Kamperen per voet of fiets? Ook dat wordt culinair genieten. Deel I
Als raskampeerder werk ik al een paar jaar aan een lichtgewicht minikookboekje voor spartaanse kampeerders. De wandelaars en de fietsers. De backpackers en de bikers. Met een lichtgewicht minitentje en weinig plek voor kookgerei, laat staan zwaargewicht. Het valt nog niet mee om de juiste keukeninventaris te kiezen als je maar 2 fietstassen of 1 rugzak hebt en 30 tot 100 km per dag moet overbrugge …
Ingrediënten 2 personen
Keukeninventaris voor 2 personen, , 1 grote, stevige plastic boodschappentas, Meerdere grote en kleine spinnen om dingen op je fiets of rugzak te binden, 1 of 2 Campinggazbrandertjes (benzinebrander kan ook, maar dan moet je wel een tankstation in de buurt hebben en het aansteken is meestal problematisch), Voldoende Campinggazblikjes. Zorg dat je er altijd 1 meer hebt dan je nodig hebt, die dingen raken altijd leeg midden onder het koken. De blikjes zijn overal in Europa te koop en andere merken passen ook. Op tijd vervangen!, Lucifers en aanstekers (tegenwoordig zijn sommige waterbestendig), Een fikse dikke kaars in brandbestendig omhulsel voor als je in het donker moet koken of lezen, 1 superscherp (inklapbaar, kartel)mes voor het snijden van brood, vlees, vis, groenten. Doe het in een hoes., 1 of 2 superscherpe aardappelmesjes in hoesjes, 1 houten spatel om te roeren in teflon zonder het te beschadigen, 1 Zwitsers mes met in ieder geval een kurketrekker, flesopener, blikopener, schaartje en scherpe prikpin. Helemaal handig als het ook een schroevendraaier en andere (fiets)reparatieinstrumentjes heeft. , Een hoofdlampje en een lampje aan je sleutelbos op batterijen, Als je een snijplank wil meenemen, kies er een van plastic. Die weegt niks, neemt geen ruimte in en neemt geen geurtjes en smaakjes aan. Maar je kunt ook snijden op de onderkant van je borden., 2 grote borden, 2 grote kommen (soep, koffie, thee, eenpansprut) en 2 sets lichtgewicht bestek, alles van mepal plastic, Een torentje plastic weggooibekertjes voor (fris)drank en het afmeten van vloeistoffen en gewichten, 1 teflon gecoat aluminium pannensetje. Dat bevat tenminste 3 pannetjes, 2 koekenpannetjes en handgrepen in 1 praktisch setje, Bezuinig hier niet op., 2 theedoeken (1 in gebruik, 1 in de was, in de gebruikte kun je ook je afwas vervoeren naar de wasplaats), Plastic waslijn waar je stukken van kunt snijden, Geen afwasborstel, neem een paar schuursponsjes mee, wegen niets en nemen geen ruimte in, 1 plastic flesje multifunctioneel wasmiddel (afwas, kledingwas, shampoo en douche, bij de kampeerwinkel), Mini plastic flesjes voor voorraden, Gouden tip: een lichtgewicht roostertje, zoals een visklem. Je kunt er een hele vis in bakken maar het ook gebruiken als barbecuerooster bovenop je pitje om vlees, zeebeestjes en groente op te grillen, Op de meeste campings mag je geen open vuur maken, maar wel barbecuen. Als je wel vuur mag maken, bouw een barbecue van (bak)stenen en leg je rooster erop. Sommige campings hebben barbecues voor algemeen gebruik, je moet alleen zelf je brandstof meebrengen, Neem wat brandstof mee, zoals een zakje houtskool en/of aanmaakblokjes. Soms kun je hout sprokkelen, Een klein beetje aluminiumfolie, bakpapier, wc-rol (heb je toch nodig en is ook prima als keukenpapier), touwtjes, plastic zakjes, een paar vuilniszakken en elastiekjes. Haal de binnenrollen eruit, dan kun je ze opvouwen, , Keukenvoorraden, , Ga ervan uit dat je altijd voor gesloten winkels kunt komen te staan, dus dat je het meest elementaire bij je hebt om mee te koken. Neem geen glazen potjes mee, te zwaar en te veel voor je reis., , Specerijen, zoals zout, peper, paprika, nootmuskaat, kerrie, kaneel, gember en wat je lekker vindt. De meeste campingwinkels hebben plastic voorraadpotjes waar alles in 1 potje zit, zelfs in sleutelhangerformaat, Kruiden. Je kunt bijna alles vers krijgen op de markten wereldwijd, maar als je ergens dol op bent: neem een paar zakjes verschillende gedroogde kruiden mee (oregano, basilicum, peterselie), Vergeet boter/margarine, zowel voor koken/bakken als voor op het brood. Die blijft niet goed, wordt ranzig, schimmelt en kan lekken in je bagage. Neem een mini plastic flesje neutrale olie mee. Dat is ook heerlijk op (stok)brood 's morgens, Plastic miniflesje neutrale azijn (voor sla en speciale gerechten), Plastic miniflesjeketjap/sojasaus, Zakjes mosterd en sambal van de friteszaak of de afhaalchinees, sommige hebben ook minizakjes honing, 1-persoonszakjes koffie, thee, suiker en melk. Vooral de staafjeskoffie heeft tegenwoordig hoge kwaliteit, Kijk uit met (te veel) bederfelijke waar. Gedroogde hammen en spekken, net als groenten en fruit blijven wel even goed, maar kaas, melk, boter, yoghurt, verse vis en vlees moet je echt dezelfde dag eten om niet ziek te worden., , Het allerbelangrijkste, , Je moet kunnen overleven als je middenin de rimboe zit en er geen winkel open is. Heb dus altijd bij je:, , Water, minstens 1 liter per persoon, en vul het tot het maximum aan op elk moment dat je kunt. Europees water is overal veilig, koop mineraalwater als je niet zeker bent, Energierepen, genoeg om 2 dagen op te overleven. Een stuk volkorenbrood is ook altijd goed. Handig is een zak gedroogde zuidvruchten als je geen repen hebt, Volwaardig fruit, zoals een grote tros bananen (want die kun je overal aan hangen op je fiets of rugzak), Gedroogde worst en vlees, van Bifi's en rauwe ham tot salami en cervelaat. Blijft weken goed., In sommige landen zoals Spanje en Portugal kun je gedroogde visjes kopen in grote zakken. Ze smaken als een soort knapperige zoutjes, maar in tegenstelling tot zoutjes en chips hebben ze een enorme eiwitwaarde en nauwelijks vet., , Happy voorbereiding en tot de volgende keer!