeten heb. Van origine wordt het gemaakt met lamsvlees maar deze variant met rundersucade doet zeer zeker niet onder voor het originele recept. Eigenlijk is er helemaal geen sprake van een origineel recept want zoals elke pub zijn eigen variatie heeft zoveel verschillende recepten vindt je ook in kookboeken terug. Ik heb het zelf al meerdere keren gemaakt maar ben uiteindelijk op dit recept uitgekomen omdat deze creatie bij iedereen het beste in de smaak viel. Je kunt voor wat betreft de groenten naar wens variëren met prei, pastinaak en witte kool.
Ingrediënten 5 personen
- 1 kg runder sucadevlees of lamsvlees, - 500 gram vastkokende aardappelen, - 2 winterpenen, - 4 uien, - 4 tenen knoflook, - 2 tl suiker, - 2 takjes tijm, - 2 laurierblaadjes, - 1 blikje tomatenpuree, - 2 el worchestersaus, - 500 ml runderbouillon, - 1 fl Guinness, - 2 el peterselie om te garneren, - olie & boter om in te bakken, - peper & zout,Voorbereiding
- Snijd het vlees in dobbelstenen. - Maak de knoflook fijn. - Schil de aardappelen de wortels en de uien. - Snijd de uien in halve manen, de aardappelen in blokjes en de wortels in schijven.
Bereidingswijze
- Doe boter in de braadpan en bak hierin het vlees bruin, bestrooi met peper & zout en voeg de knoflook toe. - Voeg de suiker, tijm, laurier, tomatenpuree, worchestersaus, warme bouillon en de Guinness toe. - Breng het geheel aan de kook en laat dit op een laag vuurtje 1 uurtje sudderen. - Bak in olie de uien, aardappels en wortels ongeveer 10 minuten en voeg dit toe aan het vlees. - Laat het geheel nog 1 uurtje sudderen of totdat het vlees en de aardappelen gaar zijn. - Indien nodig bijvullen met vloeistof (bouillon, bier of water) - Garneer met peterselie.