Indische speklapjes in een pittige ketjapsaus
Wij eten graag speklapjes die ik dan zo lang (zonder vet) in de koekenpan op een lage warmtebron bak tot ze lekker bruin en heel knapperig zijn.Nu had ik biologische speklapjes gekocht die wat dikker waren. Daar wilde ik nu wat anders mee doen. Door wat te surfen op internet kwam ik diverse recepten tegen. Door een combinatie van verschillende recepten kwam dit eigen recept eruit. Smullen....
Ingrediënten 2 personen
1 eetlepel zonnebloemolie of arachideolie, 2 wat dikkere speklapjes plm. 2 cm dikte, in repen, Peper, zout, 2 teentjes knoflook, gehakt, 2 rode uien, gesnipperd, ½ eetlepel sambal badjak (hou je vn pittig neem dan 1 eetlepel), 1 theelepel gemalen koriander, 1 theelepel kurkuma (geelwortel), 1 eetlepel tomatenketchup, 1 eetlepel gembersiroop , 5 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap), 2 theelepels donkere basterdsuiker , 1 eetlepel citroensap, 2 lente-uitjes in schuine ringen gesnedenBereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Kruid de speklappen met peper en zout.Verhit de olie in de koekenpan en bak de stukjes speklap op een hoge warmtebron om en om goudbruin. Haal de speklappen uit de pan en zet apart.Bak in het overgebleven bakvet de uisnippers en de knoflook glazig.Bak de sambal, kurkuma en koriander even mee.Voeg het gembersiroop, de tomatenketchup, ketjap, basterdsuiker, citroensap en een scheutje water toe (half kopje). Breng de saus aan de kook.Meng de speklappen door de saus en zet de koekenpan plm. 15 tot 20 minuten in de ovenGarneer de Indische speklapjes met de lente-uitjes.